niemiecki nacjonalizm w internecie.
-
wood_packer
niemiecki nacjonalizm w internecie.
Hitler Zyje !!
Proszę o opinię : Ostatnio spotkałem się z tym , że w niemieckim forum technicznym wypowiadano się dość nieciekawie o firmach z Polski . Kiedy wypowiedziałem się na ten temat został mi zablokowany dostęp do tego forum . Podobnie kiedy chciałem zarejestrować się w niemieckiej giełdzie stolarskiej .
Co ciekawsze właścicielem tych portali jest znana firma działająca w Polsce .Czy tak niemcy będą walczyli z konkurencją ???
A może oknonet pokusi się aby zrobić takie forum dla niemieckich klientów indywidualnych gdzie byśmy mogli łapać kontakty ??
napiszcie czy spotkaliście się z takimi przypadkami .Osobiście bardzo mi się to nie podoba .
Proszę o opinię : Ostatnio spotkałem się z tym , że w niemieckim forum technicznym wypowiadano się dość nieciekawie o firmach z Polski . Kiedy wypowiedziałem się na ten temat został mi zablokowany dostęp do tego forum . Podobnie kiedy chciałem zarejestrować się w niemieckiej giełdzie stolarskiej .
Co ciekawsze właścicielem tych portali jest znana firma działająca w Polsce .Czy tak niemcy będą walczyli z konkurencją ???
A może oknonet pokusi się aby zrobić takie forum dla niemieckich klientów indywidualnych gdzie byśmy mogli łapać kontakty ??
napiszcie czy spotkaliście się z takimi przypadkami .Osobiście bardzo mi się to nie podoba .
-
mirek
Re: niemiecki nacjonalizm w internecie.
po co pchasz sie tam gdzie cie nie prosza ????wood_packer pisze:Hitler Zyje !!
-
Gościu
-
mirek
moze jestem cwok to jest moj problem jaki jestem , a tobie zadalem pytanie na ktore nie potrafisz udzielic odpowiedzi.Gościu pisze:Mirek ty chyba ćwok jesteś jak nie rozumiesz o co chodzi i próbujesz robić sobie jaja.
A może ty "gwiazda" jesteś?
twoj problem polega na tym ze logujesz sie z polskiego serwera i automatycznie jestes " kasowany " po twojej wypowiedzi sadze ze ci "nacionalisci " wiedza co robia blokujac ci dostepu na swoje strony .
Nacionalizm - jest to obrona wlasnej tozsamosci narodowej i nie ma to nic wspolnego w ograniczaniu dostepu do stron internetowych. Wole taka forme nacionalizmu od twojego polskiego CHAMSTWA.
-
Gość
-
rrq
Nacjonalizm to slepe promowanie swej narodowości, Hitlerowi uwierzyli, że nacjonalizm jest OK i obozy sa OK a inni to smiecie. Niestety w naszych kolegaz z zachodniej granicy nadal siedzi to coś. Polakow nie lubią na calym swiecie moze dlatego, że marudzimy ze jestesmy chamami- zmienmy siebie a zmienimy ludzi wokól sibie.
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
-
jarro
-
Gość
Przynajmniej od lat bronią swojego rynku przed obcymi towarami i to głównie przy pomocy pariotycznego nastawienia,żeby wspirać swoich iswoje produkty, bo przynajmniej wtedy pieniądz zostaje w kraju i wtedy może i u mnie kto co kupi jak bedzie miał pieniądz - logiczne. A jezeli ja preferuje obce, to robie reklame obcemu i kupią u obcegoa nie u sąsiada to i sasziad nie bedzie miał szmalu,zeby kupić okna u mnie - proste i logiczne. Tylko Polacy tego jakoś nie widzą i jak biora z kogo wzór to z tamtecznych ćpunów i se kolczyki w różne miejsca wkładają. NASLADOWAC , ale to co madre - nie?
.....................
niech Pan Admin w koncu sie zmusi by moderowac to forum. bajzel sie robi pierwsza klasa. kazdy temat w koncu schodzi na flame'y. wstyd branzo, wstyd.
