Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Tu możesz poprosić o radę najlepszych ekspertów z branży stolarki budowlanej.
Stulp
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 48
Rejestracja: czw mar 05, 2009 10:52 pm

Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: Stulp » wt lip 05, 2011 10:25 pm

Witam.
Pytanie jak w temacie.
Jakimi kołkami zamocować roletę zewnętrzną - waga ok 14 kg na styropianie 15 cm??
Czego używacie?

oknoAD


Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista
Posty: 1239
Rejestracja: ndz cze 17, 2007 9:36 pm
Lokalizacja: Piotrków T.

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: Kuba N. » śr lip 06, 2011 7:37 am

Musisz mieć takiego koła lub wkręta aby zamocować go przez ocieplenie do monolitu. Innej opcji nie ma.

Technic
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 19
Rejestracja: ndz lip 10, 2011 9:00 pm

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: Technic » ndz lip 10, 2011 9:35 pm

opcje sa dwie:
czasochlonna i droga:
tniemy elewacje rolete na mur i robimy rolete ukryta :wink: Tak mam w domu zrobione widac tylko boki szyn
Szybko i skutecznie
dyble i szplki 6 mm nakretka przed i za roleta aby stala prosto nawet bez ocieplenia :mrgreen:

tomakety
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 7
Rejestracja: pn mar 22, 2010 10:12 am

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: tomakety » ndz lip 10, 2011 10:23 pm

Jest jeszcze jedna możliwość.
Nacinasz styropian pod rurę alu (40x40) tniesz ją na te 15cm, wkładasz i przez to dybla do muru.

BMK
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 22
Rejestracja: pn gru 15, 2008 6:59 pm

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: BMK » śr lip 13, 2011 9:04 pm

Panowie do takiego montazu sa specjalne systemy montazowe np WÜRTH . podobne do systemu Thermax . Kazda sruba wkrecony do muru bez przekladki termicznej jest bledem w sztuce ! dla ulatwienia : http://www.google.de/imgres?imgurl=http ... 9,r:8,s:15


Pozdrawiam i zycze sukcesow

Technic
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 19
Rejestracja: ndz lip 10, 2011 9:00 pm

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: Technic » czw lip 14, 2011 11:07 pm

BMK pisze:Kazda sruba wkrecony do muru bez przekladki termicznej jest bledem w sztuce !
Gdyż, ponieważ, bo ?
Tylko poprosze realne bledy a nie teoretyczne :wink:

oknoAD


BMK
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 22
Rejestracja: pn gru 15, 2008 6:59 pm

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: BMK » pt lip 15, 2011 4:45 pm

dlatego ze kazdy element ktory wkrecony / wklejony do muru przechodzi przez cale docieplenie to mostek termiczny . Samo to ze ktos klei 15 cm styropianu ma jakis powod dlatego wszystkie elementy ktore mocuje sie do muru poprzez docieplenie powinne miec przekladke termiczna. A tak poza konkurencja jest to najlepsze sposob na taki problemowy montaz .Pozdrawiam

Awatar użytkownika
technolog_szczecin
Rozgadany
Rozgadany
Posty: 124
Rejestracja: wt sty 11, 2011 9:38 am

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: technolog_szczecin » pn lip 18, 2011 10:32 am

Technic pisze:opcje sa dwie:
czasochlonna i droga:
tniemy elewacje rolete na mur i robimy rolete ukryta :wink: Tak mam w domu zrobione widac tylko boki szyn
Szybko i skutecznie
I po takim montażu życzymy powodzenia klientowi i niemałych kosztów serwisowych w przypadku awarii pancerza czy czegokolwiek w puszcze rolety. No chyba, że klient sie na to godzi, bo fakt - ładniej to wygląda.

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista
Posty: 953
Rejestracja: ndz lut 27, 2005 7:26 pm

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: komarko1 » pn lip 18, 2011 1:20 pm

rewizja od dołu - nie słyszałeś o takim wynalazku ?

Awatar użytkownika
technolog_szczecin
Rozgadany
Rozgadany
Posty: 124
Rejestracja: wt sty 11, 2011 9:38 am

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: technolog_szczecin » pn lip 18, 2011 1:31 pm

W "naokiennych" oczywiście, że tak. A tu widzę klient montuje "natynkową". Więc pewnie jest aluniniowa (koszty). Chętnie poznam system aluminiowy rolet zewnętrznych natynkowych z rewizja od dołu :).
Czekam na info Komarko (uczymy się całe życie :wink: )

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista
Posty: 953
Rejestracja: ndz lut 27, 2005 7:26 pm

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: komarko1 » pn lip 18, 2011 2:52 pm

"intermo" pod zabudowę :)))

Awatar użytkownika
technolog_szczecin
Rozgadany
Rozgadany
Posty: 124
Rejestracja: wt sty 11, 2011 9:38 am

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: technolog_szczecin » pn lip 18, 2011 3:01 pm

Ale te są na styropian, a nie pod zabudowę :P . A, że interno jest to już wiem. Wygooglowałem :mrgreen:

Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista
Posty: 1239
Rejestracja: ndz cze 17, 2007 9:36 pm
Lokalizacja: Piotrków T.

