WOŚP a okna

Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

WOŚP a okna

Post autor: DAREK 13 »

Jak wielu z nas forumowiczów słyszało o WOŚP?
Myślę że każdy :) Ilu z nas wsparło WOŚP? Pochwalcie się wyjdźcie z ukrycia.
Mogłaby być fajna zabawa gdyby tak przekazać do licytacji okno z montażem :)
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"

oknoAD

Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: WOŚP a okna

Post autor: Kuba N. »

No właśnie ilu :?: :?: :?: okniarzy wspiera WOŚP tak jak EUROCOLOR.
Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Bira »

Jeżeli ktoś wspiera akcje pomocowe z dobrego serca to pozostaje anonimowy. Jak ktoś "wspiera" żeby sobie zrobić reklamę to jest to malo etyczne. Pamietajcie jak ktoś komuś pomoże, a później się tym chwali to już swoją nagrodę odebral.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Bira pisze:Jeżeli ktoś wspiera akcje pomocowe z dobrego serca to pozostaje anonimowy. Jak ktoś "wspiera" żeby sobie zrobić reklamę to jest to malo etyczne. Pamietajcie jak ktoś komuś pomoże, a później się tym chwali to już swoją nagrodę odebral.
Bira wiem, że pijesz do tego co napisałem. Lecz to nie EUROCOLOR się chwali tylko ja doceniam EUROCOLOR za podejście i zrozumienie potrzebujących. Nikt z EC się z tego powodu nie obnosi choć wylicytowanie serduszka z nr 1 daje powody do dumy i to nie jednorazowo.
Większość firm licytujących serduszka i inne przedmioty nie jest anonimowa. Z twojej wypowiedzi wynika, że wszystkie firmy licytujące robią to dla prestiżu. Bo przecież przy licytacji jest wiele szumu i oglądalność w TV jest ogromna a oni nie są anonimowi. Tu jesteś w błędzie i źle rozumujesz. Pisanie tak bezsensownych wypowiedzi pokazuje cały obraz niespełnionych branżowców zazdroszczących Bóg wie czego.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

"Ja nie daję Jerzemu Owsiakowi na tacę, bo wiem, że „Kto z kim przestaje takim się staje”. Można podnosić również inne kwestie jak pomiędzy widokiem przemarzniętych wolontariuszy a Jerzym Owsiakiem przylatującym na 19 Finał samolotem. Równie dużo wątpliwości budzi finansowanie ze składek, które są zbierane na zakup sprzętu dla szpitali, przystanku Woodstock. Odrazę wzbudza używanie publiczne względem innych osób słów wulgarnych. Mam też wątpliwości czy Jerzy Owsiak jest apolityczny, przecież chciał dawać z „baśki” temu, kogo wskaże Wałęsa. Podsumowując WOŚP to sympatyczna idea, wielu wspaniałych ludzi dobrej woli, poświęcających swój czas dla idei, to również fajna zabawa na dobry początek roku. Jerzy Owsiak odstrasza mnie od uczestnictwa, nie chcę być w żaden sposób z nim kojarzony nawet poprzez małe czerwone serduszko. Praktyka pokazała, że fundacja bardzo przypomina jedną z wielu bezdusznych korporacji - „Ideał sięgnął bruku".

Wstydźcie się którzy ślepo boga w nim widzicie :)

meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

DAREK 13 pisze:"Ja nie daję Jerzemu Owsiakowi na tacę, bo wiem, że „Kto z kim przestaje takim się staje”. Można podnosić również inne kwestie jak pomiędzy widokiem przemarzniętych wolontariuszy a Jerzym Owsiakiem przylatującym na 19 Finał samolotem. Równie dużo wątpliwości budzi finansowanie ze składek, które są zbierane na zakup sprzętu dla szpitali, przystanku Woodstock. Odrazę wzbudza używanie publiczne względem innych osób słów wulgarnych. Mam też wątpliwości czy Jerzy Owsiak jest apolityczny, przecież chciał dawać z „baśki” temu, kogo wskaże Wałęsa. Podsumowując WOŚP to sympatyczna idea, wielu wspaniałych ludzi dobrej woli, poświęcających swój czas dla idei, to również fajna zabawa na dobry początek roku. Jerzy Owsiak odstrasza mnie od uczestnictwa, nie chcę być w żaden sposób z nim kojarzony nawet poprzez małe czerwone serduszko. Praktyka pokazała, że fundacja bardzo przypomina jedną z wielu bezdusznych korporacji - „Ideał sięgnął bruku".