Co do ostatniego postu: wyslij sobie czlowieczku takie cos np do szefa: moze cie pochwali za elokwencje
Co do ostatniego postu: wyslij sobie czlowieczku takie cos np do szefa: moze cie pochwali za elokwencje
"najwiekszy dealer okien: Bill Gates..."
-
Pan Starszy
Patriotyzm – to takie pojęcie, które od jakiegoś czasu, nie wiedzieć dlaczego jest w Polsce bardzo napiętnowane; pewne nastawienie obecne szczególnie w mediach zdaje się traktować patriotyzm na równi z szowinizmem, czy nawet nacjonalizmem, albo rasizmem; a tymczasem patriotyzm opiera się na całkowicie zdroworozsądkowych przesłankach i jest oznaką zdrowia psychicznego – bo jeżeli ktoś akceptuje siebie i nie ma jakiś strasznych kompleksów, to również szanuje i życzliwie odnosi się do innych rodaków logicznie widząc,że ich powodzenie jest w jakimś stopniu i jego własnym powodzeniem; złe mówienie i blokowanie pozytywnych opinii o Polsce przez niemieckie chat’y, o ile ma miejsce, jest już przejawem szowinizmu i zażartej obrony wszechobecnego zwłaszcza w Europie wschodniej zachwytu dla wszystkiego co niemieckie ( będącego w dużej mierze wynikiem wiekowej już propagandy i różnych zabiegów socjo-technicznych ). Tym niemniej należy bronić zasad zdrowego partiotyzmu. O ile ze wzgledów historycznych w przypadku Niemiec będzie on zawsze odbierany z większą rezerwą a niejednokrotnie wręcz strachem, o tyle w przypadku patriotyzmu polskiego cierpimy ostatnio na jego dotkliwy deficyt. Dla opamiętania przypomnę tylko, ze objawianie wysoce negatywnych opinii (powstałych np. w wyniku frustracji jakaś konkretną sytuacją , czy postępkiem kogo ) i odnoszenie jej w formie ogólnej krytyki do całej nacji jest o tyle nierozsądne, co przede wszystkim ujawnia jakies osobiste problemy i kompleksy głoszącego takie poglądy; czasami wręcz, ze względu na anonimowy charakter wypowiedzi na forum, można odnieść wrażenie jakby komu zależało, żeby obnizać poziom prezentowanych wypowiedzi; czyżby komuś zależało, żeby potem módz powiedzieć ‘’ no tak ...w Polsce to tak jest...” . Powstrzymanie się od wypowiedzi nacechowanych emocjonalnie, a skupienie się na argumentach wyrażanych rzeczowo podnosi zarówno zainteresowanie jak i odnosi retoryczny skutek w przeciwieństwie do dzikich odzywek i pyskówek.I to by było na tyle.
Nic dodać , nic ująć .
Szkoda tylko , że druga część tego postingu nie pochodzi od właściciela oknonet.pl Pana Andrzeja Kubickiego .
Pozdrawiam
Theo
www.window.pl
Szkoda tylko , że druga część tego postingu nie pochodzi od właściciela oknonet.pl Pana Andrzeja Kubickiego .
Pozdrawiam
Theo
www.window.pl
Witam Panie THEO
Od kilku dni śledzę ten wątek i rozważam co napisać. Jeszcze 2 tygodnie temu nie miałbym wątpliwości. Jednak wydarzyło sie coś co mnie kompletnie zaskoczyło. W związku z tym, że uruchomilismy naszą redakcję zagraniczną ( niemieckojęzyczną) dużo rozmawiamy z Nienieckimi firmami. Sa to różne kontakty, jednak pewien komentarz kompletnie mnie "przytkał". Chodzi własnie o portal o którym wspomina wood_packer w pierwszym poście. Prosze sobie wyobrazić, że nasza propozycja współpracy jest tam rozważana ale padło takie mniej wiecej zdanie "musimy sprawdzić co na to niemiecka branża jeśli my bedziemy współpracowac z polskim portalem". Sam nie wiem, może za wcześnie to pisze , dziś bedziemy dzwonic i dopytywac się o co własciwie chodzi?
