Fabryka okien Witraż

klient1
Czytelnik
Czytelnik

Fabryka okien Witraż

Post autor: klient1 »

Witam,
jestem klientem indywidualnym - mam nadzieję że mimo to mogę zadać tutaj pytanie :)
Interesuje mnie profil VEKA, mam ofertę od firmy Witraż z Białegostoku
Czy firma godna zaufania a produkty dobrej jakości?
profil perfectline 5-komorowy okleina z dwóch stron.
będę wdzięczy za informacje o Witraż - czy jest dużo reklamacji dla ich okien oraz czy dotrzymują terminów i w razie reklamacji czy nie ma problemów, oraz czy dobrej jakości - np. czy wzmocnienia robione tak jak trzeba, czy nie "oszczędzają" np na stali wzmacnającej okna, etc. Proszę mi wybaczyć totalnie laickie pytania, jestem tak jak powiedziałem szaraczkiem z ulicy który nie chce dać się nabrać - zależy mi na jakości ale za rozsądną cenę

Pozdrawiam
Klient

oknoAD

Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Bira »

Szanowny kliencie1 to forum to ostatnie miejsce gdzie się możesz zapytać o takie sprawy. Jak wszędzie tak i tutaj konkurencja nie śpi i otrzymasz diametralnie różne opinie. Jedni będą zachwalać drudzy nie zostawią na firmie suchej nitki. Radzę spytać się tych co byli klientami tej firmy. Gdzie się oni znajdują czyli gdzie ta firma wstawiała okna- jeżeli są pewni swoich wyrobów- sami Cię o tym poinformują
sadam1
Małomówny
Małomówny

Post autor: sadam1 »

Bira ma całkowitą rację. NALAĆ MU WÓDKI. :cry: :cry: :cry:
dealer łódź
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: dealer łódź »

Czołem
W 2003 roku zamawiałem okna w tej firmie (duże ilości - sprzedawali wtedy jeszcze na Aluplaście) , zasada była taka że płaciłem przy odbiorze a najpóżniej w ciągu tygodnia . tak było przez 6 miesięcy . Jesienią firma witraż była tak wspaniałomyślna, że przez miesiąc przyjmowała ode mnie zamówienia na okna aby po czterech tygodniach powiedzieć, że transport wyjechał do mnie a następnego dnia, że w ogóle nie uruchomili na produkcji tych okien - BEZ ŻADNEGO WYJAŚNIENIA I POWODÓW !!!! Zostałem wtedy ze 150 oknami i opóźnionymi terminami u klientów.
Można zerwać współpracę z każdym dealerem (nawet nie podając powodów) ale DRAŃSTWEM było przyjmowanie zamówień i nie puszczanie ich na produkcję przez cztery tygodnie ! DO TEJ PORY NIE USŁYSZAŁEM ŻADNYCH PRZEPROSIN - zresztą nie oczekuję tego.
Miesiąc temu przysłali mi jakiegoś handlowca ( wiedzą, że dużo zamawiam i płacę gotówą) - powiedziałem, że gdyby oferowali mi okna za darmo to nie chcę mieć z tą firmą nic do czynienia i nie życzę sobie przyjazdu ich handlowców !
Szereg reklamacji nie zostało zrealizowanych - mam na to dowody.
To wszystko co mam do powiedzenia nt. tej firmy.
klient1
Czytelnik
Czytelnik

Za wódkę dziekuję :)

Wystarczy mi to czego się tutaj dowiedziałem.
Rozważałem jeszcze firmę Dobroplast, ale też sporo niepochlebnyh opinii, no i DAKO - ale kolei droższi.
Czy znalezienie dobrego jakościowo i niezaodnego dostawcy okien graniczy z cudem? Zaczynam tak myśleć
Pozdrawiam
Klient
ZNAWCA
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ZNAWCA »

Drogi kliencie 1. Porównywałeś trzy oferty. Przynajmniej na tym forum tak napisałeś. Jedni są nierzeletni? inni drodzy?.
Jak możesz to przedstaw na tym forum oferty cenowe i produktowe tych trzech firm na przykładzie jakiś trzech typów okien. Jakie okna, jaki montaż, moze coś jeszcze oraz ceny im odpowiadające. Podaj skąd jesteś.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH PRAWDZIWYCH OKNIARZY. ABY NAM SIĘ DOBRZE DZIAŁO.

lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

jestem klientem indywidualnym
Interesuje mnie profil VEKA
A dlaczego właśnie VEKA? Nie uważam, że to zły profil... Ale gdybym był klientem indywidualnym nie zawężał bym sobie tak pola wyboru.
Tym bardziej, że VEKA w ostatnim czasie stawia na "garażowców" :lol:
and 4
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: and 4 »

A moim zdaniem ten KLIENT kombinuje jak koń pod góre szuka tanio , a tam mu za drogo , a tam mu zle, szuka opini na forum , A pewnie ma w koło siebie kupe sklepów z oknami ale niema kasy i chce te okna za 1 zł kupic
and4
maxio
Ekspert
Ekspert

Post autor: maxio »

Ja zauważyłem że niektórzy tutaj bardzo by chcieli wprowadzenia regulacji cenowych z Warszawy na okna i licencje na sprzedaz ktora by tylko dostawali krewni i znajomi ministra .
To są zasady wolnego rynku , klient wybiera to co mu najbardziej pasuje jednemu cena , drugiemu jakość a 99% coś pomiędzy .
Obnizajac radykalnie ceny to jest najlatwiejszy sposob podbicia rynku ale to jest myślenie krótkotrwałe i kazda firma ktora będzie wygrywała tylko ceną to będzie gwiazda kilku sezonow a potem zniknie jak wiele innych . Okna to wbrew pozorom nie latwy biznes , trzeba umiec kontrolowac koszty i przedewszystkim w przypadku producenta trzeba dopracować do perfekcji logistyke, jakość , terminowość tym też się zdobywa klientów . Teraz coraz bardziej liczy się profesjonalizm i umiejętne podejście do klienta.
Tak samo jest z dilerami . Na rynku są firmy które handlują oknami już dłuższy czas i wyrobiły sobie renome na lokalnym rynku i chyba juz kazdy zdolal poznac ze najlepsza forma reklamy jest polecenie przez innego klienta.
Maxio
klient1
Czytelnik
Czytelnik

and 4 pisze:A moim zdaniem ten KLIENT kombinuje jak koń pod góre szuka tanio , a tam mu za drogo , a tam mu zle, szuka opini na forum , A pewnie ma w koło siebie kupe sklepów z oknami ale niema kasy i chce te okna za 1 zł kupic
Faktycznie, w ... mi się poprzewracało, mam do wydania tak na oko 30 koła (to razem z roletami) i chcę to mieć dobrej jakości i w terminie i jeszcze dobrze zamontowane żeby się nie wypaczyło po dwóch latach i żeby wymienili rozbitą w transporcie szybę
Faktycznie dużo sklepów z oknami - co z tego, jak spora częśc z nich nie raczy przygotować oferty na czas - sorry, ale jak facet ma problem z przygotowaniem oferty przez miesiąc, a przypominam mu się co tydzień, to pewnie z dostawą okien też będzie tak samo. A inny u sąsiada też miał problem z wymianą reklamowanego okna.
Faktem jest, najlepsza forma reklamy to polecenia przez innego klienta, ale ja mam polecenia wyłącznie od znajomych którzy dopiero co wybudowali, więc mało to miarodajne, bo różne rzeczy wychodzą po jakimś czasie
ale może faktycznie wybrzydzam
Pozdrawiam

PS - w Warszawie faktycznie ceny strasznie wysokie :shock: tak mniej więcej 40%
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Drogi kliencie poinformuj czlowieka co robi ofertę że wpłacisz 70% zaliczki, a ponadtto że bierzesz pod uwagę tylko dwie firmy.
Napisz czy poskutkowało.

Druga strona medalu, której nie dostrzegasz, jest taka że czlowiek przygotowyuje ofertę za darmo. Czy za darmo chce się komuś pracować, zmobilizuj go powyższą propozycją.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

Jeżeli ktoś w obecnych czasach robi ofertę kilka tygodni, to widzę takie opcje:
1. Zna klienta i wie, że to "zawracacz głowy"
2. Widzi po kliencie, że to zbieracz ofert, który i tak kupi tam gdzie najtaniej
3. Poznaje od razu, że to konkurencja robi wywiad
4. Jest pracownikiem najemnym, który ma płacone "czy się stoi czy..."
klient1
Czytelnik
Czytelnik

