Dopóki to się nie skończy to w tej branży nigdy nie będzie normalnie. Z drugiej strony lepiej dla tych co wiedzą co i jak - bo tacy partacze naganiają im klientów, którzy niestety chcieli być chytrzy dwa razy
Okna energooszczędne - jakie polecacie?
Re: Okna energooszczędne - jakie polecacie?
Ciekawe tylko kiedy to wszystko się skończy, szukanie głupich oszczędności które nic dobrego nie dadzą (zarówno w gotowym produkcie jak i w montażu). Nie raz widziałem na własne oczy jak inne firmy do jednego okna potrafiły wpaskudzić 3-4 systemy okuć byle żeby było. Montaże to już cała litania (pomijam fakt że wielu montażystów nie wie jak prawidłowo zamontować balkon lub drzwi zewnętrzne z PVC. Do dziś nie zapomnę montażu zestawu balkon 900x2000 + witryna 1800x2200 (w skrzydle). Pominąwszy fakt że witryna zamontowana do góry nogami
to balkon zamontowany na 3 kotwy (jedna na środku i dwie kolejne 15cm niżej i wyżej) witryna tak samo ..... i tyle 
Dopóki to się nie skończy to w tej branży nigdy nie będzie normalnie. Z drugiej strony lepiej dla tych co wiedzą co i jak - bo tacy partacze naganiają im klientów, którzy niestety chcieli być chytrzy dwa razy
news oknoad-news oknoad-news-1
news oknoad-news oknoad-news-2
news oknoad-news oknoad-news-3
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Tanie okno pociąga za sobą splot innych nieszczęść:
oszczędności klienta,
oszczędności dilera
oszczędności monterów,
Na każdym etapie problemem jest nie tyle kwestia przemyślanych decyzji, a brak wiedzy lub co gorsza - celowe działanie któremu przyświeca myśl "jakoś to będzie'
oszczędności klienta,
oszczędności dilera
oszczędności monterów,
Na każdym etapie problemem jest nie tyle kwestia przemyślanych decyzji, a brak wiedzy lub co gorsza - celowe działanie któremu przyświeca myśl "jakoś to będzie'
No to kryptoreklama nie dokońca się udała.
Uderz w stół a nożyce się odezwą
Uderz w stół a nożyce się odezwą
-
madzikowska
- Czytelnik

ostatnio całkiem sporo firm dodało do swojej oferty okna energooszczędne, ciężko wskazać jedną najlepszą markę. ale myślę, że warto zwrócić uwagę na to, czy w konstrukcji okna stosowane są jakieś wzmocnienia termiczne, ile szybowe są, jaki gaz jest w przestrzeniach międzyszybowych i czy w ogóle mają jakieś dodatkowe wzmocnienia - zarówno te, które poprawią ich właściwości termoizolacyjne, ale również sztywność. inna sprawa to standardowo ich współczynnik (U,g). część okien jest również certyfikowana więc można wtedy zobaczyć na stronach takich ośrodków badawczych jakie wymagania musiały spełnić.
-
ChrupiącaVeka
- Czytelnik

Bo pojęcie energooszczędny jest mocno nadużywane. To trochę jak rzeczy eko. Wszystko e, a jest jedo i to samo barachło. Pasywką można się już chwalić, ale to znowu jakby nie spojrzeć tez jest technologia niszowa i nie do wykorzystania na szeroką skalę.
Odnośnie tej posuwy psk z druta, to niech klient reklamuje skoro na montażu położyli babolade.
Odnośnie tej posuwy psk z druta, to niech klient reklamuje skoro na montażu położyli babolade.
marekj pisze:Widziałem w tym roku wycenę suwanki od handlarza Drutexu chyba 3000x2200. Prosta sprawa. Nie wiem kto i na jakiej podstawie zrobił takie oto dziwo:Niech zrobią jakąkolwiek suwankę - powodzenia przy użytkowaniu.
- suwanka w dwóch ramach 1200x2200 + 1800x2200 dodatkowo z poziomą poprzeczką, ramy połączone łącznikiem statycznym- dodam że suwanka biała i miała być normalnie dzielona bez poprzeczek.
Swoją drogą czy słynny Drutex ma w swojej ofercie HSy?
Wiem że nie ten temat żeby wypowiadać się na temat tej firmy (zresztą mam na nich... bo to żadna konkurencja) za wielkie sorry.
Albo poszli na latwizne i zlozyli z dwoch (klientowi przedstawili wersje, ze bezpieczniejsze rozwiazanie) albo nie bylo 3 na stanie, bo sie przed koncem roku wygasza produkcja. Kto wie jaki byl zamysl.
-
madzikowska
- Czytelnik