Wstydźcie się którzy ślepo boga w nim widzicie :)

Witaj DAREK 13, gdzie byłeś jak Cię nie było :)

w 90% tego co napisałeś się zgadzam :)

Po raz kolejny zadam pytanie, czy nie brakuje tutaj działu HydePark Panie Andrzeju ?
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

DAREK 13 to, że wolontariusze pracują na mrozie to przecież zrozumiałe - zima jest. :D Tak samo można sobie tłumaczyć naszą branże i współczuć monterom pracującym ciężko w mrozie czy deszczu (oczywiście nie tyczy się to tylko tej branży no i nie robią tego za free). Jurek jest twórcą tej machiny i jej przewodzi. Jest gwiazdą spektaklu. Sam nie ogarnie wszystkiego bo do tego potrzebni są ludzie. Tak działają "firmy" i ktoś musi robić "czarną robotę".
A jeżeli w całym tym mechanizmie "kręci lody" i finansuje z zebranych pieniędzy WOODSTOCK oraz inne zachcianki to powinno mu się do d.py dobrać CBA. Tu sentymentu nie mam.
Dla mnie liczy się sama idea i to co dzięki niej mogą mieć potrzebujący, a mechanizm działania niech ocenią i zweryfikują inni, którzy mogą to zrobić.
Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

Panie Kubo N. jeżeli EC nie chodzi o poldarmowa reklamę to niech nie licytuje i to serduszka nr. 1, tylko niech zawita do najbliższego szpitala i spyta się o potrzeby. Przynajmniej kasa dotrze bez pośredników.
Skoro jak Pan twierdzi jestem w blędzie to prosze mnie z niego wyprowadzić i odpowiedzieć dlaczego firmy takie czy inne licytują się na oczach milionów a nie zrobią tego po cichu i prościej dajc co mogą bezpośrednio?
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Bira pisze:Panie Kubo N. jeżeli EC nie chodzi o poldarmowa reklamę to niech nie licytuje i to serduszka nr. 1, tylko niech zawita do najbliższego szpitala i spyta się o potrzeby. Przynajmniej kasa dotrze bez pośredników.
Skoro jak Pan twierdzi jestem w blędzie to prosze mnie z niego wyprowadzić i odpowiedzieć dlaczego firmy takie czy inne licytują się na oczach milionów a nie zrobią tego po cichu i prościej dajc co mogą bezpośrednio?
Powtarzam to ja napisałem o tym fakcie nie EC. Znajdź mi gdziekolwiek w necie informację o tym, że EUROCOLOR wylicytował serduszko lub, że gdzieś sobie dzięki temu robią reklamę. To był jednorazowy zabieg kilka lat temu choć nie kończący przygody z WOŚP. Nie trąbiono o tym nigdzie wcześniej ani teraz.
Licytacja to swego rodzaju sposób na wyciągnięcie jak największych środków od licytujących. Taki sposób sprawdzania kto ile może. Robione jest to na wizji celem podniesienia atmosfery i podkręcenia hojności - taka jest formuła WOŚP i to się sprawdza. Nie oznacza to wcale, iż jest to reklama bo na wizji. Bezpośrednio dając pieniądze "po cichu" nie oznacza to, że zostaną one wykorzystane lepiej. Nawet nie zdajesz sobie sprawy ile kosztują takie urządzenia jak kupuje WOŚP i przy jednorazowym zakupie za taką kasę jakie można dostać rabaty, co można dzięki takiej kasie wynegocjować. W pojedynkę nie ma szans na zakup danego urządzenia po tych cenach jakie ma WOŚP. Zresztą przypuszczam, że obdarowany szpital wydałby te pieniądze na inne potrzeby a nie na urządzenia ratujące życie.
Nie wspominam tu o pomocy EC robionej właśnie "po cichu" jak piszesz na wielu innych płaszczyznach - co zaraz ocenisz za kolejny lans.
Idąc Twoim tokiem rozumowania tylko patrzeć jak napiszesz o ADAMSie, że na BUDMIE wylansował się produkując okna dla powodzian. Do takich beznadziejnych podtekstów robiących szum trzeba się przyzwyczaić na forach. Łatwiej krytykować tych co dają i o nich jest mowa niż tych co nie dają i siedzą cicho lub krzyczą bez sensu. ŻENADA.
Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

