VEKA - SKĄD TAK NISKIE CENY???

Kazek
Czytelnik
Czytelnik

VEKA - SKĄD TAK NISKIE CENY???

Post autor: Kazek »

Doszły mnie słuchy że firma IR PLAST zmieniła właśnie system z Aluplasta na Vekę, do podobnych działań przymierzają się ponoć inni producenci. Czyżby czekał nas potop w wykonaniu systemu VEKA?
Jednym z podstawowych argumentów używanych w negocjacjach jest cena, co w dziesiejszej sytuacji na rynku okiennym może być koronnym argumentem powodujacym zmianę profilu. Ciekawe jak zareagują tak zwane najtańsze systemy okienne?
Kazek

oknoAD

komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

ooooooooo!!!!!!
czyżby pewna firma co to ma jako jedyna badania, certyfikaty i w ogóle jest jedyna w swoim rodzaju będzie mogła reklamować się jako
"jedyna tak droga firma na Vece ;)"
jaka to firma ??
michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

a do tego firma ta stwierdza że tylko 10% okien w Polsce jest robionych poprawnie na podstawie badań 20 producentów (dzisiejsz wyborcza). ja muszę stwierdzić że na podstawie moich badań przeprowadzonych w salonach sprzedaży w moim mieście stwierdzam że tylko 10% salonów ma kompetentną obsługe i nie należy do tych 10% TA FIRMA. nie wspomnę przez skromność że to właśnie firma, w której pracuję. niech żyją kabarety
Kazek
Czytelnik
Czytelnik

Nie musiałem długo czekać na efekty działania Veki. Był u mnie dziś handlowiec z firmy EKO-OKNA i od nowego roku mają zmienić system, zgadnijcie na jaki? W każdym razie dalej będą konkurować z OKNOPLASTEM, ale tym razem z tym prawdziwym.
Co do mnie to trzymam za nich kciuki.
Kazek
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Nie mów! Już wcześniej Vetrex pokonał w badaniach niektórymi parametrami słynną firmę.To jakby tak Eko zaczęło robić na vece to tylko widzę blady strach w jednej z firm ze stolicy (tej prawdziwej gdzie smok zieje ogniem)[/url]
Kazek
Czytelnik
Czytelnik

:) :) :)
Kazek

michalek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: michalek »

eko na vece?? to będzie śląska masakra piłą do cięcia profili! ciekawe jak będzie cenowo ale czuję że firma z miasta K będzie miała coraz więcej kłopotów i to nie tylko dlatego ze eko przechodzą na vekę.
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Post autor: lekomin »

michalek pisze:eko na vece?? to będzie śląska masakra piłą do cięcia profili! ciekawe jak będzie cenowo ale czuję że firma z miasta K będzie miała coraz więcej kłopotów i to nie tylko dlatego ze eko przechodzą na vekę.
Eko-Okna to dla Oknoplastu Kraków żadna konkurencja. Jeśli myślicie, że oni przejmują się każdą firmą, co przechodzi do Veki to jesteście dość naiwni. Jedyne co Kraków zrobi, to pojedzie do Veki, zacznie się wydzierać i dostanie jeszcze niższe ceny. I im zyskowność netto podskoczy z 8% do 10% :) Zresztą dokładnie na odwrót niż w Vece, bo ci się zacieli na obrocie około 220 mln złotych, a zyskowność im spadła z 20% do bodaj 8% (cytuję z pamięci, więc się mogę mylić o punkt w tą lub tamtą stronę; chodzi mi o trend).

Co do kampanii pt. Jako jedyni przeszliśmy badania, to na zimę, gdy wszyscy będą mieli trochę wiecej czasu, postaram się porozmawiać z kilkoma osobami z innych dużych firm, i przygotować Oknoplastowi Kraków bardzo cierpką polewkę. Bo wiem, że wiele poważnych osób jest bardzo wk#$%#$%#$ tym co robi Dyr. ds. Marketingu :) Można sobie pogrywać, ale są jakieś granice. Mam kilka pomysłów :twisted:
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

... jest dużo powietrza w cenie profili pcv a schuco to już ma cene topową wręcz 8)
jawaryn :)
Winman
Czytelnik
Czytelnik

Bez tytułu

Post autor: Winman »

lekomin pisze: Co do kampanii pt. Jako jedyni przeszliśmy badania, to na zimę, gdy wszyscy będą mieli trochę wiecej czasu, postaram się porozmawiać z kilkoma osobami z innych dużych firm, i przygotować Oknoplastowi Kraków bardzo cierpką polewkę. Bo wiem, że wiele poważnych osób jest bardzo wk#$%#$%#$ tym co robi Dyr. ds. Marketingu :) Można sobie pogrywać, ale są jakieś granice. Mam kilka pomysłów :twisted:
Peter,

Zabierz się lepiej do pracy, bo słyszałem od dostawców, że u Was cieniutko.
Sponsoring w TVN 24 i pogruszki na Forum to trochę słabo, nawet jak na Lekomin 8)
Pozdrowienia z Krakowa
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

Re: Bez tytułu

Winman pisze:
Peter,

Zabierz się lepiej do pracy, bo słyszałem od dostawców, że u Was cieniutko.
Sponsoring w TVN 24 i pogruszki na Forum to trochę słabo, nawet jak na Lekomin 8)
No po prostu tragicznie jest :-) Mnie z kolei dostawcy mówią, że u Was jest tragicznie, i okuciowcy płaczą, że za duży magazyn zbudowali heheh I nawet Polsat wam nie pomaga :-D

Co do waszej reklamy. To nie są pogróżki.. to jest stwierdzenie faktu. Przekroczyliście (mam wrażenie, że jesteś z OK-K) pewną granicę, i moja w tym głowa żebyście dostali po uszach. Nikt was po sądach nie będzie ciągał, bo to lekko dziecinne, ale będzie inna niespodzianka, z gatunku humorystycznych hehe

pzdr

p.s. Wiesz kim jestem, a ty jak masz na imię?
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

LEKOMIN z KRAKOWEM się "boksuje" a chłopcy z Rąbienia już 2200 okien !!! dziennie grzeją.
Gdzie 2 się strzela tam 3 -ci korzysta 8)

Narra
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

KNMTG pisze:LEKOMIN z KRAKOWEM się "boksuje" a chłopcy z Rąbienia już 2200 okien !!! dziennie grzeją.

