Sprzedaż - tylko domki
Sprzedaż - tylko domki
Dzień dobry,
Jakiś czas temu wpadłem na pomysł dorobienia kilku $. Chciałbym wykorzystać moją wiedzę nt. okien PCV, kontakty z fabrykami PCV oraz umiejętności sprzedażowe i spróbować pozyskiwać klientów budujących domy. Bez punktu sprzedażowego. Wiem co w tej chwili myślicie - że nie przejdzie bo ludzie są zrażeni do firm typu krzak oferujących montaż drzwi a na ulotce tylko numer komórkowy bez adresu. Jestem realistą i potrafię się postawić na miejscu takiego klienta - niepewna gwarancja, brak możliwości dotknięcia wbudowanego okna (brak punktu sprzedaży) potrafi skutecznie odstraszyć od takiej współpracy. Ale mimo wszystko chciałbym poznać Wasze zdanie.
Plusów takiego rozwiązania (dla klienta) jest kilka. Przede wszystkim świadomość profesjonalnej obsługi, szczerego zainteresowania oraz bardzo dobry kontakt. Wielokrotnie podczas mojej pracy w PCV potrafiłem przekonać klienta droższym produktem, zainteresować się jego inwestycją. Klient miał świadomość że oto stoi gość, który zna się na rzeczy i chce mu dobrze doradzić. Broń boże nie chcę tutaj się chwalić - na pewno wiecie co mam na myśli. Kolejny plus - cena. Napewno nie wyższa od tej oferowanej w punktach sprzedaży ze względu na niższe koszty prowadzenia firmy. Nie zależy mi żeby sprzedawać cenę, ale zdaję sobie sprawę, że nie może ona być wyższa od tej oferowanej w salonach.
Od strony logistycznej jestem przygotowany - mam gdzie odbierać i przechowywać dostawy, kontakty do kilku różnych ekip montażowych, fabryk PCV, parapetów itp. Ale z racji tego, że w branży już od jakiegoś czasu nie siedzę chciałbym Was spytać - co myślicie o takim pomysle? Z góry dzięki za wszystkie konstruktywne odpowiedzi.
Jakiś czas temu wpadłem na pomysł dorobienia kilku $. Chciałbym wykorzystać moją wiedzę nt. okien PCV, kontakty z fabrykami PCV oraz umiejętności sprzedażowe i spróbować pozyskiwać klientów budujących domy. Bez punktu sprzedażowego. Wiem co w tej chwili myślicie - że nie przejdzie bo ludzie są zrażeni do firm typu krzak oferujących montaż drzwi a na ulotce tylko numer komórkowy bez adresu. Jestem realistą i potrafię się postawić na miejscu takiego klienta - niepewna gwarancja, brak możliwości dotknięcia wbudowanego okna (brak punktu sprzedaży) potrafi skutecznie odstraszyć od takiej współpracy. Ale mimo wszystko chciałbym poznać Wasze zdanie.
Plusów takiego rozwiązania (dla klienta) jest kilka. Przede wszystkim świadomość profesjonalnej obsługi, szczerego zainteresowania oraz bardzo dobry kontakt. Wielokrotnie podczas mojej pracy w PCV potrafiłem przekonać klienta droższym produktem, zainteresować się jego inwestycją. Klient miał świadomość że oto stoi gość, który zna się na rzeczy i chce mu dobrze doradzić. Broń boże nie chcę tutaj się chwalić - na pewno wiecie co mam na myśli. Kolejny plus - cena. Napewno nie wyższa od tej oferowanej w punktach sprzedaży ze względu na niższe koszty prowadzenia firmy. Nie zależy mi żeby sprzedawać cenę, ale zdaję sobie sprawę, że nie może ona być wyższa od tej oferowanej w salonach.
Od strony logistycznej jestem przygotowany - mam gdzie odbierać i przechowywać dostawy, kontakty do kilku różnych ekip montażowych, fabryk PCV, parapetów itp. Ale z racji tego, że w branży już od jakiegoś czasu nie siedzę chciałbym Was spytać - co myślicie o takim pomysle? Z góry dzięki za wszystkie konstruktywne odpowiedzi.
Re: Sprzedaż - tylko domki
Czyżbyś był jedynym kompetentnym a w punktach stacjonarnych pracowali nieudacznicy? Jeżeli tak będziesz usprawiedliwiał brak stacjonarnego punktu to cienko to widzę.Plusów takiego rozwiązania (dla klienta) jest kilka. Przede wszystkim świadomość profesjonalnej obsługi, szczerego zainteresowania oraz bardzo dobry kontakt.
Jeżeli będziesz miał firmę to i gwarancji musisz udzielić.Jestem realistą i potrafię się postawić na miejscu takiego klienta - niepewna gwarancja, brak możliwości dotknięcia wbudowanego okna (brak punktu sprzedaży) potrafi skutecznie odstraszyć od takiej współpracy.
Brak pomacania towaru to jak randka w ciemno. Nie zobaczy to i nie kupi.
W wielu przypadkach na decyzję zakupu ma wpływ kobieta ( jak jej się nie spodobają to i nie będzie myła) a kobietaaa ...
-
solidnafirma38
- Profesjonalista

