Inteligentny dom
Inteligentny dom
Marzy mi się taki inteligentny dom, większość urządzeń sterowana pilotem 

Re: Inteligentny dom
Pamiętaj, że im więcej elektroniki w domu tym więcej może się popsuć
Wszystko jest fajne, dopóty dopóki działa ale wyobraź sobie koszt naprawy takiej zaawansowanej instalacji.

No to może nie wszystko ale część bym zautomatyzował, np. rolety zewnętrzne by móc je zaprogramować tak aby zamykały mi się o określonej godzinie, wtedy nawet jak wyjadę gdzieś to same się zamkną. Widziałem taką automatykę do rolet zewnętrznych w ofercie Nice http://www.nice.pl/Produkty,2165/Automatyka_do_rolet Można też zaprogramować polecenia w ustalonym czasie, mierząc intensywność światła słonecznego, temperaturę oraz siłę wiatru.
Jak już taki zbudujesz to daj znać:) Moze tez się skuszę.
Inteligenty dom to brzmi dumnie
A tak serio to spokojnie i bez olbrzymich kosztów :
- rolety sterowanie radiowe z fajnym programatorem
- wideodomofon z bajerami
- brama z fajną automatyką
- szyba SGG PRIVA-LITE do łazienki ze zmienna przeziernością lub ścianka ( na FRONTALE w zeszłym roku jakiś producent z pomorza się tym chwalił, koszt chyba 3000 zł/m2 )
- z takich ekstra ekstra to jakiś fajny system MULTI ROOM AUDIO w całym domu

A tak serio to spokojnie i bez olbrzymich kosztów :
- rolety sterowanie radiowe z fajnym programatorem
- wideodomofon z bajerami
- brama z fajną automatyką
- szyba SGG PRIVA-LITE do łazienki ze zmienna przeziernością lub ścianka ( na FRONTALE w zeszłym roku jakiś producent z pomorza się tym chwalił, koszt chyba 3000 zł/m2 )
- z takich ekstra ekstra to jakiś fajny system MULTI ROOM AUDIO w całym domu
- Grabicak
- Małomówny
- Kontakt:
no a gdzie problem? Jest kilku dostawców takich systemów. Ja swoim klientom polecam Somfy. Po pierwsze to marka z którą mam dobre doświadczenia lub mówiąc inaczej nie mam złych (żadnych reklamacji jak na razie) a po drugie system jest rozbudowany i kompatybilny z nr Veluxem, Z-Wavem co daje możliwość sterowania przez Internet nr światłem czy innymi urządzeniami elektrycznymi.
Możesz też układać scenariusze. Np: jeśli wracam do domu (otwieram garaż) i na dworze jest ciemno (czujnik światła) to zamknięcie bramy garażowej włącza w salonie muzykę oraz boczne światło oraz opuszcza wszystkie rolety.
Możesz też układać scenariusze. Np: jeśli wracam do domu (otwieram garaż) i na dworze jest ciemno (czujnik światła) to zamknięcie bramy garażowej włącza w salonie muzykę oraz boczne światło oraz opuszcza wszystkie rolety.
Moje posty przedstawiają moje subiektywne zdanie i nie każdy musi się z nimi godzić.
Pozdrawiam normalnych.
Pozdrawiam normalnych.
Nie ma czego się bać. Inteligentne systemy rzadko się psują, a jak nawet, to specjalna ekipa przyjeżdża i wszystko robi za ciebie. Ja mam system z firmy Vigaldo i jestem bardzo z niego zadowolony.
Ale to musi być zaje
nudne mieć taką chatę , szybciej wtedy starość przychodzi 

-
- Czytelnik
A co powiesz na rozwiązanie bardziej tradycyjne, czyli system alarmowy, system monitoringu oraz system kontroli dostępu? To wszystko można obudować w sterowanie bezprzewodowe.
Można pójść na łatwiznę i wybrać system krajowy (Satel) z sterowaniem bezprzewodowym (ABAX). Satel ostatnio wypuścił bardzo eleganckie manipulatory z serii INT-TSX-XXX (TSX - model, XXX - kolor). Można także wybrać bardziej profesjonalny system (np. Texecom) i dorzucić do niego odbiornik bezprzewodowy (radiolinia).
Można pójść na łatwiznę i wybrać system krajowy (Satel) z sterowaniem bezprzewodowym (ABAX). Satel ostatnio wypuścił bardzo eleganckie manipulatory z serii INT-TSX-XXX (TSX - model, XXX - kolor). Można także wybrać bardziej profesjonalny system (np. Texecom) i dorzucić do niego odbiornik bezprzewodowy (radiolinia).
podstawowa sprawa przy inteligentnym domu trzeba mieć zapewnione źródło prądu bo jak się zdarzy sytuacja awarii prądu - brak to wtedy będzie problem przy inteligentnym budynku bo wszystko co jest podłączone pod system przestanie działać. I się może okazać że człowiek nie wyjdzie z domu bo i zamek w drzwiach przestanie odpowiadać i rolety się zamknął i wtedy kaplica siedzimy w środku lub na zewnątrz zależy gdzie nas ta sytuacja zastała.
Mnie się jeszcze nigdy nic nie zepsuło, a mam ten system już kilka lat. Też z firmy Vigaldo. Wszystko sprawnie działa, co znacznie ułatwia mi życie.
Szczerze to nie chciałabym mieć wszystkiego na pilot, bo jak sterować urządzeniami jak popsuje się pilot?
Masz rację - nawet w najbardziej inteligentnym domu trzeba wymieniać akumulatorki do zasilania pilota i dlatego lepsza jest służba prywatna. Kwiaty przytnie,trawnik podleje,umyje podłogę w nocy ogrzeje. To zdecydowanie lepsze niż dom inteligentny
Myśl jak coś piszesz - Twoje informacje czyta przyjaciel , ale i wróg
- Grabicak
- Małomówny
- Kontakt:
ludzie, co wy pito....cie? bateria się w pilocie wyczerpie? Coś się zepsuje? Nie jeździjmy samochodami. coś się może zepsuć. Może też zabraknąć paliwa!! Nie latajmy samolotami, nie korzystajmy z pilotów do telewizora.....
Automatyzacja domy to sprawa indywidualna. Chcesz - robisz. Nie chcesz- nie robisz. I już.
Automatyzacja domy to sprawa indywidualna. Chcesz - robisz. Nie chcesz- nie robisz. I już.
Moje posty przedstawiają moje subiektywne zdanie i nie każdy musi się z nimi godzić.
Pozdrawiam normalnych.
Pozdrawiam normalnych.
Inteligentny dom to nie do końca taki "kosmiczny dom na pilota, gdzie wszytko dzieje się na nasze życzenie za pomocą jednego kliknięcia", choć wielu w ten sposób to sobie wyobraża.
Sam korzystam z systemu KNX, który jakieś 5 lat temu montowała mi firma Inteligentny Budynek z Warszawy i faktycznie zarządzanie zasilaniem, temperaturą, monitoringiem, oświetleniem itp. jest znacznie łatwiejsze, ale kawa sama się nie zaparzy, a śniadanie - samo nie przygotuje. 

