PRAWDA nt. garażowców

Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Post autor: Robert Klos »

Natomiast w przypadku klienta na pewno chętnie kupi od sprzedawcy, o którym wie, że ktoś nad nim "czuwa". Jeżeli do oferty cenowej sprzedawca dołączy odpowiedni papier ze wszystkimi namiarami do czuwającego to na bank kupi i zapłaci kilka złotych więcej aby uniknąć fachowców z "usterki". Coraz trudniej dzisiaj o zdrowy spokojny sen.
Na początek dzięki za instruktaż - rzeczywiście działa.. :D
Mam bardzo podobne przekonanie, że klient gotów będzie zapłacić parę złotych więcej, jeżeli otrzyma gwarancję satysfakcji z dokonanego zakupu lub zamówionej usługi. I tylko taki sens ma wydawanie jakichkolwiek certyfikatów - upewnienie nabywcy, że zadaje się z właściwą osobą (fachowcem) i że w razie jakiejś skuchy będzie się do kogo odwołać, kto wymusi usunięcie ew. usterki czy wywiązanie się ze zobowiązań gwarancyjnych. W moim przekonaniu nie ma innej drogi do podniesienia cen na tym rynku.
Jeżeli natomiast podstawowym warunkiem jakichkolwiek zmian są chęci, to można by to po prostu sprawdzić. Proponuję zorganizować spotkanie ludzi, którzy weszli by w taki projekt, przedyskutowanie potrzeb i założeń dla wspólnych działań i zorganizowanie tego. Chętnie pomogę w tym i użyczę lokalu na takie spotkanie (niestety, w Warszawie..).
pzdr - Robert

oknoAD

pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

Sstemy montazu sa dwa - dobry i zły
Te dobry to albo na kotwy albo na dyble albo na sruby - do tego pianka PU ewentualnie inne uszczelniacze + silikon
rozstaw mocow o muru jest praktycznie identyczny odleglosc ramy od muru tez
Istrukcja montazu to maksymanie dwie trzy strony tekstu
Pwne roznice sa w przypadku roznych scian - wielka plyta, mur jednowarstwowy, trojwarstwowy, otwor z wegarkiem lub bez
Kzda dokuemntacja systemowa zawiera zasady montazu
Jk naprawde wyglada montaz to wystarczy pojechac na pierwsza lepsza budowe.
rumburak
Małomówny
Małomówny

Post autor: rumburak »

skąd się bierze w Was wiara w to, że sytuację na rynku zmieni jakaś komisja , jakieś certyfikaty ect.? Pytać właściciela firmy o wykształcenie? Znam ludzi po budowlance, którzy beznadziejnie prowadzą firmę, bo nie mają do tego "drygu", i ludzi z zupełnie innym wykształceniem np. humanistycznym, którzy prosperują bardzo dobrze, bo zatrudniają fachowców i potrafią nimi zarządzać.

Może powołajmy komisję do spraw okien i drzwi i niech debatuje, a relacje zróbmy w TV. Wszystko pod czujnym okiem Andrzeja Leppera i Romana Giertycha. Na innym kanale niech debatują kafelkarze, a na jeszcze innym hydraulicy.

Panowie, nie tędy droga.
jacek_l
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: jacek_l »

A wiec proponuje jeszcze raz !!! opracujmy jasne i proste zalecane 2 systemy montażu, opublikujmy je z instrukcją obrazkową, wtedy każdy klient sam !!!! jeśli tego sobie życzy, sprawdzi czy firma który powoływała się na dany system, zrobiła to na należy!!!!
rumburak
Małomówny
Małomówny

i gdzie to opublikujesz? Na pierwszej stronie Gazety Wyborczej?

Ja proponuję po prostu robić dobrze i nie sprzedawać bubli, a reszta sama przyjdzie.

