Pękające szyby
-
dociekliwiec
- Małomówny

Pękające szyby
Witam wszystkich użytkowników.
Czy w oknach PVC rzeczą normalną jest, że po roku, półtora pękają pakiety? Co może być przyczyną pękających szyb? Dodam, że problem pojawia sie przy niskich temperaturach.
Czekam na opinie i sugestie.
Czy w oknach PVC rzeczą normalną jest, że po roku, półtora pękają pakiety? Co może być przyczyną pękających szyb? Dodam, że problem pojawia sie przy niskich temperaturach.
Czekam na opinie i sugestie.
P.S.
Pozdrawiam wszystkich uczciwych.
Przyczyn może być wiele, niezależnych od klienta ale też nie z winy producenta. Dlatego większość producentów w kartach gwarancyjnych zastrzega, że takie szyby nie podlegają gwarancji. Pęknięcia (jeśli wierzyć klientowi), które powsatają w trakcie użytkowania samoistnie są powodem przede wszystkim naprężeń, ale też nasłonecznienia części okna, bliskości żródła ciepła (grzejnik, farelka), niestabilności konstrukcji, drgań budynku. Udowodnienie winy producenta jest prawie niemożliwe.
-
dociekliwiec
- Małomówny

Sprzedajemy rocznie około 5 tys. sztuk i spokojnie przekonujemy naszego dostawcę że nie warto urządzać "scen" , które by mogły pogorszyć nasze wzajemne stosunki. Udaje mi się załatwiać większość reklamacji z tym że my prosimy tylko o towar . Czynnosci związane z wymianami czy naprawami bierzemy na siebie, chyba że nie możemy czegoś zrobić co zdarza się ostatnio nie częściej jak raz w roku.Fabryczni serwisanci zresztą często nagadają klientowi takich herezji że lepiej jak ich nie oglądam.Jeżeli reklamacja zostaje odrzucona przez producenta to niestety usuwm ją sam. Klient jak wpadnie z ryjem do biura to może narobić takiego ramadanu że wystraszy kolejnych kupujących i straty poniosę jeszcze większe.
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
-
dociekliwiec
- Małomówny

Pęknięcia i rysy są to uszkodzenia mechaniczne powstałe w trakcie eksploatacji. Zwłaszcza jeśli podczas odbioru okien takich nie stwierdzono.dociekliwiec pisze:Zastanawia mnie gwarancja na szyby. Producenci dają np 5 lat. Pytanie moje jest następujące. Na co jest ta gwarancja, jeżeli nie obejmuje pęknięć??
-
dociekliwiec
- Małomówny

Kiedy pakiet pęka od ramki to uszkodzenie mechaniczne?MANIEK pisze:Pęknięcia i rysy są to uszkodzenia mechaniczne powstałe w trakcie eksploatacji. Zwłaszcza jeśli podczas odbioru okien takich nie stwierdzono.
Uderzenie tak ale po nocy wstaję i szyba pęknięta?
Tak Swoim klientom mówicie? Przykro mi ale w nocy nastąpiło uszkodzenie miechaniczne.
A kiedy rama po nocy pęka to też uszkodzenie mechaniczne?? Dodam, że wcześniej nie było żadnego uderzenia.
P.S.
-
dociekliwiec
- Małomówny

