proszę o podpowiedzi bo trochę ma problem z montażystą stolarki okiennej i montażem okien w nowym domu zatem będę to wszystko dzielił na poszczególne części tak aby nie robić zamieszania
może na początek zgrzewy okien
zgrzewy w oknach, jest to co innego niż na wystawie pokazywał wykonawca, we wszystkich są ostre, jakby niewykończone, niewyszlifowane zgrzewy (?) tylko w HS ma normalne i ładnie wykończone tak jak były przed zamówieniem pokazane na wystawie
dodatkowo wygląda na to jakby HS nie był robiony w jednym zamówieniu, oprócz w różnicy zgrzewów w HS zamontowana jest ramka ciepła srebrna gdzie w pozostałych oknach jest czarna, w zamówieniu wszystkie ramki są czarne, także w HS
pytania
1) czy takie zgrzewy mogą być przedmiotem reklamacji, czy to jest wada czy tylko kwestia estetyki wykonania?
2) czy aby wymienić ramki na czarne w środku szyby HS to wtedy robimy kompletny demontaż całego okna i szyb? bo jedna z szyb na HS ma też taką wadę chyba fabryczną, że patrząc na szybę i w określony punkt jest takie zniekształcenie o średnicy ok. 4-5 cm, nagrałem film jak to widać na tle dachówki i wrzucę go później, ciężko to wychwycić okiem ale jak się wpatrzy w jakiś punkt to widać, taki jakby efekt kropli deszczu
po lewej HS po prawej reszta okien, zdjęcie w dużej rozdzielczości
https://i.ibb.co/c3N22JL/zgrzewy.jpg
firma montująca nie produkuje okien, sama miała dostarczyć okna i je zamontować zgodnie z kartą produktów i moim zamówieniem ale to już nie jest mój problem co firma montująca zamawiała z producentem okien
Reklamacja zamontowanej stolarki okiennej - pytania
-
Specjalistazkp
- Czytelnik

Re: Reklamacja zamontowanej stolarki okiennej - pytania
Jeśli w zamówieniu była czarna ramka międzyszybowa, to masz prawo domagać się czarnej ramki. Wymagać to będzie wymiany szkła. Jeśli to tylko kwestia koloru ramki a nie parametrów cieplnych ramki i kolor nie ma dla Ciebie znaczenie możesz pójść na ugodę i otrzymać jakiś sensowny rabat. Koszt nowego szkła nie jest niski a jeśli do wymiany szkła ze względu na jego ciężar konieczne jest wynajęcie manipulatora to wykonawca sam będzie chciał załatwić sprawę. rabatem
Co do efektu "kropli na szkle" to tutaj racja będzie po stronie dostawcy stolarki - normy które opisują odbiór szkła budowlanego precyzyjnie określają co jest jego wadą. Z Twojego opisu wynika, że tej wady trzeba się dopatrzyć a tego typu skaza w szkle budowlanym jest jak najbardziej dopuszczalna. Dostawcy szkła nie uznają tego typu niedoskonałości szkła za wadę.
Zgrzew w oknach wygląda mi na nitkowy (w HST to "klasyczny zgrzew" z duza wypływka, która następnie jest usuwana ). Wydaje mi się, że ze względów wytrzymałościowych producent w przypadku HST nie decyduje się na zgrzew nitkowy i to poczytywałbym jako dbałość o prawidłowe funkcjonowanie wyrobu. Zgrzew nitkowy w oknach pewnie mógłby być bardziej estetyczny być może technicy którzy przyjadą na reklamację dopieszczą Ci te detale. Na zdjęciach w dużej rozdzielczości wszystko wygląda masakrycznie źle, być może w rzeczywistości nie jest aż tak niefajnie i po kilku zabiegach będziesz mieć wygląd bez zarzutu. Mam nadzieję, ze dojdziesz do jakiegoś fajnego kompromisu z wykonawcą.
Co do efektu "kropli na szkle" to tutaj racja będzie po stronie dostawcy stolarki - normy które opisują odbiór szkła budowlanego precyzyjnie określają co jest jego wadą. Z Twojego opisu wynika, że tej wady trzeba się dopatrzyć a tego typu skaza w szkle budowlanym jest jak najbardziej dopuszczalna. Dostawcy szkła nie uznają tego typu niedoskonałości szkła za wadę.
Zgrzew w oknach wygląda mi na nitkowy (w HST to "klasyczny zgrzew" z duza wypływka, która następnie jest usuwana ). Wydaje mi się, że ze względów wytrzymałościowych producent w przypadku HST nie decyduje się na zgrzew nitkowy i to poczytywałbym jako dbałość o prawidłowe funkcjonowanie wyrobu. Zgrzew nitkowy w oknach pewnie mógłby być bardziej estetyczny być może technicy którzy przyjadą na reklamację dopieszczą Ci te detale. Na zdjęciach w dużej rozdzielczości wszystko wygląda masakrycznie źle, być może w rzeczywistości nie jest aż tak niefajnie i po kilku zabiegach będziesz mieć wygląd bez zarzutu. Mam nadzieję, ze dojdziesz do jakiegoś fajnego kompromisu z wykonawcą.
Re: Reklamacja zamontowanej stolarki okiennej - pytania
dzięki za tak obszerną odpowiedźSpecjalistazkp pisze: ↑wt paź 04, 2022 3:39 pm Jeśli w zamówieniu była czarna ramka międzyszybowa, to masz prawo domagać się czarnej ramki. Wymagać to będzie wymiany szkła. Jeśli to tylko kwestia koloru ramki a nie parametrów cieplnych ramki i kolor nie ma dla Ciebie znaczenie możesz pójść na ugodę i otrzymać jakiś sensowny rabat. Koszt nowego szkła nie jest niski a jeśli do wymiany szkła ze względu na jego ciężar konieczne jest wynajęcie manipulatora to wykonawca sam będzie chciał załatwić sprawę. rabatem
co do zgrzewów, ten w HST mi się podoba, jest estetyczny natomiast pozostałe okna wygląda to paskudnie, jakby ktoś na zgrzewie Ci prostą linie nakleił jakiegoś twardego plastiku, nie wiem czy to się da usunąć, to jak w obróbce plastiku gdzie zostają nadlewki i nikt tego nie usunie tylko tutaj jest nitka grubości z 1,5-2 mm
co do ramek, to gdzieś czytałem, że ramki wpływają na odcień szyby - nie wiem na ile to prawda ale chyba kolory nie wpływają na funkcjonalność cieplną, chociaż jeszcze poczytam na ten temat
druga sprawa nie włożyli pod HST purenitu 6 mm który także był w zamówieniu
tutaj zamówienie od HST https://i.ibb.co/9pdWZHD/Bez-tytu-u.png
filmy z defektem na szkle załączam niżej, są wykonane na telefonie na zoomie bo ciężko telefonem to pokazać, ludzie oko zobaczy to z odległości 3-4 metrów patrząc w szybę jak już wie, że gdzie jest ten defekt, jak się patrzy z tej odległości to jest to może promień 4-5 cm
https://drive.google.com/file/d/1d7IVK9 ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1zG4yKY ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1HPyPaJ ... sp=sharing