okucia srebrne i złote

MIŚ

okucia srebrne i złote

Post autor: MIŚ »

Panowie handlowcy z firm co produkują okna PCV na okuciach innych niż WINKHAUS - Jak wasi dostawcy okuć tłumaczą różnicę między okuciami srebrnymi i złotymi mam na myśli głównie ich trwałość , która powłoka jest lepsza.

oknoAD

tomi

Re: okucia srebrne i złote

Post autor: tomi »

nic nie tłumaczą, nie ma to dla nich żadnej różnicy,
marcinek

Post autor: marcinek »

proces "galwanizacji" w kolorze srebrnym jest mniej szkodliwy dla środowiska niż w złotym - to wszystko. Na trwałość kolor nie ma znaczenia.
Barto

Post autor: Barto »

oj ma wpływ wiem że srebro ma słabszą powłokę niż złoto i to u WSZYSTKICH DOSTAWCÓW OKUĆ!!!!
Gość

Post autor: Gość »

No no trwałość powłoki samej jest może i mniejsza ale patrz jeszcze jak ta powłoka jest zabezpieczona każde okucia inaczej i inne wytrzymałości - lider SIEGENIA
Gość

Post autor: Gość »

Barto pisze:oj ma wpływ wiem że srebro ma słabszą powłokę niż złoto i to u WSZYSTKICH DOSTAWCÓW OKUĆ!!!!
potwierdzam produkcja powłok srebrnych jest mniej szkodliwa dala srodowiska ale trwałoscia ustepuja złotym info od znajomego z Roto

kos.z
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: kos.z »

Szanowni Panowie

Ta dyskusja do nikąd nie zmierza, nikt z okuciowców(Maco, Siegenia i.t.p.)
ani handlowców, a przynajmniej tych których znam nie ukrywa, że żółta powłoka jest o niebo lepsza.
Niestety Unijne normy zabranaiją, jak to ktoś wyżej zauważył, produkcji żółtego, bo jest szkodliwe.
Nie zostaje nam nic innego jak sprzedawać, produkować i okuwać na srebrze.

Pozdrawiam
kos.z
Barabasz
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Barabasz »

[quote="Anonymous"]No no trwałość powłoki samej jest może i mniejsza ale patrz jeszcze jak ta powłoka jest zabezpieczona każde okucia inaczej i inne wytrzymałości - lider SIEGENIA[/quote]

[b][size=18]Nie wiem czy wiecie ale niektórzy dostawcy Siegeni oszukują producentów i "żółte" okucia cynkują na srebrne. Najwięcej okuć Siegeni było cynkowanych w roku 2002 (brakowało wtedy narożników i z "żółtych" robiło się srebrne) - w cynkowni koło Torunia i niektóre zaczepy i części były cynkowane w Gdańsku.[/size][/b]
Barabasz
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Barabasz »

Nie wiem czy wiecie ale niektórzy dostawcy Siegeni oszukują producentów i "żółte" okucia cynkują na srebrne. Najwięcej okuć Siegeni było cynkowanych w roku 2002 (brakowało wtedy narożników i z "żółtych" robiło się srebrne) - w cynkowni koło Torunia i niektóre zaczepy i części były cynkowane w Gdańsku.
scyzorrr
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: scyzorrr »

Witam,
wystarczy zostawić narożniki różnych prod. (WH, Si, Roto...) na zewnątrz na kilka tygodni. Najlepszy test.
Pozdrawiam.
Kaczor
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Kaczor »

Normy unijne nie nakazują i nie zabraniają używania okuć żółtych o czym można przekonać się w samej Uni gdzie wiele firm nadal używa tej powłoki.Natomiast nakazy stosowania powlok srebrnych były uwarunkowane dyrektywami, które miały wejść w życie w 2004, potem zmieniono na 2005,następnie na 2007 , a teraz mówi się o nowej zmianie daty obowiązywania.Jako ciekawostke podam sytuacje w branży motoryzacyjne , która w całości uciekla z powłok srebrnych w ostatnich 2 latach.Zainteresowanych odsyłam do lektury gazetki zakładowej Maco z pażdziernika lub listopada gdzie pisze się o gorszej jakości okuć w powłoce srebrnej.Mi osobiście kolor ten nieodpowiada ( zwlaszcza w drenie lub drenopodobnych) i uważam ,że narazie jest to kwestia mody.Wprawdzie niektórzy okuciowcy weszli już tylko w powłokę srebrną przy wdrażaniu nowego systemu bo było to najrozsądniejsze ale nadal sprzedają okucia w kolorze "gelb" na życzenie odbiorców.Konkludując uważam ,że każdy robi to co lubi :)
ZNAWCA
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ZNAWCA »

A co z okuciami platynowymi, tytanowymi?!
scyzorrr
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: scyzorrr »

ZNAWCA pisze:A co z okuciami platynowymi, tytanowymi?!
Pewnie są bardzo drogie.... :D :D :D
kos.z
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: kos.z »

i okuwją na nich tylko szwajcarzy :)
kos.z
duzy
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: duzy »

Wydaje mi się, że koncepcja była taka aby srebrne okucia dawać do białych profili a złote do kolorowych. (mniejszy kontrast i lepiej wygląda)
Pozdrawiam.
Marker
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Marker »

Barabasz pisze:Nie wiem czy wiecie ale niektórzy dostawcy Siegeni oszukują producentów i "żółte" okucia cynkują na srebrne. Najwięcej okuć Siegeni było cynkowanych w roku 2002 (brakowało wtedy narożników i z "żółtych" robiło się srebrne) - w cynkowni koło Torunia i niektóre zaczepy i części były cynkowane w Gdańsku.
To tymrazem najlepiej na tym wyszli odbiorcy. Dostali dwie powłoki. Starą dobrą złotą i modną srebrną. Sam bym chciał taką Siegenie!!!
ODPOWIEDZ