Myślę, że sie nie rozumiemy. Co innego rysy na szybach, co innego uderzenia a jeszcze co innego pęknięcie pakietu, które wychodzi spod listwy przyszybowej. Nie ma na profilu żadnych oznak uderzeń itp. Ja jedynie o takich pęknięciach mówię.MANIEK pisze:W jaki sposób Ty byś zakwalifikował pęknięcie szyby? Lub rysy na profilach ? Jako wadę materiału ? W takim przypadku klient mógłby:sam rozbić szybę, porysować profil (np. przy obróbce okna) a następnie powiedzieć, że to wada materiału! Zasady są jasno określone w gwarancji.
P.S.
Re: Pękające szyby
Zgodzę się ze stwierdzeniem jakoby powodem samoistnego pękania szkła w oknie podczas mrozu były naprężenia. jednak dalsze opinie że producent nie może nic na to poradzić są dla mnie przerażające ponieważ szkło okienne powinno być tych naprężeń pozbawione co uzyskuje się przez odpowiednią obróbkę termiczną .(Odprężanie szkła) i takie szkło dostawca powinien zamawiać Nie wątpię że taką praktykę się stosuje jednak często liczy się na to, iż proces ten wykona odpowiednia maszyna w tym przypadku są to piece w dużej mierze skomputeryzowane. lecz gradient może być wywołany minimalną różnicą temperatury tafli nie zauważalną na monitorach jednostki sterującej.
I przez fakt że takiej wady na szkle zauważyć się nie da unaocznia się ona samoistnie. Może to stać się zarówno po 1minucie od wyjścia materiału z pieca jak i po 1, 5 10 czy 20 latach. Sęk w tym że firmy obrabiające termicznie takie szyby szukając oszczędności nie zatrudniają do wykonywania tego procesu należycie przygotowanych ludzi bo przecież na pierwszy rzut oka ze szkłem jest wszystko ok. Dlatego współczuje wszystkim pokrzywdzonym którzy obudzili się rano w domu bez szyby oraz tym którzy te okna sprzedają i dostarczają do klienta. Dając się po prostu dymać swoim dostawcom.
I przez fakt że takiej wady na szkle zauważyć się nie da unaocznia się ona samoistnie. Może to stać się zarówno po 1minucie od wyjścia materiału z pieca jak i po 1, 5 10 czy 20 latach. Sęk w tym że firmy obrabiające termicznie takie szyby szukając oszczędności nie zatrudniają do wykonywania tego procesu należycie przygotowanych ludzi bo przecież na pierwszy rzut oka ze szkłem jest wszystko ok. Dlatego współczuje wszystkim pokrzywdzonym którzy obudzili się rano w domu bez szyby oraz tym którzy te okna sprzedają i dostarczają do klienta. Dając się po prostu dymać swoim dostawcom.
Fafik, ja nie dymam klientów ( chociaż kiedyś miałem taka co aż się prosiła ), sprawa bardzo trudna .
Będąc młodym łebkiem kilka razy wybiłem szybę z kolesiami z trzepaka i uwierz mi NIKT dosłownie NIKT z nas się nie przyznał że to on zrobił. Po prostu naprężenia termiczne i wina piecy
Będąc młodym łebkiem kilka razy wybiłem szybę z kolesiami z trzepaka i uwierz mi NIKT dosłownie NIKT z nas się nie przyznał że to on zrobił. Po prostu naprężenia termiczne i wina piecy
coś ci zostało z dzieciństwa
nie no sorry miałem na myśli ze to was dymają 
pokaz chociaż jedna sprawę ,gdzie pęknięta szyba w aucie została zaliczona na poczet gwarancji ? Takich rzeczy nie da się praktycznie udowodnić .
w rzeczy samej. nie da się. pomijam że technologia produkcji szyb okiennych a samochodowych jest całkowicie inna. Ale zgadzam się z tobą udowodnić się tego nie da. Ale chodzi raczej o niefachową obróbkę termiczną takich szyb i dlatego pękają. Jeszcze zależy jakiego typu jest to pęknięcie bo 5% takich zjawisk nie da się uniknąć jednak przyczyny są eliminowane przed rozkrojem tafli odcinając marginesy w okół.
Szkło jest bardzo trudne do obróbki nie tylko termicznej. ale jak jest już sprzedane to... wiadomo Raczka rączkę myje. Ktoś jest zwyczajnie nieuczciwy.
Szkło jest bardzo trudne do obróbki nie tylko termicznej. ale jak jest już sprzedane to... wiadomo Raczka rączkę myje. Ktoś jest zwyczajnie nieuczciwy.
ale jak jest już sprzedane to... wiadomo Raczka rączkę myje. Ktoś jest zwyczajnie nieuczciwy.
Znaczy kto ? że sprzedawca ? Kilka osób powiedziało- koszt szyby bez zysku+ darmowa wymiana to max w tym zakresie ( nie licząc ropy po 4,7 za literek )
Nie wiem czy jestes kupującym czy sprzedającym czy specjalista od szyb ale to co juz napisano to wszystko w tym temacie.
Znaczy kto ? że sprzedawca ? Kilka osób powiedziało- koszt szyby bez zysku+ darmowa wymiana to max w tym zakresie ( nie licząc ropy po 4,7 za literek )
Nie wiem czy jestes kupującym czy sprzedającym czy specjalista od szyb ale to co juz napisano to wszystko w tym temacie.