Pozdrawiam

P.S. Tak się zastanawiam. Wszyscy narzekają na jakość, jak rozumiem konkurencji, a wszyscy wypowiadający się robią dobrze więc o co chodzi?
komarko1
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: komarko1 »

rumburak napisął :gdzie to opublikujesz? Na pierwszej stronie Gazety Wyborczej?
Odpowiedż
Będzie dołączana wraz z konstytucją i rozsyłąna po domach (kiedyś to już było)
Nic nie zastąpi rzetelnej roboty i kontroli + trochę wiedzy :))

rumburak
Małomówny
Małomówny

Tomsi pisze:
rumburak pisze:
Może powołajmy komisję do spraw okien i drzwi i niech debatuje, a relacje zróbmy w TV. Wszystko pod czujnym okiem Andrzeja Leppera i Romana Giertycha. Na innym kanale niech debatują kafelkarze, a na jeszcze innym hydraulicy.

Panowie, nie tędy droga.

Wskaż wreszcie tę drogę bo nie wiem do tej pory z czy mam do czynienia z rumem czy burakiem.
Jeżeli nie masz nic innego do roboty to podłub w nosie. Ja rozumiem, że od urodzenia miałes kłopot z nawiązywaniem kontaktów z ludźmi i sądzę że forum to nie jest do przedstawiania swoich stanów lękowych przykrytych stwierdzeniem "wiem że nic nie wiem" .
Dlatego jeszcze raz proszę o wypowiedzi konstruktywne bez podpierania się sejmowymi znajomościami.
wypowiedz na poziomie posła
maggregor
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: maggregor »

Powołnie ciała mającego na celu udzelanie wszechstronnej pomocy
np szkoleniu w zakresie montażu , szkoleniu chandlowców,
pomocy prawnej, pod czymś takim podpisałbym się od razu bo z
doświedczenia wiem jak trudne i kosztowne są to sprawy z którymi małe
firmy nie mogą sobie poradzić .
Powolywanie jednak kolejnej instytucji polecającej rekomendującej
nie ma sensu takich instytucji jest już i tak zbyt dużo a najleprzą
rekomendacją jest polecenie solidnej firmy przez zadowolonego klienta

pozdrawiam MAGGREGOR
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

Post autor: Jaroslaw Andrzej »

ale burze wywolalem swoim pytaniem :)
Panie Robercie i inni ktorzy konstruktywny glos w dyskusji zawarli
Moje uwagi:
- wyksztalcenie budowlane moim zdaniem nie musi byc konieczne - sam jestem elektronikiem co montazem stolarki para sie juz 10 rok i jakos nie byly mi potrzebne "papiery" tylko odrobina hmmm...technicznego myslenia ;) jak i wglad w dokumentacje techniczne roznych systemow
- szkolenie montazystow jak najbardziej wskazane - czy organizowane przez Zwiazek Dobrych Okien czy w jakis inny sposob
- najwyzszy czas stworzyc "papier" na ktorym czarno na bialym beda opisane podstawowe zasady montazu by zaden "montazysta" nie upieral sie ze od 100 lat montuje tylko na piane i patrz Pan - okna jakos nie wypadaja ;). Nie kazdy wbrew pozorom ma dostep do dokumentacji technicznej a i w nich cudenka sie zdarzaja takie ze echhhh..... Taki "papier" ukroci samowole "isnpektorow" z Bozej laski gnojacych montazystow byleby uszczknac z kontraktu kase
- rekomendacja, jakakolwiek ;) zawsze dziala. Czy klienta u ktorego juz montowane byly okna czy u nowego z ulicy co na scianach papierki sobie przeglada

Z uwaga ciag dalszy polemiki bede obserwowal
hmmm.....od 10 lat w branzy
rumburak
Małomówny
Małomówny

Panie Tomsi, z tejże racji że nie jestem chamem nie będę wdawał się w wymianę epitetów z Panem. Jeżeli na to Pan liczył, to proszę poszukać kogoś pod budką z piwem. Życzę powodzenia w dalszym snuciu fantazji
rumburak
Małomówny
Małomówny

A wracając do tematu.

