Drutex, Bajcar, OknoPlast-Kraków- KTÓREGO WYBRAĆ?
Wedlug mnie najbardziej sprawna obsluga, stosunkowo malo "obsuwek", niezla jakosc , juz teraz, wczesniej na linii mylili trzykomorowke z piecio,
Mili ludzie , wiesz kiedy i co dostaniesz , mimo ubieglorocznego sezonu , przynajmniej dla mnie zachowali terminy
Jak bylo trzeba , byli i cztery razy w tygodniu , co prawda po malej awanturce ( standardowo dwa razy)
Jezeli zalezy ci na obsluze na niezlym poziomie , terminach , niezlej jakosci i cenie - sprobuj
Pozdrawiam
Mili ludzie , wiesz kiedy i co dostaniesz , mimo ubieglorocznego sezonu , przynajmniej dla mnie zachowali terminy
Jak bylo trzeba , byli i cztery razy w tygodniu , co prawda po malej awanturce ( standardowo dwa razy)
Jezeli zalezy ci na obsluze na niezlym poziomie , terminach , niezlej jakosci i cenie - sprobuj
Pozdrawiam
kogo wybrac
Zdecydowanie Oknoplast-Krakow.
Primo: najwiekszy zaklad robiacy na Vece w Polsce (to od chyba 2 czy 3 lat) i od zeszlego roku w Europie.
Secundo : Jakosc. Naprawde reklamacje to maly procent zamowien.
jak juz sa to szybko zalatwiane. Cos tam sie trafialo w sezonie, jakies porysowane szyby itp. Bywa. Nie bylo bolu.
Z innych zalet: kapitalna zaloga, z tymi ludzmi idzie zrobic wszystko.
No i pomysly na reklame. Nietuzinkowe.
Wspolpracuje z innymi duzymi firmami z branzy (niekoniecznie okna ale blisko), znam inne (tez duze) i mam skale porownania: nie zamienie ich na nic innego chocby mi O34 za 100PLN sprzedawali
PS Drugim duzym producentem w Polsce (ale nie Veka) jest Drutex, ale to zupelnie inna filozofia.
Primo: najwiekszy zaklad robiacy na Vece w Polsce (to od chyba 2 czy 3 lat) i od zeszlego roku w Europie.
Secundo : Jakosc. Naprawde reklamacje to maly procent zamowien.
jak juz sa to szybko zalatwiane. Cos tam sie trafialo w sezonie, jakies porysowane szyby itp. Bywa. Nie bylo bolu.
Z innych zalet: kapitalna zaloga, z tymi ludzmi idzie zrobic wszystko.
No i pomysly na reklame. Nietuzinkowe.
Wspolpracuje z innymi duzymi firmami z branzy (niekoniecznie okna ale blisko), znam inne (tez duze) i mam skale porownania: nie zamienie ich na nic innego chocby mi O34 za 100PLN sprzedawali
PS Drugim duzym producentem w Polsce (ale nie Veka) jest Drutex, ale to zupelnie inna filozofia.
"najwiekszy dealer okien: Bill Gates..."
Drutex to tansze profile ale duza kultura techniczna produkcji.
W mysl zasady z nawet najlepszych profili byle partacz zrobi zle okno.
Z profili takich sobie pracujac dokladnie i starannie mozna zrobic okno przyzwoite.
I to jest wlasnie Drutex. Aha i duzo samochodow maja
W mysl zasady z nawet najlepszych profili byle partacz zrobi zle okno.
Z profili takich sobie pracujac dokladnie i starannie mozna zrobic okno przyzwoite.
I to jest wlasnie Drutex. Aha i duzo samochodow maja
"najwiekszy dealer okien: Bill Gates..."
-
stylwaldek
- Czytelnik

- Kontakt:
Odpwiedź na post StylWaldek
Panie Waldemarze
Po co te złośliwości. Dobrze Pan wie, jak sprawy się mają i że to , co Pan pisze jest nieprawdą. Dużo nauczyliście się od Oknoplastu, co widać szczególnie przy otwieraniu nowych biur (całkiem ładne biuro w Słomnikach). Życzę firmie Stylbud sukcesów i dużych obrotów.
