Jakie wystawic fakturę

Grako
Czytelnik
Czytelnik

Jakie wystawic fakturę

Post autor: Grako »

Witam,

Mam prośbę, bo już słyszałem kilka wersji jak wystawić fakturę na okna które montuje.

Czy wy wpisujecie:
1) Wstawienie okna i dajecie 7% vat, i np z tylu faktury piszecie ze wstawiono okno z faktury zakupu xxx

2) Sprzedaż-Montaż okna 7% vat

i czy dajecie klientowi takie pisemko ze przy tej ulicy w tym mieszkaniu wstawiono stolarke do podpisania, bo z czyms takim tez sie spotkalem

Bo nie wiem czy samo wstawienie moze byc aby pozbyc sie ze stanu zakupionego okna

Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam

oknoAD

F75
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: F75 »

Faktura jest dokumentem księgowym, a nie magazynowym. Wstawiając/wymieniając okna u klenta wykonujesz dla niego usługę budowlaną i okna są jednym z elementów użytych do jej wykonania. Materiały zdejmuje się z magazynu WZ-ką. Ja na fakturze mam wpis "Usługa remontowo budowlana w budynku mieszkalnym w ....., przy ul......; PKOB 11". Jestem po kilkunastu kontrolach skarbowych i wszystko jest w porządku.
Grako
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Grako »

czyli kazdy wpis jest:

Usługa remontowo budowlana w budynku mieszkalnym w...

i dodajesz tylko adres ?

w pole PKWiU wpisujesz PKOB 11 czy we wpisie?

Jeszcze mam pytanie, czy jeżeli kupuje materiały do rolet materiałowych i sam je składam i dalej sprzedaje, to chyba wystarczy że wystawiam fakture?

a jak jest w przypadku parapetów wew i zew ?
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Parapety i drzwi tak samo jak okna. W jeden umowie i kosztorysie z jednym Vatem.
A na koniec ideałem jest protokol odbioru montazu z ew. uwagami:
- daje Ci potwierdzenie ze wykonales pracę w danym miejscu, terminie itd,
- zabezpiecza Cie przez pozniejszymi,czasem urojonymi (przez zyczliwego sasiada) wadami. Np. rysy na szkle, profilach które zrobil ktos po Tobie - jesli nie zaznacozne w protokole, to znaczy ze ich (raczej) nie bylo.
- w miejscu uwagi "wrazliwy" klient moze Ci nawypisywac swoje żale. Znajduja wtedy dobre ujscie i na ogol nie musi się to kończyć pyskówką. A uwagi w rozumieniu prawa nie są jeszcze reklamacją.
ODPOWIEDZ