Trochę uciekliśmy od tematu dyskusji, ale takie są uroki forum internetowego.

Przebadano 10 firm sprzedających różne okna. Jakia była rozpietość cenowa? Czy badano także montaż?

Panie Jarosławie, może otworzymy nowy topic i uzgodnimy instrukcje montażu?
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

montaz to w moim pojeciu nie samo wlozenie okna w dziure ;)
To calosc - od pomiaru po ostateczna obrobke glifow
rumburak - sadze ze dobry pomysl a kolejnym etapem mogloby byc opublikowanie go jako odzielnej podstrony na tym portalu lub innym
Redakcja juz zamiescila moje dwa artykoly z konca lat 90 ale sa gleboko schowane i trudno do nich dotrzec - lepiej by bylo gdyby albo na stale link byl na stronie glownej albo jako automatycznie wyskakujaca strona zamiast tych wkurzajacych reklam :)
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Post autor: Robert Klos »

Wysłany: Wto Sty 31, 2006 9:57 pm Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

ale burze wywolalem swoim pytaniem
Panie Robercie i inni ktorzy konstruktywny glos w dyskusji zawarli
Moje uwagi:
- wyksztalcenie budowlane moim zdaniem nie musi byc konieczne - sam jestem elektronikiem co montazem stolarki para sie juz 10 rok i jakos nie byly mi potrzebne "papiery" tylko odrobina hmmm...technicznego myslenia jak i wglad w dokumentacje techniczne roznych systemow

Panie Jarku,
bez dwóch zdań elektronik może być dobrym montażystą, tak samo zapewne jak montazysta może być dobrym elektronikiem. MOŻE, ale NIE MUSI - po prostu nie każdy ma takie zdolności. A chodzi jedynie o podstawową wiedzę budowlaną, o materiałach, konstrukcji, termice, wentylacji, BHP robót, itp. Tego po prostu trzeba się nauczyć chcąc wykonywać prace budowlane - czy w szkole, czy na kursie czy z literatury to już drugorzędne - istotne, żeby na tym się znać i nie spowodować jakiegoś nieszczęścia czy choćby fuszerki. O idiotyzmach w wykonywaniu prac montażowych spowodowanych brakiem podstawowej wiedzy budowlanej wiel zapewne mógłby napisać Pchełek, ale też każdy szef jakości w każdej firmie produkującej stolarkę.
Znajomość podstaw wiedzy budowlanej jest więc niezbędna, jeżeli ktoś chce wykonywać prace budowlane. Tego też spodziewa się zapewne klient, który zleca montażyście wykonanie takich prac budowlanych. Przez to, że większość montażystów takiego przygotowania nie ma mogą powstawać żenujące dla tego środowiska publikacje i programy typu "usterka". Chodzi więc jedynie o to, żeby każdy szanujący się montażysta mógł wykazać się podstawowym przygotowaniem do wykonywania swojego zawodu. O ile traktuje to oczywiście jako swój zawód, a nie tymczasowe zajęcie.
pzdr - Robert
Jaroslaw Andrzej
Fachowiec
Fachowiec

Panie Robercie
Tez uwazam (na swoim przykladzie :) ) ze nie koniecznie trzeba miec papiery budowlanca by dobrze montowac okna :) tylko troche szarych komorek i umiejetne ich wykorzystanie. O umysle technicznym nie wspomne :)
Kiedys Pchelek zaproponowal mi nasze wspolne, w trojke, spotkanie by wymyslec jakis sposob na weryfikacje i szkolenie ekip montazowych. Temat upadl w swietle ogolnej tendencji na rynku - liczy sie kasa, kasa i tylko kasa a prawidlowy montaz niestety kosztowac musi. Moze warto by w swietle rysujacych sie zmian w branzy powrocic do tematu?
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Popieram - trzeba wydac porzadny katalog montazowy TEORIA + PRAKTYKA
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

mam setki fotek fatalnego montazu
ODPOWIEDZ