owszem zgadza się - eko to coraz częściej słowo, za którym nic nie idzie. pasywne to może jeszcze jest nisza ale jeszcze chwila i nie będzie - w stycznia zaczyna się pierwszy etap unijnego planu. docelowo zakłada, że nowopowstałe budynki państw członkowskich muszą być w którymś momencie pasywne. a "w którymś momencie" oznacza raptem za 7 latBo pojęcie energooszczędny jest mocno nadużywane. To trochę jak rzeczy eko. Wszystko e, a jest jedo i to samo barachło. Pasywką można się już chwalić, ale to znowu jakby nie spojrzeć tez jest technologia niszowa i nie do wykorzystania na szeroką skalę.
JA proponuję wziąć pod uwagę okien ECO ale sosna łączona. Jeżeli myślałeś o oknach PCV w obustronnym kolorze to różnica w cenie nie będzie aż tak znacząca a towar będzie stabilniejszy. JA oczywiście będę zachwalał swój produkt www.slowinscy.pl ale polecam podpisanie umowy z jakimś lokalnym producentem lub dystrybutorem - w wielkopolsce oczywiście zapraszam, a poza nią sprawdź sobie nasze biura handlowe - będzie mniej problemów z obsługą posprzedażną ( bezpłatną jak i płatną).
Okna oknami ale bardzo ważny jest też montaż!!!! Najlepsze okna źle zamontowane nie będą spełniały celu do jakiego zostały stworzone!!!
Karol Rydz
604706561
Poznań
Okna oknami ale bardzo ważny jest też montaż!!!! Najlepsze okna źle zamontowane nie będą spełniały celu do jakiego zostały stworzone!!!
Karol Rydz
604706561
Poznań
- BAUMAL P.W.
- Małomówny

- Kontakt:
Żeby okna były "ciepłe" to powinny być odpowiednio zamontowane , polecamy ciepłe parapety,
konsole do montażu poza murem,folie paroszczelne i paroprzepuszczalne ,piany montażowe o gęstej strukturze
i wiele innych w naszej e-hurtowniabudowlana.pl
konsole do montażu poza murem,folie paroszczelne i paroprzepuszczalne ,piany montażowe o gęstej strukturze
i wiele innych w naszej e-hurtowniabudowlana.pl
Pozdrowienia znad słonecznego Bałtyku.
http://www.baumal.eu
http://www.piankimontazowe.eu
http://www.penosil.info
http://www.baumal.eu
http://www.piankimontazowe.eu
http://www.penosil.info
- panienka_z_okienka
- Czytelnik

