PĘKAJĄCE SZYBY W OKNA PRZEZ ROLETY?????
PĘKAJĄCE SZYBY W OKNA PRZEZ ROLETY?????
WITAM WSZYSTKICH CZYTAJĄCYCH MÓJ POUST. MAM TAKI PROBLEM 4 DNI TEMU ZAŁOŻYŁEM ROLETY Z PROWADNICAMI KTÓRE NIE PRZEPUSZCZAJĄ ŚWIATŁA SŁONECZNEGO W 100%. PO PIERWSZEJ NOCY KIEDY WSTAŁO SŁONECZKO I PODNIOSŁEM ROLETĘ OKAZAŁO SIĘ ŻE SZYBA JEST PĘKNIĘTA W ZYGZAK OD PRAWEJ STRONY DO GÓRY NA ŚRODEK OKNA
PO 3 DNIACH W POŁUDNIE KIEDY Z RANA ODSŁONIŁEM ROLETĘ JUŻ TO SAMO STAŁO SIĘ W KOLEJNYM OKNIE TYLKO TERAZ ZYGZAK Z GÓRY DO DOŁU NA SRODEK OKNA. MA KTOŚ POMYSŁ CO MOŻE SIĘ DZIAĆ Z TYMI OKNAMI BO JAK KUPIĘ NOWE SZYBY ZA 500 ZŁ TO NIECHCE ZNÓW ICH STRACIĆ. GDZIEŚ PRZECZYTAŁEM ŻE JEST TO WINA TEMEPERATURY I BRAKU PRZEPŁYWU POWIETRZA MIĘDZY OKNEM A ROLETĄ I SZYBA PĘKA. DODAM ŻE OKNA DOBRZE DZIAŁAJĄ OTWIERAJĄ SIĘ I ZAMYKJA PROSZĘ O POMOC BO NIEWIEM CO SIĘ DZIEJE A KOSZTY SĄ DUŻE WYMIANY OKIEN PCV??????!!!!!