Panie Kubo N. o serduszku wlasnie sie dowiedzialem w necie pare wpisow wyzej od Pana. Nie znam Pana i Pana powiazan z EC, ale jeżeli nie jest Pan pracownikiem w ich PR, to takie nachalne lizusostwo wobec tej firmy to to jest dopieto żenua.
Swoją drogą ufność w to, że podczas licytacji można coś więcej wycisnąć z licytujących niż to co mają na to przeznaczone, jest conajmniej naiwnością lub obrazą dla licytujących, że dają się podpuszczać jak dzieci. Na każdej licytacji wszyscy chcą jak najtaniej kupić jak najwięcej, i nie ma tu znaczenia czy chodzi o póldarmową reklamę na WOŚP, czy o worek ziemniaków. Co do hurtowych zakupów to zgoda, tylko trzeba przelać na konto, a nie reklamować się podczas licytacji. Co do upustu od tych zakupów to tak do końca nie jestem pewien kto je lyka :D
Kuba N.
Profesjonalista
Profesjonalista

Jedno jest pewne nigdy nikomu "d.py nie liżę" i nie mam zamiaru.
Z EC działam na zasadzie partnerstwa wręcz koleżeństwa. Dzięki mim zarabiam a oni dzięki mnie. Czysty czytelny układ.
Czasami nawet się napijemy % i dyskutujemy co zrobić aby było lepiej między innymi miało to miejsce na BUDMIE.
Każdy ma swoje zdanie na temat WOŚP i niech zachowa je dla siebie.
Temat uważam za zamknięty.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

"kreci lody" "organizuje przystanek Woodstock" "lata samolotem"
belkot zakompleksionych frustratow.
Nawet 0,000000000000000000000000000000000001 % tego co Owsiak robi nie jestescie w stanie zrobic wy.
Mozecie mu najwyzej naskoczyc.
On bedzie organiziwal zbiorki a wy bedziecie mu zazdrosccic KASY !!!!!!!!!!!!!! I popularnosci.
Radiomaryjne smutasy.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

EC wylicytowal serduszko - nalezy mu sie uznanie i reklama.
Za szlachetny cel.
Wy frustraci potraficie tylko narzekac.
meraś
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: meraś »

pchelek pisze:"kreci lody" "organizuje przystanek Woodstock" "lata samolotem"
belkot zakompleksionych frustratow.
Nawet 0,000000000000000000000000000000000001 % tego co Owsiak robi nie jestescie w stanie zrobic wy.
Mozecie mu najwyzej naskoczyc.
On bedzie organiziwal zbiorki a wy bedziecie mu zazdrosccic KASY !!!!!!!!!!!!!! I popularnosci.
Radiomaryjne smutasy.

Hamuj emocje.
Znasz podstawy matematyki, że tak manewrujesz tymi procentami ?
Popularności ? Chyba nie rozumiesz akcji której tak bronisz....
..bałagan i porządek - to tylko liczby...
jaroz
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: jaroz »

DAREK 13 pisze:Śiema znaczy ściema.

http://www.informacje.is/index.php?opti ... 50&lang=pl
No i nie ma. nie był zbyt wygodny.
http://prawda2.info/viewtopic.php?t=14877