Takie tam inteligentne. Taki dom gdzie jak mówisz włącz światło ,zmniejsz ogrzewanie, włącz TV itp. już dawno istnieją w Polsce. Ba mój znajomy ma taki dom gdzie nawet łóżko jest czasem zaścielone, ugotowany sam obiat i uprane ubrania - a on nawet nie mówi tylko myślami steruje np. napił bym się kawy - a kawa zrobiona. Fakt ze wykorzystuje do tego robota do którego zwraca się nie wiedzieć czemu Małgosiu. No ale każdy ma różne dziwactwa. może być kot Filemon, piec Reksio to i sterowany dom z robotem Małgosią 

Niektórzy kupując lodówkę podłączoną do internetu twierdzą że mają inteligentny dom. A według mnie żeby dom był inteligentny domownicy muszą być inteligentni, a nie kupa elektroniki na pilota 

Dom bardziej inteligentny niż jego własciciel no jaja bedo 

Szanowni Koledzy ,
polecam system EverHome , uzywam tego do sterowania Smartfonem bram, rolet,oswietlenia , ogrzewania, kamer i musze powiedziec ze dziala lepiej niz np. Somfy... co ciekawe to taki system niewiele kosztuje
Pozdrawiam
polecam system EverHome , uzywam tego do sterowania Smartfonem bram, rolet,oswietlenia , ogrzewania, kamer i musze powiedziec ze dziala lepiej niz np. Somfy... co ciekawe to taki system niewiele kosztuje
Pozdrawiam
-
- Czytelnik
wlasnie ostatnio bylam w domexpo w opolu, bo bylam umowiona na wybor okien i widzialam oferte firmy tworzacej wlasnie montaz systemu do inteligentnych domow. prawdziwy czad 

A co to takiego to całe domexpo?
- Grabicak
- Małomówny
- Kontakt:
polecam www.google.com albo www.bing.com
Pozdrawiam normalnych.
Pozdrawiam normalnych.
-
- Czytelnik
Centrum budownictwa i wyposazenia wnetrz
Myślałam w sumie że wszyscy to znają 

Mi właśnie też marzy się taki dom i zbieram na ten temat informacje. Ostatnio trafiłem na filmik pokazowy https://www.youtube.com/watch?v=Aw5t1xz ... e=youtu.be i coraz bardziej się do tego przekonuję.
bardzo ciekawie to wygląda, mimo to jestem zdania tego co wyżej, że to przede wszystkim domownicy muszą być inteligentni 

Moja siostra z mężem zdecydowali się na system inteligentnego zarządzania domem Fiabro - http://www.katen.pl/fibaro-warszawa/ Z tego co mówiła siostra, system jest prosty w obsłudze, montaż szybki, bez poważnych przeróbek, bez kucia ścian. System kontrolują przez telefon, komputer. Jednym słowem rewelacja. Świetne rozwiązanie, wygodna, oszczędność i bezpieczeństwo.
Spróbuj https://www.sabur.com.pl/ - dom sterowany za pomocą tabletu/pilotu to już nie taka "przyszłość", właściwie to to już jest teraźniejszość. Ja tam bym się jedynie obawiała problemów z dostawą prądu ale po za tym wszystko działa świetnie.Kamil41 pisze:Marzy mi się taki inteligentny dom, większość urządzeń sterowana pilotem
No ja coś takiego właśnie tworzę u siebie w domu. Tzn mam brata fachowca który tym się zajmuje zawodowo i mi zrobi wszystko co trzeba. Fajna sprawa w sumie, ale trzeba to dobrze przemyśleć 