Nie wypada? wstyd? Rzeczywiście ten portal robiony jest przez ludzi związanych z znaną firmą niemiecką i może to jest tylko kwestia jednego człowieka, jednego własciciela. Nasze kontakty z polskim przedstawicielem też nie wzbudzaja naszego zachwytu. Ale to co pisze wood_packer i to co usłyszeliśmy składa się na niepokojacy obraz. Chciałbym się mylić, bardzo ciężko byłoby mi zmieniać moje bardzo pozytywne zdanie o Niemcach. Nadmienię tylko, że ten portal nie ma nawet połowy naszej ogladalności..taki drobiazg niby ale..
Andrzej Kubicki
Objecuję sprostować wszytko to co napisałem jesli wynikneło z nieporozumien np językowych, bardzo liczę na to, że tak będzie.
Od kilku dni śledzę ten wątek i rozważam co napisać. Jeszcze 2 tygodnie temu nie miałbym wątpliwości. Jednak wydarzyło sie coś co mnie kompletnie zaskoczyło. W związku z tym, że uruchomilismy naszą redakcję zagraniczną ( niemieckojęzyczną) dużo rozmawiamy z Nienieckimi firmami. Sa to różne kontakty, jednak pewien komentarz kompletnie mnie "przytkał". Chodzi własnie o portal o którym wspomina wood_packer w pierwszym poście. Prosze sobie wyobrazić, że nasza propozycja współpracy jest tam rozważana ale padło takie mniej wiecej zdanie "musimy sprawdzić co na to niemiecka branża jeśli my bedziemy współpracowac z polskim portalem". Sam nie wiem, może za wcześnie to pisze , dziś bedziemy dzwonic i dopytywac się o co własciwie chodzi?
Nie wypada? wstyd? Rzeczywiście ten portal robiony jest przez ludzi związanych z znaną firmą niemiecką i może to jest tylko kwestia jednego człowieka, jednego własciciela. Nasze kontakty z polskim przedstawicielem też nie wzbudzaja naszego zachwytu. Ale to co pisze wood_packer i to co usłyszeliśmy składa się na niepokojacy obraz. Chciałbym się mylić, bardzo ciężko byłoby mi zmieniać moje bardzo pozytywne zdanie o Niemcach. Nadmienię tylko, że ten portal nie ma nawet połowy naszej ogladalności..taki drobiazg niby ale..
Andrzej Kubicki
Objecuję sprostować wszytko to co napisałem jesli wynikneło z nieporozumien np językowych, bardzo liczę na to, że tak będzie.
-
Gość
Oni się boją polskiego producenta zarówno okien jak i profili. jeteśmy po prostu TAŃSI. Lepsi [wykluczając polskich partaczy - bo o nich nie warto mówić].
Wielokrotnie rozmawiałem z Niemcami [tymi z zachodu Niemiec - bo to oni mają kasę] na temat pracowitości i sumienności a także inteligencji ich robotnika ze Wschodnich landów. Im się nie chce pracować - tęsknią za komuną.
Coraz więcej polskich firm eksportuje do Niemiec. Kto tego nie zna i nie robi to jego sprawa. Ja bym się nie obawiał i robił swoje.
A tych co na tym Forum ubliżają trzeba po prostu olać - dewiantów i chorych psychicznie nie brakuje. Internet jest anonimowy stąd tylu na nim psycholi, prostaków, tępaków. Chamskich odpowiedzi. Olać ich.
-
Gość
Dbajmy o nasz image, żebyśmy nie byli widzeni jako prostaki co tylko ubliżać potrafią i wzajemnie kopać, donosić.
Wiem, że to jest trudne - eliminować takie wypowiedzi i kretyństwa. Zaraz się odezwie "obrońca" demokracji. Sęk w tym, że większość z nas nie wie co to jest demokracja - uważa, że wszystko można.
J.P.
Drogi Panie Andrzeju ,
wspominając o drugiej części postingu "Starszego Pana" miałem na myśli poziom wypowiedzi (a raczej emocjonalnych pyskówek) większości uczestników tego forum .
