Szyby 3 mm w oknach. Prośba o opinię.
Szyby 3 mm w oknach. Prośba o opinię.
Drodzy forumowicze! Co sądzicie o stosowanych szybach grubości 3 mm w oknach? Czyli zamiast standardowej szyby 4x16x4, to szyba 3x16x4 lub w pakiecie trzy szybowym zamiast 4x16x4x16x4, to szyba 3x16x3x16x3. Tak bardzo uproszczając zwykła szyba 4x16x4 ma sumę grubości szkła 8 mm, a pakiet trzy szybowy 3x16x3x16x3 ma trzy szyby o łącznej grubości 9 mm. Ok niby komora więcej. Taka szyba 3 mm przy oknie niesymetrycznym 1765/1435 w większym skrzydle to serio nieźle się ugina nawet podczas zwykłego mycia. Mam u siebie dwie witryny podobnej wielkości. Jedna witryna szyba 4 mm i bardzo sztywna, a druga witryna 3 mm i trochę mnie to szokuje, bo sprawia wrażenie jak by wiatru miała nie wytrzymać, skoro mocno się ugina przy lekkim naciśnięciu palcem. Mało informacji w necie na ten temat. Gdzieś przeczytałem, że cieńsza lepiej przepuszcza światło, przez co niby ma być cieplej w pomieszczeniu, ale taki sam argument mógł by być, że cieńsza szybciej wypuści ciepło z nagrzanego pomieszczenia. Postanowiłem zwrócić się tu na forum o informacje w tym zakresie. Nie wątpię, że jest tu sporo kompetentnych osób.
news oknoad-news oknoad-news-1
news oknoad-news oknoad-news-2
news oknoad-news oknoad-news-3