Witam wszystkich.
Mam taki oto problem. Zakupiłem do nowego domu okna pewnej firmy. Nie wiem czy można wymieniać nazwę więc nie będę tego robił. Po ponad roku od montażu przez przypadek zauważyłem że prawie wszystkie ramy są krzywe w oknach które miały rok. Ogólnie 90% okien z całego domu jest krzywych. Proste są tylko te które były zamontowane od północnej strony domu. Domyślam się że słońce im zaszkodziło. No ale bez przesady jednak. U rodziców są okna które mają 30 lat i wszystkie są proste a tu takie jaja po roku a nawet jeszcze nie mieszkam w domu który buduje. Zgłosiłem problem do firmy jako reklamację na okna. Nie mogłem dziś być na miejscu więc był mój teść. Posprawdzali 2 okna i powiedzieli teściowi że nic wiać nie będzie bo oprócz skrzydła okiennego skrzywiła się również rama okna w ten sam sposób. Można powiedzieć że skrzydło i rama się jednakowo skrzywiły i dochodzą do siebie.
Jak sprawdzałem a miałem tylko 2m łatę żeby sprawdzić okno które ma 230cm to wygięcie okna ma jakieś 6mm domyślam się że jak by mieć długą łatę na całe okno to pewnie by było koło 8mm.
Dla mnie jest nie poważne takie gadanie. Skrzywiła się Panu i rama i okno ale tak samo i jest wszystko dobrze. Jak z nimi walczyć?
Pokrzywiły się nie tylko okna duże ale i mniejsze. Wiadomo w mniejszych okach jest mniejsza dziura ale niema się co dziwić.
Na zewnątrz elewacja jest już zrobiona. W środku już jest też wyszpachlowane. Słyszałem coś o prostowaniu skrzydeł okiennych i że to się da zrobić ale jak jest rama wygięta to co teraz. Wyrywanie ram okiennych teraz żeby je prostować to już katastrofa na tym etapie o ile w ogóle nie będą iść w zaparte że jest wszystko dobrze według ich?
Krzywe okna
news oknoad-news oknoad-news-1
news oknoad-news oknoad-news-2
news oknoad-news oknoad-news-3
-
AluEngineer
- Czytelnik

Re: Krzywe okna
To rozumiem plastiki ? Jaki kolor ?
AluEngineer ....Jakie plastiki ? Co Ty gadasz wgl ? Okna zostały prawdopodobnie źle zamontowane. Trafiłeś albo na firmę, która źle przeprowadziła montaż albo ekipa budowlana mówiąc krótko coś Ci zepsuła. Też tak może być. Co do samego producenta okien.... Wiesz, mogą być bardzo dobrej jakości, ale jak trafisz na ludzi, którzy nie potrafią ich wprawiać to choćby nie wiem co, to potem wychodzą właśnie takie problemy jak wspomniałeś. Ja mimo wszystko złożyłbym reklamacje i tyle. Chyba, że jesteś w stanie sam coś ogarnąć. Jeśli tak to warto pomyśleć też o dobrych smarach https://muntech24.pl/pl/c/Smary/254 jeszcze pytanie co do rodzaju okien. Jakie masz okna ? PCV, aluminium czy drewniane ? Bo fakt faktem, drewniane na południe lubią się odkształcać. Też jest taka opcja. Daj znać jak się sprawy mają.
Proszę zamieścić jakieś pogladowe fotki z poziomnicą przy skrzydle i ościeżnicy.
Jak zakończył się temat tych krzywych okien, bo u mnie z oknami jest identyczna sytuacja. Prosze o odpowiedź