Rolety zewnętrzne na okna dachowe

dankow
Małomówny
Małomówny

Rolety zewnętrzne na okna dachowe

Post autor: dankow »

Czy ktoś z Was korzysta z rolet zewnętrznych na oknach dachowych? Zastanawiam się, czy warto – chodzi mi głównie o komfort latem i ochronę przed nagrzewaniem.

oknoAD

emts
Zaangażowany
Zaangażowany

Re: Rolety zewnętrzne na okna dachowe

Post autor: emts »

Mam okna dachowe FAKRO i do nich właśnie zamówiłam rolety zewnętrzne – jestem bardzo zadowolona z efektu. Latem różnica w komforcie jest naprawdę odczuwalna, dużo mniej się nagrzewa, a do tego lepiej zaciemnia wnętrze, co sprawdza się też przy popołudniowym odpoczynku. Jeśli chcesz poczytać więcej o tym, dlaczego warto się na nie zdecydować, polecam ten artykuł:
https://praktycznabudowa.pl/dlaczego-wa ... a-dachowe/
tetrus
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Re: Rolety zewnętrzne na okna dachowe

Post autor: tetrus »

Tak, korzystam z rolet zewnętrznych na oknach dachowych od dwóch sezonów i mogę szczerze polecić – różnica latem jest naprawdę odczuwalna. Wcześniej na poddaszu było nie do wytrzymania w upały, a teraz temperatura utrzymuje się na dużo bardziej komfortowym poziomie. Rolety dobrze blokują promienie słoneczne, zanim te w ogóle dotrą do szyby, więc nagrzewanie jest zdecydowanie mniejsze niż przy samych roletach wewnętrznych. Dodatkowo dają trochę wyciszenia przy deszczu i chronią okna przed gradem. Jeśli zastanawiasz się głównie nad komfortem latem – moim zdaniem warto.
ODPOWIEDZ