Czy dobór okna, szkła może mieć jakikolwiek wpływ na to, jak będą rozwijać się ustawione za nim rośliny?
Kwiaty potrzebują słońca - ale jak szyba będzie skupiać promienie, to może im zaszkodzić, a nawet ususzyć. Znam takie przykłady z własnego doświadczenia... Pytanie, czy da się ten negatywny efekt zredukować albo zneutralizować, czy pozostaje po prostu zdjąć wszystkie kwiaty z okna?
szyba w oknie a kwiaty na parapecie
Re: szyba w oknie a kwiaty na parapecie
EDITmiagar pisze: ↑wt lip 21, 2020 10:36 am Czy dobór okna, szkła może mieć jakikolwiek wpływ na to, jak będą rozwijać się ustawione za nim rośliny?
Kwiaty potrzebują słońca - ale jak szyba będzie skupiać promienie, to może im zaszkodzić, a nawet ususzyć. Znam takie przykłady z własnego doświadczenia... Pytanie, czy da się ten negatywny efekt zredukować albo zneutralizować, czy pozostaje po prostu zdjąć wszystkie kwiaty z okna?
Zdarzyło mi się przeprowadzić taki eksperyment: zamówiłam 2 identyczne bukiety i wsadziłam do identycznych wazonów. Jeden stał właśnie bezpośrednio przy oknie, na parapecie, a drugi na kuchennym stole. No i ten pierwszy wytrzymał 10 dni, a drugi prawie 3 tygodnie