To już koniec panowie.

Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

To już koniec panowie.

Post autor: uKrawczyka »

Sprzedaż spadła - tak bywa - to mały problem.

Dużym problemem jest :

Zakłady zaczynają masowo sprzedawać w cenach detalicznych - są niczym dealerzy - proponują na stronach okna, które kupowałem u nich jako dealer za 450 zł - po 500 klientom indywidualnym - myslę, że gdy klient sie potarguje spuszczą więcej...

Niebawem spuszczą jeszcze więcej, bo fabryki przuduszone do muru zaczną robić to samo - i za chwilę - i fabryki będą miały sznur na szyji, bo ekonomii i zasad rynku nie oszukasz - w ten sposób fabryki załapią oddech na krótki czas.

To juz koniec panowie dealerzy i panowie fabrykanci.

Nadchodzi rzeź okniarzy.

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji.
Okna Nr.1 - www.ukrawczyka.pl

oknoAD

Saperos
Zaangażowany
Zaangażowany

Re: To już koniec panowie.

Post autor: Saperos »

Zgodzę się ale tylko częściowo, na moim terenie mali producenci lokalni dają niskie ceny ale nie wiem czy to na dłuższą metę da im jakąś korzyść.
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: arturrex »

pisałem juz wczesniej o tych praktykach producentów
szczytem jest jedna firma z lublina która sprzedawała na początku roku w skandalicznych cenach, bo produkowała na "niemieckim" profilu Aura 5 :lol: i okucie tez było ....."niemieckie" przynajmniej tak twierdził naganiacz tej firmy klientowi
takie czasy ze chyba polskie okna sa najtańsze i najgorsze
ale jak mozna hodowac swinie to i mozna i .........

P.S. chyba juz czas na zmiany
Nie sprzedaje okien w systemie Avandgarde.
pomocnik
Małomówny
Małomówny

Post autor: pomocnik »

tylko, że lokalny producent ma małą produkcję i nie musi wozić po całej polsce swojej produkcji, żeby mieć obłożenie produkcji.
dlatego widzę to tak:
- mali producenci lokalni powinni dać sobie radę
- duzi z własną marką raczej też

Zgryz będą mieli dealerzy, bo będą musieli konkurować z lokalnymi producentami. A biorą okna od dużych producentów robiących 1000 okien dziennie.Jeśli padną dealerzy to duzi producenci nie będą gdzei mieli wozić swoich produktów.
Awatar użytkownika
MAJONEZ
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: MAJONEZ »

Patrząc z perspektywy człowieka , obsługującego fabryki okien w całej Polsce , w ostatnich tygodniach zaczeło się pikowanie w dół .
Ale jak wszędzie są wyjątki odbiegające od reguły które w dalszym ciągu idą pełną parą .( i oby tak dalej )
Podsumowując , w mojej ocenie zima będzie długa i ciężka , ale może przyniesie oczyszczenie atmosfery w naszej branży , bo jak na razie wyżynamy sie wszyscy równo .

Zacznijcie już lepiej zbierać dużo ,, opału ,, na zimę .
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

No właśnie zakupiłem tira węgla na zimę i apartament w Zakopanem :lol:

Panowie ! Problem polega na tym:

Okno wygląda na towar wart swojej ceny - gdy fama pójdzie do Narodu, że są okna po 300- 400 zł Nie sprzedaż potem za 1000 zł a wiecie, że są koszty jak np. serwis , utrzymanie punktu, reklama itd. itp.

Producenci zarzynają kurę znoszącą złote jaja sprzedając za bezcen w detalu i nie są cudotwórcami, by ta kura zmartwychwstała.

- inna sprawa, że to nie feer wobec swoich dealerów - dlatego spotka ich kara - oni padną.

Moi na 100%

Awatar użytkownika
CICHY
Małomówny
Małomówny

Post autor: CICHY »

Tytuł tematu hm....koniec ....czego?
Raczej trudniej będzie punktom handlowym.
Czy się montuje czy sprzedaje czy...siedzi i umiera z nudów koszty są i tyle.Większość punktów handlowych ledwo dyszy, a więc ....idą czystki.
Problem w tym ,że jak zwykle na miejsce jednego bankrutującego punktu powstaną 2-3 nowe, których właściciele mają " patent". Polega on jak zwykle na niskich cenach, byle jakiej obsłudze itp.
Efekt - kolejna rzesza "rozpieszczonych " klientów, problemy dla tych co się ostaną na przyszłość. Taką sytuację mamy już ładnych parę lat i raczej nie będzie ona miała końca.Roszady trwały i będą dalej......
Mam nadzieję tylko ,że "nowych" nie będzie dużo, a rynek jednak ich szybko zweryfikuje.
Ktoś napisze.... "a producenci"?
Hm , tutaj jest troszkę inna sytuacja.
Będą się "podpierać" dostawcami ( niestety) .Będzie obcinanie kosztów, walka z "własnym rynkiem".
Tak, tak, na pytanie ja ,czy mój dealer (?) odpowiedź jest ( nie u wszystkich na szczęście ) jedna ,eeeeee jak się "uspokoi" to .....poszukamy nowych. Niestety tak jest już w tej chwili.
Świadczy to tylko o jednym.Produkcja i sprzedaż okien to BIZNES( !!!) ,jak każdy inny raczej bezpardonowy !!!
A kryzys tylko to nieubłaganie obnaża.A może niektórym przypomina ?
Prawdę mówiąc ten temat już trochę ...nudzi ( sorry) bo jest ......długi, a idealne rozwiązanie nie istnieje.
Gdyby zadać pytanie - CO DALEJ ROBIĆ ?
Prawidłowa odpowiedz zasługuje na biznesowego "nobla"
Pozostaje mi tylko, sobie i pozostałym znaleźć się w miarę blisko poprawnej odpowiedzi , czego życzę ... :D
arturrex
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: arturrex »