Więc w firmie w której parę tygodni robiono mi ofertę rok wcześniej kupiłem kilka okien do jednego mieszkania, co podkreślałem
Wydaje mi się że klient który przychodzi ponownie powinien mieć jakieś specjalne względy ale pewnie się mylę
faktem jest że wtedy nie odróżniałem aluplasta od roplasto i było mi wszystko jedno, bo to i tak blok
ale w domku chcę mieć fajne okna

Jeszcze raz - biorę pod uwagę dwie firmy. Nie chce mi się łazić po dziesięciu (no i zawracać głowę handlowcom :) ). Jedna handluje DAKO, druga brugmanem od dobro... i veką od witraża w laskowcu

Z lektury tego forum i podpytywania "okniarzy" w okolicy wnioskuję że dobroplast i witraż mają takie sobie notowania - reklamacje, jakosć etc.

ale co widzę w obsłudze bezpośredniej mnie, klienta, u dilera
firma od dobro i witraża ofertę robi w ciągu 48 godzin, nie widzi problemu żeby w umowie zawrzeć surowe obostrzenia wynikające z mocno opóźnionych dostaw czy dostarczenia badziewia. Mówią że jakby co założą własną kasę bo z firmami współpracuje im się dobrze i z wymianą rozbitej szyby czy zarysowanego profilu w tych firmach nie mieli jeszcze problemu, a handlują parę lat. Klient musi wiedzieć że jest "dopieszczony" :) - cenna uwaga dla panów i pań handlowców :) to czasami ważniejsze niż wszystko inne
No i są tańsi od DAKO

Ale z drugiej strony te okna mają posłużyć co najmniej kilkadziesiąt lat bez wymiany ...

Wiem że szykujecie ofertę za darmo a klient nieraz nawet nie oddzwoni żeby podziękować. Ja tak nigdy nie robię. Ale też klient ma swoje prawa - przecież nie kupię w pierwszej firmie do której pójdę.

Pozdrawiam

I będę jeszcze pisać :)
Napiszę co zamówiłem i podzielę się opiniami na temat wybranej firmy ze strony klienta :)

Klient1
Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

klient1 dobra krypto reklama. Jaki diler Dobroplastu wyłoży swoją kasę za dotrzymanie terminu przez tą firmę :?: :lol: No może teraz ale w sezonie :?: Czyżby mieli kilka wzorów umów na sezon i poza sezonem :?: :lol:
Wycena w 48 godzin to luxus. Ja robię w ciągu godziny na największy nawet obiekt.
and 4
Rozgadany
Rozgadany

Bira . ma racje
czekamy z niecierpliwością na wybór KLIENTA firmy u kturej kupi tylko żeby to nie trwało kilka miesiecy , tak jak opisał ze robią mu wycene kilka tygodni.

panie KLIENT daj nam Pan nam wymiary okien i wszyscy zrobimy wycenę . OGŁOSIMY JĄ NA FORUM
and4
moskitiera
Małomówny
Małomówny

No właśnie

Post autor: moskitiera »

Prosiny szanowny kliencie o wymiary okien to zrobimy wycenkę okienek
klient1
Czytelnik
Czytelnik

Winzę że potraktowaliście moje pytania hmm trochę mało poważnie

wyboru chyba dokonałem ale jeszcze poczekam do jutra, okna chcę mieć na budowie najpóźniej do 10 kwietnia

na razie podaję wymiary okien
sami zróbcie konkurs piękności

TYP OKNA ilość
01-565x835 U 1szt
05-865x835 U 1szt
030-865x1435 RU 2szt
036-1765x1435 R+RU 1szt
032-1-1165x1435 RU 1szt
065TS-2365x1435 R+R+RU 1szt
034-1465x1435 R+RU 3szt
0B7-865x2295 R 1szt
W-3600x2295 R+W+R 1szt

Do tego rolety, te na 3600 cm i na 2400 z napędem, rolokasety już są

Pozdrawiam
Klient

PS ceny też podajcie :)
klient1
Czytelnik
Czytelnik

Aha - jeszcze ważna informacja dla wyceny
okleina złoty dąb obustronnie rolety też w złotym dębie albo ciemne drewno - kolor zbliżony
do tego chętnie brama garażowa 4500 x 2250 segmentowa chętnie kasetony, też złoty dąb, ale może być zbliżony RAL niekoniecznie okleina drewnopodobna

jeśli jeszcze ktoś ma jakieś fajne i niedrogie drzwi zewnętrzne drewniane z szybką p2 lub p4, nie chcę antywłamaniowych bo bez sensu, rozważamy CAL 501 albo też CAL jakieś tańsze

Drzwi od tarasu zewnętrzne (taras zadaszony) i wewnętrzne między garażem i pomieszczeniem gospodarczym.