dał Wam rozciąć słupek ? szałowoTime pisze:Bo nie umieją zrobić suwanki która by chodziła.
Ostatnio miałem klienta który mnie bardzo prosił, żeby naprawić mu suwankę od drutów. 2700 x 2100 czyli mała z dwiema szybami.
Montaż skopany tak, że po jednym dyblu na stronę, góra i dół nic. Udało nam się ją jakoś ustabilizować, ale to btw bo montaż skopał jakiś dealer.
Cuda wianki żeśmy robili z okuciami, żeby zamykała się w miarę normalnie i HIT - brak stali w słupku pionowym.. Dodam, że profil dwustronny orzech. Klient powiedział, że na wiosnę zamawia nową od nas.
sam napisałeś, że montaż skopany, więc nie rozumiem ... przecież zawsze wszyscy trąbią, że byle g..... dobrze zamontowane będzie super ?!
Montowaliśmy dużo większe suwanki na 3 szybówkach i chodzą jak mercedesy
skąd to pojęcie o śmiesznie niskiej cenie ? każdy klient mówi, że "drogo, drogo", a marża wcale nie wysoka !Time pisze: Nie ma się co oszukiwać Drutex jest wystarczający do małych mało wymagających okien typu O34. Niech zrobią jakąkolwiek suwankę - powodzenia przy użytkowaniu.
Mówisz, że nie należą do najtańszych? Może porównywałaś z Iglo5 albo sprzedawca miał kosmiczną marże bo w porównaniu z oknami innych producentów z połki w jaką celuje Iglo Energy to ich cena jest śmiesznie niska. Oczywiście obeznani w temacie wiedzą skąd się to bierze.
Sama często robię porównania i Energy wcale nie jest takie tanie ... tzn oczywiście zależy z czym porównujesz, ale mówię tu o klasie profili z takimi samymi parametrami chociażby termoizolacyjności !
W Drutex-ie jest Jak w starym porzekadle "jaka cena taka jakość ". Natomiast zupełnie bezkonkurencyjny w tej klasie cenowej jest profil Encore.
Jest to profil o szerokości zabudowy 80 mm z wkładkami docieplającymi zapewnia doskonałe parametry termiczne profilu. Większa powierzchnia przeszklenia uzyskana przez obniżenie wysokości profilu, pozwala na lepsze doświetlenie pomieszczeń. Dodatkowo w standardzie HS dostępne są szyby zespolone z "ciepłą ramką" tworzywową, która ogranicza utratę ciepła w pomieszczeniu i ogranicza kondensację pary wodnej w strefie brzegowej szyby.
Producentem profilu jest Dobroplast. We Wrocławiu można zamówić je w hurtowni Skład Okien. Słyszałem też że mają dobre rabaty cenowe, ponieważ współpracują z wieloma producentami. Wycenę zamawiałem na stronie www.skladokien.pl
Jest to profil o szerokości zabudowy 80 mm z wkładkami docieplającymi zapewnia doskonałe parametry termiczne profilu. Większa powierzchnia przeszklenia uzyskana przez obniżenie wysokości profilu, pozwala na lepsze doświetlenie pomieszczeń. Dodatkowo w standardzie HS dostępne są szyby zespolone z "ciepłą ramką" tworzywową, która ogranicza utratę ciepła w pomieszczeniu i ogranicza kondensację pary wodnej w strefie brzegowej szyby.
Producentem profilu jest Dobroplast. We Wrocławiu można zamówić je w hurtowni Skład Okien. Słyszałem też że mają dobre rabaty cenowe, ponieważ współpracują z wieloma producentami. Wycenę zamawiałem na stronie www.skladokien.pl
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Myslisz ze ktos uwierzy w Twoje bajki? Czytałeś chociaż to co napiałeś?
Do worldteam
O tych rabatach to tylko słyszałeś? Nie skorzystałeś ? Nie udzielili Ci przy zakupie Ovlo?
O tych rabatach to tylko słyszałeś? Nie skorzystałeś ? Nie udzielili Ci przy zakupie Ovlo?
Owszem kupowałem i dostałem rabat 42% na okna Ovlo Classic. Dla stałych klientów rabat jest do 45 %
-
oknoekspert
- Czytelnik

Jeżeli szukacie okien energooszczędnych, to zachęcam do zapoznania się z artykułem:
http://www.oknoekspert.com/index.php?ma ... eturnid=21
http://www.oknoekspert.com/index.php?ma ... eturnid=21
NIEZALEŻNIE I KONKRETNIE O OKNACH
-
michalkop12
- Czytelnik