A ja dodam kilka wątków. WOSP przeznacza jakieś śmieszne pieniądze na organizacje imprez, które to nie pokrywają ich kosztów imprezy. W głównej mierze finansowaniem zajmują się samorządy i prywatni sponsorzy. w moim mieście na organizacje tych baletów wolontariusze nazbierali wśród sponsorów 64 tys. i takim budżetem dysponowali. po podsumowaniu zbiórek okazało się, że zebrano zaledwie 50 tys. gdzie jest sens i logika przecież tym sposobem to ten pieniądz zebrany na "szczytny cel" traci wartość w oczach. ale to nie wszystko. wolontariusze nie pracują za free i to Owsiak sam powiedział. jak poszukacie po sieci to znajdziecie. Każdy wolontariusz ma prawo wziąć sobie dowolną kwotę z uzbieranych pieniędzy. czy to normalne czy nie; nie oceniam, ale swoje zdanie mam. po wtóre kasa, która idzie do WOSP jest przeznaczana na jeszcze inne cele jak zakup aparatury dla szpitali. Z tych pieniędzy opłacane są koszty działalności biura, pracowników i organizacja innych imoprez. Jak myślicie, czy każda zainwestowana w to "cuś" złotówka stanowi teraz wartość 50 groszy czy może troszkę mniej. Nie mam nic przeciwko wspieraniu szpitali, ale to chyba nie ta droga. gdyby samorząd przeznaczył bezposrednio na podległy mu szpital to było by znacznie więcej niż po przepuszczeniu pieniędzy przez tę maszynkę. Warto zaznaczyć jeszcze, że cała kwota jaką WOSP zbiera to tylko 0,03% budżetu NFZ. To jest tak, jakby Kowalskiemu brakowało 2 złote w skali roku do domknięcia budżetu domowego. więc o co tyle szumu. To nic innego jak darmowa reklama, bo cała Polska patrzy na sponsorów. wiadomości pokazywane są co chwilę a kwoty wcale nie wysokie. wystarczy tylko powiedzieć że 1 min reklamy w TV to koszt 1 mln złotych a tu trąbi się na okrągło i bez opamiętania o "dobroczyńcach", dzięki czemu mają skuteczną reklamę za ułamek kasy jaką przeznaczyli by na reklamę. Z tymi występami za free przez zspoły to też wielka ściema. poszukajcie sobie w sieci Wrocław, Olsztyn, Poznań, Kraków jakie pieniądze i komu zaplacili za występy.

na podsumowanie powiem tak; jeśli kogoś wspomagać to bez żadnych pośredników, bo pieniądz ma wtedy większą wartość. I ja tak właśnie zrobiłem wypinając się serdecznie na Owsiaka. Miałem przyjemność być w szpitalu niedawno jako pacjent i poznać jego prawdziwe problemy. a w związku z tym zakupiłem zestaw opatrunków jakie zużyłem (cena w aptece 200 złotych) podczas mego pobytu i osobiście dostarczyłem na oddział gdzie się leczyłem. I nie była to statystyczna 1 złotówka na obywatela, bo profesjonalne opatrunki nie są wcale takie tanie. Gdybym te 200 złotych dał Owsiakowi to ile z tego dotarło by do szpitala?

I na koniec spytam Was dlaczego wielcy i bogaci; Fibak, Gudzowaty; Wilczek, Niemczycki; nie sponsorują Owsika? I dla lepszego samopoczucia polecam polski film "Fundacja"
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Post autor: KNMTG »

kolego Jaroz - idełów nie ma bo wszędzie są koszta idąc Twoim kierunkiem rozumowania (największa na świecie religijna, amerykańska organizacja charytatywna Armia Zbawienia ma też koszta), ale ...w mojej opinii to WOŚP jest najbardziej transparentnym na tę chwilę ! przedsięwzięciem wielkowymiarowym w tym najbiedniejszym po Bułgarii kraju UE jakim jest Polska. Nikt nikogo nie oszukuje i nie wprowadza w błąd. Życzył bym sobie aby jakikolwiek polski rząd, samorząd, organizacja rządowa czy pozarządowa w taki sposób ujawniał na co wydał nasze podatki czy datki. O WOŚP wiesz wszystko - ile kosztuje Przystanek Woodstock, ile poszło na koszta takie czy śmakie. Pokaż mi uczciwe finanse innych podobnych przedsięwzięć -Caritas, Fundacja TVN, itp.. Jerzy Owsiak zaczynając spontanicznie WOŚP (zresztą na apel Centrum Zdrowia Dziecka) był już zamożnym człowiekiem jak na tamte czasy - produkował witraże (prawdziwe).
W mojejopinii to każda uczciwa pomoc ludziom biednym (głupim czy mądrym) a przede wszystkim Polakom wynikająca z tzw. bezinteresowności jest jednym z najwyżej notowanych moralnych i etycznych zachowań - to też w ujęciu każdej religii i ateistycznym. I w tym kontekście reklama darczyńcy jest naganna ale z drugiej strony patrząc to czy ktos tak myślący jak ja skonsumuje taką reklamę ? Gdybym był wychowany w USA to pewnie bym skonsumował ale jadłem i jem inny chleb :D
A czy Pan Owsiak jest za PO czy PiS bądź PSL lub SLD - wierzy czy nie wierzy w jakiegoś Boga, propaguje hedonizm czy relatywizm moralny; to w kontekście polskiej biedy nie ma nic do rzeczy.
Około 1/3 polskiego społeczeństwa jest klasyfikowana przez Bruxelle jako biedna i o tym trzeba pamiętać przynajmniej w takich chwilach jak gra WOŚP, mija się żebraka na ulicy a nie tylko wtedy jak ksiądz po kolędzie chodzi :mrgreen:
jawaryn :)
jaroz
Fachowiec
Fachowiec