Produkcja i sprzedaż okien to BIZNES( !!!) ,jak każdy inny raczej bezpardonowy !!!
Biznes to moze był kilka lat temu, a teraz to jest masakra
Klient musi kupić droższy samochód od sąsiada, ale za okna musi zapłacić mniej niż sasiad.
Czy klient rozpoznaje jakąś markę w naszej branży? Chyba nie oprócz Oknoplastu.
A reszta to co? garażówka?
Rok temu jak sie wszystko pięknie kreciło suporek poszybował do ceny 20 zł, czyli ok 3 x zdrożał, u kogo okno zdożało x3?
Wszyscy robią na koszty. A gdzie zarobek na rozwój, inwestycje.......
Nie sprzedaje okien w systemie Avandgarde.
Awatar użytkownika
perfektaokna
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: perfektaokna »

Ktoś kiedyś powiedział że "kryzys to najlepszy czas na robienie zakupów" dlaczego? A no dlatego że wszyscy chcą sprzedać i wszyscy walczą ceną bo taką walczy się najłatwiej jeśli nie ma się nic ciekawszego do zaoferowania. Co do końca to takowy nastąpi jednak ktoś z tego całego bagna musi tak czy owak przetrwać a kto to będzie to czas pokaże, na pewno najsilniejszy. Co do dealerów to popłyną jak złoto. Nie wytrzymają presji producentów i to będzie główną przyczyną ich upadku. Z drugiej jeszcze strony możemy mieć do czynienia z gwałtownym załamaniem rynku finansowego bo Arabstwo nabrało kredytów w Dubaju i nie ma za co ich spłacić. Może nastąpić kolejny krach w strukturze finansowej a tego to już chyba nikt nie przeżyje zaś nasza branża to już na pewno. Mimo że banki troszkę opuściły kryteria przydzielania kredytów to i tak nie jest dobrze. Człowiek który nie ma pieniędzy to nie kupi, proste. Jak się nie ma miedzi to się na d... siedzi. Tak wiec różnie jeszcze może być.
Pozdrawiam wytrwałych.
Najszybszą metodą podwojenia pieniędzy jest złożenie ich na pół i umieszczenie w tylnej kieszeni spodni. :)
Spahis
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: Spahis »

siemacha biznesmeny - he,he,he
nie bydzie wom sie spsedawata bo jo wam wsysko zabierom
jo i inne co majo tanioche
wybijta se z tych kwadratowych zwojuw interesa
do nas nalezy branza a wy tylko ochlapy zbierata
poszly i niech nie wracaja
my zostajemy a wy idzieta na bazara chandlowata pietruchom
he,he,he
P.S mieliśta swoje 5 sekunt to trza było produkcjo stroić a nie myślić o d.... maryni
tera my rozdajem karty a wy na kolanach
to co zostaje to se sami spsedamy
michal4101
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: michal4101 »

Tylko login ci na Oknonecie pozostanie-pierwszy pod nóż polecisz :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: POGROMCA OSZUSTÓW »

Spahis ty to jesteś kó..a po.e..ny. Za takie podejście to chciałbym zobaczyć jak płaczesz zdychając w branży.
ZNAJĄCY TEMATY Z BRANŻY OKIENNEJ
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

jak jego nie ma w branży///
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Panowie - szkoda zdrowia.
fabrykant
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: fabrykant »

Nie rozumiem dlaczego wszyscy się dziwią spadkiem sprzedazy. Sezon się już skończył i trzeba się z tym już pogodzić. Ostatnie trzy lata rozpieściły nas ponieważ sprzedaż trwała od stycznia do grudnia ale przypomnijcie sobie kilka lat wstecz - regułą było że styczeń do marca były miesiącami zastoju i nikt nie narzekał. Owszem wtedy na te kiepskie misiące zarabiało się w pozostałej częsci roku lecz były inne ceny. Prawdą jest że w tym roku jakaś część sprzedawców nie wytrzyma bo kiepsko przemyślała swoją sprzedaż kierując się jak najniższą ceną aby zarobić na bieżące wydatki. I to niestety był ich gwóźdź do trumny. Sami zgotowali sobie ten los. Ja nie wyobrażam sobie sprzedaży z marża poniżej 30%, ja muszę zarobić. Nie obchodzi mnie konkurencja która sprzedaje okna za 360,00 PLN. Może gdybym miał taie ceny to mój obrót byłby większy - pytanie tylko po co - dwa razy większa sprzedaż - dwa razy więcej problemów - zysk taki sam a może mniejszy. Pozdrawiam wszystkich prawdziwych handlowców.
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Prawdę mówisz.

W tej branży - tak naprawdę nie może być : NAJTANIEJ !

Nie tędy droga - same reklamacje i poprawki to masa kosztu przez kolejne lata.

A gdzie koszty inne ?

Ludzie teraz się nauczyli:

Wybierają 10 firm i dzwonią z pytaniem: po ile takie a takie okna dostanę ?

i wybierają najtańszą ofertę - będzie dla nich najdroższa w efekcie a dla tych najtańszych sprzedawców jest to sznur na szyję, tylko, że jeszcze o tym nie wiedzą.