Ja mam okna zakupione z ROLETYALU (http://roletyalu.pl/okna/pcv). Sprawdzają się bardzo dobrze. Są szczelne i solidnie wykonane, a także dostępne w kilku wariantach kolorystycznych.
Bardzo dobrą ofertę na dzień dzisiejszy oferuje moim zdaniem firma Budvar ( tutaj jest ich strona www: http://www.budvarcentrum.pl/ ). Oferuja tam okna drewniane oraz pcv. Wprawdzie na temat drewnianych nie jestem w stanie wiele napisać ale swego czasu zamawialiśmy u nich komplet okien plastikowych oraz jesteśmy bardzo zadowoleni. Są dobrze wykonane oraz firma oferuje technologię Titanium . Skrzydła są w zabudowie wielokomorowej, są przy tym niższe. Dzięki temu powierzchnia szklenia jest większa. Do mieszkania dociera więcej światła przy zachowaniu ich energooszczędnych właściwości.
Firma ma swoje biura w wiekszych miastach Polski.
Firma ma swoje biura w wiekszych miastach Polski.
a co to jest Titanum?
niższe skrzydła - czyli tansze ,
skrzydla w zabudowie wielokomorowej ,hmm dobre , jeszcze powiedz że mają do wyboru różne kolory , to już chyba w to nie uwierzę
niższe skrzydła - czyli tansze ,
skrzydla w zabudowie wielokomorowej ,hmm dobre , jeszcze powiedz że mają do wyboru różne kolory , to już chyba w to nie uwierzę
Odpowiem po dwóch latach, bo przegapiłem gdzieś ten wątek.panienka_z_okienka pisze:dał Wam rozciąć słupek ? szałowo
A czy trzeba rozcinać słupek, żeby zobaczyć, że nie ma w nim stali? Wystarczy rozeszklić z każdej strony, żeby zobaczyć brak jakichkolwiek wkrętów, plus lekkie popchnięcie ręką robi taki banan, że nawet jakby była stal, ale nie przykręcona to profil by się nie odkształcił. Jak tam było wzmocnienie to chyba z papieru. Ew. można wkręcić się w kilku miejscach, ale tego akurat nie robiłem.
Takie coś to słyszę teraz przy co drugim spotkaniu z klientempanienka_z_okienka pisze: "drogo, drogo"
A z marketingowców wyżej mam ubaw. Marketing szeptany robicie bardzo źle
Oknoplast ma duży wybór
Z moich doświadczeń wynika, że najlepsze są MS-linia super termo.
Tylko nie Jezierski nacigneli mnie, niekończące się reklamacje a okna i tak do du... boje sie co bedzie z nimi rok a nie maja 2 lat
Pamiętajcie, że nie tylko zła jakość okien może mieć wpływ na wady w użytkowaniu. Ważnym elementem i warunkiem dobrego użytkowania okien jest również dobry montaż. Zresztą nie tylko okien to się tyczy.
Polecam ten model:
http://www.ekoplast-krakow.pl/produkty/ ... ige-thermo
Mam je w swoim domu. Są to okna firmy Ekoplast z Krakowa. Swój salon firma ma na ulicy Wrobela. Mają dobre ceny, same okna również są dobrze wykonane oraz zapewniają niezłą izolację ( zabudowa jest wielokomorowa) - zarówno termiczną jak i dźwiękową. Jestem również zadowolony z kontaktu z pracownikami firmy. Okna zostały zamontowane szybko, na produkt czekaliśmy może z 3 tygodnie . Sam montaż to 1 dzień ( razem z parapetami). Kupowaliśmy u nich równięż rolety
http://www.ekoplast-krakow.pl/produkty/ ... ige-thermo
Mam je w swoim domu. Są to okna firmy Ekoplast z Krakowa. Swój salon firma ma na ulicy Wrobela. Mają dobre ceny, same okna również są dobrze wykonane oraz zapewniają niezłą izolację ( zabudowa jest wielokomorowa) - zarówno termiczną jak i dźwiękową. Jestem również zadowolony z kontaktu z pracownikami firmy. Okna zostały zamontowane szybko, na produkt czekaliśmy może z 3 tygodnie . Sam montaż to 1 dzień ( razem z parapetami). Kupowaliśmy u nich równięż rolety
Fakt, to dobra firma, ale strasznie droga. Jednak jeśli ktoś chce postawić na materiał najwyższej jakości i zależy mu na tym, to na pewno powinien się szarzej zapoznać z ich ofertą. Jednak jeśli ktoś szuka produktów tańszych, to też na pewno coś dla siebie znajdzie.kuba8883 pisze:MS-linia super termo.Więcej u najbliższego przedstawiciela.
Co za herezje Pan sieje? Jaka bardzo droga? No bez przesady. Drogimi oknami możemy nazwać np konstrukcje drewniano/aluminiowe Internormu (choć i tak to będzie pojęcie bardzo względnie bo dla jednego będą drogie dla drugiego już nie). Niejednokrotnie tu pisałem, że jak dla kogoś takie okna jak MS, Oknoplast czy Vetrex to bardzo drogi produkt przy budowie domu to niech lepiej daruje sobie budowę.turczynow pisze:Fakt, to dobra firma, ale strasznie droga. Jednak jeśli ktoś chce postawić na materiał najwyższej jakości i zależy mu na tym, to na pewno powinien się szarzej zapoznać z ich ofertą. Jednak jeśli ktoś szuka produktów tańszych, to też na pewno coś dla siebie znajdzie.kuba8883 pisze:MS-linia super termo.Więcej u najbliższego przedstawiciela.
-
HirotatoGouda
- Czytelnik