Ten problem był już wielokrotnie poruszany przez innych forumowiczów , ale niestety do dnia dzisiejszego nie było znane zdanie osoby , która ma największy wpływ na ucywilizowanie tego forum , czyli Pańskie Panie Andrzeju . Rozważania na temat naszego Image w Niemczech ma jak najbardziej sens , ale ważniejsze są moim zdaniem problemy wynikłe w trakcie funkcjonowania forum dyskusyjnego oknonet.pl , które nas - użytkowników bezpośrednio dotyczą .
Mam tutaj pytanie : czy nie można się porozumieć z takimi użytkownikami jak maxio itp. i poprosić tych Panów (ewent.Panie) o pomoc w moderowaniu tego projektu ? (zakładając , że osoby te miałyby na to ochotę)
Pozdrawiam
Theo
www.alu.pl
wspominając o drugiej części postingu "Starszego Pana" miałem na myśli poziom wypowiedzi (a raczej emocjonalnych pyskówek) większości uczestników tego forum .
Ten problem był już wielokrotnie poruszany przez innych forumowiczów , ale niestety do dnia dzisiejszego nie było znane zdanie osoby , która ma największy wpływ na ucywilizowanie tego forum , czyli Pańskie Panie Andrzeju . Rozważania na temat naszego Image w Niemczech ma jak najbardziej sens , ale ważniejsze są moim zdaniem problemy wynikłe w trakcie funkcjonowania forum dyskusyjnego oknonet.pl , które nas - użytkowników bezpośrednio dotyczą .
Mam tutaj pytanie : czy nie można się porozumieć z takimi użytkownikami jak maxio itp. i poprosić tych Panów (ewent.Panie) o pomoc w moderowaniu tego projektu ? (zakładając , że osoby te miałyby na to ochotę)
Pozdrawiam
Theo
www.alu.pl
Panie Theo
Poruszany temat przez Pana jest dla mnie bardzo ważny. Od dłuższego czasu zbieram wiedzę w całym internecie, konsultuje to z wieloma ludźmi i uważnie wsłuchuję się w opinie na forum.
Na razie nie znalazłem rozwiązania które by mnie uspokoiło lub zadowoliło. Nie jestem zwolennikiem personalnego cenzurowania, głownie dla tego że ja sobię nie daję prawa do decydowania co jest dopuszczalne a co nie. Każdy ma swoje granice i dlaczego moje miały by być jakimś wyznacznikiem dla Tysięcy czytelników.
Powstał natomiast pomysł który ma w sobie cos interesującego. W zwiazku z tym, ze przygotowujemy zupełnie nowy oknonet w tym nowe Forum, bedziemy mogli uwzględnić problemy o których mówimy. Pomysł polega na tym aby cenzurę dać nie w rece 2 czy 3 osób tylko w ręce demokracji. Jesli np będziemy mogli klinąć przy poście który nam sie nie podoba że np " ten postu tu nie chcę" i liczba takich kliknięc przekroczy jakiś procent w stosunku do liczby "przeczytań" to znalazłby się ten tekst albo w jakimś "czyśccu" albo został wyrzucony.
Jest to jakis pomysł, dopracowujemy go i mi sie podoba. Oczywiście podrzucimy go do dyskusji na forum.
Dziekuję za życzliwe uwagi i pozdrawiam
Andrzej Kubicki
Poruszany temat przez Pana jest dla mnie bardzo ważny. Od dłuższego czasu zbieram wiedzę w całym internecie, konsultuje to z wieloma ludźmi i uważnie wsłuchuję się w opinie na forum.
Na razie nie znalazłem rozwiązania które by mnie uspokoiło lub zadowoliło. Nie jestem zwolennikiem personalnego cenzurowania, głownie dla tego że ja sobię nie daję prawa do decydowania co jest dopuszczalne a co nie. Każdy ma swoje granice i dlaczego moje miały by być jakimś wyznacznikiem dla Tysięcy czytelników.
