Mocowanie ramy wg norm ?? - JAK powinno być ??
-
tombas1
Mocowanie ramy wg norm ?? - JAK powinno być ??
Witam
Tak jak pisze kilka wątków poniżej jestem świeżo po montażu okien w moim mieszkaniu.
Czy powinienem czepiac sie czy nie jesli ilosc elementow mocujacych rame do muru nie spelnia normy.
W oknie ~ 1500x1500 z podzialem 2/3 1/3 mocowanie mam jedynie boczne krawędzie ramy - tylko w dwóch miejscach w odległosci około 20 cm od krawędzi kazdy.
Żadnego mocowanie na dole ani na górze.
Doradzcie czy tak powinno być.
Pozdrawiam
Tomek
Tak jak pisze kilka wątków poniżej jestem świeżo po montażu okien w moim mieszkaniu.
Czy powinienem czepiac sie czy nie jesli ilosc elementow mocujacych rame do muru nie spelnia normy.
W oknie ~ 1500x1500 z podzialem 2/3 1/3 mocowanie mam jedynie boczne krawędzie ramy - tylko w dwóch miejscach w odległosci około 20 cm od krawędzi kazdy.
Pozdrawiam
Tomek
-
Gość
Jest źle a będzie jeszcz gorzej. To partacze tak montują - reklamuj bo Ci okna zimą pokręcą się.
Na bokach powinny być po trzy mocowania na dole i na górze co najmniej po jednym. Do tego parapet zewnętrzny pod okno a nie do ramy. Porady pisemnej możesz uzyskać Instytut Techniki Budowlanej - Warszawa ul. Ksawerów 21 tel 22/8482370. Możesz uzyskać poradę pisemną. Sprawdź czy firma ma certyfikat [lub deklarację zgodności] - to ważne.
Na bokach powinny być po trzy mocowania na dole i na górze co najmniej po jednym. Do tego parapet zewnętrzny pod okno a nie do ramy. Porady pisemnej możesz uzyskać Instytut Techniki Budowlanej - Warszawa ul. Ksawerów 21 tel 22/8482370. Możesz uzyskać poradę pisemną. Sprawdź czy firma ma certyfikat [lub deklarację zgodności] - to ważne.
-
gosc
Re: Mocowanie ramy wg norm ?? - JAK powinno być ??
tombas1 pisze:Witam
--> hmm ciekawe, szczerz mowiac moge zrozumiec jak doszlo do tego ze montazysci spier... montaz - otoz dzieje sie tak ze APH licza swoje zyski nie patrzac zupelnie na to co sie dzieje pozniej z wyrobem jaki oferuja swoim klienta. puszczaja czesto nie wykwalifikowane ekipy montarzowe czesto z bez odpowiedniego sprzetu (np: zepsuta wiertarka, tania pianka itp...) czekaja tylko zeby skonczyli montaz i szybko skasowali klienta (chyba ze wyciagna od niego zaliczke 100% - ludzie nie dajcie sie zrobic w konia) a zaraz potem znikaja i zapominaja o calej sprawie
narazie...
Pozdrawiam
Tomek
-
Doradca
-
Gość
Ja też przeżyłam taki montaż, przeczytaj proszę jak okna zamontowała mi firma Komalux, do tej pory wożę sie z reklamacją , bo byłam głupia i zapłaciłam 100 % przed montażem. Po kilku !!! wizytach mam wymienione dopiero 2 ramy, trzecia jeszcze czeka. Do jednego okna były 4 podejścia, a jeszcze będzie 5, bo uszczelki nie przylegają jak trzeba. A okna wcale tanie nie były, bo cena wyjściowa wynosiła 1700 za sztukę. Poszukaj w necie artykułów pana Jerzego Płońskiego z ITB. Dopiero z tego się dowiedziałam jak winien wyglądać PRAWIDŁOWY montaż okien. Życzę powodzenia z reklamacją.
-
gość 9
-
Gość
-
KING
ZŁY MONTAŻ
Na temat miejsc usytuowania mocowań ramy wszystko można przeczytać w książce montażu KOEMMERLINGA.Niewielu producentów profili ma taką książkę.