- Kontakt:
Zgadza się. Fajna firma, kontaktowa. Sam korzytsałem z nich nie cały miesiąc temu. Najważniejsze, że mają bardzo kompleksową ofertę, dlatego koniecznie się z nim skontaktuj i porównaj ich ofertę.kuba8883 pisze:MS-linia super termo.Więcej u najbliższego przedstawiciela.
-
Olivier88
- Czytelnik

- Kontakt:
Szyby firmy GEALAN są dość dobre.Sam mam i polecam szczerze.
-
nowaczek85
- Czytelnik

A czemy wyżej wymienione okna są dobre? Jaka specyfikacja i rodzaj okien? Jak wyglądał montaż? Możesz coś bardziej powiedzieć? Wiadomo, że dobry montaż to podstawa, tak więc możesz też coś włąśnie powiedzieć na ten temat.
ja moge polecic te ktore mam u siebie z Hanlo http://hanlo.pl/technologie/100262-alte ... ia-energii
ogolnie mam caly dom energooszczedny bo jak juz stawiali to postanowilismy zrobic wiekszosc instalacji w nowszej technologi, jest rekuperacja, sciany i okna energooszczedne no i odzyskuje sie duzo ciepla
ogolnie mam caly dom energooszczedny bo jak juz stawiali to postanowilismy zrobic wiekszosc instalacji w nowszej technologi, jest rekuperacja, sciany i okna energooszczedne no i odzyskuje sie duzo ciepla
https://wymianaszybkiiphone.pl/
-
piotrtalikos
- Czytelnik

Ja słyszałem, że dobre energooszczedne okna ma oknoplast
To prawda, energooszczędność jest teraz jednym z ważniejszych parametrów, którym powinniśmy się kierować przy zakupie okien. Ale równie ważna jest też ich trwałość oraz odpowiednio wykonane okucia i uszczelnienia, ponieważ to one decydują o tym, jak długo okno zachowa swoje parametry. Bardzo dobrze pod tym względem wypadają okna Schuco oferowane m.in. przez firmę Awilux: https://www.awilux.pl/pl/products/schuc ... g-1-detail
Mam u siebie okna ekoplastu:
https://ekoplast-group.com/pl/okna
Może nie jest to najtańsza firma i mozna znaleźć tańsze firmy oferujace okna, jednak moim zdaniem zainwestowanie w okna tej firmy wcale nie jest takim głupim rozwiązaniem. Może to nielogicznie brzmi, ale z czasem inwestycja w dobre okna się zwróci i to jest opinia wszystkich specjalistów ze stolarki okiennej.
Sam jestem zadowolony. Dobra energooszczędnośc, długa gwarancja oraz solidny montaż ( panowie przyjechali oraz zamontowali okna w domu w ciagu jednego dnia).
https://ekoplast-group.com/pl/okna
Może nie jest to najtańsza firma i mozna znaleźć tańsze firmy oferujace okna, jednak moim zdaniem zainwestowanie w okna tej firmy wcale nie jest takim głupim rozwiązaniem. Może to nielogicznie brzmi, ale z czasem inwestycja w dobre okna się zwróci i to jest opinia wszystkich specjalistów ze stolarki okiennej.
Sam jestem zadowolony. Dobra energooszczędnośc, długa gwarancja oraz solidny montaż ( panowie przyjechali oraz zamontowali okna w domu w ciagu jednego dnia).
Okna energooszczędne muszą mieć trwałą i stabilną konstrukcję, żeby nie odkształcały się wraz z upływem czasu. Nie bez znaczenia jest też ich prawidłowy, ciepły montaż. Dobrej jakości okna na sprawdzonych i bardzo dobrze dopracowanych systemach Schuco Living można znaleźć np. w ofercie firmy Mielczarek ze Zduńskiej Woli. Tutaj można poczytać więcej na ich temat: https://www.oknamielczarek.pl/okna-ener ... co-living/
U siebie mam oknoplast i jak narazie brak zastrzeżeń
Dużo osób ostatnio zastanawia się, czy okna aluminiowe mogą być energooszczędne. Otóż tak! Osobiście polecam okna Schuco, które są dostępne nawet w standardzie domów pasywnych. Warto podkreślić, że pozwalają przy tym tworzyć bardzo duże przeszklenia w ekstremalnie wąskich profilach, co wygląda bardzo imponująco. Takie rozwiązania znajdziecie np. w firmie CB Aluminium z Krakowa.
Zajmuje się oknami już od 22 lat i pracowałem na wielu profilach energooszczędnych. Z doświadczenia stwierdzam nie tylko jako producent, ale i jako użytkownik, że 7-komorowy Kömmerling 88 MD idealnie sprawdza się w roli okien energooszczędnych. Profil ten już w standardzie oferuje okna pasywne potwierdzone przez ift-Richtlinie WA-15/2. Dzięki duzym powierzchniom szklenia zapewnia wysoki odzysk energii słonecznej. Nowa generacja profili w standardowym rozwiązaniu spełnia wymagania dla domów pasywnych przy zastosowaniu pakietu trzyszybowego o szerokości 48 mm i współczynniku izolacyjności termicznej Uw=0,72 W/(m²K) Uf=0,95 W/(m²K). Bardzo ważny w przypadku okien energooszczędnych i nie tylko jest także montaż warstwowy tzw. ciepły montaż. Jeśli województwo Zachodniopomorskie to zapraszam
Robert Szymanowicz
507069700
Więcej na stronie internetowej: https://gmplast.eu/oferta/okna/system-88md/
Robert Szymanowicz
507069700
Więcej na stronie internetowej: https://gmplast.eu/oferta/okna/system-88md/
Uważam że okna pvc Primo Wiśniowski będą dobrym wyborem bo są polecane nawet do domów energooszczędnych czy pasywnych, mają świetne parametry termoizolacyjne i spełniają te wszystkie rygorystyczne normy
-
BudvarWroclaw
- Czytelnik

