chińczycy na polskim rynku

efemek
Czytelnik
Czytelnik

chińczycy na polskim rynku

Post autor: efemek »

Hahahah…
Chyba Chińczycy uwalili wszystkich producentów PCV – niemieckie firmy. Byłem w zeszłym tygodniu w firmie, gdzie odbieram okna i akurat byli Chińczycy i były przeprowadzane próby zgrzewów pięknego profilu. Jest to profil o szerokości 80 mm rama i skrzydło, sześciokomorowy. SUPER! Ma tylko jedną wadę, że jest tylko w kolorze białym. Chińczycy chwalą się, że podpisali już umowy z dwoma bardzo dużymi firmami z sieci Veka i jedną z Aluplasta. Chwalą się też, że wynajęli dwie hale po 6 tys. n. kw. na magazyn i zapełniają je towarem. W przyszłym tygodniu moja firma producentka jedzie to zobaczyć. Jak mówił mój dostawca okien istnieje możliwość przy profilach chińskich obniżenia ceny okna o 20-30%, czyli ok. 320-330 zł za O34. Przy tym pięknym profilu (autentyczne!!!) i super cenie chyba zawojujemy rynek :)
No, no, no… Będą zmiany na rynku. Zamieszamy!!!

efemek

oknoAD

kiepski
Małomówny
Małomówny

Post autor: kiepski »

jednym z tych producentów jest ABM
efemek
Czytelnik
Czytelnik

chińczycy

Post autor: efemek »

profile kolorowe - foliowanie nie jest żadnym problemem. To co wiem już wszystkie duże firmy foliują profile w Colorexie, u Pietruchy lub u Jezierskiego. Wiem, że Jezierski robi na super nowoczesnej maszynie, gdzie foliowanie następuje na gorąco. Wiem, że foliowanie w Polsce wychodzi dużo taniej niż u producenta, gdyż ceny robocizny u Niemców są ok. 4-5 razy wyższe niż w Polsce. I stąd nieraz bardzo konkurencyjne ceny okien kolorowych. Taka sama sytuacja jest, że firmy chińskie dostarczają wkręty nie za pośrednictwem firm niemieckich tylko bezpośrednio do Polski. Tak więc pośrednicy z Niemiec na drzewo.
Chińczyk też potrafi - nie wiem czy wiecie, że cała produkcja Adidasa, Nike, markowych ciuchów Bossa itd. KOSZTY ROBOCIZNY KOCHANI TAM SĄ 10 RAZY NIŻSZE NIŻ W POLSCE!!! Tam Chińczyk pracuję za 20 dolarów miesięcznie tak jak my kiedyś.
ZNAWCA
Zaangażowany
Zaangażowany

Re: chińczycy na polskim rynku

Post autor: ZNAWCA »

Nie ma takiej możliwości, aby okna na "chińczyku" było na pozionie 320-330 zł za o34. Bo to by znaczyło że okna jest tańsze od najtańszych okien w Polsce o ok 80-90 zł. A to oznacza że "chinszczyzna" musi byc tańsza o ok. 50% od "normalnych" systemów. A to chyba jest niemozliwe?
Prawda??????

efemek pisze:Hahahah…
Chyba Chińczycy uwalili wszystkich producentów PCV – niemieckie firmy. Byłem w zeszłym tygodniu w firmie, gdzie odbieram okna i akurat byli Chińczycy i były przeprowadzane próby zgrzewów pięknego profilu. Jest to profil o szerokości 80 mm rama i skrzydło, sześciokomorowy. SUPER! Ma tylko jedną wadę, że jest tylko w kolorze białym. Chińczycy chwalą się, że podpisali już umowy z dwoma bardzo dużymi firmami z sieci Veka i jedną z Aluplasta. Chwalą się też, że wynajęli dwie hale po 6 tys. n. kw. na magazyn i zapełniają je towarem. W przyszłym tygodniu moja firma producentka jedzie to zobaczyć. Jak mówił mój dostawca okien istnieje możliwość przy profilach chińskich obniżenia ceny okna o 20-30%, czyli ok. 320-330 zł za O34. Przy tym pięknym profilu (autentyczne!!!) i super cenie chyba zawojujemy rynek :)
No, no, no… Będą zmiany na rynku. Zamieszamy!!!