Pozdrawiam

PS mam wrażenie że sobie ze mnie jaja robicie ale co tam
Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

Dasz pincet z monatżem czy za drogo :?: :P
and 4
Rozgadany
Rozgadany

O1 - 293
O5 - 310
O30 - 493 x 2 = 986
O36 - 889
O32 - 597
O65TS - 1359
O34 - 797 x 3 = 2391
OB7 - 679
CENY NETTO
and4
klient1
Czytelnik
Czytelnik

bira
pincet czego?
Pozdr
klient1
Czytelnik
Czytelnik

and 4 dzięki
wiem że nie lubicie tego pytania ale VAT 7 czy 22? SORRY!
I jaki profil i czy w okleinie czy biały?
and 4
Rozgadany
Rozgadany

no okleina złoty dąb dwustronna
a VAT taki jak jest z mont 7 bez 22
and4
and 4
Rozgadany
Rozgadany

Acha okucia ROTO NT srebrne Profil WYMAR 5 KOMOROWY
and4
klient1
Czytelnik
Czytelnik

and 4

i jeszcze okienko W-3600x2295 R+W+R 1szt

w wersji 4 x 90 bez słupka poprzecznego
ile za montaż?

Okien jest 30 m2 - tak przynajmniej piszą w projekcie

i czy transport też liczysz? Ok. 40 km od Brzegu (jeśli to Brzeg Opolski)

Pozdr
and 4
Rozgadany
Rozgadany

TAK TO BRZEG OPOLSKI transport gratis
i co to za okno W 3600 X 2295
and4
and 4
Rozgadany
Rozgadany

No i wyjechałem od KLIENTA po 4 godzinach kopania się

ale w błocie auto zsuneło sie w pole tragedia tylko traktor pomógł

Panie klient dopiero wruciłem do biura 16,20 jade do domu bo po całym dniu w polu nie mam na nic ochoty. JADE SIE NAPIC PIWKA , do wtorku z rana dam oferte całkowitą
and4
and 4
Rozgadany
Rozgadany

a pozaty stwierdzam ze sprzedaje moje auto i kupuje terenowe
and4
klient1
Czytelnik
Czytelnik

Jeszcze kilku takich klientów jak ja i będzie Jeep Grand Cherokee albo Land Cruiser jak nic :lol:

Czekam na ofertę
Pozdrawiam i wszystkim życzę Wesołych Świąt :)
WOLIMPEX
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: WOLIMPEX »

WITAM
Moje ceny na obustronny klor:

O1 - 206
O5 - 300
O30 - 424 x 2 = 848
O36 - 747
O32 - 472
O65TS - 1045
O34 - 664 x 3 = 1992
OB7 - 554

ceny netto (jeżeli z montażem VAT 7%)
Profil znany i solidnie wykonane okna.
mart
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: mart »

Szanowny kliencie dlaczego jak szukasz tak pożądnych okien za taką kasę to wybierz firmę Domel oni górują na rynku podlaskim. A śmiało mogę Ci ich polecić bowiem to z nimi się związałem i dość długo z nimi handluję i nie ma z nimi problemów. Dlatego ie szukaj czegoś co Ci za jakiś czas się powigina a mogę Ci polecić nowy profil 5-komorowy, który również jest obustronnie okleinowany no i przedewszystkim jest to gruby profil.
mart
zbigniew
Małomówny
Małomówny

Kto sprzedal okna Klientowi1 ?

Post autor: zbigniew »

Ciekawi mnie jak zakonczyla sie historia zakupu okien przez Klienta1 .
Akcja zakonczyla sie przed swietami , and 4 zrobil wycene , pomiary,zakopal sie autkiem i co dalej? Czy udalo sie transakcje sfinalizowac? Klient1 chcial miec okienka do 10 kwietnia ,wiec moze juz sa zamontowane? Jesli and4 sprzedales te okienka Klientow1 to dostalismy dowód na finasowe korzysci plynce z tego forum :lol: .Jesli nic z tego nie wyszlo to mówimy " Glowa do góry , uda Ci sie z Klientem2 " :)
and 4
Rozgadany
Rozgadany

no to chistoria jest długa ale opisze ją potem , po krótce klient 1 jest bardzo fajnym klientem kupił okna w firmie ............. dał zaliczke kilkanascie tyś i firma poszła w p..... ja sie znim dogadałem sprzedałem te okna duża robota ale firma która produkuje mnie zrobiła w p..... i jeszcze sa nie zamontowane ale dam rady warto było pojechac , jak skoncze montaż po 23 kwietnia to opisze jak to wyszło albo powiem klientowi aby opisał
and4
gjasinski
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: gjasinski »