- Kontakt:
Polecam najcieplejsze okno T-Passive Energy na profilu grubości 88 mm.
Okna z najszerszym dostępnym na rynku pakietem 3-szybowym 52 mm (4/20/4/20/4) z ramką międzyszybową 20mm.
System potrójnego uszczelnienia MD w standardzie.
W połączeniu z ciepłym montażem warstwowym jest to najcieplejsze okno na rynku.
https://budvar.wroclaw.pl/

Okna z najszerszym dostępnym na rynku pakietem 3-szybowym 52 mm (4/20/4/20/4) z ramką międzyszybową 20mm.
System potrójnego uszczelnienia MD w standardzie.
W połączeniu z ciepłym montażem warstwowym jest to najcieplejsze okno na rynku.
https://budvar.wroclaw.pl/

Pozdrawiam
Łukasz Badora
Doradca techniczno-handlowy
mobile: +48 604 081 610
e-mail: [email protected]
www.budvar.wroclaw.pl
facebook.com/budvar.wroclaw

Łukasz Badora
Doradca techniczno-handlowy
mobile: +48 604 081 610
e-mail: [email protected]
www.budvar.wroclaw.pl
facebook.com/budvar.wroclaw

Wszyscy się pochwalili a prawda wygląda następująco:
okna o szerokości 80-95 mm z ciepłą ramką trzyuszczelkowe i trzyszybowe (bądż cztero-marketingowo) pod względem wsp przenikania ciepła niewiele się różną i jeśli będzie to nawet różnica 0,2W/m2*K to w domku jednorodzinnym różnica przy ogrzewaniu prądem za sezon wyjdzie 150-250 zł. Więc nie zawsze warto płacic za marketingową papkę typu okna z super wzmocnieniem (bo wypełnienie pianą czy wzmocnienie tworzywem ) niewiele daje. Ważny w tym wypadku jest po pierwsze szczelny montaż. A po drugie różnicę między najdroższym producentem a takim o przeciętnej cenie zainwestuj w rekuperator. Da on ci oszczędności rzędu 30 % kosztów ogrzewania
Poleganie na sprawdzonych producentach też nie zawsze się sprawdza bo i wzmocnienia kompozytowe ulegały skręceniu i uszczelki na profilu veki się kruszyły a renolit schodził jak głupi i to u najbardziej rozreklamowanego producenta (z autopsji).
okna o szerokości 80-95 mm z ciepłą ramką trzyuszczelkowe i trzyszybowe (bądż cztero-marketingowo) pod względem wsp przenikania ciepła niewiele się różną i jeśli będzie to nawet różnica 0,2W/m2*K to w domku jednorodzinnym różnica przy ogrzewaniu prądem za sezon wyjdzie 150-250 zł. Więc nie zawsze warto płacic za marketingową papkę typu okna z super wzmocnieniem (bo wypełnienie pianą czy wzmocnienie tworzywem ) niewiele daje. Ważny w tym wypadku jest po pierwsze szczelny montaż. A po drugie różnicę między najdroższym producentem a takim o przeciętnej cenie zainwestuj w rekuperator. Da on ci oszczędności rzędu 30 % kosztów ogrzewania
Poleganie na sprawdzonych producentach też nie zawsze się sprawdza bo i wzmocnienia kompozytowe ulegały skręceniu i uszczelki na profilu veki się kruszyły a renolit schodził jak głupi i to u najbardziej rozreklamowanego producenta (z autopsji).