NIE PODAWAĆ CEN PRZEZ TELEFON !

TO NIE MA SENSU!

POJEDŹ I ZRÓB ZA GODZIWĄ ZAPŁATĘ !

NIE PODAWAĆ CEN PRZEZ TELEFON !
Awatar użytkownika
CICHY
Małomówny
Małomówny

Gdyby na każdy telefon z pytaniem o ceny padała odpowiedź " zapraszam do biura" to.....wszystkim byłoby łatwiej.Tym od jakości , bo byłaby szansa porozmawiać , tym od cen bo jak wejdzie to już mój .Ale to niestety nierealne, uginanie się przed klientami to niestety zmora tej branży, bo ......zbyt dużo "sprzedawczyków i podawaczy cen" .A prawdziwych czujących klimat handlowców - jak na lekarstwo.I co ciekawe są oni przy "jakości".
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: Bartłomiej Zegadło »

Z tymi kosztami reklamacji, to święta prawda. Chciałem kiedyś z tanizny robić, i na jednym przetargowym obiekcie po 5 latach mi się to czkawką odbija. Dobrze, że to tylko 20 km od firmy. Wyleczyłem sie z tanizny 4,5 roku temu i skutki są pozytywne.
A taniznę już zaczynam wymieniac na swoje, bo nie ma szans, żeby producent tanizny jakieś reklamacje uwzględniał. Po kościach dostaje zawsze w pierwszej kolejności dealer takiego chłamu, bo to on ponosi pierwsze koszty tych usterek. Drugi cios idzie w klienta ostatecznego, bo musi okna wymienić. Mam przykład sprzed 2 tygodni. Wymieniliśmy cały domek z Avangarde na moje, bo z tamtymi nic nie można było zrobić. Klient dealera o nic nie mógł sie doprosić i po roku walki mu się znudziło i zamówił całą wymianę u mnie.
I po co było mu tyle szczęścia? Dostał cenę. HE HE He :twisted:
pcv-pcv
Małomówny
Małomówny

Post autor: pcv-pcv »

Panie Bartku....
Caly czas zachwala Pan ten Wymar...nie wolalby Pan za cene seta robic na czym lepszym??

Bo wedlug mnie Wymar na nasz rynek to jakies nieporozumienie!!!
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Czym uzasadniasz taki punkt widzenia?
Po drugie na czym innym o exporcie nie ma co myśleć.

Pozdro.
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Bartłomiej Zegadło pisze:Czym uzasadniasz taki punkt widzenia?
Po drugie na czym innym o exporcie nie ma co myśleć.

Pozdro.
że co proszę ???!!! :lol: Bartku...daj spokój wymar to belgia, holandia i francja - i tyle w temacie :)...precyzuj swoje wypowiedzi :)
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Merasiu drogi i tu jesteś w błędzie.
A Anglia to niby co? Mają tam 40% rynku i są właścicielami EUROCELL-a. We Francji mają PROFEX-a. Ogółem w Europie 3 fabryki.
Nawet już chyba przeskoczyli Deceuninc-ka, ba tamci sprzedawali fabryki, a Wymar kupował.
A moje pytanie było proste.
Czym pcv-pcv uzasadnia swoją opinię, że Wymar, to jakaś pomyłka w Polsce.

CYT: Bo wedlug mnie Wymar na nasz rynek to jakies nieporozumienie!!![/quote]

Niby dlaczego? Chyba tylko dlatego, że nie maja w ofercie profili sześcio..., czy ileśtam komorowych. A może dlatego, że chcąc utrzymać jakość na odpowiednim poziomie produkują tylko z czystego PVC i trzeba u nich zapłacić rozsądne pieniądze za profil (choć taką politykę powinniśmy wszyscy popierać).
Dla mnie nie ma uzasadnienia produkcja na najtańszym materiale na rynku.
Ja wszystko sprecyzowałem, tylko niektórzy wypowiadają się na temat firmy nic, tak naprawdę, o niej nie wiedząc.
Proponuję najpierw się doinformować, a potem się wypowiadać.

Pozdrowionka. :D
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Anglia ? ok :) ale nie sugeruj że to jedyne wyjście na eksport :) bo i tak najwięcej schodzi aluplasta i veki ( również do Anglii )

Wymar do dobry profil :)

aa ! i dawaj jak najwięcej z holendra ! postaw na to ! dobra rada ;) - chodzimi oczywiście o rodzimy rynek 8)
Awatar użytkownika
Gargamel
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Gargamel »

Panowie to nie koniec !!!!!!!!!!!!!!
to początek wietrzenia i czyszczenia rynku !!!!!!!!!!
przeciez od lat mówiliscie ze za duzo jest firm na rynku , wg mnie na rynku pozostaną ci którzy traktowali produkcje czy sprzedaz jak normalny biznes długofalowy a nie szybka kasa i spadam .
Ci którzy nie zachwycili sie jak dobrze idzie i nie przezerali zysków lub brali kredyty na nowe samochody itp a systematycznie odkładali zaplecze finansowe przetrwają i potem mogą jeszcze wiecej zyskac od tych "chwilowych biznesmenów" Pamietacie ze był nawet czas ze w jakims fimie czy reklamie okniarz był wysmiewany jako ten cwaniaczek w białych skarpetkach ?
Wreszcie moze to sie zmieni , oby .
pozdrawiam
pcv-pcv
Małomówny
Małomówny

Post autor: pcv-pcv »

Bartek...
piszac ze Wymar na Polske to nieporozumienie mialem na mysli cene samego profila...za cene Wymara mam Salamandra3D, sziko, dekenika, veke itd. (nie mowie oczywiscie o tanich profilach)

Sam przyznaj ze placich duze pieniadze za ten s3000!!!
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

przeciez to kawał plastku jest...więc musi dużo kosztować :D
Bartłomiej Zegadło
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Że to kawał plastiku, meraś, to fakt.
W Holandii żadne pocieniane profile ze wzmocnieniem 1,5mm nie przejdą. Musi byc wszystko systemowe. Zadnych zamienników i okucia full antywłam z pełnym wyposażeniem.
Ale płacą też jak należy.
Tylko te ich cudaki na 114mm są bardzo pracochłonne.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
MAJONEZ
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: MAJONEZ »

Na początek pozdrowienia dla Pana Bartka.