Pozdrawiam GK
Po co te złośliwości. Dobrze Pan wie, jak sprawy się mają i że to , co Pan pisze jest nieprawdą. Dużo nauczyliście się od Oknoplastu, co widać szczególnie przy otwieraniu nowych biur (całkiem ładne biuro w Słomnikach). Życzę firmie Stylbud sukcesów i dużych obrotów.
Pozdrawiam GK
-
Mc. Donald's
- Czytelnik

mysle ze pytajacemu chodzilo oto jakie okna ma wybrac ze wzgledu na ich jakosc a nie na jakosc reklamy. milosnika okno cos tam krakow proponuje zeby przestali sie wychwalac, w mysl powiedzenia nie chwala nas to chwalimy sie sami. generalnie mam w d.... jak wyglada reklama firmy bardziej mnie interesuje jakie okna produkuje i jak. a tak na marginesie mam nadzieje ze nadejdzie taki czas kiedy okna z krakowa beda jakosciowo lepsze niz ich reklamaAl Capone pisze:Wszyscy uczą się od Oknoplastu. Nie tylko Stylbud. Wystarczy popatrzyć na reklamę prasową Dako, Vidok, DFB - sami uczniowie. Ich nieudolne naśladownictwo tylko śmieszy i bawi.
opinia jest jak d**a, każdy ma inną
Tatas zdecydowanie to zależy jakie sie ma układy z DRS jak sie ma to można
Myślę że Panom z DRS się troszke w główkach poprzewracało ale to moja prywatna opinia
Fakt oknonoplast jest na topie wyrób reklama itp nic dodać nic ująć szkoda tylko,że takich szaraczków jak ja już sie nie uważa Styl ciekawe o co ty sie obraziłeś na oknoplast? pozdrowienia dla zapracowanego Pana GK
Myślę że Panom z DRS się troszke w główkach poprzewracało ale to moja prywatna opinia
Fakt oknonoplast jest na topie wyrób reklama itp nic dodać nic ująć szkoda tylko,że takich szaraczków jak ja już sie nie uważa Styl ciekawe o co ty sie obraziłeś na oknoplast? pozdrowienia dla zapracowanego Pana GK
Nie rozumiem takiego podniecenia OKNOPLASTEM , widziałem ich fabryke , widziałem też fabryke BAJCARA , DRUTEXU czy PETECKIEGO . I szczerze powiem że OKNOPLASTU nie jest ani największa ani najładniejsza , w produkcji PCV wyprzedza ją i Bajcar i Drutex a Petecki depcze po piętech . A słyszałem z wiarygodnego źródła że Bajcar bardzo wybił się i teraz ma większą produkcję PCV (nie mówie o całości pomijam ALUMINIUM i DREWNO) niż Drutex (podobno przeskoczył miesięcznie już pułap ponad 30 tyś okien) ale zaznaczam że to tylko "informacja branżowa" .
Szczerze powiem że ja naprzykład nie widze podobieństwa pomiędzy reklamą OKNOPLASTU a VIDOKU . OKNOPLAST ma reklamę ładną ale widziałem ładniejsze reklamy firm okiennych , kiedyś sie spotkałem z bardzo ładną reklamą chyba firmy GORAN z Lublina , mieli naprawde na wysokim poziomie tą reklamę ....
Szczerze powiem że ja naprzykład nie widze podobieństwa pomiędzy reklamą OKNOPLASTU a VIDOKU . OKNOPLAST ma reklamę ładną ale widziałem ładniejsze reklamy firm okiennych , kiedyś sie spotkałem z bardzo ładną reklamą chyba firmy GORAN z Lublina , mieli naprawde na wysokim poziomie tą reklamę ....
Maxio
Panie Jackubim pisze:Tatas zdecydowanie to zależy jakie sie ma układy z DRS jak sie ma to można
Dziękuję za pozdrowienia. Podrawiam również.