- Kontakt:
Bez punktu można sprzedawać tylko taniochę , bo tu rolę gra tylko cena .Topowe okna z bogatą wystawką , kawą i na skórzanych kanapach w dobrze zlokalizowanym punkcie, oczywiście wiedza handlowca o produktach własnych i konkrecji musi być
, ale to tylko moje zdanie i oczywiście mogę się mylić 
I wszyscy będą Ciebie traktowali jako poważnego partnera? Wiesz ile musisz sprzedać żeby zapewnić pracę kilku ekipom montażowym i dobry obrót dla kilku fabryk? Zrób sobie plan, bilans: przychód, koszty, zysk i zobaczysz ile trzeba sprzedać żeby zarobić.ddarko pisze:... kontakty do kilku różnych ekip montażowych, fabryk PCV, parapetów...
ps. nie sztuką jest sprzedać tanio, sztuką jest dobry zysk, obsługa i zadowolenie inwestora.
-
finlandia
- Profesjonalista

- Kontakt:
No widać że już dawno nie siedzisz w branży, bo w tej chwili większość sprzedaży to właśnie domki.
Więc nic specjalnego nie odkryłeś celując w ten segment. Klienci też inaczej patrzą na okno i o ile kiedyś robili 2-3 wyceny, to teraz robią ich 10 zanim podejmą decyzję.
Druga sprawa - rynek budowlany w ostatnich miesiącach drastycznie się kurczy.
Więc nic specjalnego nie odkryłeś celując w ten segment. Klienci też inaczej patrzą na okno i o ile kiedyś robili 2-3 wyceny, to teraz robią ich 10 zanim podejmą decyzję.
Druga sprawa - rynek budowlany w ostatnich miesiącach drastycznie się kurczy.
-
jacek991992
- Czytelnik

A czy ktos z was ma doswiadczenie w prowadzeniu biura w Niemczech?Bo ostatnio zastanawiam sie nad zorganizowaniem sobie pracy wlasnie tam...Mam w zasadzie wszelkie mozliwosci...Myslicie ze warto?
Jak masz kontakty w Niemczech i biegle gadasz to jak najbardziej. Niemcy chętnie łykają polskie okna. Należy pamiętać tylko, że niemiecki klient jest... hmm specyficzny i mało wyrozumiały.
Niemiecki klient ci fuszerki nie zaakceptuję. Dla niego liczy się jakość. A Polskie okna ją mają. ;P
-
jacek991992
- Czytelnik

Jako montażysta poznałem troche rynek niemiecki...Z reguły na początku jest cieżko,ale gdy już widzą że jest po "ichniemu" to są zadowoleni...Plusem dość sporym jest tam tempo pracy...Szczerze mówiąc,to napracowałem sie dużo mniej niż przy montażach w Polsce,a zarobilem kilkakrotnie wiecej...krzyzak7 pisze:Niemiecki klient ci fuszerki nie zaakceptuję. Dla niego liczy się jakość. A Polskie okna ją mają. ;P
Generalnie na zachodzie jest zupełnie inne podejście do tematu. Różnica w stawkach za sam montaż między Polską a Niemcami to po prostu przepaść. To samo dotyczy cen okien dla klienta indywidualnego. Nie sprzedajesz go powiedzmy za 700zł z montażem tylko za 2500zł a nawet i więcej. Pieniądze tam są ogromne do zarobienia najważniejsze tylko żeby nie partolić roboty i nie być zbyt tanim w porównaniu do firm niemieckich. Bo czemu masz sprzedawać okno za 400 Euro jak niemiecki sprzedawca będzie chciał za takie samo 600,00 EUR. Możesz być tańszy ale bez przesady. Zawsze to więcej dla Ciebie.
-
jacek991992
- Czytelnik

Dlatego też szukam opinii na ten temat...