Jeżeli zależy Ci na dobrychh oknach kup drewniane !!! Każdy plastik może się schowac !! Wiem że więcej kasy wydasz ale sie opłaca .
sadam1
Małomówny
Małomówny

Post autor: sadam1 »

gjasinski pisze:Jeżeli zależy Ci na dobrychh oknach kup drewniane !!! Każdy plastik może się schowac !! Wiem że więcej kasy wydasz ale sie opłaca .
Za parę lat będziesz mógł takie okna sobie ''pięknie'' pomalować. Tylko jestem bardzo sceptyczny czy w domowych warunkach można wykonać powłokę lakierniczą zadowalającej jakości ?
and 4
Rozgadany
Rozgadany

sadam 1

i tu masz piękną racje , pracuje w pcv kupe lat i porównując złaty dąb pcv po 10 latach do drewna najlepszego po 10 latach to klient wymioenia je na plastki8
and4
klient1
Czytelnik
Czytelnik

Re: Kto sprzedal okna Klientowi1 ?

zbigniew pisze:Ciekawi mnie jak zakonczyla sie historia zakupu okien przez Klienta1 .
Akcja zakonczyla sie przed swietami , and 4 zrobil wycene , pomiary,zakopal sie autkiem i co dalej? Czy udalo sie transakcje sfinalizowac? Klient1 chcial miec okienka do 10 kwietnia ,wiec moze juz sa zamontowane? Jesli and4 sprzedales te okienka Klientow1 to dostalismy dowód na finasowe korzysci plynce z tego forum :lol: .Jesli nic z tego nie wyszlo to mówimy " Glowa do góry , uda Ci sie z Klientem2 " :)
Transakcję udało się sfinalizować. Trochę to trwało, pewnie dlatego, że budowa była strasznie pechowa :roll:
Zamawialiśmy okna od października zeszłego roku. Firma która budowała nasz dom sprzedaje tez okna. Ponieważ wydawali się solidni, mieli referencje, dom budowali, a współpraca układała się bardzo fajnie, daliśmy im sporą zaliczkę na okna, którą niestety przehulali. Sprawa jest w prokuraturze - handlowali oknami DAKO, w Mikołowie.
DAKO bardzo nam się podobały, więc daliśmy do wyceny w innej firmie, niestety olali nas też. Firma DAKO powinna zrobić przegląd sprzedawców i zerwać umowy z co poniektórymi, chociaż sama fabryka jest bardzo fajna, no i okna na pewno też.

Potem była wycena - właśnie od Witraża, potem zwróciliśmy się do and 4 - wycena była bardzo OK, zaproponowano Wymar i Brugmann, wzięliśmy Brugmanna. W międzyczasie firma Karmal (chyba) w której zamawiane były okna, wyburaczyła się. Byliśmy bliscy załamiania i sprzedaży budowy - bo to jakiś głupi pech. Na szczęście udało się z inną fabryką, też są to profile Brugmann. Dodam, że and4 też przez padakę Karmala został na lodzie, ale zawziął się i doprowadził do szybkiej realizacji zlecenia u nas.
Okna są już zamontowane, trwało to dość długo, bo było trochę błędów popełnionych przez naszych -pierwszych fachowców którzy nie byli w stanie poprawnie zamontować RKSów.
Okna są bardzo ładne, jesteśmy bardzo zadowoleni z montażu. Wszystko jest bardzo solidnie zrobione, po poprzednich partaczach była to pierwsza solidna, niepijąca ekipa na naszej budowie. Firma jest naprawdę super :)

Oprócz okien były też rolety.
Na dowód czego zamieszczam zdjęcie jednego z okien:
Obrazek
Może samo zdjęcie nie jest najlepszej jakości, no i okna przed obróbkami, ale są.

Pozdrawiam wszystkich solidnych "okniarzy".
ODPOWIEDZ