Nasze główki są OK. Dzięki Bogu w opinii większości...Nie ma równych i równiejszych. Tyle ile oferujesz, tyle otrzymujesz w zamian. To nie małżeństwo, to biznes.
Zapracowany GK
BAJCAR może mieć większą produkcję niż DRUTEX , bo DRUTEX to nie tylko PCV a także DREWNO i ALU a BAJCAR to tylko PCV . BAJCAR bardzo się wybił i podobno jego produkcja w sezonie przekracza 30 tyś okien na miesiąc , co podobno albo się równa z PCV DRUTEXU albo lekko przekracza . Niech tylko DRUTEX uzyskuje ze sprzedaży DREWNA i ALU 30% ogólnej sprzedaży to o tyle będzie i tak w ogólnym rozrachunku lepszy od BAJCARA . Tak jak napisałem to tylko "informacja branżowa" , tak samo jak Peteckiego że jego produkcja w sezonie przekracza 20 tyś okien miesięcznie . Takie informacje uzyskałem z wiarygodnego źródła ...
Do tej pory byłem przekonany że największym producentem PCV jest DRUTEX ,ale podobno BAJCAR go dogonił i może nawet lekko przegonił ... Tak szczerze mówiąc nie jestem tego pewien bo nikt oprócz DRUTEXu nie opublikował danych ze sprzedaży ... i tak dokońca nie wiadomo ile sprzedaje BAJCAR czy PETECKI .
A tak apropo PETECKIEGO co by o nim i jego MEGALOMANI nie mówić to firmę ma naprawde ładną i wielką (chodzi o wielkość hali w Łasku podobno ma 10 tyś m2 do porównania 7 tyś m2 wielkiego OKNOPLASTU) . Co by nie mówić jest kilka dużych firm w Polsce produkujących PCV i OKNOPLAST napewno do nich należy , tak jak i DRUTEX czy BAJCAR co do PETECKIEGO nie jestem pewien ....
Byłem za to u dużego producenta drzwi w Europie zachodnej , przy produkcji ok. 800 skrzydeł i ok. 800 ościeżnic (w dwóch zakładach) pracuje wg. zapewnien producenta kilkadziesiąt osób (podobno w sumie ok. 30-40 osób). To się nazywa wydajność . Cały zakład do produkcji ościeżnic kosztował ok. 10 mln EURO i podobno drugie tyle do drzwi .
Do tej pory byłem przekonany że największym producentem PCV jest DRUTEX ,ale podobno BAJCAR go dogonił i może nawet lekko przegonił ... Tak szczerze mówiąc nie jestem tego pewien bo nikt oprócz DRUTEXu nie opublikował danych ze sprzedaży ... i tak dokońca nie wiadomo ile sprzedaje BAJCAR czy PETECKI .
A tak apropo PETECKIEGO co by o nim i jego MEGALOMANI nie mówić to firmę ma naprawde ładną i wielką (chodzi o wielkość hali w Łasku podobno ma 10 tyś m2 do porównania 7 tyś m2 wielkiego OKNOPLASTU) . Co by nie mówić jest kilka dużych firm w Polsce produkujących PCV i OKNOPLAST napewno do nich należy , tak jak i DRUTEX czy BAJCAR co do PETECKIEGO nie jestem pewien ....
Byłem za to u dużego producenta drzwi w Europie zachodnej , przy produkcji ok. 800 skrzydeł i ok. 800 ościeżnic (w dwóch zakładach) pracuje wg. zapewnien producenta kilkadziesiąt osób (podobno w sumie ok. 30-40 osób). To się nazywa wydajność . Cały zakład do produkcji ościeżnic kosztował ok. 10 mln EURO i podobno drugie tyle do drzwi .
Maxio
Maxio!!!
Petecki naprawdę nie jest gigantem. A to że ma dużą halę to jeszcze o niczym nie świadczy. Tras też miał dużą ( 13tysięcy m2). I co z tego?