Pozdro 

To prawda. Ale taki dom na pewno ułatwi nam życie. Szczególnie kobietom.
Moim zdaniem to zupelnie niepotrzebny bajer. Po co komu takie coś? Za duzo elektroniki, za duzo skomplikowanych urządzeń. Ja jakos tego nie widzę u siebie...
Pozdrawiam
-
- Czytelnik
- Kontakt:
Chętnie poczytałbym opinie po kilku/kilkunastu latach użytkowania takiej instalacji, jak z awaryjnością takiego rozwiązania...
A jak rozwiązujesz problem ogrzewania takiego domu? Musi być elektryczne? Nie chciałbym się pakować w jakieś wysokie koszty. Mam zaufanego dostawcę węgla SmartTrans, który ma naprawdę świetnej jakości ekogroszek. Jest możliwość, aby w inteligentnym domu stosować takie ogrzewanie? Czy z definicji konieczność dorzucania węgla już przekreśla tą ideę? Chyba, że z użyciem podajników automatycznych, proszę o opinie 

Ale tego typu systemy funkcjonują z powodzeniem od lat. Przecież to wszystko sterowane jest na centralce którą można dowolnie konfigurować. Funkcje inteligentnego domu bardzo często pełnią również rejestratory cctv. Posiadają one nie tylko funkcje rejestracji obrazu ale bardzo często można podpiąć pod nie alarm itd.jeremiasz88 pisze:Chętnie poczytałbym opinie po kilku/kilkunastu latach użytkowania takiej instalacji, jak z awaryjnością takiego rozwiązania...
Najlepiej kupić gotowy zestaw taki jak ten tutaj: http://nvr.pl/monitoring-domu aby mieć pewność, ze po podłączeniu wszystko będzie ze sobą kompatybilne.
https://forum.oknonet.pl
W ofercie tego biura znajdują się takie domy http://www.metro-domy.pl/.
- Grabicak
- Małomówny
- Kontakt:
Kończy się to forum.... co drugi post to reklama.
Pozdrawiam normalnych.
Pozdrawiam normalnych.
Mnie jakos nie przekonuja ta koncepcja nowoczescnosci...
- Grabicak
- Małomówny
- Kontakt:
Jeśli prywatnie to ok - Twoja sprawa. Ale jeśli nie przekonuje cię to jako sprzedawcy.... to kiepsko
Pozdrawiam normalnych.
Pozdrawiam normalnych.
-
- Czytelnik
Dla mnie obawą byłaby awaryjność - nie wiem, czy potrafiłbym się przekonac do takiego rozwiązania.
Takie rzeczy to jednak nie dla mnie
Chyba bym sie w tym wszystkim pogubila