Jeśli chodzi o parametry cieplne, najlepiej prezentują się okna w systemach Schuco. Nie tylko są dostępne w standardzie budownictwa pasywnego, lecz także zachowują swoje właściwości przez cały okres użytkowania. Można je też znaleźć np. salonie firmy Mitbau z Wrocławia, która jest sprawdzonym producentem stolarki z PVC i aluminium w tych systemach. Mają bardzo pomocnych doradców, którzy na pewno podpowiedzą najlepsze rozwiązania.
Montaż okien energooszczędnych jest świetnym pomysłem, ponieważ połączysz w ten sposób styl "eko" z aspektem ekonomicznym. Jeśli żona jest zainteresowana stylem "eko", możesz wybrać okna, które pasują do tego estetycznego kierunku. Okna drewniane lub drewnopodobne mogą być atrakcyjną opcją. Inspirację możesz zobaczyć https://otownetrze.pl
Najbardziej praktycznym wyborem są okna z PVC, bo mogą mieć bardzo wysoką izolacyjność cieplną, a przy tym cechują się trwałością i nie wymagają konserwacji tak jak okna drewniane. Osobiście polecam okna firmy Jezierski. Są nie tylko bardzo ciepłe, ale też dostępne w wielu kolorach i z wyczuwalnymi w dotyku teksturami. Mogą z powodzeniem imitować okna drewniane z wielu gatunków drewna.
Z perspektywy technologii okiennych kluczowe znaczenie ma dobór odpowiednich profili oraz parametrów związanych z izolacyjnością termiczną i akustyczną. W ostatnich latach zauważalny jest trend stosowania pakietów trzyszybowych oraz ciepłych ramek dystansowych, co znacząco wpływa na ograniczenie strat ciepła. Warto również zwrócić uwagę na stabilność konstrukcji – w przypadku większych przeszkleń systemy aluminiowe lub wzmocnione PCV mogą okazać się lepszym wyborem ze względu na sztywność i trwałość.
Przy doborze okien do konkretnej inwestycji kluczowe jest uwzględnienie nie tylko współczynnika przenikalności cieplnej UwUw, ale także parametrów takich jak przepuszczalność światła czy odporność na obciążenie wiatrem, zwłaszcza w przypadku budynków położonych w bardziej wymagających strefach klimatycznych.Dla osób szukających kompleksowego doradztwa i nowoczesnych rozwiązań w tym zakresie ciekawą opcją może być np. oferta https://fenestraczest.pl/, gdzie dostępne są różne warianty okien dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników.
Przy doborze okien do konkretnej inwestycji kluczowe jest uwzględnienie nie tylko współczynnika przenikalności cieplnej UwUw, ale także parametrów takich jak przepuszczalność światła czy odporność na obciążenie wiatrem, zwłaszcza w przypadku budynków położonych w bardziej wymagających strefach klimatycznych.Dla osób szukających kompleksowego doradztwa i nowoczesnych rozwiązań w tym zakresie ciekawą opcją może być np. oferta https://fenestraczest.pl/, gdzie dostępne są różne warianty okien dostosowane do indywidualnych potrzeb użytkowników.