KNMTG i co myślisz, że jak dasz raz w roku bo akcja jest to będziesz miał lepsze samopoczucie, bo zrobiłeś to w świetle reflektorów i kamer? Tym co powiedziałem nikogo nie oceniam, nie ganię, ani nie krytykuje. Prezentuje tylko swoje stanowisko wobec znanych mi faktów związanych z wydarzeniem.
Chcesz wyciągnąć wnioski, poszukaj sobie w sieci sondaży ilu obywateli daje i jakie kwoty. I jaki wniosek? W dniu organizacji eventu fundacja powinna zebrać do puszek kwotę ok. 100 mln plus do tego akcje specjalne typu allegro, licytacje itd. Czy Polacy są takimi kłamcami i krętaczami oszukując sondażystów, czy tak duży błąd ma swą przyczynę w innym miejscu. Chyba nie oto w tym chodzi, a Owsiak zręcznie wykorzystuje sytuację i robi ogólnopolską akcję którą można z terrorem porównać. Po wtóre, to popatrz na zebrane kwoty, 40 mln. Co to jest? 1 PLN na statystycznego Polaka w przypadku gdy są firmy i osoby które dają dziesiątki tysięcy. zakładając nawet że zebrane 40 mln, kiedy WOSP przeznacza tylko na cel na który zbiera zaledwie 1/4 tej kwoty. To właśnie wynika z tych rozliczeń. Ja zdaję sobie sprawę doskonale, że ktoś, kto prowadzi taki "biznes" ma swoje koszty; to naturalne. Więc dlatego mówię otwarcie, że jak będę miał nadmiar i czuł potrzebę przekazania; to wiem jak to zrobić, aby moje pieniądze były wykorzystane zgodnie z przeznaczeniem i moją wolą. Nie muszę korzystać z "pośrednika Owsiaka"dzięki któremu każda zainwestowana złotówka ma 0,15 PLN tylko. I naprawdę porównywanie fundacji Owsiaka do jakiejkolwiek innej nie ma sensu. Nie ma sensu dlatego, że owsiak zbiera raz w roku i szczyci się zebraną górą kasy, która wcale wielka nie jest. Są inni, co zbierają po cichu, bez medialnego szumu, i potrafią uzbierać znacznie więcej. Czy się rozliczają i jak to już ich sprawa i ich darczyńców.

Pozwól że ponownie przytoczę to, co było w ostatniej wypowiedzi.
Dlaczego wielcy i bogaci; Fibak, Gudzowaty; Wilczek, Niemczycki; nie sponsorują Owsika? Bo wiedzą jak się kasę zarabia i szanują ją, a kiedy chcą kogoś wspomóc robią to po cichu i skutecznie. ale bez rozrzutności, gdzie 75% środków ginie po drodze.
blazejfr
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: blazejfr »

Do tych co krytykuja takie inicjatywy jak WOSP, mam tylko jedno pytanie po co ludzie kupuja u was okna przecież mogliby kupic bezposrednio u producenta a za montaż zapłacić bezposrednio montazystom, a nie dawac wam zarobic, placic za wasz czynsz, ZUS oraz pozostale wydatki. Ludzie to ze takie inicjatywy maja swoje koszty jest jak najbardziej zrozumiale, przygotowanie samych scen w tym naglosnienie to sa ogromne koszty, sam bedac na studiach dzialalem na rzecz WOSP i wiem jak to wyglada od srodka ale ta inicjatywa ma pokazywac, że potrafimy sie jednoczyc we wspolnym celu, gdyby kazdy tak myslal jak wy to zadna fundacja nie mialaby sensu istniec. Moim zdaniem WOSP i tak duzo lepiej wydaje te pieniadze niz nasze panstwo, ktore nie potrafi zapewnic nam odpowiedniej opieki medycznej tylko wydaje nasze ciezko zarobione pieniadze na rozne bzdurne rzeczy. Do naszych politykow miejcie pretensje a nie do Owsiaka. Pozdrawiam wszystkich forumowiczow
Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