Zobacz sobie na obrót Peteckiego. Nie wiem czy wiesz jaki miał obrót. Jeśli widziałeś jego dane finansowe i dalej twierdzisz że jest gigantem to Ci współczuje. A co do Bajcara, to wystarczy zapytać ile odbiera profili Drutex z aluplastu i będziesz wszystko wiedział. Nie wypisuj głupot Maxio. Weryfikuj informacje bo niepotrzebnie wprowadzasz użytkowników tego forum w błąd.
Petecki naprawdę nie jest gigantem. A to że ma dużą halę to jeszcze o niczym nie świadczy. Tras też miał dużą ( 13tysięcy m2). I co z tego?
Zobacz sobie na obrót Peteckiego. Nie wiem czy wiesz jaki miał obrót. Jeśli widziałeś jego dane finansowe i dalej twierdzisz że jest gigantem to Ci współczuje. A co do Bajcara, to wystarczy zapytać ile odbiera profili Drutex z aluplastu i będziesz wszystko wiedział. Nie wypisuj głupot Maxio. Weryfikuj informacje bo niepotrzebnie wprowadzasz użytkowników tego forum w błąd.
Przeczytaj jeszcze raz co napisałem i zastanów się , a potem się wypowiadaj .
Nie wiem ile BAJCAR odbiera profili , albo DRUTEX moge tylko przypuszczac . Wiem że DRUTEX jest duzym producentem ale BAJCAR też bardzo dużo robi . Slyszalem (powtarzam SŁYSZAŁEM) ze BAJCAR robi ponad 30 tyś okien miesięcznie w sezonie co niewątpliwie daje mu wysoką pozycję wśród producentów okien . SŁYSZAŁEM że więcej produkuje OKIEN PCV od DRUTEXU ale ja to tylko slyszalem . PODOBNO lekko przegonił BAJCAR firmę DRUTEX .
Nie mam wglądu do ich firm i nie wiem ile lasek profili kupują , czy nawet ile tirów , to są poprostu "informacje branżowe" które krążą po Polsce .
Nie wiem ile BAJCAR odbiera profili , albo DRUTEX moge tylko przypuszczac . Wiem że DRUTEX jest duzym producentem ale BAJCAR też bardzo dużo robi . Slyszalem (powtarzam SŁYSZAŁEM) ze BAJCAR robi ponad 30 tyś okien miesięcznie w sezonie co niewątpliwie daje mu wysoką pozycję wśród producentów okien . SŁYSZAŁEM że więcej produkuje OKIEN PCV od DRUTEXU ale ja to tylko slyszalem . PODOBNO lekko przegonił BAJCAR firmę DRUTEX .
Nie mam wglądu do ich firm i nie wiem ile lasek profili kupują , czy nawet ile tirów , to są poprostu "informacje branżowe" które krążą po Polsce .
Maxio
witaj Gościu
od kiedy firmy takie jak Aluplast, Rechau czy Thyssen udostępniają wielkość obrotu z daną firmą, czy ilości zamawianych profili, nie sądzisz że było by to podcinanie gałęzi na której siedzą,
firmy te publikują co najwyżej wielkość globalnego obrotu, oraz wielkość zysków, a produkujące okna dodatkowo ilości okien lub jednostek okiennych (na mój gust one bardziej odzwierciedlają wielkość produkcji)
jeżeli tak się licytujecie która firma robi najwięcej okien dodajcie do grona największych też i dobroplast
od kiedy firmy takie jak Aluplast, Rechau czy Thyssen udostępniają wielkość obrotu z daną firmą, czy ilości zamawianych profili, nie sądzisz że było by to podcinanie gałęzi na której siedzą,
firmy te publikują co najwyżej wielkość globalnego obrotu, oraz wielkość zysków, a produkujące okna dodatkowo ilości okien lub jednostek okiennych (na mój gust one bardziej odzwierciedlają wielkość produkcji)
jeżeli tak się licytujecie która firma robi najwięcej okien dodajcie do grona największych też i dobroplast
-
Specjalista
- Czytelnik

jeśli chodzi o rejon Krakowa to są dwie firmy warte polecenia:
1 Oknoplast Kraków - chociażby dlatego że mają świetną jakość produktu i oferują również okna z obrabianą wypływką na zero ( a to nieżle wygląda)
wada: cenią się i chcą wyłączność
2 Oknopol Kraków - co prawda REHAU - jedni lubią inni nie, ale jakość i terminowość w sezonie naprawdę na najwyższym poziomie- żadko się je reguluje po montażu - perfekcja w każdym calu, profil półokrągły obrabiany maszyną a nie jakimś dłutem czy skrobakiem
okna super estetyczne: srebrne Roto NT i ergonomiczne alu klamki
wada: trzeba sprzedawać sporo by mieć dobrą cenę - ale okna warte są tej ceny
1 Oknoplast Kraków - chociażby dlatego że mają świetną jakość produktu i oferują również okna z obrabianą wypływką na zero ( a to nieżle wygląda)
wada: cenią się i chcą wyłączność
2 Oknopol Kraków - co prawda REHAU - jedni lubią inni nie, ale jakość i terminowość w sezonie naprawdę na najwyższym poziomie- żadko się je reguluje po montażu - perfekcja w każdym calu, profil półokrągły obrabiany maszyną a nie jakimś dłutem czy skrobakiem
okna super estetyczne: srebrne Roto NT i ergonomiczne alu klamki
wada: trzeba sprzedawać sporo by mieć dobrą cenę - ale okna warte są tej ceny
-
Specjalista
- Czytelnik

Peteckiemu zdarzyła się spora hala która dobrze wygląda w folderze reklamowych (sama nazwa wskazuje - w folderze reklamowym) no i kilka salonów (Łódź) oraz kilku dealerów (nieżle się prezentuje tu jedna firma z Kielc - fakt ładne salony i dużo sprzedają) - i to wszystko ładnie wygląda - jest jednym z największych odbiorców REHAU i co z tego - Oknopol mający dwa zakłady produkcyjne (Kraków i Rybnik) zamawia podobne ilości profilu - o ile nie większe (2003 rok) - więc nie przesadzajmu z wielkością Peteckiego - bardzo duża firma - ale znowu bez przesady - Bajcar jest większy na 100 % a Petecki ma ładniejszą stronę a Bajcar robi na Thyssen'ie a Petecki robi na ładniejszym REHAU i uwieżcie ni można się tak licytować bez końca
(co do obsługi w tych firmach nie mam zdania)
(co do obsługi w tych firmach nie mam zdania)
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Największym producentem okien w Polsce jest z całą pewnością Drutex. Bajcar osiąga połowę jego sprzedaży, a Petecki 1/3.Pawcio pisze:Widziałem oba zakłady osobiście od środka oczywiście, że bajcar ma większe możliwości produkcyjne, opinie o peteckim są o wiele na wyrost podawane i jego mozliwości nigdy nie nadążą za opiniami.
Przeczytaj dokladnie co ja napisałem a co napisał p. Klos , ja napisałem że podobno BAJCAR WIĘCEJ PRODUKUJE PCV NIŻ DRUTEX co nie równa sie stwierdzeniu że BAJCAR MA WIĘKSZE PRZYCHODY NIŻ DRUTEX . Zauwaz że DRUTEX to i ALU i DREWNO, i każde okno czy konstrukcja jedna więcej kosztuje niż komplet okien PCV do bloków , jeżeli weźmiesz pod uwagę przychody to bez wątpliwości DRUTEX jest największy (chyba że liczymy z firmami jak VELUX, FAKRO czy PORTA - to też branża stolarki budowlanej) ale jeżeli weźmiesz pod uwagę produkcję PCV (w jednostekach) to może się okazać że DRUTEX ma zblizoną wartość do Bajcara a MOŻE i mniejszą .Gość! pisze:Maxio masz wyjaśnione od Pana Roberta Klosa ile i kto produkuje. Więc nie wypisuj więcej bzdur na tym forum!
Także radze się najpierw zastanowić a potem coś pisać a nie na odwrót.