A ogólnie , to produkuje okna z bardzo dobrego materiału pod względem jakości użytego surowca do produkcji profila .

U niektórych producentów to takiego odpadu można z lupą szukać .

Pozdro
Awatar użytkownika
CICHY
Małomówny
Małomówny

Każdy ma pewnie swoją receptę na przetrwanie , dobry profil jest jedną z (wielu) metod.Tak czy owak w czasach czystki przetrwają ...solidni.Również pod względem doboru dostawców.Wymar jest owszem zaliczany do drogich, bo z ceną idzie w parze jakością .A każdy ma prawo wyboru :D
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: finlandia »

Jesteści zdziwieni że producenci potrafią bawić sie w detal? Trzeba było szukać poważnego dostawcy o ugruntowanej pozycji na rynku. Większych, dla których sprzedaż 10 czy 20 okien nie jest interesem. Bo tacy zawsze będą mieli tendencję do wyeliminowanie pośredników - 2-3 klientów dziennie można obsłużyć samodzielnie.
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

No to niech się bawią w detal.

Zobaczymy jak to się skończy.

- może niech producenci cegieł wezmą się za murarkę a producenci samochodów niech stają na słupkach taxi :lol:

Stoczniowcy będa marynarzami a górnicy palaczami w kotłowniach :lol:

Był tu niedawno post z Brukseli: Wygrałem bo - tam się liczy specjalizacja - tacy od wszystkiego - są do niczego.

Ponadto, niewielka część fabryk się wychyliła z tym pomysłem, by sprzedawać w detalu - chyba tylko ci co mieli już sznur na szyji...
pphu dekar
Małomówny
Małomówny

Post autor: pphu dekar »

Koledzy idzie wiosna, zima była prawdziwa i zastój gotowy, kiedyś było wiadomo że latem trzeba zrobić na zimę, ostatnie lata to był raczej pora deszczowa i budownictwo pracowało, Polska to nie Kair i okna muszą być, głowa do góry damy radę
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Spokojnie 8) :lol:
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Nie chciałem robić nowego postu / tematu, by nie rzucać się w oczy... a sprawa jest poważna :shock:

Pod moim nickiem pojawił się dopisek: zaangażowany!

Wiadomo co to zawsze oznaczało w naszym Kraju... jesli nie Sybir to przynajmniej internowanie...

Trzeba uważać na TO panowie... służby nie śpią...

Lepiej nie być zaangażowanym...

8)

a jeśli komuś nie jest straszno to polecam:http://podatki.onet.pl/2129516,1,0,wiadomosci.html

:shock:
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: monciak »

Czego tu się bać. Mam kontrolę co 2 miesiące z dwóch miast od 2004 r. Jak na razie wszystko było ok.
Teraz czekam na kontrolę Izby Skarbowej z Katowic-jednostka centralna ( podatek dochodowy i Vat od 01.01.2006 r. do 31.12.2009 r. ) mają do sprawdzenia jakieś ze 100 segregatorów.
Jak coś to do jakiego kraju mogę uciekać?
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Ja cię schowam.

Nie zapomnij zabrać kuferka 8)
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

monciak jakby co to nie mamy umów ekstradycyjnych na przykład z Brazylią (karnawał, Rio, samba, Copa Cabana i takie tam inne), Argentyną (wołowinka, Maradona, zacnej urody kobitki), RPA (Mundial, diamenty, wybory Miss Wrold), Izrael (koszerna wódka, Gąsiorowski, Mossad). Jednak pamiętaj o tzw. zasadzie wzajemności. :D
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Ameryka PŁD - nędza !

RPA ? Rasizm - biali mają przegrane!

Izrael ? - Sami wiecie.

Tak na dobrą sprawę, trzeba naprawdę sporo kasy, by się zaszyć , gdzieś na świecie i kupić sobie luksus & bezpieczeństwo, a co najgorsze, lub najlepsze, za rogiem nadciągający Armagedon - nie da spokojnie wydać złupionych milionów 8) :lol:
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Jedź na Ukraine i się zaszyj to cię nie znajdą, a jak będą głośno szukać to ich spałują i zamkną na parę dni do paki. :lol:
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Na Ukrainie by go schowali... na amen :lol:
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Wypadałoby ten post a raczej jego temat, odpowiednio dokończyć:

To już koniec panowie - dla was - którzy robicie buble i sprzedajecie za śmieszne pieniądze !

:arrow: biedronka.
Tanatos
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Tanatos »

Witam Serdecznie !