Powstał natomiast pomysł który ma w sobie cos interesującego. W zwiazku z tym, ze przygotowujemy zupełnie nowy oknonet w tym nowe Forum, bedziemy mogli uwzględnić problemy o których mówimy. Pomysł polega na tym aby cenzurę dać nie w rece 2 czy 3 osób tylko w ręce demokracji. Jesli np będziemy mogli klinąć przy poście który nam sie nie podoba że np " ten postu tu nie chcę" i liczba takich kliknięc przekroczy jakiś procent w stosunku do liczby "przeczytań" to znalazłby się ten tekst albo w jakimś "czyśccu" albo został wyrzucony.
Jest to jakis pomysł, dopracowujemy go i mi sie podoba. Oczywiście podrzucimy go do dyskusji na forum.
Dziekuję za życzliwe uwagi i pozdrawiam
Andrzej Kubicki
-
Pan Starszy
Pragnę wyrazic wdzięczność Panu Theo oraz Panu Andrzejowi Kubickiemu za zajęcie głosu w sprawie tego forum. Wasze wypowiedzi świadczą jednoznacznie o poważnym i odpowiedzalnym stosunku do poziomu prezentowanych tutaj wypowiedzi. Myślę, iż ponad wszystkie rozwiązania systemowe ( ktore z konieczności wiązałyby się z ograniczaniem swobody (podkreślam:swobody a nie wolności) wypowiedzi najważniejsze jest takie właśnie jasne przypomnienie dobrych zasad. Jestem przekonany, że większość forumowiczów nawet jeżeli zdarzył im się tutej jekiś wybryk już sie zawstydziło i napewno taka reakcja jak moja, a tym barzdziej wasza rozwiąże trochę ten problem na najbliższą przyszłość. Są jeszcze użytkownicy sporadyczni i przychodzą nowi. Podejrzewam, iż może wystarczyć od czasu do czasu takie przypomnienie, by zniechęcić co bardziej porywcze osoby od nieprzemyślanych wypowiedzi i uwag. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Szczególne pozdrowienia dla Pana Andrzeja Kubickiego - jestem przekonany,iż pomimo wszystkie wpadki - forum pełni bardzo pozytywną rolę w branży. Pan Starszy
Panie Andrzeju jestem jak najbardziej za , sam Pan sobie zdaje sprawe jak nieraz błaha z pozoru wypowiedz może okazać się opłakana w skutkach dla jakieś firmy . To forum , ten cały portal stał się spotkaniamy różnych osób z branży i chwała całej redakcji za to , ale z rozwojem w parze idzie odpowiedzialność . Muszą Państwo wprowadzić jakiąś formę moderowania wypowiedzi i to jak najszybciej .... Chyba nie było firmy która by nie ucierpiała w jakiś sposób poprzez głupie wypowiedzi niektórych "anonimowych" wypowiedzi . Od Dobroplastu po Tras , od Bajcara po Oknoplast , od Normy 2000 po Fonfare, czy Budvar . A na to forum wbrew pozorom zagląda wielu prezesów i właścicieli firm z branży , czasami zaglądają tu ludzie z GPW (apropo TRAS) i każda głupia wypowiedź byłego sfrustrowanego pracownika o tym że TRAS upada i nie podniesie się albo prezes zwariował i wyrzyca najlepszych pracowników albo sami odchodzą itp... tak aby poprostu zaszkodzić firmie odrazu może wywołać niepewność wśród inwestorów . Dlatego ponawiam swoją wcześniejszą petycję trzeba koniecznie coś z tym zrobić aby to forum rzeczywiście służyło do wymiany poglądów a nie rzucania błotem i celowego/niecelowego szkodzenia poszczególnym firmom ....
Maxio
-
wood_packer
infprmacja to potęga
No to jezeli niemieccy produceńci mogą mieć coś do tego to bardzo dziwne. Biznes to biznes. ja osobiście wspólpracuję z wieloma niemieckimi firmami i jest to bardzo obiecująca współpraca. Dla Was drodze Państwo na jednae ze swoich stron umieściłem listę niemieckich producentów okien i drzwi, 25 stron w pdf . Naprawdę trzeba docierać prosto do zainteresowanych. Ktoś kto chce tanio produkować musi tanio kupić. Jeżeli nasze firmy handlowe zaczną szukać odborców w niemczech to ich znajdą. Jeżeli szukacie odbiorców , tu ukłon do wspaniałych firm handlowych, ktore w otatnich latach nam wyrosły i urosły, nie szukajcie pośredników. Pto lista http://wmiwm.w.interia.pl . Proszę wejść na stronę Linki do na górnym pasku , na samym dole strony znajdziecie listę producentów BRD . Adrest , telefony e-maile . Informacja to potega .