Maxio
Chciałbym dodać , iż spotkałem sie też z pochlebną opnią na temat produktów firmy DRUTEX sprzedawanych w Niemczech (chodziło o drzwi wejściowe z PVC , jeżeli dobrze pamiętam z profili Aluplast )
Pozdrawiam
www.PVCfenster.de
Pozdrawiam
www.PVCfenster.de
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Maxio,maxio pisze:I co myślałem p. Robercie że Pan wie ile Bajcar miał przychodu a tu nic ??
Bajcar nie ujawnił swoich przychodów . Na jakiej podstawie Pan stwierdził że Bajcar ma 1/2 przychodów Drutexu ??
to, że firma nie przysyła oficjalnie ankiety do rankingu producentów, nie oznacza, że nie znamy jej wyników. W rankingu nie ma wielu firm, których wyniki znamy (lub szacujemy) z innych źródeł. Tak jest w przypadku i Bajcara, i Dobroplastu, i Dako, i Okfensu, i Peteckiego, i kilku jeszcze innych. Jako redakcja miesięcznika branżowego szanujemy ich awersję do upubliczniania danych finansowych, choć jej nie podzielamy. W najbliższych numerach miesięcznika będziemy się starać zamieścić materiały opisujące te firmy, choć nadal być może bez danych finansowych...
Pozdrowienia - Robert Klos
Zależy na ile są wiarygodne te dane :
Kolejność powinna moim zdaniem być taka wśród tych firm pod względem produkcji :
1. Bajcar
2. Dobroplast
3. Petecki
Ale pewnosci nie mam żadnej tylko przypuszczenia .
Jak na mój gust Petecki osiąga przychód cos koło 40-50 mln
Dobroplast coś koło 50-60 mln
A Bajcar ?? Cholera wie ale na mój gust z 70-80 mln w zeszlym roku chyba osiągnał ...
Jestem blisko ??
Kolejność powinna moim zdaniem być taka wśród tych firm pod względem produkcji :
1. Bajcar
2. Dobroplast
3. Petecki
A Bajcar ?? Cholera wie ale na mój gust z 70-80 mln w zeszlym roku chyba osiągnał ...
Jestem blisko ??
Maxio
Maxio Petecki? Co Ty za głupoty wypisujesz!maxio pisze:Zależy na ile są wiarygodne te dane :
1. Bajcar
2. Dobroplast
3. Petecki
Jestem blisko ??
-
Maciej Nowacki
- Czytelnik

Panowie ,w waszych wypowiedziach dominuje temat przychodów poszczególnych firm a gdzie jakość i terminowość. W moim przypadku bardzo się rozczarowałem firmą Bajcar , jeśli chodzi o terminowość to "0" (zero) "nul" natomiast jakość to gdzieś około IV ligi. Dostarczone okna to poprostu "galareta" , ale cóż "Klient" zamówił i ma. Kupowanie ceny a nie okna tym właśnie skutkuje. A dla jasności całej sprawy ,to okna z powodzeniem sprzedaję od 12 lat i ja stary wyga dałem się skusić niską ceną w celu poszerzenia oferty.
-
stylwaldek
- Czytelnik

- Kontakt:
no cóż panie grzegorzu jest pan bardzo lojalnym pracownikiem jednak myślę że,przyjdzie czas kiedy niebędzie pan pracował w oknop. tylko u konku. i wtedy porozmawiamy . przepraszać jednak niebęde bo jestem przekonany o swoich racjach. jeżeli pan chce możemy polenizować. jeżeli chodzi ozgapianie totylko idea została przeniesiona na naszą firmę, ale i wy nie wszystko wymyślacie.STYL.W.
...a od kiedy rehau pisze się przez "ch"?...tomi pisze:witaj Gościu
Nowa obawiam sie,że jesli na serio jestes niedoswiadczona w tej branzy to nie bedziesz przebierac ofertach pracy najlepszych tylko tych średnich w najlepszym razie.Nie wiem o który region pytasz jesli chodzi o Śląśk to nie polecam Okien od Boguckiego dno itp.Jesli chodzi o Oknoplast sa nieźli Thyssen Okna tez są spoko.