Chwilkę mnie tutaj nie było ale staram się śledzić wydarzenia na naszym forum. Po waszych wypowiedział powiedział bym że nasz rynek sie zmienia.
Zima jest naprawdę dotkliwa dla wszystkich Eko-Okna juz nie wiedzą co robic , Rabień po 3-dni nie pracuje a dobroplast oferty już do zakładów pogrzebowych wysyła.
Fakt jest jeden że zima niejednego zabije a reszte nauczy rozumu , widzę że wielu zaczyna myśleć w b.racjonalny sposób licząc koszty naprawdę od początku do końca.
Nie szuka tak otępiale ceny za wszelką cenę bo ona jakoś tym najwiekszym też pracy nie gwarantuje .
Jak to się mawia nieważne jak zaczynasz ważne jak kończysz .
Nadchodzą czasy wielkich zmian i stabilizacji na Polskim rynku wbijcie sobie to młotkiem do głowy i zacznijcie szukać miejsca na rynku dla siebie.
Wszyscy podniecacie się tym co większość ,zrobi,powie, to jest poprostu Owczy Efekt - pamiętajcie że większość to idioci. ( taka już demokracja ) zachęcam do własnych przemyśleń ale... pewnym to się chyba nigdy nie uda.

Pozdrawiam Serdecznie
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Dostałem dzisiaj cennik eko-okien. Szok! o w mordę cena mnie powaliła. :shock:
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Z tymi cennikami to jakaś inwazja. Przybierają politykę jak DOBROPLAST czyli wszędzie i dla wszystkich jak najtaniej.
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Tanatos to kolejny, który dostrzegł, że w naszym przypadku, robota za mikro pieniądze to sznur na szyję.

Wolę zrobić jedno na 10 zleceń, za duże pienądze np. 3.000 zł zysk aniżeli po 300zł - 10 zleceń = to chyba zrozumiałe ile mniej pracy itp.

Ponadto, jeśli się ruszy, a kiedyś się ruszy, to nikt nie nadąży robić, bo ile jedna ekipa może zrobić? - wiadomo ile i wiadomo, że nie przeskoczy norm, bo to nie sprzedaż tulipanów na ulicy, ale montaż / i nie tylko montaż / stolarki okiennej. = PRACOCHŁONNE I CZASOCHŁONNE ZADANIE.

a, panowie od taniego sortu - nie męczcie się z oknami , jedźcie na giełdę, kupcie tulipana i zapewniam was - zarobicie więcej, po nim wejdzie truskakwa itd.

Życie spokojne i dostatnie. 8)
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Z jednego taniego dobrze wykonanego zlecenia za 300 zł w przyszłości 5 zleceń z polecenia za 3500 zł i tak dalej i dalej.
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

DOBRE TO - TRUSKAWKA :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Monciak, u tych, o których napisałem, nie ma zleceń z zyskiem za 3.500zł i nie będzie, bo oni, zanim klient zacznie mówić, już krzyczą: wstawimy za 400zł z montażem! :lol: ~

Taki sposób jest czasami dobry, ale u osób, które robią CZASOWE promocje ! i TEŻ - BEZ PRZESADY.

Wyobraź sobie: Jedziesz w Alpy, kupiłeś co trzeba - prima, ale brakuje ci butów do nart, idziesz do sportowego a tam pan sprzedawca krzyczy od progu: mamy super buty do nart :shock: :lol: z gwoździotexu za 33zł !

Weźmiesz??
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Mam przeważnie całoroczne promocje czyli +25% po negocjacjach. :D
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

możesz to dokładnie przedstawić w liczbach ? np. okno 1435x1465 ru , białe np. Schuco ile kosztuje? plus montaż ile - skrzynka?

czytałeś post wyżej?
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Jestem wierny marce i nie jestem w stanie podać ceny na Schuco :(
Skrzynka 35-45 zł netto
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Dawaj Rehau :lol:

a ja, zaraz coś ci napiszę...
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Ceny okien nie. Tajemnica :!:
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

monciak, jak zauważyłeś, może przeoczyłeś, Program Krawczyk & Muller składa się z 2 wersji, pierwsza z nich zakłada jedynie, że dealer otrzymuje zlecenia z centrali na swój teren i płaci od REALIZACJI ustalony procent - każdy kto mysli, wie, że to idealny układ.

Tutaj coś nadmienię - wchodząc do Programu , automatycznie sprawiasz, że nie masz konkurencji w/w Programie - każde zlecenie , które Ci odbierzemy, to Twój zarobek , który wystarczyłby Ci na wiele opłat za zlecenia- KTÓRE I TAK PRZECIEŻ ! - DOSTAŁBYŚ "Z NIEBA"!

Wystarczy czasami pomyśleć.

Teraz, zrobimy tak, ja Twój teren będę miał w zapasie, zlecenia z niego będa dostawać ludzie z najbliższych okolic a Ty, jesli będziesz chciał wejść do Programu, będziesz musiał zapłacić wpisowe za każde miasto - im dłużej to będzie trwało , tym wpisowe będzie wyższe. Zaczynamy od 5.000 zł od miasta, - w których urzędujesz 8)

W pewnym momencie, zacznę Cie powiadamiać o ilościach, zrealizowanych zleceń na Twoim terenie 8) Będziesz mógł sobie porachować słupki 8)

Czas start.
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Jeżeli pytasz o jedno skrzydło to cenę mają dla klienta 424zł netto, a jeżeli o dwa skrzydła to 555zł netto - oczywiście ceny dla klienta na Rehau Euro 70 skrzydło proste z 5 letnią gwarancją. Oczywiście okna od Peteckiego.
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

-PLUS MONTAŻ 6 x 40zł = wyjdzie około 800zł plus vat , plus parapet i plus coś tam - klienta skroją na tysiaka jak nic :lol:

Ja do tej ceny - dołożę dla pań pralkę :lol:

- tak naprawdę - cena dobra jak na jego region - nie mało i nie dużo - dobrze to wycyrklował 8)

, ale... zostawił duuużyyy margines dla konkurencji, sprzedaje, ponieważ ma na tarczy logo P. - No Problem 8) :lol:
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

:D
Życzę powodzenia :D :!: W dobrym słowa znaczeniu.

