Montaż prowadnic na styropianie

,,C''Corso
Czytelnik
Czytelnik

Montaż prowadnic na styropianie

Post autor: ,,C''Corso »

Witam,bardzo proszę o radę.Muszę zamocować na elewacji ze styropianiu grubości 10 cm,prowadnice rolety zewnętrznej.Słyszałem ,że montażyści do tego celu stosują kołki mole ,wstrzeliwane w styropian pistoletem.Jednak zastanawiam się,jak to się wszystko trzyma razem po zamontowaniu rolety na prowadnicach.Co to za kołki?Proszę o pomoc profesjonalistów.

oknoAD

Szerszel
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: Montaż prowadnic na styropianie

Post autor: Szerszel »

10 cm to żaden problem , spróbój na Amo od Wurta , w miękki materiał wchodzi bez nawiercania , możesz cofnąć poprawić , weź tylko odpowiednio dłuższą !

Montowałem tak kiedyś na 15 cm.
,,C''Corso
Czytelnik
Czytelnik

Szerszel pisze:10 cm to żaden problem , spróbój na Amo od Wurta , w miękki materiał wchodzi bez nawiercania , możesz cofnąć poprawić , weź tylko odpowiednio dłuższą !

Montowałem tak kiedyś na 15 cm.
Mógłbyś troszkie jasniej,chodzi mi o długośc ,co masz na myśli pisząc odpowiednio dłuższą?Znaczy do 10 cm,bo chyba nie ponad wtedy musiałbym wiercić?Może jakis link na strone z kołkami?Będe wdzięczny.
jaca509
Małomówny
Małomówny

Post autor: jaca509 »

ja montowalem kiedys na tym http://apps.fischer.de/poc/default.aspx ... iptionhead wisza juz pol roku bez problemu.
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej Zegadło »

Jeżeli ma to być ochrona przeciwsłoneczna, tak jak na południu europy, to możesz sobie zamontować takie rolety. System montażu do odnalezienia nie jest kłopotliwy.
Jeśli rolety mają spełniać funkcję utrudniającą włamanie, to taki sposób montażu uważam za bezsensowny. Włam wtedy to dla speca "bułka z masłem".
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: Kuba N. »

Na kołki MUNGO da się to zamontować i będzie ok.
Do takiego stytopianu "100" to kołek musi być minimum 180.
Pytanie jeszcze czy pod styropianem jest ceramika, pustak, beton?

daroblacha
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: daroblacha »

Ja prowadnice na styropian przykręcam tymi:http://www.wkret-met.com.pl/catalogue.p ... Product=30
mozesz jeszcze prowadnice z styłu przesmarowac silikonem.
Gosc72
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Gosc72 »

Kolki do montazu na styropianie :http://cgi.ebay.de/4-Stck-Styroporduebe ... %26ps%3D63
dziala 100%

Pozdrawiam
[email protected]
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: [email protected] »

Proponowałbym kurs trzepania czereśni a rolety zostawić profesjonalistom dla których to nie problem
,,C''Corso
Czytelnik
Czytelnik

Daniel,bez wątpienia ty tak robisz ale nie np ja.Każdy profesjonalista kiedys urodził sie i nie tylko nie potrafił montować ale tez robił w pampersa.Trzeba sie rozwijac ,pytac.Dzis ja jestem profesjonalista(na styropinia montuje kołki molki plus najlepszy kleij) a ty trzepiesz hmmm chyba czerśnie.Tak napisałeś.Życze juz nie trzepac tylko pytac o rady takich jak ja.Pozdrawiam:)
oknonetDaniel
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: oknonetDaniel »

Przy tych 10 cm to nie ma problemu. Pytanie co jest pod styropianem, ale ja zazwyczaj na kołkach mungo pracowałem z muntech24.pl. Hurtownia z Poznania. Mniejszych kołków niż 180 bym nie brał.
ODPOWIEDZ