Tak drogi blazejfr , tylko spróbuj jako diler sprzedać okno z 75% narzutem. Caly pic Owsiaka polega na tym, że wszystkim to pasuje. Pasuje darczyńcom bo poldarmowa reklama, pasuje mediom bo zamiast powtórek i placenia wykonawcom,(placa samorzady) mają co pokazywać praktycznie za free. No i ta ideologia chorych dzieci. Przecież jak to, krytykować pomoc dla dzieci i to chorych?
jaroz
Fachowiec
Fachowiec

blazejfr pisze: Moim zdaniem WOSP i tak duzo lepiej wydaje te pieniadze niz nasze panstwo, ktore nie potrafi zapewnic nam odpowiedniej opieki medycznej tylko wydaje nasze ciezko zarobione pieniadze na rozne bzdurne rzeczy. Do naszych politykow miejcie pretensje a nie do Owsiaka.
kwota jaką owsiak wydaje to 0,03% tego, co wydaje NFZ. różnica jest taka, że owsiak wokół tego robi kupe szumu za zebrane pieniądze, a NFZ wydaje bo do tego jest powołany. Weź pod uwagę fakt, że państwo ma znacznie szerszą działalność niż taka fundacyjka, dlatego też środki są przeznaczane w różne miejsca.
blazejfr, dlaczego oczekujesz zysków ze swej inwestycji. nie wystarczy ci odzyskane 15% zainwestowanych środków?

Bira, smutne to co napisałeś ale niestety prawdziwe.
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

Idea WOŚP jest właśnie taka,żeby w zasadzie w jeden dzień uzbierać jak najwięcej. Nie da się tego zrobić bez odpustowej atmosfery, swoistego show medialnego - ludzie en masse to uwielbiają ( to tak jak kiedyś było z muzyką Disco Polo - niby nikt się nie przyznawał, że ją uwielbia bo to obciach a de facto wszyscy nucili "majteczki w kropeczki" czy " jestem szalona" :D ).
Nie widzę nic szczególnego w tym jarmarcznym hałasie wokół WOŚP - wszak to jeden dzień żeby przekonać człowieka na datek.
Taka swoista BU DMA - jest ring, samochody wyścigowe, koncerty kociej muzyki.
Nie mam kompletnie zaufania do innych niż WOŚP instytucji z tej prostej przyczyny, że nie są transparentne. Nie wiadomo co się dzieje z pieniędzmi i jakie mają wymierne sukcesy swojej działalności. Tak jak z podatkiem drogowym - płaci się go w cenie paliwa a autostrad jak nie ma tak nie ma i jeszcze wybierają następnych co obiecują kolejne kilometry :twisted:

P.S. mam nadzieję drogi Jaroz, że przeznaczysz 1% na jakieś dziecięce hospicjum czy dom dziecka a nie schronisko dla zwierząt :idea:
jaroz
Fachowiec
Fachowiec

w tym temacie nie dojdziemy do porozumienia, bo Ty niczym Owsiak prawisz, a ja jestem :evil: "adwokatem diabła". A jeśli chodzi o ten przykład z disco polo to akurat dobry przykład, bo gro ludzi ma zdanie podobne do mojego, ale w tym medialnym szaleństwie nie wiedzą czy stosownie jest je prezentować.
KNMTG pisze:Idea WOŚP jest właśnie taka,żeby w zasadzie w jeden dzień uzbierać jak najwięcej.:
A co z resztą roku? Nie odpowiadaj On zarobił tyle, że nie musi pracować przez resztę roku. Powiem więcej o "tej transparentności". WOSP jako fundacja i nie może zarabiać pieniędzy zgodnie z prawem, toteż zarabianiem zajmuje się zupełnie ktoś inny. Niejaka firma "złoty melon" sprawdź sobie. Skąd ta firma ma kasę i kapitał założycielski.