-
Gość
-
Pan Starszy i juz
-
DAREK 13
I co na to twój psychoanalityk.maxio pisze:Panie Andrzeju jestem jak najbardziej za , sam Pan sobie zdaje sprawe jak nieraz błaha z pozoru wypowiedz może okazać się opłakana w skutkach dla jakieś firmy . To forum , ten cały portal stał się spotkaniamy różnych osób z branży i chwała całej redakcji za to , ale z rozwojem w parze idzie odpowiedzialność . Muszą Państwo wprowadzić jakiąś formę moderowania wypowiedzi i to jak najszybciej .... Chyba nie było firmy która by nie ucierpiała w jakiś sposób poprzez głupie wypowiedzi niektórych "anonimowych" wypowiedzi . Od Dobroplastu po Tras , od Bajcara po Oknoplast , od Normy 2000 po Fonfare, czy Budvar . A na to forum wbrew pozorom zagląda wielu prezesów i właścicieli firm z branży , czasami zaglądają tu ludzie z GPW (apropo TRAS) i każda głupia wypowiedź byłego sfrustrowanego pracownika o tym że TRAS upada i nie podniesie się albo prezes zwariował i wyrzyca najlepszych pracowników albo sami odchodzą itp... tak aby poprostu zaszkodzić firmie odrazu może wywołać niepewność wśród inwestorów . Dlatego ponawiam swoją wcześniejszą petycję trzeba koniecznie coś z tym zrobić aby to forum rzeczywiście służyło do wymiany poglądów a nie rzucania błotem i celowego/niecelowego szkodzenia poszczególnym firmom ....
Nie zgadzam się całkowicie że jakaś wypowiedź na tym forum przysporzy komu kolwiek wiele wiekszych przykrości niż złość i wstyd.
Jeśli znasz jakiś konkret to zapodaj, niecg wszyscy zobaczą moc słowa co firmy powala.
Prezesi pilnujcie swoich tajemnic, ujawnione na tym forum moga WAS zabić.
Ty to musisz mieć z ludźmi na pieńku skoro nawet netu się BOISZ.
Pozdrawiam.
Słuchaj Darek o ile się domyślam to ty jestes tzw."diler" czyli prowadzisz interes lokalnie , na lokalnym rynku . Ciebie jako dilera mało osób zna z branży a firmy typu BAJCAR czy DOBROPLAST czy DRUTEX czy TRAS zna prawie każdy co siedzi w branży .
Przez nie potwierdzone bzdury wypisywane na tym forum przez jakiś frustratów wiele firm cierpi , i to nie o to chodzi że że jakiś indywidualny kilent wejdzie , tylko że w tych ciężkich czasach KAŻDĄ , powtarzam KAŻDĄ firmę można posądzić o to że stoi na skraju bankrutctwa , a wypisywanie bzdur typu TRAS upada kiedyś czy Bajcar na krawędzi nikomu nie pomaga , to jest typowa zagrywka aby komuś zaszkodzić ...
Nawet nie wiesz ile bzdur wyssanych z palca wypisują tutaj jacyś wariaci , którzy swoją wiedze opierają na zasadzie usłyszałem od kolesia który kiedyś od nich brał że teraz firma X robi badziewie i upada . Dużo firm aby mieć mniej roboty z ew. tłumaczeniem się nie komentuje wypowiedzi na tym forum , ale tylko i wyłącznie po to aby temat umarł śmiercią naturalną .
A ja już kiedyś sprawdziłem moc forum.oknonet.pl i uwierz mi jest DUŻA , nawet nie jesteś w stanie wyobrazić sobie jak mala jest ta branża i jak wieści (te złe w szczególności) się szybko rozchodzą .
