PĘKAJĄCE SZYBY W OKNA PRZEZ ROLETY?????

Tu możesz poprosić o radę najlepszych ekspertów z branży stolarki budowlanej.
mikro20
Czytelnik
Czytelnik

PĘKAJĄCE SZYBY W OKNA PRZEZ ROLETY?????

Post autor: mikro20 »

WITAM WSZYSTKICH CZYTAJĄCYCH MÓJ POUST. MAM TAKI PROBLEM 4 DNI TEMU ZAŁOŻYŁEM ROLETY Z PROWADNICAMI KTÓRE NIE PRZEPUSZCZAJĄ ŚWIATŁA SŁONECZNEGO W 100%. PO PIERWSZEJ NOCY KIEDY WSTAŁO SŁONECZKO I PODNIOSŁEM ROLETĘ OKAZAŁO SIĘ ŻE SZYBA JEST PĘKNIĘTA W ZYGZAK OD PRAWEJ STRONY DO GÓRY NA ŚRODEK OKNA :( PO 3 DNIACH W POŁUDNIE KIEDY Z RANA ODSŁONIŁEM ROLETĘ JUŻ TO SAMO STAŁO SIĘ W KOLEJNYM OKNIE TYLKO TERAZ ZYGZAK Z GÓRY DO DOŁU NA SRODEK OKNA. MA KTOŚ POMYSŁ CO MOŻE SIĘ DZIAĆ Z TYMI OKNAMI BO JAK KUPIĘ NOWE SZYBY ZA 500 ZŁ TO NIECHCE ZNÓW ICH STRACIĆ. GDZIEŚ PRZECZYTAŁEM ŻE JEST TO WINA TEMEPERATURY I BRAKU PRZEPŁYWU POWIETRZA MIĘDZY OKNEM A ROLETĄ I SZYBA PĘKA. DODAM ŻE OKNA DOBRZE DZIAŁAJĄ OTWIERAJĄ SIĘ I ZAMYKJA PROSZĘ O POMOC BO NIEWIEM CO SIĘ DZIEJE A KOSZTY SĄ DUŻE WYMIANY OKIEN PCV??????!!!!!

oknoAD

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: PĘKAJĄCE SZYBY W OKNA PRZEZ ROLETY?????

Post autor: komarko1 »

Jeśli producent okien NIE ZAKAZAŁ stosowania rolet w oknie to jest to wina producenta okien. Zgłoś sprawę jako wada ukryta towaru. Szyby nie powinny pękać
glaskiewicz
Małomówny
Małomówny
Kontakt:

Post autor: glaskiewicz »

a czy przypadkiem są to roletki z kasetkami przykręcanymi do listwy przyszybowej? w przypadku jak ktos wkręci za długi wkręt to może sie do wkładu "dokręcić' a to juz tylko kwestia czasu jak strzeli (a przy wkładach 3-szybowych to listewki sa już bardzo cienkie). Miałem podobną sytuacje jak klient sam przykręcić tak roletki i zgłosił reklamacje na szybę. niestety po wypieciu listew wszystko wyszło na jaw (dosłownie w szybie było zagłebienie na ok 2-3 mm a tego żadna szyba nie wytrzyma) - niestety reklamacja na wkład jest niezasadna w takich przypadkach bo to uszkodzenie mechaniczne.
Grzegorz Laskiewicz
(pracownik firmy ASMER)

ASMER - Autoryzowany Partner Handlowy MS Więcej niż OKNA
ul. Reduty Ordona 7, 71-202 Szczecin
tel. 91 486 01 45, fax 91 486 01 44
e:mail: g.laskiewicz@asmer.pl
http://www.asmer.pl
klajster
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: klajster »

Mam ten sam problem. Klient założył sobie rolety i od tej chwili zaczęły pękać mu szyby. myślę że to dlatego że gdy świeci ałońce a roleta jest zasłonięta to ciepło kumuluje się na szybie a nie wpada do pomieszczenia( co powinno robić). I co teraz robić?????.Pozdrawiam
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

Po to jest udzielana gwarancja na produkt by jej przestrzegać. Jeśli producent nie zaznaczył. nie ostrzegł i nie zabronił że temat w/w to jest to wskazówka że można . Powiadamia się listem poleconym producenta (usługodawcę) i cierpliwie czeka na odpowiedź. Ludzie nie wiecie jak zgłaszać reklamację na towar wybrakowany?
marekj
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: marekj »

Po pierwsze: Żaden producent szkła nie udziela gwarancji na pękanie szyb i nie ma znaczenia czy wiszą na oknie rolety czy nie.
Po drugie: Jakie szyby są zastosowane w oknach - jednokomorowe czy dwukomorowe
Po trzecie: Najprościej skontaktować się z producentem szkła żeby uzgodnić co może być przyczyną, najprawdopodobniej hartowanie szyb rozwiąże problem, ponieważ temperatura powoduje wysokie naprężenia w szkle a przy szkle hartowanym nie występują.