@MaziX99 no co Ty w czym tu sie pogubić? Obsługa inteligentnego domu jest banalna. Ja mam system DEIMIC http://deimic.pl/ w domu a do jego zarządzania apke w smartfonie. Wystarczy dostęp do neta żeby sterowac domem. Serio to nie jest trudne. Za to jest MEGA wygodne.
Ja uważam, że warto stawiać na nowoczesne rozwiązania, w końcu mamy XXI wiek. Moja siostra chce teraz zbudować dom energooszczędny. Sama trochę się tym zainteresowałam i czytam o tym takie poradniki http://kochamczytac.pl/dom-pasywny-na-c ... o-to-jest/ . To bardzo przyszłościowe domy.
Podepne sie do tematu. Jeszcze przed ta zima bede zmuszony zmienic swoj piec. Aktualny ma juz prawie 15 lat i zaczelo niestety z niego przeciekac. Spawanie nie wchodzi w gre - tak twierdzi moj fachowiec dlatego prosze o nie proponowanie tego jako rozwiazanie problemu. Planuje teraz kupic cos z podajnikiem na eko groszek .. macie moze swoich faworytow jesli chodzi o producentow? Moj budzet wynosi do 6.000 zl. Jeszcze interesuje mnie jedna kwestia techniczna .. dlaczego czujnik czadu ma swoja date przydatnosci? Ja kiedys przyoszczedzilem na kupnie jakiegos taniego ale mam pewne watpliwosci co do skutecznosci jego dzialania dlatego tez mam w planach wymiane go na nowy. Spory wybor widzialem w Sklep Eltrox.pl - https://www.eltrox.pl/systemy-alarmowe/ ... czadu.html Jesli macie wystarczajaca wiedze na ten temat to poleccie cos ze sredniej polki cenowej .. najlepiej z jak najdluzsza gwarancja. Z gory dzieki za pomoc!
Mój znajomy ma w domu zamontowany inteligentny system SmartHome. Wszystko odbywa się za pomocą centrali sterującej, która jest wielofunkcyjna.
Inteligentny dom można rozwiązać na dwa sposoby. Pierwszy, to tak jak kolega wyżej napisał, zainwestować w gotowe rozwiązanie jak Eltrox czy Integra lub Versa od Satela.
Systemy te posiadają funkcjonalności umożliwiające zarządzanie nie tylko ogrzewaniem, ale również roletami antywłamaniowymi, ogrzewaniem, podlewaniem ogrodu, bramą wjazdową na posejse czy do garażu. Dają również możliwość integracji systemu monitoringu oraz alarmu opartego np na czujkach ruchu. Sterować nimi można przy pomocy aplikacji webowych czy takich zainstalowanych na smartfonie.
Druga opcja, to samodzielna budowa przy pomocy dostępnych modułów i oprogramowanie. Ta druga opcja, jest lepsza, dla kogoś kto się na tym zna, ma jakieś pojęcie. Fajnie zostało to tutaj opisane: https://www.mgprojekt.com.pl/blog/inteligentny-dom/
Systemy te posiadają funkcjonalności umożliwiające zarządzanie nie tylko ogrzewaniem, ale również roletami antywłamaniowymi, ogrzewaniem, podlewaniem ogrodu, bramą wjazdową na posejse czy do garażu. Dają również możliwość integracji systemu monitoringu oraz alarmu opartego np na czujkach ruchu. Sterować nimi można przy pomocy aplikacji webowych czy takich zainstalowanych na smartfonie.
Druga opcja, to samodzielna budowa przy pomocy dostępnych modułów i oprogramowanie. Ta druga opcja, jest lepsza, dla kogoś kto się na tym zna, ma jakieś pojęcie. Fajnie zostało to tutaj opisane: https://www.mgprojekt.com.pl/blog/inteligentny-dom/
Mnie się bardzo podoba rozwiązanie BFT - aplikacja w smartfonie zamiast pilota. Producent produkuje automaty do bram wszelakich i dla mnie to super rzecz, bo jedna rzecz mniej, którą można zgubić (pilot).
A jaką formę ogrzewania najlepiej wybrać do inteligentnego domu? Z elementami automatyki i zdalnego sterowania?
Opcji jest co najmniej kilka: ogrzewanie tradycyjne, czyli kominek, kaloryfoery:
- ogrzewanie podłogowe - popularna opcja, ale trochę droższa.
- ogrzewanie przy pomocy rekuperacji...
Generalnie tego typu informacje powinny znajdować się w projekcie. Pogadaj jeszcze z firmami które zajmują się tego typu usługami, co jest lepsze i jaki jest koszt usługi. Np tutaj możesz dopytać: http://www.igs.waw.pl/instalacje_co.html
-
- Czytelnik
Inteligentny dom to zdecydowanie komfort i duże ułatwienie w codziennym życiu. Ja w swoim nowo kupionym mieszkaniu mam zainstalowane odpowiednie integracje m.in podgląd monitoringu wizyjnego, kontrola temperatury w pomieszczeniach, sterowanie żaluzjami czy zdalna kontrola dostępu. Instalację elektryczne inteligentnego domu zakładała mi firma Hertz Systems i jestem bardzo zadowolony z jakości ich pracy.
Wg. mnie inteligentnym rozwiązaniem będzie wybranie domu, który pozwala ograniczyć wydatki z rodzinnego budżetu - przy niższych opłatach za ogrzewanie na przykład. Coś takiego jak oferta Zielone domy - ekologiczne rozwiązanie, gdzie drewniane domy są energooszczędne. Co dla mnie jest ważne (to kwestia indywidualna, chociaż uważam, że każdy powinien na to zwracać uwagę) takie domy są bezsmogowe i bezpieczne dla środowiska, które i tak już niszczymy bardzo szybko
Wystarczy, że u mnie w domu są wszyscy inteligentni
Bardziej się zastanawiam nad alarmem, którym można sterować za pomocą urządzeń mobilnych . Na tej stronie http://protegram.com/systemy-alarmowe piszą, że po zainstalowaniu odpowiedniego oprogramowania można alarm obsługiwać zdalnie za pomocą smartfona. Jak to działa w praktyce? Ktoś już korzystał?

znajomy ma sterowanie domu w srajfonie tylko nie wiem jak sobie poradzi jak mu się zepsuje albo rozładuje i nie będzie mógł bramy odblokować czy alarmu
- cukrowa002
- Czytelnik
- Kontakt:
Jak dla mnie taki inteligentny dom jest bzdurą. Fajnie bo mamy kontrolę nad wieloma rzeczami z poziomu sieci, ale co w wypadku, gdy ktoś będzie chciał przejąć kontrolę nad domem i wszystko zacznie nam wariować?
Droga do prawdy wybrukowana jest paradoksami.
Inwestorzy budujący dom, coraz częściej decydują się na montaż różnego rodzaju instalacji określanych jako inteligentny dom. Wśród tych podstawowych instalacji można zaliczyć takie jak obsługa bram wjazdowych i bram garażowych, sterowanie oświetleniem czy klimatyzacją. Popularne stają się też wentylacje mechaniczne, sterowanie, podlewaniem ogrodu czy monitoring. Można to wpiąć do jednego systemu, który będzie miał za zadanie obsługę tych wszystkich instalacji. Odsyłam jeszcze do http://systemyelektryczne.eu/ - witryna na której można uzyskać trochę więcej inforamcji z tego zakresu.
Inteligentny dom to super rozwiązanie, nie trzeba się martwić o wiele, wiele rzeczy i urządzeń
Pozdrawiam

http://www.kingaburcan.pl
Myślicie, że to wszystko jest wystarczająco bezpieczne?
Inteligentny dom to jedno a inteligentne ogrzewanie to drugie. Oczywiście pomijam kwestie sterowania nim, które rzeczywiście może być wspomagane przez specjalne systemy. Ja na przykład korzystam z płyty fundamentowej grzewczej, co przekłada się bezpośrednio na oszczędności i lepszą termikę całego domu. Wszystkim mogę polecić taki sposób ogrzewania z czystym sumieniem 

Inteligentny i bezpieczny dom to taki, który jest szczególnie ''gęsto'' zabezpieczony przed włamaniem i niebezpieczeństwem. Dlatego warto zaopatrzyć się nie tylko w popularny zamek do drzwi i dzwonek - więcej w tym przypadku znaczy lepiej. Czujniki gazu, zamki szyfrowe, czytniki (np. breloków albo kart) albo najlepiej cały zestaw kontroli dostępu do drzwi. Można się wyposażyć w te oraz inne elementy ochronne w firmie https://www.dantom.com.pl/.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Mi to się marzy taki nowoczesny dom z ciekawymi technologiami. Chciałbym, aby mój dom w przyszłości miał panele fotowoltaiczne, tylko to spore koszty niestety. Ostatnio dużo o tym czytałem i znalazłem wpis na http://mbmsolar.pl/blog/11-ile-kosztuje ... ltaicznych o tym, ile takie panele kosztują :-/ Ale podobno można się starać o dofinansowanie. Słyszeliście coś o tym?
Moim zdaniem inteligentne domy będą stawały się powoli standardem. Po prostu jest to mega wygodne rozwiązanie, zwłaszcza w sytuacji w której w domu funkcjonuje tyle systemów (grzewczy, oświetleniowy, alarmowy, wentylacyjny), że ich obsługa mogłaby nastręczać pewnych trudności.
Polecam jeszcze zainteresować się http://niezbednikelektryka.pl/
Witryna na której można znaleźć trochę więcej informacji z tego zakresu.
Polecam jeszcze zainteresować się http://niezbednikelektryka.pl/
Witryna na której można znaleźć trochę więcej informacji z tego zakresu.
W zasadzie to wiekszość współcześnie budowanych domów jest w pewnym stopniu inteligentnych. Na jakie elementy inteligentnego domu warto jest na pewno postawić
na elektryczne rolety
na inteligentne sterowanie ogrzewaniem
na rekuperację
Polecam zajrzeć sobie na stronę pracowni projektowej Domy W Stylu:
https://www.domywstylu.pl/projekty-domow-dwurodzinnych/
Aktualnie wiekszość oferowanych przez nich domów jest inteligentnych.
na elektryczne rolety
na inteligentne sterowanie ogrzewaniem
na rekuperację
Polecam zajrzeć sobie na stronę pracowni projektowej Domy W Stylu:
https://www.domywstylu.pl/projekty-domow-dwurodzinnych/
Aktualnie wiekszość oferowanych przez nich domów jest inteligentnych.
Ciekawe podejscie do tematu.
Jeśli mowa o inteligentnym domu to w każdym nie powinno zabraknąć czujnika czadu. Kiedyś kupiłem taki https://sklep.bezpiecznarodzina.pl/inte ... jnik-czadu do siebie do domu i nie muszę się już martwić o to czy w okresie grzewczym wydziela się czad.
I jeszcze żeby rano podgrzewał podłogę...robił kawę...

Podobno da się wszystko, jak są na to fundusze. Tylko, czy to jest potrzebne? Swoją drogą ciekawe, kiedy gotowe projekty murowane albo domy drewniane całoroczne pod klucz będą wyposażane w tę całą inteligencję

Na pilota możesz mieć każdy punkt oświetleniowy. Mało tego nawet lustra w łazience z czujnikiem ruchu, WiFi lub wbudowanym głośnikiem.
Widziałem ostatnio lustro multimedialne na https://lustraledowe.pl/8-lustra-lazien ... leniem-led z wbudowanym telewizorem i stacją pogodową. Jak widać czego dusza zapradnie.
Widziałem ostatnio lustro multimedialne na https://lustraledowe.pl/8-lustra-lazien ... leniem-led z wbudowanym telewizorem i stacją pogodową. Jak widać czego dusza zapradnie.
-
- Czytelnik
Oświetlenia inteligentnego, które nie wymaga obecnie jakichkolwiek dodatkowych instalacji jest sporo. De facto nie te rozwiązania nie wychodzą zbyt drogo, a nawet powiedziałbym taniej niż wziąć firmę od domów inteligentnych. Zwykłą ich robota to często 40 tys euro! Przynajmniej ja miałem taką wycenę. Problem w tym, że większość ma swoje oprogramowanie i technologie, każda usterka to przyjazd i kasowanie klienta i to nie mało! Jak tylko kończy się gwarancja to dopłacasz. Ja ostatecznie sam robiłem instalację na ile umiem, ale np. oświetlenie ogrodu mam zrobione na prostych lampach podłączonych do BT, pospinanych w grupy, itp. Zarówno kinkiety na ścianach jak i lampy w ogrodzie. https://ardant.pl/blog/inteligentne-osw ... d-steinel/ Poczytaj sobie o stainelu. Ja brałem od nich bo trafił mi się spory upust. W tej normalnej cenie co mają pewnie bym się nie skusił. Na pewno na aliexpresie jest sporo podobnych rozwiązań za połowę lub nawet mniej tej ceny.
Sam u siebie ciągnąłem przewody p całym mieszkaniu pod głośniki w łazienkach, itp. Teraz masz już lampy z głośnikami pod BT. Parujesz z telefonem i słuchasz gdzie chcesz. Szkoda, że wiele osób dowiaduje się o tym już po zakupie. Technologia pędzi na naszych oczach i to dość szybko.
Sam u siebie ciągnąłem przewody p całym mieszkaniu pod głośniki w łazienkach, itp. Teraz masz już lampy z głośnikami pod BT. Parujesz z telefonem i słuchasz gdzie chcesz. Szkoda, że wiele osób dowiaduje się o tym już po zakupie. Technologia pędzi na naszych oczach i to dość szybko.
Inteligentny dom to super!
Zgadzam się z przedmówcą. Mieszkanie w takim domu to przede wszystkim wygoda. Obecnie rozwiązania inteligentne są dużo tańsze niż kilka lat temu i właściwie każdy budujący dom może sobie na nie pozwolić. Łatwiej też znaleźć firmę, która wykona taki system. Jak się budowałem to była nowość i ceny też były inne niż teraz. Gdybym miał wybierać po raz drugi to i tak brałbym rozwiązanie, które już mam czyli Deimic. Lubię nowinki technologiczne, ale jak się jest zadowolonym i coś dobrze działa to nie ma co na siłę wymyślać. Wy też macie inteligentne domy? Co zautomatyzowaliście?
Argt89 pisze: ↑śr maja 20, 2020 8:37 am Zgadzam się z przedmówcą. Mieszkanie w takim domu to przede wszystkim wygoda. Obecnie rozwiązania inteligentne są dużo tańsze niż kilka lat temu i właściwie każdy budujący dom może sobie na nie pozwolić. Łatwiej też znaleźć firmę, która wykona taki system. Jak się budowałem to była nowość i ceny też były inne niż teraz. Gdybym miał wybierać po raz drugi to i tak brałbym rozwiązanie, które już mam czyli Deimic. Lubię nowinki technologiczne, ale jak się jest zadowolonym i coś dobrze działa to nie ma co na siłę wymyślać. Wy też macie inteligentne domy? Co zautomatyzowaliście?
Słyszałem też wiele pochwalnych opinii na temat inteligentnych domów, a kiedy ostatnio wybrałem dom, nie myślałem długo. Znalazłem dewelopera na https://korter.com.pl/ , który świadczy takie usługi i teraz czeka, aż mój dom będzie gotowy. Chciałbym również usłyszeć opinie od właścicieli inteligentnych domów, co dokładnie automatyzujeсie? Czy istnieją funkcje, które okazały się stratą pieniędzy?
Ja sobie zakup inteligentnego domu rozłożyłem w czasie. Deimic jest systemem przewodowym. Ich główny moduł ma 39 przekaźników, do tego oczywiście można dobrać rozszerzenie i mieć dwa razy tyle. Na początku zrobiłem instalację w gwiazdę, elektryk poprowadził mi przewody zgodnie z wytycznymi do wszystkiego czym chciałem sterować: rolety, oświetlenie, nawodnienie, alarm, ogrzewanie, klimatyzacja, brama garażowa, wjazdowa i furtka. Ponieważ w domu mam sporo okien to rolety zdecydowałem się przesunąć w czasie. W pierwszym etapie inwestycji kupiłem Deimic One Master i połączyłem ze wszystkim co miałem w domu - poza roletami. Zrobiłem też rozdzielnię ogrodową na elewacji. Po pewnym czasie, gdy odłożyłem trochę zdecydowałem się na instalację rolet. Wtedy dokupiłem drugi moduł, czyli Expander, bo w tym poprzednim brakowało już miejsca aby wszystko powpinać. Po zrobieniu rolet zabrałem się za ogród (oświetlenie i nawodnienie) i to, co wokół niego - czyli furtkę i bramę. Z perspektywy czasu bardzo pozytywnie wypada podlewanie zintegrowane ze stacją pogodową. W ubiegłym roku było bardzo sucho a ja cieszyłem się najdorodniejszym trawnikiem w okolicy
Z kolei teraz mamy mokry okres, więc system oszczędza wodę i nie podlewa. Ten trawnik i ogród to przyznam szczerze takie moje wygodnictwo. Bo z jeden strony bardzo chciałem mieć takie zielone miejsce, gdzie mógłbym grillować i odpocząć po pracy, ale jednak jestem leniwy i dbanie o ogród szło mi opornie. Z Deimic nie mam tego problemu, nawadnia się wtedy, kiedy jest to potrzebne. Ostatnio dokupiłem też inteligentną kosiarkę - to już tak poza systemem - więc ogród już zupełnie mnie nie martwi.

Inteligenty dom zawiera sporo innowacyjnych rozwiązań. Obecnie nie wyobrażam sobie domu bez automatycznie sterowanej bramy garażowej. Jednak sama technologia to nie wszystko. Brama garażowa powinna posiadać dodatkową powłokę wzmacniającą jej wytrzymałość jak i powłokę zabezpieczającą przed korozją i zapewniającą odporność na zmienne warunki atmosferyczne. Ciekawe rozwiązania w produkcji bram garażowych stosuje firma Eurocolor, która posiada własne patenty np. na sprężyny przedłużające żywotność bramy czy rolki ze specjalnymi osłonami - zobacz sobie tutaj https://eurocolor.com.pl/bramy. Co więcej, możesz skorzystać z technologii Somfy umożliwiającej zdalne sterowanie bramą garażową jak i roletami, żaluzjami, markizami.
Inteligentny dom to super sprawa, warto podczas zakupu nowego mieszkania, pomyśleć o uzbrojeniu swoich 4 ścian w pełną automatykę smart home.
https://teamlion.pl
Gdybym raz jeszcze miał coś komuś polecić, to zdecydowanie postawiłbym na domy energooszczędne parterowe. W obecnych czasach warto zadbać nie tylko o inteligentne, zaawansowane technologicznie rozwiązania, a o oszczędność i ekologię w budownictwie.
Warto najpierw poczytac zapoznac sie nieco z technologia oczywiscie:) ciekawe zrodlo informacji https://spectrumsmart.pl/
I od razu mozna pomyslec nad technologia inteligetnego oswietlenia.
I od razu mozna pomyslec nad technologia inteligetnego oswietlenia.
Są inteligentne domy na centralkach od alarmu, na plytakch arduino atmega itp są chińskie małe przekaźniki na wifi (sonoff shelly itp) na sterownikach plc (Siemens, fatek, wago) w tym system KNX kurcze jeśli się ktoś nie zna i nie zamierza tym głęboko zainteresować to polecam zwykła wyszukiwarkę google i wysłać zapytanie do producentów instalacji automatycznej o wycenę i wybrać... teraz tylko nasz polski grenton przychodzi mi do głowy jest tego więcej ale trzeba szukać samemu wszystko zależy od tego ile kto ma pieniążków do wydania i jaka wiedzę na ten temat. Dodam ze opcje sterowania są po kablu, wifi, zigbee, z-wave więcej nie pamietam
Ze swojej strony polecam kontakt z firmą Sabur: https://www.sabur.com.pl/kategoria-prod ... eratorskie Firma oferuje profesjonalne sterowniki oraz systemy automatyki domowej i przemysłowej.
Doradzą najlepsze rozwiazanie.
Ze swojej strony polecam kontakt z firmą Sabur: https://www.sabur.com.pl/kategoria-prod ... eratorskie Firma oferuje profesjonalne sterowniki oraz systemy automatyki domowej i przemysłowej.
Doradzą najlepsze rozwiazanie.
jeśli szukacie dobrego wykonawcy i doradcy z wielkopolski to u nas pracował instalator firma Intelectro: https://www.intelectro.pl/
od innych firm różnią się tym że nie tylko oferuja automatyzację budynku ale i inteligentne rozwiązania realizowane przez elektryków z uprawnieniami i doświadczeniem
montują takie systemy w oparciu o okablowanie prowadzące do rozdzielni a nie inteligentne zabawki
od innych firm różnią się tym że nie tylko oferuja automatyzację budynku ale i inteligentne rozwiązania realizowane przez elektryków z uprawnieniami i doświadczeniem
montują takie systemy w oparciu o okablowanie prowadzące do rozdzielni a nie inteligentne zabawki
Obniżenie temperatury powietrza w domu podczas letnich upałów i ogrzanie pomieszczenia podczas chłodów może być z łatwością uzyskane przez pracę niewielkich klimatyzatorów. Ja ze swojej strony mogę polecić firmę Artis Group http://artis-group.pl/montaz/ , która wykonywała u mnie montaż klimatyzacji.
Miał ktoś z was jakiegos problemy z takim domem? Wszyscy o zaletach, a ja sie zapytam o jakies wady czego moge sie spodziewać
Jak sądzicie o inteligentnym domu opartym na arduino? Ponoć w razie pożaru nie obejmuje tego żadne ubezpieczenie
-
- Czytelnik
To zdecydowanie właśnie jak mamy tyle sprzętów w domu i instalacji, warto pomyśleć o dobrej jakości fotowoltaice. Polecam tu firmę Hymon https://hymon.pl/. Doradzą, wybiorą panele, zrobią montaż. Bez problemu wszystko będzie działać i rachunki za prąd będą mniejsze
A mogę takie oświetlenie LED sam sobie zamontować wokół lustra, np. za pomocą takiej taśmy LED https://optoplast.pl/15-tasmy-led-do-kasetonow Wybrałbym ledy o zasilaniu 12V. Co o tym sądzicie?
Jak dla mnie inteligentny dom powinien być wyposażony w zautomatyzowane systemy, które zapewniają komfort, samodzielnie reagując na zmienne warunki otoczenia. Przykładem mogą być inteligentne okna. Takie rozwiązania widziałem w ofercie firm CB Aluminium z Krakowa. Produkują aluminiowe okna Schuco z mechatronicznymi okuciami, które odbierają sygnał z czujników i w zależności od stanu powietrza w pomieszczeniach czy pogody zamykają lub otwierają skrzydła. To bardzo wygodne i energooszczędne
-
- Czytelnik
Sam marzę o takim domu
Tylko najbardziej mnie ciekawi, że na przykład na telefonie wybieram włączanie TV a tak naprawdę włączy się przecież zasilanie a nie od razu cały telewizor...

Ostatnio zmieniony pn lip 19, 2021 6:37 pm przez Radarowiec, łącznie zmieniany 1 raz.
Budowa domu to jednak niekończąca się inwestycja. Człowiek zrobi jedną rzecz a tu już kolejne. Nauczony doświadczeniem wiem już, że należy szukać dobrych i sprawdzonych firm. Czy to do budowy, wykończenia, okien, drzwi itp. Trafiłem na super ekipę, która robiła mi ogrodzenie - razem z montażem bramy i furtki. Doradzili automatykę do bramy z BFT. Mam dużą bramę dwuskrzydłową i siłowniki musiały być dobrze dopasowane do wielkości skrzydła i jego wagi. Brama działa już prawie dwa lata i nic złego się nie dzieje. Otwiera się szybko i sprawnie, bez żadnych awarii czy zacięć.
-
- Czytelnik
Rozwiązania inteligentnego domu są coraz powszechniejsze i tańsze - np. sterowniki klimatyzacji, czujniki ruchu zapalające światła, sterowanie grzejnikami, kamery z podglądem w smartfonie itd. Trzeba lubić i mieć czas
Koszty nie są wysokie. Fotowoltaika również jest "inteligentna".

Wychodzę z następującego założenia:
Alarm: zrobię na uznanej centralce, bo innej potem firmy ochroniarskie nie ogarną (satel albo DSC) - kwestia jak to spiąć z resztą, zastanawiam się nad monitoringiem od tego producenta https://www.napad.pl/producenci/hikvision
Ogrzewanie: pewnie zrobię na dedykowanych termostatach pokojowych - kwestia jak to spiąć z resztą
Wentylacja: na razie pewnie będzie tylko sterownik do centrali reku, w przyszłości może będzie monitorowanie jakości powietrza - kwestia jak to spiąć z resztą
Rolety: tutaj jest potężne rozdrobnienie, samo Somfy ma kilka standardów radiowych - ogólnie tutaj najbardziej widzę potrzebę zrobienia czegoś z wyprzedzeniem
Oświetlenie: można sterować włącz/wyłącz z Shelly, coraz atrakcyjniejsze są też żarówki inteligentne
Przyciski ścienne: można to próbować ogarnąć na Shelly, jeżeli puszki są wystarczająco głębokie. Alternatywnie rozważam jakieś moduły na Modbusa
Centrala: Home Assistant - odpowiedź na pytanie jak spiąć powyższe ze sobą
W dalszym ciągu jest to spory koszt, ale raczej do 20k nie dojdzie.
Alarm: zrobię na uznanej centralce, bo innej potem firmy ochroniarskie nie ogarną (satel albo DSC) - kwestia jak to spiąć z resztą, zastanawiam się nad monitoringiem od tego producenta https://www.napad.pl/producenci/hikvision
Ogrzewanie: pewnie zrobię na dedykowanych termostatach pokojowych - kwestia jak to spiąć z resztą
Wentylacja: na razie pewnie będzie tylko sterownik do centrali reku, w przyszłości może będzie monitorowanie jakości powietrza - kwestia jak to spiąć z resztą
Rolety: tutaj jest potężne rozdrobnienie, samo Somfy ma kilka standardów radiowych - ogólnie tutaj najbardziej widzę potrzebę zrobienia czegoś z wyprzedzeniem
Oświetlenie: można sterować włącz/wyłącz z Shelly, coraz atrakcyjniejsze są też żarówki inteligentne
Przyciski ścienne: można to próbować ogarnąć na Shelly, jeżeli puszki są wystarczająco głębokie. Alternatywnie rozważam jakieś moduły na Modbusa
Centrala: Home Assistant - odpowiedź na pytanie jak spiąć powyższe ze sobą
W dalszym ciągu jest to spory koszt, ale raczej do 20k nie dojdzie.
My budując dom zdecydowaliśmy się też na spory taras, który w pewnym stopniu przypomina ogródek piwny w restauracjach. Chcieliśmy nawet używać go zimą więc w ruch poszła specjalna plandeka na taras i ogrzewacze na gaz jak z restauracji. Nawet zimą spędzamy tam fajnie czas ze znajomymi 

-
- Czytelnik
- Kontakt:
Jeśli ktoś potrzebuje ciekawych i praktycznych informacji o zaletach 'inteligentnego domu', to polecam zapoznać się z publikacjami dostępnymi na tej stronie: www.jw-a.pl Polecam zapoznać się, że szczegółami ofert, które tam znajdziecie. Przede wszystkim jest tam wiele ciekawych i praktycznych informacji, które na pewno mogą się przydać, przy samej analizie tego, co chce się wykonać przy konkretnym projekcie takiego inteligentnego domu. Ciekawa i bardzo praktyczna oferta, dla wymagających klientów.
Jeśli ktoś zastanawia się nad wprowadzeniem inteligentnych rozwiązań do własnego domu, warto pomyśleć o inteligentnych oknach i drzwiach Schuco. Stolarka wyposażona w mechatroniczne okucie może być obsługiwana np. za pomocą smartfonu lub polecenia głosowego Alexa i programowana np. automatyczne nocne chłodzenie pomieszczeń. Takie rozwiązania widziałem np. R&M Alufasady z Jędrzejowa http://www.rim.com.pl/pl/dla-klientow-i ... uminiowa/
Na pewno warto zainwestować w zdalne sterowanie, dzięki któremu możemy zdalnie sterować domem ze smartfona lub tableta. Tak samo warto też pomyśleć o fotowoltaice, dzięki której możemy zaoszczędzić na rachunkach za prąd, a także za ogrzewanie jeśli instalacje fotowoltaiczną połączymy z pompą ciepła. Dobrze w tym temacie opisane jest na tej stronie https://e-energia.pl/
-
- Czytelnik
Są różnego rodzaju systemy zdalnego sterowania
Można sterować ze smartfona bądź tableta
Jak już jesteśmy przy temacie oświetlenia, to mam takie pytanie. Czy ktoś z Was na swoim warsztacie używa oświetlenia takiego jak tutaj https://area-led.eu/pol_m_Oswietlenie-szynowe-100.html ? Jeśli tak to jak się u Was sprawdza ?