Przez nie potwierdzone bzdury wypisywane na tym forum przez jakiś frustratów wiele firm cierpi , i to nie o to chodzi że że jakiś indywidualny kilent wejdzie , tylko że w tych ciężkich czasach KAŻDĄ , powtarzam KAŻDĄ firmę można posądzić o to że stoi na skraju bankrutctwa , a wypisywanie bzdur typu TRAS upada kiedyś czy Bajcar na krawędzi nikomu nie pomaga , to jest typowa zagrywka aby komuś zaszkodzić ...
Nawet nie wiesz ile bzdur wyssanych z palca wypisują tutaj jacyś wariaci , którzy swoją wiedze opierają na zasadzie usłyszałem od kolesia który kiedyś od nich brał że teraz firma X robi badziewie i upada . Dużo firm aby mieć mniej roboty z ew. tłumaczeniem się nie komentuje wypowiedzi na tym forum , ale tylko i wyłącznie po to aby temat umarł śmiercią naturalną .
A ja już kiedyś sprawdziłem moc forum.oknonet.pl i uwierz mi jest DUŻA , nawet nie jesteś w stanie wyobrazić sobie jak mala jest ta branża i jak wieści (te złe w szczególności) się szybko rozchodzą .
Maxio
-
Pan Starszy
Znam co najmniej dwa dobrze udokumentowane przypadki inwestorow ( posredników) którzy zrezygnowali z zakupu okien w jednej z firm opisywanych na tym forum bezkarnie w świetle, delikatnie rzecz ujmując, nieprzychylnym. W jednym i drugim przypadku powodem był strach przed firmą,która w zawartych tutaj komentarzach jawi się jako nierzetelna i taka z którą wiąże się wiele afer, niezrozumialych sytuacji, gróźb i t.d. Jestem przekonany, że ta firma odniosła wymierne straty z powodu tych publikacji. Oczywiście nie jestem niezawisłym sądem,żeby zajmować sie tymi oskarżeniami, czy wysłuchiwac obrony,a tym bardziej rozstrzygać o prawdziwości tych zarzutów. Wiele z nich jednak jawi się jako efekt osobistych urazów, czy frustracji piszących. Nie myślę, ażeby sprawiedliwą karą, za jakieś osobiste niepowodzenia ( nawet zawinione) ze strony procowaników czy właścicieli firmy było takie deprymowanie imagu'u firmy zwiazane nieuchronnie z wymierną stratą zysku ( sprzedazy ). To czysta dzicz i tyle! poza tym dziwi mnie obecnie stosowana tutaj cenzura likwidujaca takie jak moja wypowiedzi a pozostawiająca całą masę absolutnie bezprzedmiotowych inwektyw i wulgaryzmów. Czyżby jednym z zadan tgo forum miałoby byc kształtowanie obrazu naszej branży jako zlepku nic nie wartej hołoty i chamstwa? Zauwazyłem na innych tego typu stronach podobne tendencje. Wydaje sie w takiej sytuacji,ze apelowanie o wyższy poziom wypowiedzi ipowazna dyskusję przypomina klasyczny przykład prac syzyfowych. I to by było na tyle.
cytat:
"poza tym dziwi mnie obecnie stosowana tutaj cenzura likwidujaca takie jak moja wypowiedzi a pozostawiająca całą masę absolutnie bezprzedmiotowych inwektyw i wulgaryzmów. Czyżby jednym z zadan tgo forum miałoby byc kształtowanie obrazu naszej branży jako zlepku nic nie wartej hołoty i chamstwa?"
Wyjasnię krótko, nikt, ani Ja nie cenzurowałem Pana wypowiedzi i ... to wszystko. Nadal tego nie robię jak Pan widzi. A Pana drugie pytanie zostawiam ..... każdy, myśle jest w stanie sobie na nie odpowiedzieć.
pozdrawiam
Andrzej Kubicki
red. nacz.
"poza tym dziwi mnie obecnie stosowana tutaj cenzura likwidujaca takie jak moja wypowiedzi a pozostawiająca całą masę absolutnie bezprzedmiotowych inwektyw i wulgaryzmów. Czyżby jednym z zadan tgo forum miałoby byc kształtowanie obrazu naszej branży jako zlepku nic nie wartej hołoty i chamstwa?"