Panie Pogromca chyba kalkulator źle działa.
Ostatnio zmieniony wt lut 23, 2010 11:26 pm przez monciak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Również życzę powodzenia, kto wie, kiedy zaczniemy zarabiać razem pieniądze... Ja tam nie jestem " rasistą" , jak nie z tej , to z tamtej strony , wydusimy trochę grosza 8)

Oby klienci byli zadowoleni - to reszta sama się ułoży 8) :shock: 8)

Będę pierwszy gratulował - jeśli do 2012 r. utrzymasz poziom sprzedaży z 2009 roku - stawiam rurkę z kremem i kawę w najlepszej cukierni 8) 8) 8)
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Luty 2009 do luty 2010 + 15% :D
adjj
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: adjj »

Spółdzielnia okienna im.Krawczyka od morza Żółtego po Atlantyk :D (jak zaświadczają posty szanownego Prezesa K) cóż za rozmach :D . No ale jak spółdzielnia, to przyszłym spółdzielcom ( o ile będą) polecam na początek zainteresowanie się marką Soennecken. Niby inna branża, ale... spółdzielnia, to spółdzielnia i jaka rozwinięta :D
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Krawczyk, jesteś bardzo aktywny na forum jak na tak zapracowanego człowieka :D

A ja powiem, że wolę 10 klientów po 3tys niz jednego za 100tys.
Mniejsze ryzyko, stabilny rozwój. Jak już wcześniej zauważyłeś - nie płacą.. producenci eliminują pośredników itp.

Małą łyżką też się najesz, ale nie udławisz.
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Myslałem, że u Urzędowskiego, to masz wiekszość zleceń po 50-100 tys. a nie po 3.000zł , ale cóż , świat nadal mnie zadziwia - jak widać.

Co do czasu: ja nie biegam po rusztowaniach, mam czas / i muszę go mieć / na rzeczy ważniejsze - strategiczne.

Kiedyś to pojmiesz / oby/ 8)

- ale przyznam Ci, / przypadkiem trafiłeś w czas/, - rację - pora przejść wyżej.

Jeśli chcesz cos do przemyślenia drogi kolego z forum: Gdybym był szefem Urzędowskiego, to zacząłbym od wielkiej czystki, zacząłbym od transportu, gdzie w s[posób wręcz barbarzyński traktują okna / pewnie nie wszyscy / - to juz przysłowie: za nimi jeżdżą od razu ekipy remontowe...

Potem wziłąbym się za dealerów, bo sadełkiem obrośli, jako jedyni na swoich terenach...

Nastepnie powróciłbym na produkcję, albo do jeszcze wcześniejszego etapu - przygotowania materiału... - / nie będę robił za kogoś roboty i wskazywał palcem drogi do sukcesu/ .

W każdym bądź razie - nie wstawiłbym sobie ani nie poleciłbym okien z twojej firmy - bez urazy. - Mam prawo do swoich ocen.

Ty możesz oceniać mnie / moje fabryki - będę wdzięczny za rady i wskazanie potknięć 8)

Nie chcę być złym prorokiem, ale ten rok, dla wielu dużych firm / małych także / będzie ostatnim.

Przypomnijcie sobie ten post w Grudniu - Ja w Grudniu 2010r. będę pił szampana w ***** Hotelu w Berlinie / jak Bóg pozwoli /, albo w Zakopanem i wpadnę tu , zobaczyć , kto z Was szuka pracy... oby nie 8) :lol: ja...

- Pośmieliśmy się a teraz pora do pracy - klienci wymarzli i szturmują okniarzy w całym Kraju! 8)
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

A ja pamiętam że rok temu zastanawiałes sie czy warto wchodzić w tą branżę.
Sorry, ale jak dla mnie nie jesteś autorytetem.

Błędy? łatwo je wskazać u kogoś, ale sztuką je dostrzec u siebie..
Powodzenia.
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

monciak pisze::D
Życzę powodzenia :D :!: W dobrym słowa znaczeniu.

Panie Pogromca chyba kalkulator źle działa.
monciak pisze:Luty 2009 do luty 2010 + 15% :D
Panie monciak to Pan się mija z prawdą. Nie potrzebnie tak ściemniać. Cennik, który mam przed sobą obowiązuje do 30.03.2010r i jest to oficjalny cennik firmy PETECKI z oknami REHAU. Czytać potrafię. Jest jeszcze taka możliwość, że to Pan nie ma takiego cennika i producent robi z Pana przysłowiowego ŁOSIA, albo Pan nie wie, że ta firma sprzedaje po tyle okna i tego nie ukrywa. Mam na to papier wydany przez firmę PETECKI i mogę jeszcze wiele przykładów przytoczyć jak np. balkonik OB5/6 R z poprzeczką po 430zł netto oczywiście na REHAU Euro 70
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Cennik typowy jest stały a rabaty są na okna nietypowe, przy odpowiednim rabacie na te okna typówka jest droższa. Więc mam same okna nietypowe.
No i co Pan na to Panie Pogromca. Może mam jeszcze kilka innych udogodnień wpływających na cenę :D
Rozśmieszacie mnie :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Ostatnio zmieniony śr lut 24, 2010 7:05 pm przez monciak, łącznie zmieniany 1 raz.
wojtys
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: wojtys »