Re: PĘKAJĄCE SZYBY W OKNA PRZEZ ROLETY?????
Jeśli producent okien NIE ZAKAZAŁ stosowania rolet w oknie to jest to wina producenta okien. Zgłoś sprawę jako wada ukryta towaru. Szyby nie powinny pękać
-
- Małomówny
- Kontakt:
a czy przypadkiem są to roletki z kasetkami przykręcanymi do listwy przyszybowej? w przypadku jak ktos wkręci za długi wkręt to może sie do wkładu "dokręcić' a to juz tylko kwestia czasu jak strzeli (a przy wkładach 3-szybowych to listewki sa już bardzo cienkie). Miałem podobną sytuacje jak klient sam przykręcić tak roletki i zgłosił reklamacje na szybę. niestety po wypieciu listew wszystko wyszło na jaw (dosłownie w szybie było zagłebienie na ok 2-3 mm a tego żadna szyba nie wytrzyma) - niestety reklamacja na wkład jest niezasadna w takich przypadkach bo to uszkodzenie mechaniczne.
Grzegorz Laskiewicz
(pracownik firmy ASMER)
ASMER - Autoryzowany Partner Handlowy MS Więcej niż OKNA
ul. Reduty Ordona 7, 71-202 Szczecin
tel. 91 486 01 45, fax 91 486 01 44
e:mail: g.laskiewicz@asmer.pl
http://www.asmer.pl
(pracownik firmy ASMER)
Mam ten sam problem. Klient założył sobie rolety i od tej chwili zaczęły pękać mu szyby. myślę że to dlatego że gdy świeci ałońce a roleta jest zasłonięta to ciepło kumuluje się na szybie a nie wpada do pomieszczenia( co powinno robić). I co teraz robić?????.Pozdrawiam
Po to jest udzielana gwarancja na produkt by jej przestrzegać. Jeśli producent nie zaznaczył. nie ostrzegł i nie zabronił że temat w/w to jest to wskazówka że można . Powiadamia się listem poleconym producenta (usługodawcę) i cierpliwie czeka na odpowiedź. Ludzie nie wiecie jak zgłaszać reklamację na towar wybrakowany?
Po pierwsze: Żaden producent szkła nie udziela gwarancji na pękanie szyb i nie ma znaczenia czy wiszą na oknie rolety czy nie.
Po drugie: Jakie szyby są zastosowane w oknach - jednokomorowe czy dwukomorowe
Po trzecie: Najprościej skontaktować się z producentem szkła żeby uzgodnić co może być przyczyną, najprawdopodobniej hartowanie szyb rozwiąże problem, ponieważ temperatura powoduje wysokie naprężenia w szkle a przy szkle hartowanym nie występują.
Po drugie: Jakie szyby są zastosowane w oknach - jednokomorowe czy dwukomorowe
Po trzecie: Najprościej skontaktować się z producentem szkła żeby uzgodnić co może być przyczyną, najprawdopodobniej hartowanie szyb rozwiąże problem, ponieważ temperatura powoduje wysokie naprężenia w szkle a przy szkle hartowanym nie występują.
To znaczy zastosowałeś pancerz bez perforacji - i po co? wentylować trzeba wszystkomikro20 pisze:WITAM WSZYSTKICH CZYTAJĄCYCH MÓJ POUST. MAM TAKI PROBLEM 4 DNI TEMU ZAŁOŻYŁEM ROLETY Z PROWADNICAMI KTÓRE NIE PRZEPUSZCZAJĄ ŚWIATŁA SŁONECZNEGO W 100%. PO PIERWSZEJ NOCY KIEDY WSTAŁO SŁONECZKO I PODNIOSŁEM ROLETĘ OKAZAŁO SIĘ ŻE SZYBA JEST PĘKNIĘTA W ZYGZAK OD PRAWEJ STRONY DO GÓRY NA ŚRODEK OKNAPO 3 DNIACH W POŁUDNIE KIEDY Z RANA ODSŁONIŁEM ROLETĘ JUŻ TO SAMO STAŁO SIĘ W KOLEJNYM OKNIE TYLKO TERAZ ZYGZAK Z GÓRY DO DOŁU NA SRODEK OKNA. MA KTOŚ POMYSŁ CO MOŻE SIĘ DZIAĆ Z TYMI OKNAMI BO JAK KUPIĘ NOWE SZYBY ZA 500 ZŁ TO NIECHCE ZNÓW ICH STRACIĆ. GDZIEŚ PRZECZYTAŁEM ŻE JEST TO WINA TEMEPERATURY I BRAKU PRZEPŁYWU POWIETRZA MIĘDZY OKNEM A ROLETĄ I SZYBA PĘKA. DODAM ŻE OKNA DOBRZE DZIAŁAJĄ OTWIERAJĄ SIĘ I ZAMYKJA PROSZĘ O POMOC BO NIEWIEM CO SIĘ DZIEJE A KOSZTY SĄ DUŻE WYMIANY OKIEN PCV??????!!!!!