efemek
POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRAWDZIWYCH OKNIARZY. ABY NAM SIĘ DOBRZE DZIAŁO.
ZNAWCA
Zaangażowany
Zaangażowany

Jędraszek???

kiepski pisze:jednym z tych producentów jest ABM
kiepski
Małomówny
Małomówny

TAK. JEDNĄ Z TYCH FIRM JEST ABM JĘDRASZEK SAMI NAWET SPROWADZAJĄ PROFIL DO POLSKI

Qfajka
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Qfajka »

A kiedy zrobili aprobate?
live is brutal plugaw and full of zasadzkas and sometimes kopas dupas
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Podoba mi się że tak bardzo moi potencjalni dostawcy kłócą o niskie ceny dla mnie.
Jestem dealerem i martwi mnie tylko brak kontaktu z klientami, bo jeśli już do mnie zadzwoni to raczej kupi. Z waszego sporu tak czy siak skorzystam, Panowie do dzieła, przebijcie cenowo Eurookno z Suwałk.

Mnie tam wszystko jedno co będę sprezedawał, robię to dla pieniędzy, a nie dla idei.
DarCo
Czytelnik
Czytelnik

???

Post autor: DarCo »

Jeśli rzeczywiście poajawili sie chińczycy to jest to pewien przełom. Ciekaw jestem tej kalkulacji gdzie mowa o tym że słynne O34 będzie tańsze o 20 do 30%. To chyba mało prawdopodobne.
Z prostej kalkulacji wynika (uwaga) szacunek:
Profile PVC i uszczelki 40€,
Wzmocnienia 10€
Szyba 18€
Okucia 20€
Robocizna 10€
Daje nam to w sumie ok. 98€

Jeśli chińczycy maja spowodować, że okno będzie tańsze choćby o 15% to musieliby zaoferować profile z uszczelkami za jakieś (98€ - 15%= 15€) 25€. To musiałaby być REWOLUCJA. Cena tzw. SET-a z uszczelkami musiałaby być poniżej 3,60€ a bez uszczelek mniej niż ok. 3,20 - 3,30€. Biorąc pod uwage duże koszty transportu z Chin jakoś wierzyć mi się nie chce.
POZDRAWIAM
Umberto
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: Umberto »

ZNAWCA pisze:Nie ma takiej możliwości, aby okna na "chińczyku" było na pozionie 320-330 zł za o34. Bo to by znaczyło że okna jest tańsze od najtańszych okien w Polsce o ok 80-90 zł. A to oznacza że "chinszczyzna" musi byc tańsza o ok. 50% od "normalnych" systemów. A to chyba jest niemozliwe?
Prawda??????
To jest możliwe. Niestety.
A przy okazji! Jeśli ktoś ma O34 po 300 zł netto to kupuję każdą ilość. Moze byc na profilu chińskim, mongolskim, mozambickim czy suahili. W d... mam g.... warte certyfikaty.
Wśród homo sapiens Ludzie stanowią mniejszość
Pozdrawiam
Poweselam
Powodzenia
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Post autor: MANIEK »

NORMA 2000 też miała niskie ceny i była dużą konkurencją. Życzę powodzenia i wielu klientów.
kiepski
Małomówny
Małomówny

a co powiecie na cene 335 za o34 ?
ZNAWCA
Zaangażowany
Zaangażowany

Coś mi sie wydaje że już tutaj nie rozmawiamy o oknach PVC. A na pewno nie o oknie PVC o34 dwuskrzydłowym. ze wszystkimi parapetrami zgodnymi z tym co wiem.