"POGROMCA OSZUSTÓW"
ceny które przytaczasz to ceny detaliczne w promocji ograniczonej czasowo do 31 marca 2010r.
jest to promocja targowa "Interbud 2010" obowiązująca w Salonach Firmowych Petecki.
masz ten cennik bo odwiedziłeś nasz stoisko i mogłeś obejrzeć nasze wyroby za co dziękujemy.
tylko jedna uwaga, cenniki te nie są redystrybuowane w sieci hurtowej chyba że odbiorca wyraźnie jest tym zainteresowany.
Każdy "dealer" prowadzi własna politykę cenową, przy czym dbamy aby produkty Firmy Petecki były odpowiednio pozycjonowane na rynku z uwagi na komponenty z których zostały wyprodukowane.
Pozdrawiam Wojtys
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Pnie Wojtys skąd oni się urwali?

Jak idzie produkcja u Pana?
U mnie ten tydzień pewnych 37 umów. :D
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

monciak pisze:Cennik typowy jest stały a rabaty są na okna nietypowe, przy odpowiednim rabacie na te okna typówka jest droższa. Więc mam same okna nietypowe.
No i co Pan na to Panie Pogromca. Może mam jeszcze kilka innych udogodnień wpływających na cenę :D
Rozśmieszacie mnie :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
wojtys pisze:"POGROMCA OSZUSTÓW"
ceny które przytaczasz to ceny detaliczne w promocji ograniczonej czasowo do 31 marca 2010r.
jest to promocja targowa "Interbud 2010" obowiązująca w Salonach Firmowych Petecki.
masz ten cennik bo odwiedziłeś nasz stoisko i mogłeś obejrzeć nasze wyroby za co dziękujemy.
tylko jedna uwaga, cenniki te nie są redystrybuowane w sieci hurtowej chyba że odbiorca wyraźnie jest tym zainteresowany.
Każdy "dealer" prowadzi własna politykę cenową, przy czym dbamy aby produkty Firmy Petecki były odpowiednio pozycjonowane na rynku z uwagi na komponenty z których zostały wyprodukowane.
Nie rozumiem dlaczego się tak denerwujecie i myślicie zaraz, że ktoś wami pogardza. Tu się mylicie a ja chciałem Was trochę wypuścić i mi się udało. Obawiam się tylko Waszego zdenerwowania jak zaczyna się mówić o cenach - czy coś się pod tym zdenerwowaniem kryje :?: Mam cennik z targów więc nie ma powodu do dymu. Przecież to ceny oficjalne dla klienta indywidualnego. Wyroby oglądałem bo kupuję czasem REHAU więc byłem ciekaw akurat okien PETECKIEGO. A tego, że cennik nie był rozprowadzony po odbiorcach tego nie wiedziałem bo i po co miałem to wiedzieć. Czy ujawniłem jakąś tajemnicę firmy PETECKI ujawniając ceny :?:
monciak daj na luz a będziesz zdrowszy :D Jak kręci Ci się biznes z PETECKIM to spoko oby tak dalej.
Pan wojtys to sam Pan Ignacy :?: czy w jakiej roli Pan występuje w firmie Petecki :?: może się kiedyś zgłoszę :?: jakbym potrzebował sprubować wyrobu choć na razie jak potrzebuję REHAU i SCHUCO to walę jak w dym do Kuby N. i po kłopocie.
POZDRAWIAM SPIĘTYCH
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Bo żeś się mnie ujeb....
Cały czas masz do mnie jakieś ale.
Już pisałem że jaja se robię bo na tym forum większość to jakieś dziwaki.
Awatar użytkownika
POGROMCA OSZUSTÓW
Profesjonalista
Profesjonalista

Jak masz takie wrażenie, że się przypier....m to sory. Tak jakoś wpadłeś mi w oko całkiem przypadkiem :wink: Ja nie prowadzę takiej działalności jak Ty - same okna itp. Ja buduję inwestycje od podstaw i zamawiam stolarkę w miarę potrzeb. Nie jestem z nikim związany, kupuję tam gdzie mnie nie robią w ciula i mają pojęcie co robią a ja nie mam potem problemów. Co do branży okiennej to mam o niej osobiste i nie najlepsze zdanie bo sama się wyniszcza.
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

klienici indywiualni czy instytucje ?
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Jeśli będziesz potrzebował Rehau, Schuco , albo pojazdu na księżyc, przyjdź i spytaj mnie o cenę, zanim kupisz, gdzie indziej - zaoszczędzisz sporo grosza.

BĘDZIESZ BRAŁ POTEM Z ZAMKNIĘTYMI OCZYMA , NICZEGO SIE NIE OBAWIAJĄC.

Dostaniesz prima sort, to co idzie do najlepszych klientów do Niemiec, Szwecji , Norwegii itd. , obojętnie, PCV czy drewno , np. przy drewnie , załatwię cenę poniżej cennika dla dealerów i zarazem, sprawdzę co dają za materiał , od sezonowania po dobry transport / masa kłopotów wynikla z transportu drewna w dużych firmach zwłaszcza, potrafią np. pasami tak ścisnąć okna, że pasy pozostaną już na amen na oknach/.