Narra
a nie 8 tysięcy? :P
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

lekomin pisze:
KNMTG pisze:LEKOMIN z KRAKOWEM się "boksuje" a chłopcy z Rąbienia już 2200 okien !!! dziennie grzeją.

Narra
a nie 8 tysięcy? :P
...mocy przerobowych będą mieli na 3000 dziennie - już za miesiąc kolejna linia Fimteca.
Jak myślisz LEKOMIN dojdą do tych 3000 w tym roku ?
Trzymasz za nich kciuki ?
MarioZ
Małomówny
Małomówny

Post autor: MarioZ »

Ja za nich Trzymam!
I prosze o jeszcze niższe ceny i jakość!
HEJA!!!!!!
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

MarioZ napisał "Ja za nich Trzymam!
I prosze o jeszcze niższe ceny i jakość! "
ceny tak ale jakość już mieli niską i lepiej niech nie obniżaja ;)
Ironista
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Ironista »

:arrow: co prawda ja to nie LEKOMIN
ale "Jak myślisz LEKOMIN dojdą do tych 3000 w tym roku ? "
dojdą
dlatego obniżyli od dziś rabat o 4% :lol:
że o terminie nie wspomnę 15 listopad :lol: :lol: :lol:
lekomin
Fachowiec
Fachowiec
Kontakt:

KNMTG pisze: ...mocy przerobowych będą mieli na 3000 dziennie - już za miesiąc kolejna linia Fimteca.
Wiesz, to zupełnie nie mój segment rynkowy...

Z nimi to jest tak, że na początku roku rozdzwoniły się telefony, że mają 8 czy 9 pełnych automatów. Miesiąc później wyszło, że dopiero "mają mieć", a na razie mają bodaj jeden. Pełne moce mają osiągać na wiosnę przyszłego roku.

Moja opinia jest taka, że o 80% rynku w Polsce, czyli tanich okien, bije się kilka bardzo dużych firm, w tym Dobroplast i Drutex. Do nich dołączył Rąbień. Moim zdaniem ten segment rynku nie rośnie, albo rośnie bardzo powoli, więc rozwój Rąbienia musi być okupiony stratami w Dobroplaście i Drutexie. Na razie obraz zaciemniają jeszcze garażowcy, których masowe wycinanie właśnie się odbywa, i m.in. Rąbień rośnie głównie ich kosztem.

Co do mocy przerobowych.. Szacuje, że na koniec roku będą mieli około 80 do 90 mln obrotu. Średnia cena sprzedaży okna u nich szacuje na jakieś 400 zł. Policz sobie ile mogą robić: jakieś 200k do 230k okien rocznie. Wychodzi mniej niż 1k dziennie.. to jest tzw. "podwójne szacowanie" czyli po naszemu wróżenie z fusów.. ale pomyłka to może być +/- 25%.
mix
Małomówny
Małomówny

Post autor: mix »

lekomin pisze:
KNMTG pisze: ...mocy przerobowych będą mieli na 3000 dziennie - już za miesiąc kolejna linia Fimteca.
Wiesz, to zupełnie nie mój segment rynkowy...

Z nimi to jest tak, że na początku roku rozdzwoniły się telefony, że mają 8 czy 9 pełnych automatów. Miesiąc później wyszło, że dopiero "mają mieć", a na razie mają bodaj jeden. Pełne moce mają osiągać na wiosnę przyszłego roku.

Moja opinia jest taka, że o 80% rynku w Polsce, czyli tanich okien, bije się kilka bardzo dużych firm, w tym Dobroplast i Drutex. Do nich dołączył Rąbień. Moim zdaniem ten segment rynku nie rośnie, albo rośnie bardzo powoli, więc rozwój Rąbienia musi być okupiony stratami w Dobroplaście i Drutexie. Na razie obraz zaciemniają jeszcze garażowcy, których masowe wycinanie właśnie się odbywa, i m.in. Rąbień rośnie głównie ich kosztem.

Co do mocy przerobowych.. Szacuje, że na koniec roku będą mieli około 80 do 90 mln obrotu. Średnia cena sprzedaży okna u nich szacuje na jakieś 400 zł. Policz sobie ile mogą robić: jakieś 200k do 230k okien rocznie. Wychodzi mniej niż 1k dziennie.. to jest tzw. "podwójne szacowanie" czyli po naszemu wróżenie z fusów.. ale pomyłka to może być +/- 25%.
SAM WIDZIALEM DOCHODZA DO 2300 NA DOBE, LISTOPAD 3000 NA DOBE.= WYNIK GODNY GRATULACJI. :lol:
KAT
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: KAT »

zastanawiam się jak można zobaczyć na wlasne oczy że robią 2300 czy 2500 na dobę, bo rozumię że nie ma w tych postach żadnych kryptoreklam i wszyscy są obcy w stosunku do tego potentata
przekumaty_Borsuk
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: przekumaty_Borsuk »

Ludzie pracujący u nich na produkcji mówią o 1600 jednostkach na jednej zmianie...

Czy ktoś jest z nimi związany dlatego że o tym wspomina :?: chyba nie wszyscy...
ODPOWIEDZ