dobór szyb przeciw hałasowi

Arek.

dobór szyb przeciw hałasowi

Post autor: Arek. »

Zaproponowano mi okna 5-komorowe z szybami dźwiękochłonnymiGlaspolu zestaw 4.4.1-12-4.4.1 w srodku chyba argon. Ten zestaw ma dawać R srednie 45 dB a k=1,1. Czy te parametry są rzeczywiście takie właśnie(Glaspol podaje na stronach internetowych, że do wypełnienia przestrzeni miedzyszybowych nie stosujeSF6)

Ruch na mojej ulicy jest bardzo duży ( sam. osobowe + busy) dlatego
tak ważna jest dla mnie pewność odnośnie doboru właściwego szyb- już raz się nabrałem.

Poza tym czy taka sama grubość szyby zewn i wewn. nie doprowadzi do rezonansu.
Z góry dziekuję za pomoc.
Pozdrawiam
Arek.

oknoAD

dr glass
Czytelnik
Czytelnik

Rw

Post autor: dr glass »

Jezelli Glaspol tak podaje to tak musi być...mają na to odpowiednie papiery, wiec nie ma ryzyka. Ale dla Rw 45db są różne pakiety szybowe...musisz porozmawiac z kims z Glaspolu...pzdr
Dr Glass - Wszystko o szkle i wiecej...
tomi

Re: Rw

Post autor: tomi »

dr glass pisze:Jezelli Glaspol tak podaje to tak musi być...mają na to odpowiednie papiery, wiec nie ma ryzyka. Ale dla Rw 45db są różne pakiety szybowe...musisz porozmawiac z kims z Glaspolu...pzdr
zgadzam się SF6 należy do gazów znanych powszechnie jako freony...
a kto je stosuje jest narażony na odpowiednie kary...
ale czy przy pakiecie 32mm jest tam k-1,1 lepiej niech pokażą certyfikat ITB
Gość

zgadzam się SF6 należy do gazów znanych powszechnie jako fre

Post autor: Gość »

a co ma grubość pakietu do tego czy jest U=1.1 . Poczytaj trochę na ten temat. Jeżeli chodzi o Glaspol są najlepsi na rynku jeżeli chodzi o doradztwo.
tomi

Re: zgadzam się SF6 należy do gazów znanych powszechnie jako

Post autor: tomi »

Anonymous pisze:a co ma grubość pakietu do tego czy jest U=1.1 . Poczytaj trochę na ten temat. Jeżeli chodzi o Glaspol są najlepsi na rynku jeżeli chodzi o doradztwo.
zgoda lecz pracownicy tej firmy kiedyś zaproponowali mi pakiet 36 mm, by zachować współczynnik przenikania ciepła k-1,1,
natomiast z fizyki-> wytłumienie fali dźwiękowej następuje podczas przejścia przez ośrodki różnej gęstości, lub grubości, jak pamiętam większość producentów szyb uzyskiwało kiedyś 38/39 dB poprzez połączenie w pakiecie szyby 6mm z 4 mm, a wyższy poprzez dodanie gazu o dużej gęstości, kiedyś był to właśnie SF6, lecz nie miały one współczynnika k-1,1; dlatego wspomniałem o glejcie
Gość

Sama szyba może mieć 45 dB. Jak się ją wstawi w okno to takie okno może mieć 35 dB a nawet 30 [zależy od jakości wykonania]. Jak się jeszcze takie okno źle wbuduje to może być tylko 25 dB.
Tak więc zażądaj wyników badań okna z taką szybą. Inaczej zapłacisz dużo a uzyskasz niewiele.

Gość

Re: zgadzam się SF6 należy do gazów znanych powszechnie jako

tomi pisze:
Anonymous pisze:a co ma grubość pakietu do tego czy jest U=1.1 . Poczytaj trochę na ten temat. Jeżeli chodzi o Glaspol są najlepsi na rynku jeżeli chodzi o doradztwo.
zgoda lecz pracownicy tej firmy kiedyś zaproponowali mi pakiet 36 mm, by zachować współczynnik przenikania ciepła k-1,1,
natomiast z fizyki-> wytłumienie fali dźwiękowej następuje podczas przejścia przez ośrodki różnej gęstości, lub grubości, jak pamiętam większość producentów szyb uzyskiwało kiedyś 38/39 dB poprzez połączenie w pakiecie szyby 6mm z 4 mm, a wyższy poprzez dodanie gazu o dużej gęstości, kiedyś był to właśnie SF6, lecz nie miały one współczynnika k-1,1; dlatego wspomniałem o glejcie
równie dobrze mogli zaproponować pakiet 46mm.Wszystko zależy od tego jaki współczynnik Rw chcesz uzyskać, dodatkowo jeżeli klient chce żeby U równe było 1.1 odstęp pomiędzy szybami "ramka dystansowa" musi być min.15mm. Nie da się wszystkiego uzyskać na pakiecie 24 mm a zwłaszcza wysokiego współczynnika tłumienia.
dr glass
Czytelnik
Czytelnik

Re: Rw

Post autor: dr glass »

tomi pisze:
dr glass pisze:Jezelli Glaspol tak podaje to tak musi być...mają na to odpowiednie papiery, wiec nie ma ryzyka. Ale dla Rw 45db są różne pakiety szybowe...musisz porozmawiac z kims z Glaspolu...pzdr
zgadzam się SF6 należy do gazów znanych powszechnie jako freony...
a kto je stosuje jest narażony na odpowiednie kary...
ale czy przy pakiecie 32mm jest tam k-1,1 lepiej niech pokażą certyfikat ITB
Powiedz co dokladnie chcesz a ja Ci podam budowę i przedstawie papiery z badan, które potwierdza Rw, k itp. Zawsze do uslug dr glass, pozdrawiam, a Glaspol jest the best ;-)
Dr Glass - Wszystko o szkle i wiecej...
ODPOWIEDZ