Mało osób zwraca uwagę na to, że jakość okna, zależy w dużej mierze od tego, kto się nim zajmował w fabryce - tu trzeba zaczynać , by mieć dobre okna , także pcv.

Mogę załatwić wiele spraw np. programy do wyceny okienek , albo spotkanie z Wałęsą. No problem.

Pogromcy oszustów są traktowani jako VIP w K&M
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

40.000 Wietnamczyków, którzy żyli z handlu odzieżą i z gastronomi , ledwie zipie - mam nadzieję, że nie wpadną na pomysł sprowadzania z Chin lub samodzielnej produkcji okien, drzwi i ich montażu - a jest to wysoce prawdopodobne, dodam, że opanowali już sposoby zatrudniania taniej siły ze wschodu np. Ukraińców, opanowali także do perfekcji sposoby unikania podatków - zaniżanie wartości - podstawa wysokości wszelkich podatków w tym vat, - kretyni myślą, że w Chinach produkuje się np. ręcznik za 10 gr. i od tego naliczają cła i vat.

Jeśli azjaci wpadną na ten pomysł, wejdą w okna na 100%

a oni wiedzą co to znaczy iść na ilość i nie szukają dni wolnych w kalendarzu.

Popatrzcie na bogate kraje arabskie, to właśnie azjaci budują u nich infrastrukturę drogową, budynki itd.

Chyba i nas to czeka.
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Hura są plajty(informacje od dostawców), nikomu tego nie życzę ale czas na oczyszczenie rynku z tego badziewia. Może zacznie się liczyć jakość, tradycja, rzetelność.
Myślę że azjaci zagłębia okiennego jakim jest Polska nie podbiją.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

może i nie podbiją bo tu Polacy wolą swoich, a co do reszty, to cię nie poznaję - tak płakałeś na słowa o wykaczaniu konkurencji.

Bałeś się 8)
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Sami się wykończyli, a poza tym 90% tego to nie konkurencja tylko jakieś dziwne twory. Sklepik, żona za biurkiem, okna z dobro..., mąż pomiarowiec i montażysta.
Awatar użytkownika
uKrawczyka
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Bo z pozoru to wydaje się proste a kasa łatwa.

Z tym, że - od czegoś trzeba zacząc i tu rozumiem ludzi o których napisałeś, ale niech myślą rozwojowo i perspektywicznie.

Nie wystarczy latac po klatkach schodowych i rozrzucac ulotki z hasłem : u nas okno 1435x1465 za 399 złoty ! z montażem !!! :lol:
ekodomgizycko
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ekodomgizycko »

monciak pisze:Sami się wykończyli, a poza tym 90% tego to nie konkurencja tylko jakieś dziwne twory. Sklepik, żona za biurkiem, okna z dobro..., mąż pomiarowiec i montażysta.
i cała kasa(zyski) zostają w jednym worku.To się nazywa interes a jeszcze jak sie ma swój lokal to dopiero luzik:)tylko co do firmy to juz bym sprzedawał bardziej wyszukany produkt :D i nie nazwał bym tego "dziwnym tworem" bo ten "twór"przy takim układzie ma największe szanse przejścia przez 'kryzys" :wink:
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Jaka kasa? marne złotówkeczki.
Nie mówiąc o tych co naprawdę się znają i robią w pojedynkę dobry biznes to popadają jak spożywczaki przy mini marketach, zresztą już padają. Wystarczy popytać u dostawców jakie mają kłopoty finansowe. Problemem jest zapłacić przedpłatą za sztukę drzwi. Przyznaję rację że wielu dużych też się wyłoży w szczególności tych co wydaje im się że opanowali świat i mają co się da w leasingu+kochanki+dom w ratach na 30 lat..
Osobiście nie znam małej firemki co sprzedaje coś innego niż np. dobro... i gelana z ceną za 034 300zł. Co sezon w sprzedaży inny dostawca i inne okna.
Co do kryzysu to Panowie brać się do roboty a nie marudzić, kryzysu nie było i nie będzie zamówienia wpadają cały czas z tendencją wzrostową od kilku lat.
Marzec salon Zabrze grubo ponad ... tys netto.

Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony pt kwie 02, 2010 8:52 pm przez monciak, łącznie zmieniany 2 razy.
finlandia
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

monciak pisze: Osobiście nie znam małej firemki co sprzedaje coś innego niż np. dobro... i gelana z ceną za 034 300zł. Co sezon w sprzedaży inny dostawca i inne okna.
Zapraszam do siebie to zobaczysz- już dwa lata temu wyrzuciłem firmę najtańszą (i tak byla dużo droższa od Dobro ) a teraz ciągle myślę by ... wywalić następną (tylko mi ich szkoda, bo robią dobre okna w niezłych cenach) ale ja nie mam dla nich klientów :(
monciak
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Kartki na drzwiach " jestem na pomiarze" nie wieszasz więc jesteś w gronie tych co robią z tego biznes.
Piszę o tych co u których 4 godz. taka kartka wisi na drzwiach a zimą do końca lutego zamknięte.
W pierwszym roku działalności sami ze wspólnikiem wykręciliśmy u producenta banieczkę zakupu więc się da. Życzę powodzenia i zbijania majątku na tej całej kupie plastiku.

Pozdrawiam.
ekodomgizycko
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ekodomgizycko »

:D nie ma jak to obserwować konkurencje i wyciagac z tego wnioski a jeszcze jak się zna ich dochody to fiu fiu.....to się nazywa 'dobre rozpoznanie rynku" :D :D :lol:
ODPOWIEDZ