:arrow: I pozwól, że tym 1% to ja sam zadysponuje. A czyżbyś miał coś przeciwko zwierzętom :?: Przecież to właśnie stosunek do nich świadczy o naszym człowieczeństwie :!:
Awatar użytkownika
KNMTG
Profesjonalista
Profesjonalista
Kontakt:

jeśli o człowieczeństwie ma zaświadczać odpowiednia relacja ze zwierzętami to czym zaświadcza odpowiednia relacja z drugim człowiekiem ? Coś Ci się za bardzo propagandowe hasełko z minionej epoki zakotwiczyło w świadomości. Nie powtarzaj go za często bo ten Twój ulubiony kotlet schabowy jeszcze ożyje :wink:

Rozumiem, że w Twojej hierarchii wartości człowiek stoi wyżej niż zwierzę - stąd ta propozycja przekazania 1% na biedne, polskie dzieci a nie psy czy koty w schroniskach.
Ale zrobisz jak uważasz :!:
jaroz
Fachowiec
Fachowiec

Odbiegasz od tematu głównego.

Patrząc na zachowania niektórych ludzi, to naprawdę lepiej ze zwierzętami się zadawać!
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

A czy któryś z was przeczytał tekst z liknu?
Nie idzie w nim o wartość samej dobroczynności, chodzi o to jak różnie pojmujemy idee humanitaryzmu.
Mnie (autorowi) chodziło o pokazanie różnicy, pomiędzy podejściem do tej samej, społecznej akcji wolontariuszy i kierownictwa fundacji.
O pokazanie że Jerzy Owsiak jest człowiekiem równie ułomnym jak ja, równie wulgarnym jak ja, równie chciwym jak ja.

O pokazanie czytelnikom, tym spośród czytelników którzy wspierają WOŚP, kilku wyselekcjonowanych faktów z życia Jerzego Owsiaka.
W chwili obecnej, w sprawie WOŚP, stosowany jest pewnego rodzaju szantaż intelektualny. Jeśli ktoś nas nie wspiera, to jest przeciw nam. Ten kto jest przeciw nam, jest najgorszym z najgorszych i jest wart spalenia na stosie. Sam założyciel zaś, otoczony jest niemal kultem boskim, o czym świadczą komentarze pod moim tekstem i inne takie, pogróżki od niby ludzi dobrej woli, telefony nakłaniające do pominięcia udziału w finale.

Sorki Panowie, na to zgody nie dam.
Potępiam i odstępuję od popierania WOŚP w takiej formie.
Nie chcę już nawiązywać do wątku ekonomicznego, bo ten jest równie mocno wątpliwy, jak intencje i motywacje twórców i głównych aktorów poszczególnych finałów.
Podkreślam też że zwolennicy WOŚP to w większości fanatycy, są jak dzieci żyją we własnym świecie i nie dociera do nich rzeczywistość.
Dla przykładu myślą że wszystko jest darmowe, lub zmieniają zdanie zależnie od potrzeb.
Ostatnio zmieniony sob sty 29, 2011 12:04 am przez DAREK 13, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

http://forum.iceland.pl/viewtopic.php?t=75026

Po za wszelką wątpliwością dziękuję wam za wymianę zdań i myśli. Ciężko o to w codziennym życiu.
Najlepsze życzenia dobrej sprzedaży w nowym roku dla wszystkich.
Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

Może też trochę z boku ale. historyjka jak tworzy się "bogów". za pomozą fundacji.

Przychodzą bankierzy do prezesa i mowią , pozwol zwolnic pare procent z rezerwy no i troche podniesc odsetki no rozumiecie te z lombardu.
Prezes na to - Wicie ja nie moge tak bezposrednio bo podniesie sie krzyk, ale mam pomysla. Wicie tak sie przypadkowo sklada, ze moja zona bidulka ma fudacyjke, ktora zleca opinie roznym profesorkom bidulkom. Zlece jej niech sie oni wypowiedza.
Zonka prezesa- sluchaj Kryska, zadzwon po tych dupkach z bakow niech tu zaraz z kasa przyleca, bo trzeba oplacic profesorkow. Profesorek bidula chce życ i wysmazy taka opinie jaka jest zamowiona, tworzac przy okazji i z wdziecznosci mit prezesa podczas madrowania sie w mediach. A jak sie ktory bedzie stawial, to wiadomo, ze roboty na uczelniach za dużo nie ma, a jak wylanie z roboty nie pskutkuje to mu się wygarnie ze jego doktoraty to plagiaty :D
Oczywiście pod postac prezesa mozna podstawic kogo chcecie a i tak rownanie sie sprawdzi. :D

I jak to mowia dzialalnosc charytaywna wzbogaca. :D
ODPOWIEDZ