oknoAD

Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

mikro20 pisze:WITAM WSZYSTKICH CZYTAJĄCYCH MÓJ POUST. MAM TAKI PROBLEM 4 DNI TEMU ZAŁOŻYŁEM ROLETY Z PROWADNICAMI KTÓRE NIE PRZEPUSZCZAJĄ ŚWIATŁA SŁONECZNEGO W 100%. PO PIERWSZEJ NOCY KIEDY WSTAŁO SŁONECZKO I PODNIOSŁEM ROLETĘ OKAZAŁO SIĘ ŻE SZYBA JEST PĘKNIĘTA W ZYGZAK OD PRAWEJ STRONY DO GÓRY NA ŚRODEK OKNA :( PO 3 DNIACH W POŁUDNIE KIEDY Z RANA ODSŁONIŁEM ROLETĘ JUŻ TO SAMO STAŁO SIĘ W KOLEJNYM OKNIE TYLKO TERAZ ZYGZAK Z GÓRY DO DOŁU NA SRODEK OKNA. MA KTOŚ POMYSŁ CO MOŻE SIĘ DZIAĆ Z TYMI OKNAMI BO JAK KUPIĘ NOWE SZYBY ZA 500 ZŁ TO NIECHCE ZNÓW ICH STRACIĆ. GDZIEŚ PRZECZYTAŁEM ŻE JEST TO WINA TEMEPERATURY I BRAKU PRZEPŁYWU POWIETRZA MIĘDZY OKNEM A ROLETĄ I SZYBA PĘKA. DODAM ŻE OKNA DOBRZE DZIAŁAJĄ OTWIERAJĄ SIĘ I ZAMYKJA PROSZĘ O POMOC BO NIEWIEM CO SIĘ DZIEJE A KOSZTY SĄ DUŻE WYMIANY OKIEN PCV??????!!!!!
To znaczy zastosowałeś pancerz bez perforacji - i po co? wentylować trzeba wszystko :wink:
To, że to miało miejsce 4 dni temu to nie oznacza, że mała na to wpływ temperatura - no chyba, że mieszkasz w ciepłych krajach.
Można to tłumaczyć temperaturą ale nie o tej porze roku w tej wiosennej zimie. Gdyby zakładanie rolet było takie ryzykowne bo pęknięcia trafiałyby się tak często to nikt by tego nie robił - ja również zalecałbym zmianę szkła. Zamontowałem setki takich rolet (preferuję perforację) i problemu nie ma i nie było. Winy szukałbym w pakiecie szybowym - czasami pod listwą przyszybową trafiają się uszkodzenia/uszczerbki lub źle docięte szkło i jest to nie widoczne przy normalnym użytkowaniu okien. Pęknięcie może pójść od naprężenia (np. jak przymarznie profil do uszczelki a ktoś pociągnie skrzydło) - szkło strzeli w najsłabszym punkcie.
Jak obawiasz się wpływu temperatury na swoje okna i widzisz w temperaturze winowajce to wymień na pakiety ze szkłem hartowanym - tu nie powinno być tego zjawiska.
glaskiewicz
Małomówny
Małomówny
Kontakt:

Post autor: glaskiewicz »

sorki, zrozumiałem że mówisz o roletach wewnętrznych z prowadnicami z materiałem 100% zacienienia tj, roletki, ale tu jest mowa o roletach czyli muszę swoją wypowiedź sprostować bo skasowac się już nie da. sorki za zamieszanie.
Grzegorz Laskiewicz
(pracownik firmy ASMER)

ASMER - Autoryzowany Partner Handlowy MS Więcej niż OKNA
ul. Reduty Ordona 7, 71-202 Szczecin
tel. 91 486 01 45, fax 91 486 01 44
e:mail: g.laskiewicz@asmer.pl
http://www.asmer.pl
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: wojtys »

czytając poniższe odpowiedzi nasuwa mi sie pytanie:
czy to są rolety zewnetrzne z prowadnicami montowanymi na murze lub ramie okiennej czy wewnętrzne materiałowe zamontowane na ramie okiennej od strony pomieszczenia?
Pozdrawiam Wojtys
Awatar użytkownika
technolog_szczecin
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: technolog_szczecin »

Na pewno chodzi o roletki materiałowe.
MMichal
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: MMichal »

Witam

Problem występuje zarówno w przypadku rolet zew jak i wew (materiałowych) a wynika jak już koledzy pisali z braku cyrkulacji powietrza.
Mam u siebie roletki gdzie kasetka jest zamocowana do skrzydła ale od góry są taśmy dystansowe, które zapewniają przepływ powietrza - roletki od 6 lat w ciemnym brązie i nie ma problemów.
Spotkałem się już z przypadkiem pękania szyby w tyrakcie sporych mrozów, zasłonięta roleta zewnętrzna aluminiowa, szyba nagrzana od pomieszczenia i przy nagłym podniesieniu rolety szok termiczny powodował duże naprężenia i pękanie. Zalecenie aby otwierać rolety stopniowo pomogło.

Pozdrawiam
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

Co fakt to fakt - pewnie chodzi o "szmaty" a nie o zewnętrzne :D
Mimo wszystko nie powinny pękać ale mogą np. gdy za długie są wkręty do mocowania kasetki. Dość częsty przypadek od którego pęka szkło.
loose
Małomówny
Małomówny

Post autor: loose »

Dziś chłopaki z takiej reklamacji wrócili 8) szyba w zygzak poleciała też roletki ciemne ale o wkręty nie zapytałem wymieniliśmy klientowi i już. Zobaczymy z jakiś czas czy znowu poleci. Może to była wina słonecznego dnia i niskiej temperatury na zewnątrz?
Awatar użytkownika
panienka_z_okienka
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: panienka_z_okienka »

a mi się wydaje, że to całkiem normalne zjawisko.
też Nam się kiedyś zdarzyło, ale dlatego, że materiał był dość ciemny i bardzo szybko się nagrzewał !
teraz uprzedzamy po prostu klientów którym się marzą czarne roletki o takich przypadkach.

Chociaż tak na chłopski rozum to jeśli były kręcone do listew to pewnie trafiono w pakiet :(
za szybko popękały te szyby jak na nagrzewanie ...
Kemor
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: Kemor »

tak się po prostu zdarza przy ciemnych roletkach ...
AnnaAnna
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: AnnaAnna »

Mam taki sam problem z pękającymi szybami po założeniu plis. Może ktoś mi doradzić co mogę z tym zrobić?
ODPOWIEDZ