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: Kuba N. » wt lip 19, 2011 8:00 am

zewnętrzna roleta podtynkowa (różnej nazwy producenci używają) pod zabudowę z rewizją od dołu bo innej opcji niema - Panie technolog_szczecin

Awatar użytkownika
technolog_szczecin
Rozgadany
Rozgadany
Posty: 124
Rejestracja: wt sty 11, 2011 9:38 am

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: technolog_szczecin » wt lip 19, 2011 9:32 am

Stulp pisze:Witam.
Pytanie jak w temacie.
Jakimi kołkami zamocować roletę zewnętrzną - waga ok 14 kg na styropianie 15 cm??
Czego używacie?
Panie KuboN. Nie interesuje mnie co mozna zrobić z mydło i powidło. POwyżej cytat 1 posta kolegi Stulp. Szczególnie proszę zwrócić uwagę na słowo "na styropianie". Czyli metodą dedukcji, klient już posiada roletę zewnętrzną natynkową, a nie podtynkową. Komarko wyskoczył z rewizją i temat sie rozmydla. A że powinna być podtynkowa to wiemy (estetyczniej).

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista
Posty: 953
Rejestracja: ndz lut 27, 2005 7:26 pm

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: komarko1 » wt lip 19, 2011 1:09 pm

Panie technolog
Moja odpowiedź była reakcją na obśmiewanie technika który pisał
:tniemy elewacje rolete na mur i robimy rolete ukryta Tak mam w domu zrobione widac tylko boki szyn Szybko i skutecznie
Pana riposta na w/w post
I po takim montażu życzymy powodzenia klientowi i niemałych kosztów serwisowych w przypadku awarii pancerza czy czegokolwiek w puszcze rolety. No chyba, że klient sie na to godzi, bo fakt - ładniej to wygląda.
Tak więc podałem rozwiązanie jakie powszechnie się stosuje (poza Szczecinem)

Awatar użytkownika
technolog_szczecin
Rozgadany
Rozgadany
Posty: 124
Rejestracja: wt sty 11, 2011 9:38 am

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: technolog_szczecin » wt lip 19, 2011 1:53 pm

OK. Broń w szatni :mrgreen: .
No to ja w dalszym obstaję przy tym, że sugerowanie klientowi aby podciął styropian i wpuścił roletę, a potem ją zabudował. Jest to wprowadzanie klienta złota rączkę na minę. Przecież gość w 1 poście napisał, że roleta montowana "na styropian". Chyba nie sugerujecie, że roletę integro z rewizja dół, ktoś montuje "na styropianie"?
Gość pyta jak zamontować to co ma (roletę natynkową). A nie co jest lepsze integra, RKS, SKS czy natynkowa.
Zresztą nie znam się, widzę są tu lepsi.
Dla mnie EOT.

jaca509
Małomówny
Małomówny
Posty: 50
Rejestracja: sob cze 20, 2009 12:29 pm

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: jaca509 » wt lip 19, 2011 7:12 pm

My montujemy na tym http://apps.fischer.de/poc/default.aspx ... umentshead nawet elementy 2x2 na tym wieszalismy i wisza do dzis (okolo 1,5 roku), mozesz jeszcze prowadnice posmarowac klejem montazowym i zmniejszyc odleglosci miedzy dyblami.
Jezeli roleta ma byc zabezpieczeniem antywlamaniowym to wtwdy ten system raczej nie zda egzaminu, jednak w sytuacji kiedy roleta ma byc oslona przed sloncem i halasem jest jak najbardziej wystarczajacy

Stulp
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 48
Rejestracja: czw mar 05, 2009 10:52 pm

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: Stulp » wt lip 19, 2011 11:33 pm

Witam i dziekuję wszystkim za podpowiedzi.
W rezultacie zamontowaliśmy na takie kołki jak proponował jaca 509 i od spodu "montagen".
Mam jednak wrażenie, że "montagen" trzyma bardziej niż kołki.
W wolnnej chwili natomiast skontaktuję się z Wurtem w sprawie śrub, o których pisał BMK, bo ten sposób chyba bedzie najlepszy.
Pozdrawiam

quintus
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 16
Rejestracja: śr kwie 06, 2011 11:22 am

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: quintus » czw lis 17, 2011 8:00 pm

Witam, czy jest ktoś MOŻE zorientowany czy jeśli mam świeżo zrobione okna wraz z drzwiami balkonowymi to mogę od razu, bezpośrednio koło niż ont5slaować centralne ogrzewanie i resztę grzejników? Czy może to zaszkodzić ''dobrej adaptacji'' okien???

Montman
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 1
Rejestracja: wt wrz 27, 2016 12:57 pm

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: Montman » wt wrz 27, 2016 5:38 pm

Dzień dobry. Do tego zadania polecam kołki rozporowe przeznaczone do mocowania poprzez warstwę izolacji termicznej EBOLT. http://www.ebolt.pl .
Dostępne są wymiary kołka:
średnice od 12 do 16 mm,
długości od 160 do 300 mm.
gwinty do mocowania M4, M5, M6.

Zastosowanie można zobaczyć na youtube należy wpisać tylko nazwę kołka Ebolt.
Informacja gdzie kupić jest na stronie ebolt.pl, generalnie są już dostępne na allegro i w hurtowniach.

kadiksel
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 8
Rejestracja: czw wrz 22, 2016 11:30 am

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: kadiksel » wt paź 04, 2016 10:13 am

Jakiegoś konkretnego kołka zastosuj i będzie dobrze.

fire15
Czytelnik
Czytelnik
Posty: 3
Rejestracja: śr paź 26, 2016 1:33 pm

Re: Czym mocować roletę na grubym styropianie.

Post autor: fire15 » śr paź 26, 2016 1:36 pm

kadiksel pisze:Jakiegoś konkretnego kołka zastosuj i będzie dobrze.
Znalazłem ostatnio świetny artykuł na ten temat: https://denbraven.pl/blog/jak-zamontowa ... ewnetrzne/ Sprawdź, może znajdziesz jakieś pomysły dla siebie :)

Odpowiedz

Wróć do „Poradnik - Okna Drzwi Osłony Stolarka budowlana - Najlepsi eksperci”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości