Piła formatowa do zakładu

emts
Zaangażowany
Zaangażowany

Piła formatowa do zakładu

Post autor: emts »

Jestem na etapie wyposażania nowego warsztatu i mam ograniczoną przestrzeń. Potrzebuję piły formatowej ale większość modeli które widziałem to ogromne maszyny. Czy są jakieś kompaktowe wersje które nadal dadzą przyzwoitą jakość cięcia?

oknoAD

dankow
Małomówny
Małomówny

Re: Piła formatowa do zakładu

Post autor: dankow »

Tak, są całkiem spoko kompaktowe piły formatowe które nie zdominują Ci całego warsztatu. Nie musisz kupować tych gigantycznych maszyn żeby mieć dobrą precyzję. Kluczem jest znalezienie czegoś z solidną konstrukcją mimo mniejszych gabarytów, żeby stabilność była zachowana. Ważne żeby stół był z porządnego materiału typu żeliwo albo gruba stal, wtedy nawet mniejsza maszyna nie będzie wibrować przy cięciu. Sprawdź dokładnie długość stołu formatowego bo to decyduje jakie arkusze będziesz mógł ciąć, jak masz metr dwadzieścia to do większości zastosowań wystarczy. Mniejsze piły często mają silniki o mocy około czterech kilowatów co jest całkiem ok do płyt wiórowych i MDF, nie musisz mieć jedenastokilowatowego potwora jak nie ciąć będziesz twardego drewna litego. Zwróć uwagę czy ma wszystkie podstawowe funkcje typu regulacja wysokości, przechył tarczy i jeśli możliwe to podcinacz, te rzeczy są ważniejsze niż sam rozmiar maszyny. Dobre kompaktowe piły mają często bardzo przemyślaną konstrukcję gdzie wszystko jest blisko siebie ale nadal wygodnie się pracuje. Nie daj się zwariować tym że mniejsza znaczy gorsza, to zależy od wykonania nie od rozmiaru. Poszukaj opinii użytkowników konkretnych modeli, szybko się zorientujesz które są solidne a które to tylko ładnie wyglądające zabawki. Spory wybór sprzętu znajdziesz na stronie producenta https://www.lazzuri.pl/produkty/pily-formatowe/
ODPOWIEDZ