Tolerancja .

_

Tolerancja .

Post autor: _ »

Mam pytanie. Czy dopuszczalne jest aby po ustawieniu szyby podkładkami dystansującymi skrzydło okienne miało inny kształt niż prostokąt ? Jeśli tak to ile może przekątna skrzydła może odbiegać od drugiej przekątnej?

oknoAD

Zdziwiony

Post autor: Zdziwiony »

Ty Facet powinieneś przedstawić się z imion, nazwisk, dat urodzeń itd. itp jak zadajesz takie pytania. Ostatnio klientom odbija ! Pytają o różne rzeczy a i tak kupują byle co, aby taniej np. 034 za 200 zł. brutto
goniec targowy

Post autor: goniec targowy »

Zdziwiony , czemu nie jesteś tolerancyjny ? ;) przecież o tym jest ten wątek ...
_

Mam rozumieć , że szklicie okna jak popadnie?
Awatar użytkownika
CICHY
Małomówny
Małomówny

Tolerancja

Post autor: CICHY »

Konkretne pytanie. A oto odpowiedz. Przy ustawieniu szyby może ona byc "przekoszona" ,róznica w przekątnych może wynosić ok 5mm .
_

% mm bez różnicy czy skrzydło jest małe czy duże? Na jakiej podstawie może być te 5mm ? Są jakieś zalecenia? Mam upierdliwego klienta a dostawca też nie potrafi udzielić rozsądnej odpowiedzi .

Gość

tolerancja

Post autor: Gość »

Nie ma wytycznych określajacych ten wymiar (5mm) To wynika z praktyki. jak klient jest upierdliwy to nie mierz przekątnych przy nim.
Upierdliwiec

Post autor: Upierdliwiec »

Często okno jest szklone fabrycznie jako "przekoszone" a z czasem się to "układa"...
Gość

_ pisze:% mm bez różnicy czy skrzydło jest małe czy duże? Na jakiej podstawie może być te 5mm ? Są jakieś zalecenia? Mam upierdliwego klienta a dostawca też nie potrafi udzielić rozsądnej odpowiedzi .
zmień dostawcę
Gość

:D Dane są w normie PN-88/B-10085/A3
różnica przekątnych do 1 mm przy elemencie ramy do 1 mm [dłuższym]
różnica przekątnych 1 do 2 mm przy elemencie ramy do 2 mm
różnica przekątnych do 3 mm przy elemencie ramy powyżem 2 mm
Nie ma dopuszczalnej różnicy przekątnych 5 mm - to żagiel nie okno - chociaż jest praktykowane przy szerokich skrzydłach, tzw. przekoszenie.
Gość

sorry - oczywiście m [metry] a nie mm [milimetry]
Gość

Anonymous pisze::D Dane są w normie PN-88/B-10085/A3
różnica przekątnych do 1 mm przy elemencie ramy do 1 mm [dłuższym]
różnica przekątnych 1 do 2 mm przy elemencie ramy do 2 mm
różnica przekątnych do 3 mm przy elemencie ramy powyżem 2 mm
Nie ma dopuszczalnej różnicy przekątnych 5 mm - to żagiel nie okno - chociaż jest praktykowane przy szerokich skrzydłach, tzw. przekoszenie.
A gdzie mógłbym znaleźć tę normę? Mogę prosić o wskazanie źródła?
Upierdliwy klient

Post autor: Upierdliwy klient »

ZERO TOLERANCJI DLA ZŁA !!!
A ja chcę, żeby było po równo, bo jak nie to wynocha mi z tym oknem. :?
Gość

Jeżeli okno spełnia wymagania aprobaty i mieści się w granicach normy jest to okno dobre. I jego wykonanie ma mierzalne odniesienie techniczne. Po równo znaczy z jaką skalą dokładności?. Jest konkretna odpowiedź na konkretne pytanie. koncert życzeń jest gdzie indziej. Jednak jak chcesz sprawdzać wymiary z tolerancją mikrona zaznaczto w umowie.
DAREK 13

Re: Tolerancja .

Post autor: DAREK 13 »

_ pisze:Mam pytanie. Czy dopuszczalne jest aby po ustawieniu szyby podkładkami dystansującymi skrzydło okienne miało inny kształt niż prostokąt ? Jeśli tak to ile może przekątna skrzydła może odbiegać od drugiej przekątnej?
Proszę zaprosić rzeczoznawcę on napisze Panu wszystko co Pan sobie zamówi w opini.
Gość

Normy są na ul. Siennej w Warszawie.
ODPOWIEDZ