To, że to miało miejsce 4 dni temu to nie oznacza, że mała na to wpływ temperatura - no chyba, że mieszkasz w ciepłych krajach.
Można to tłumaczyć temperaturą ale nie o tej porze roku w tej wiosennej zimie. Gdyby zakładanie rolet było takie ryzykowne bo pęknięcia trafiałyby się tak często to nikt by tego nie robił - ja również zalecałbym zmianę szkła. Zamontowałem setki takich rolet (preferuję perforację) i problemu nie ma i nie było. Winy szukałbym w pakiecie szybowym - czasami pod listwą przyszybową trafiają się uszkodzenia/uszczerbki lub źle docięte szkło i jest to nie widoczne przy normalnym użytkowaniu okien. Pęknięcie może pójść od naprężenia (np. jak przymarznie profil do uszczelki a ktoś pociągnie skrzydło) - szkło strzeli w najsłabszym punkcie.
Jak obawiasz się wpływu temperatury na swoje okna i widzisz w temperaturze winowajce to wymień na pakiety ze szkłem hartowanym - tu nie powinno być tego zjawiska.
e-mail: okna.piotrkow.tryb@wp.pl
-
- Małomówny
- Kontakt:
sorki, zrozumiałem że mówisz o roletach wewnętrznych z prowadnicami z materiałem 100% zacienienia tj, roletki, ale tu jest mowa o roletach czyli muszę swoją wypowiedź sprostować bo skasowac się już nie da. sorki za zamieszanie.
Grzegorz Laskiewicz
(pracownik firmy ASMER)
(pracownik firmy ASMER)
czytając poniższe odpowiedzi nasuwa mi sie pytanie:
czy to są rolety zewnetrzne z prowadnicami montowanymi na murze lub ramie okiennej czy wewnętrzne materiałowe zamontowane na ramie okiennej od strony pomieszczenia?
czy to są rolety zewnetrzne z prowadnicami montowanymi na murze lub ramie okiennej czy wewnętrzne materiałowe zamontowane na ramie okiennej od strony pomieszczenia?
Pozdrawiam Wojtys
- technolog_szczecin
- Rozgadany
Na pewno chodzi o roletki materiałowe.
Witam
Problem występuje zarówno w przypadku rolet zew jak i wew (materiałowych) a wynika jak już koledzy pisali z braku cyrkulacji powietrza.
Mam u siebie roletki gdzie kasetka jest zamocowana do skrzydła ale od góry są taśmy dystansowe, które zapewniają przepływ powietrza - roletki od 6 lat w ciemnym brązie i nie ma problemów.
Spotkałem się już z przypadkiem pękania szyby w tyrakcie sporych mrozów, zasłonięta roleta zewnętrzna aluminiowa, szyba nagrzana od pomieszczenia i przy nagłym podniesieniu rolety szok termiczny powodował duże naprężenia i pękanie. Zalecenie aby otwierać rolety stopniowo pomogło.
Pozdrawiam
Problem występuje zarówno w przypadku rolet zew jak i wew (materiałowych) a wynika jak już koledzy pisali z braku cyrkulacji powietrza.
Mam u siebie roletki gdzie kasetka jest zamocowana do skrzydła ale od góry są taśmy dystansowe, które zapewniają przepływ powietrza - roletki od 6 lat w ciemnym brązie i nie ma problemów.
Spotkałem się już z przypadkiem pękania szyby w tyrakcie sporych mrozów, zasłonięta roleta zewnętrzna aluminiowa, szyba nagrzana od pomieszczenia i przy nagłym podniesieniu rolety szok termiczny powodował duże naprężenia i pękanie. Zalecenie aby otwierać rolety stopniowo pomogło.
Pozdrawiam
Kujowsko - pomorskie montaże http://stolarka-bydgoszcz.manifo.com/
http://www.youtube.com/channel/UCMqz34vJjgltbYyW0_iB3Ug - kilka filmów w temacie
http://www.youtube.com/channel/UCMqz34vJjgltbYyW0_iB3Ug - kilka filmów w temacie
Co fakt to fakt - pewnie chodzi o "szmaty" a nie o zewnętrzne
Mimo wszystko nie powinny pękać ale mogą np. gdy za długie są wkręty do mocowania kasetki. Dość częsty przypadek od którego pęka szkło.

Mimo wszystko nie powinny pękać ale mogą np. gdy za długie są wkręty do mocowania kasetki. Dość częsty przypadek od którego pęka szkło.
e-mail: okna.piotrkow.tryb@wp.pl
Dziś chłopaki z takiej reklamacji wrócili
szyba w zygzak poleciała też roletki ciemne ale o wkręty nie zapytałem wymieniliśmy klientowi i już. Zobaczymy z jakiś czas czy znowu poleci. Może to była wina słonecznego dnia i niskiej temperatury na zewnątrz?

- panienka_z_okienka
- Czytelnik
a mi się wydaje, że to całkiem normalne zjawisko.
też Nam się kiedyś zdarzyło, ale dlatego, że materiał był dość ciemny i bardzo szybko się nagrzewał !
teraz uprzedzamy po prostu klientów którym się marzą czarne roletki o takich przypadkach.
Chociaż tak na chłopski rozum to jeśli były kręcone do listew to pewnie trafiono w pakiet
za szybko popękały te szyby jak na nagrzewanie ...
też Nam się kiedyś zdarzyło, ale dlatego, że materiał był dość ciemny i bardzo szybko się nagrzewał !
teraz uprzedzamy po prostu klientów którym się marzą czarne roletki o takich przypadkach.
Chociaż tak na chłopski rozum to jeśli były kręcone do listew to pewnie trafiono w pakiet

za szybko popękały te szyby jak na nagrzewanie ...
tak się po prostu zdarza przy ciemnych roletkach ...
Mam taki sam problem z pękającymi szybami po założeniu plis. Może ktoś mi doradzić co mogę z tym zrobić?