Wyjasnię krótko, nikt, ani Ja nie cenzurowałem Pana wypowiedzi i ... to wszystko. Nadal tego nie robię jak Pan widzi. A Pana drugie pytanie zostawiam ..... każdy, myśle jest w stanie sobie na nie odpowiedzieć.
pozdrawiam
Andrzej Kubicki
red. nacz.
-
Pan Starszy
Przyznam się zatem krótko.Moją wypowiedzią była usunieta wypowiedź w temacie o ABM-ie, o tym,ze zamierzałem tam kupić okna, a po przeczytaniu informacji o firmie na OKNONET'cie kupiłem gdzie indziej. Zapomniałem ją sygnowac (w tym wieku to juz ma prawo sie zdarzyć) i poszła jako Gość. Niemniej jednak została usunięta choć nie zawierała nic obraźliwego, ani pomówienia, ani krzywdy nikomu zrobić nie mogła. Ot, niech się Pan przyzna Panie Andrzeju - to Panu zrobiło sie niewyraźnie - bo takie gremialne plucie i smarowanie jakie tutaj ma miesjce mogło nagle znaleźć jakieś wymierne rezultaty. Pozostawanie natomiast licznych wulgaryzmów, czy gróźb, czy zwykłych pogróżek ( " ty gnoju" np. w post'ie o Glaspolu w odniesieniu do przedmówcy) rodzi pytania. Skoro jest cenzura - dlaczego zostawia takie bezsensowne wypowiedzi. Po co? Po jakiego gwinta? Jedyny ich wydźwięk to ogólna frustracja poziomem wypowiedzi. Ani dla forum ani dla branzy ni dobrego to nie przynosi. Jestem za cenzura - ale wyłącznie obyczajową oraz co oczywiste - prawną. T.zn. Nie mozna zamieszczać tekstów, które zawieraja okreslenia lub informacje stanowiące przestepstwo. a przestepstwem jest np. pomawianie kogo o to że bankruuje jażeli nie bankrutuje, albo ,ze j est nieuczciwy. Najpierw sad musiałby to uznać i dodatkowo zezwolić ( jest to dodoatkową karą ) na publikowanie danych delikwenta. Inaczej jest wolna amerykanka w stylu telewizji białoruskiej , czy propagandy chińskiej, gdzie publikator decyduje kogo mozna, akogo nie zmieszać z błotem. I to by było na tyle
-
Pan Starszy
Jeszcze jedno. W temecie o ABM-ie zawarłem moja propozycje cenzurowania wypowiedzi. Dobrze byłoby równiez w zwiazku z tym,zeby był dostepny jakis adres ( inny niz internetowy) redakcji. W przypadku informacji o pejoratwnym charakterze, acz ważnych ( Np. gdy ktoś rzeczywiście plajtuje, albo został skazany prawomocnym wyrokiem sądu za oszustwa starczyłoby stosowną informację (równiez anonimowo ) przesłac do redakcji ( w postaci odpisu , czy nawet numeru sprawy ) i wtedy redakcja sama może ją z pożytkiem dla branży opublikować, a już napewno nie cenzurowac takich informacji,kiedy napłyną. Można wszystko zrobic legalnie i w sposób cywilizowany przy minimalnym wysiłku. Wóczas wzrośnie jedynie zaufanie i prestiz tego forum.Dziękuję.
-
wolfe
-
Gość
Drogi Panie Wolfe. Pańska wypowiedź wydaje się być nie na temat. Jeżeli zawiera sugestię,iz Pan Starszy ma cokolwiek wspólnego ze wspomnianą instytucją ( którj zresztanie daże sympatią, aleto juz inna sprawa ) to niestety - pudło. Na przyszłość polecam strzelac celniej, albo u siebie na ogródku i do rzeczy.wolfe pisze:ITB wpada we flustrację?, może mi się tylko tak wydaje. Patrząc na 1-go maja mogą się chłopy i dziewczęta załamać... Prawda Panie Starszy?
Poza tym o ile wiem to rola ITB ( niestety) nie skończy się z 1-szym maja.
I to by bylo na tyle.