WADLIWY MONTAŻ DRZWI DREWNIANYCH ZEW. (tylko na piankę???).
WADLIWY MONTAŻ DRZWI DREWNIANYCH ZEW. (tylko na piankę???).
Zdarzają się "fachowcy" którzy w niedozwolony sposób montują ościeżnicę drzwi zewnętrznych drewnianych (bez użycia rozpórek) za pomocą samej pianki montażowej (a póżniej jest także zdziwienie że ramiaki pionowe ościeżnicy drzwiowej są powybrzuszane do środka i drzwi "chodzą"...)
Pianka pomimo swej nazwy, nie powinna i nie może pełnić roli elementu utrzymującego ościeżnicę w murze, a jedynie ma ona uszczelniać przestrzeń pomiędzy ościeżnicą a murem.
Montowanie drzwi na samą piankę może grozić wypadnięciem drzwi na skutek np.: silnego uderzenia skrzydła o ościeżnicę podczas przeciągu.
Montaż ościeżnicy drzwi drewnianych zewnętrznych powinien być wykonanych za pomocą śrub montażowych/rozporowych o właściwej długości, odpowiednim rozstawie (punkty mocowania), właściwie dobranych (w zależności od konstrukcji muru) itd.
Dodatkowe punkty mocowania w ramie ościeżnicy drzwiowej od strony zawiasów i zamka?
Odrębnym tematem jest właściwe wcześniejsze wyznaczenie poziomu podłogi...
Może macie jakieś swoje uwagi odnośnie montażu drzwi drewnianych zewnętrznych? (cenne rady).
Nieraz widziałem spartolony montaż drogich drzwi zew., a jakiś tam "fachowiec" jeszcze dostał za to niezłą kasę...
Pianka pomimo swej nazwy, nie powinna i nie może pełnić roli elementu utrzymującego ościeżnicę w murze, a jedynie ma ona uszczelniać przestrzeń pomiędzy ościeżnicą a murem.
Montowanie drzwi na samą piankę może grozić wypadnięciem drzwi na skutek np.: silnego uderzenia skrzydła o ościeżnicę podczas przeciągu.
Montaż ościeżnicy drzwi drewnianych zewnętrznych powinien być wykonanych za pomocą śrub montażowych/rozporowych o właściwej długości, odpowiednim rozstawie (punkty mocowania), właściwie dobranych (w zależności od konstrukcji muru) itd.
Dodatkowe punkty mocowania w ramie ościeżnicy drzwiowej od strony zawiasów i zamka?
Odrębnym tematem jest właściwe wcześniejsze wyznaczenie poziomu podłogi...
Może macie jakieś swoje uwagi odnośnie montażu drzwi drewnianych zewnętrznych? (cenne rady).
Nieraz widziałem spartolony montaż drogich drzwi zew., a jakiś tam "fachowiec" jeszcze dostał za to niezłą kasę...
news oknoad-news oknoad-news-1
news oknoad-news oknoad-news-2
news oknoad-news oknoad-news-3
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Re: WADLIWY MONTAŻ DRZWI DREWNIANYCH ZEW. (tylko na piankę???).
A jaki jest sens tego postu? Nikt się nie kwapi dzieleniem się swoim patentami
Łatwiej jest poopowiadać jakie to się widziało gafy niż rozmawiać o sposobach..
Chyba w każdym przypadku pianka montażowa powinna być tylko materiałem uszczelniającym - w żadnym wypadku montażowym.
Łatwiej jest poopowiadać jakie to się widziało gafy niż rozmawiać o sposobach..
Chyba w każdym przypadku pianka montażowa powinna być tylko materiałem uszczelniającym - w żadnym wypadku montażowym.
Niektórzy montażyści opowiadają klientom że montują drzwi zewnętrzne dodatkowo na kotwy, śruby rozporowe itd., a w rzeczywistości...

-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
Chyba żartujesz?
Bo nie wiem czy się śmiać.. czy płakać? Jeśli tak rzeczywiście robią to ja STANOWCZO PROTESTUJĘ przeciwko nazwywaniu takich chałturników montażystami. To urąga godności tego fachu.
Bo nie wiem czy się śmiać.. czy płakać? Jeśli tak rzeczywiście robią to ja STANOWCZO PROTESTUJĘ przeciwko nazwywaniu takich chałturników montażystami. To urąga godności tego fachu.
budmaks - ale teoria
jak z elementarza.
e-mail: [email protected]
Jak wszyscy wiemy pianka montażowa nie jest głównym elementem montażu-co wskazywałaby nazwa,ale jednak jest inaczej. To jeden z produktów jaki stosujemy w celu uszczelniania drzwi i nic więcej.
Może warto jest zastanowić się nad oklejeniem drzwi zamiast nad zamówieniem nowych? Są firmy, które się tym specjalizują, jak chociażby firma:
https://www.vinylcouture.pl/
Oklejają drzwi i meble. A na ich stronie możęcie zobaczyć sobie ich realizacje.
Cena bedzie o wiele niższa, a rezultat naprawdę dobry.
https://www.vinylcouture.pl/
Oklejają drzwi i meble. A na ich stronie możęcie zobaczyć sobie ich realizacje.
Cena bedzie o wiele niższa, a rezultat naprawdę dobry.