Bo koszt wyprdukowania okna wynosi okucia w Euro: 23+39+12+18+2=94 x 4,3=404 pln+ odpady co daje ok. 420pln
A gdzie pracownicy produkcyjni, czynsz za halę, prąd, amortyzacja maszyn, plany na przyszłość....
Ja nie rozumiem cen o34 za 390pln a co dopiero za 335 "kiepski".
Możesz mi to wyjasnić jak to robisz???
kiepski
Małomówny
Małomówny

dlaczego myślisz że ja produkuje okna ? kalkulacja jest prosta. profil w Chinach jest o 50 % tańszy niż w Polsce
pilsner
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: pilsner »

Kiepski czy abm produkuje na 2systemach , veki i coś tam jeszcze ?
A veka pozwala robić na innym profilu w jednej fabryce , czy może sie coś zmieniło?
Roger
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Roger »

Czy moglbys mi podac namiary na ta chinska firme?
[email protected]
wilutek
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: wilutek »

Jeśli dostawcy profili zależy na przejęciu producenta to są w stanie dać cenę 3,10-3,30. Wiem przynajmniej o dwóch znanych profilach.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Najpierw muszą mieć aprobatę

Post autor: pchelek »

A co do tego to są bardzo daleko w lesie.
tak bym się nie obawiał tych niskich cen.
Okno to nie sam profil.
A pozatym to żadna rewelacja - zwykła 3-komorówka, trzy profile - świata tym nie zdobędą.
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Ubrania chińskie parę lat temu też zawojowały Polskę, na szczęcie ludzie szybko się na nich poznali. Tanio kupujesz-dwa razy kupujesz!
ZNAWCA
Zaangażowany
Zaangażowany

Czy przypadkiem sa to firmy, których nazwy zaczynają sie na A... i V.... ??????

wilutek pisze:Jeśli dostawcy profili zależy na przejęciu producenta to są w stanie dać cenę 3,10-3,30. Wiem przynajmniej o dwóch znanych profilach.
lukasz o
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: lukasz o »

panowie - nie ma nic za darmo... cos kosztem czegos.

po 1 mielenie pieniedzy
po 2 kolejne smieci na rynku to ma krotkie nogi.
Riko
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Riko »

OJ myslicie ze niema konkurencj :shock:
Ostatnio zmieniony czw paź 27, 2005 10:51 pm przez Riko, łącznie zmieniany 2 razy.
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Riko pisze:OJ glupie Polaczki myslicie ze niema konkurancj :shock:
SPADAJ !!!! Kimkolwiek jesteś.
Riko
Czytelnik
Czytelnik

Jestem Polakiem , jak czytam te zale to chce mi sie plakac. :cry:
Ostatnio zmieniony czw sty 27, 2005 4:55 pm przez Riko, łącznie zmieniany 1 raz.
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Bez trzech pierwszych słów, nie byłoby to obrażliwe.
Riko
Czytelnik
Czytelnik

Przepraszam nie chcialem nikogo obrazic :oops: chcialem przypomniec ze rynek jest otwarty dla wszystkich i ze swiat nie konczy sie w Polsce ,oczym zapominaja ludzie tego forum
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

Strach ma wielkie oczy. Jeden Chińczyk wiosny nie czyni. W Polsce jest 80 systemów okien.
Zanim będzie aprobata to ho !!!!!!! ho!!!!!!!!!!!!. Pół roku.
A okno nie z samych profili się składa.
Profil może jest i tani bo nie mają tu żadnego przedstawicielstwa.
Kiedyś taki MEETH zamierzał opanować niemal pół Polski oknami.
No i co - wycofał się, nie ma go już. A takie miał plaaaaaaaaany!!!!!
Bez obaw.
Tani profil = tania firma = tani wyrób = tania jakość.[/list]
Riko
Czytelnik
Czytelnik

Popieram jakosc zadna
ODPOWIEDZ