dane techniczne profili

dociekliwiec

dane techniczne profili

Post autor: dociekliwiec »

Witam wszystkich czytelników forum. Piszę artykuł do lokalnej gazety na temat profili okiennych i potrzebuję trochę informacji technicznych. Mianowicie rys. techniczne i współczynniki izolacji profili z aprobat technicznych następujących profili (np skany):
- Thyssen AD i MD
- ALUPLAST IDEAL 2000 EURO
- DECEUNINCK MONDIAL
- KNIPPING 3000
- PANORAMA 2000
- LB STYL 2000/PAD
- ALUPLAST IDEAL 2000
- RYVEN

Jeżeli ktoś ma takie informacje i chce się podzielić z góry dziękuję.
Oto mój adres : [email protected]

oknoAD

Gość

Post autor: Gość »

Sama śmietanka
Gość

Najlepsze , trwałe , ekologiczne , funkcjonalne , nie wymagają konserwacji , a lepiej byś zrobił zwracając się do dostawców swoich
profili , może odkurzą Ci jakieś dane i zechcą przesłać i weś poprawkę że będą " lekko " zawyżone
dociekliwiec

Wysłałem zapytania do producentów wymienionych profili, ale chyba im nie zależy by informować ludzi co naprawdę sprzedają, jakie parametry mają profile - milczą. Po co ujawniać takie informacje skoro nieświadomym wszystko można wcisnąć. :twisted:
dociekliwiec

Anonymous pisze:Najlepsze , trwałe , ekologiczne , funkcjonalne , nie wymagają konserwacji , a lepiej byś zrobił zwracając się do dostawców swoich
profili , może odkurzą Ci jakieś dane i zechcą przesłać i weś poprawkę że będą " lekko " zawyżone
Jak dane z Aprobaty Technicznej mogą być zawyżone??
Gość

Dane w Aprobatach technicznych nie są zawyżone.
Natomiast podane tam są KONKRETNE przekroje profili PVC [ościeżnica, ościeżnica + skrzydło, skrzydło+ słupek] z konkretną szybą zespoloną i z konkretnym usztywnieniem. Dane te w żaden sposób nie będą świadczyć co jest lepsze a co gorsze. Może być tak, że profile 5-komorowe są "zimniejsze" od trójkomorowych. Ponadto w aprobatach są dwie metody określania izolacyjności cieplnej profili.

dociekliwiec

"Dane te w żaden sposób nie będą świadczyć co jest lepsze a co gorsze."

Czemu nie? Czy Pan/Pani podważa wiarygodność ITB? Jeżeli profile 5k mają słabsze parametry niż 3k to po jakiego diabła przepłacać za 5k? Zawsze uważałem, że aprobata to dokument stwierdzający jakie walory ma dana rzecz. Czy się myliłem? W takim razie w jaki sposób porównać profile? :?: Pozdrawiam.
Gość

Chodzi o to, że [niestety] w aprobatach są dwie, nieporównywalne, metody określania U ram. Badawcza i obliczeniowa - komputerowo.
Samo podawanie szczegółowych wartości nic nie da bo wartości te dotyczą konkretnych zestawień profili [z szybami i z usztywnieniami], za każdym razem innych a nie dla całego systemu.
Dlatego nie można podać, że system A ma ramy o U= 1,3 a system B ramy o U= 1,25.
Żaden systemodawca nie zgodzi się na publikowanie tych danych - i ma rację - to do niczego nie prowadzi. Taki artykuł też nic nie da poza zamieszaniem.
pvc
Małomówny
Małomówny

Re: dane techniczne profili

Post autor: pvc »

dociekliwiec pisze:Witam wszystkich czytelników forum. Piszę artykuł do lokalnej gazety na temat profili okiennych i potrzebuję trochę informacji technicznych. Mianowicie rys. techniczne i współczynniki izolacji profili z aprobat technicznych następujących profili (np skany):
- Thyssen AD i MD
- ALUPLAST IDEAL 2000 EURO
- DECEUNINCK MONDIAL
- KNIPPING 3000
- PANORAMA 2000
- LB STYL 2000/PAD
- ALUPLAST IDEAL 2000
- RYVEN

Jeżeli ktoś ma takie informacje i chce się podzielić z góry dziękuję.
Oto mój adres : [email protected]
Uwazam , ze jezeli chce Pan aby Pana zapytanie zostalo potraktowane powaznie , powinien sie Pan przedstawic i poinformowac uzytkownikow forum dla jakiej redakcji Pan pracuje (ewent. redakcyjny adres e-mail) .
Jezeli Pan jako dziennikarz tych podstawowych zasad nie respektuje, nie moze Pan oczekiwac na powazne potraktowanie Panskiego postu .
Pozdrawiam
Theo Goral
www.pvc.pl
dociekliwiec

producencji boją sie ujawnić, że robią na dwu komorowych słupkach?????
dociekliwiec

Boją się swoich współczynników k=1,4* i małym druczkiem dopisane, że tam gdzie idzie zbrojenie do współczynnika k trzeba dodać 0,3 ????
A może lepiej wciskać ludziom kit, ze ma sie takie naj...., naj .... okna????
Gość

Bo słupki muszą często być dwukomorowe.
Przenoszą obciążenia od parcia i ssania wiatru i muszą mieć szerokie usztywnienia o dużym momencie Jx
Więc się nie ciskaj, że takowe stosują.
Statyki okna nie oszukasz.
Widać żeś laik kompletny - i do pisania się nie zabieraj bo więcej szkody z tego będzie niż pożytku.
DAREK 13

Post autor: DAREK 13 »

dociekliwiec pisze:Boją się swoich współczynników k=1,4* i małym druczkiem dopisane, że tam gdzie idzie zbrojenie do współczynnika k trzeba dodać 0,3 ????
Nastepny klient co sprytnie szuka dziury w calym.
Nie wieżę że jest Pan dziennikarzem, czyta się to po sposobie w jaki sie Panwypowiada. Wg mnie jest Pan dokuczliwym osobnikiem, który dociekliwie szuka powodów do niezadowolenia. Jeśli w Pana oknach jest słupek dwukomorowy i uważa Pan to za powód do niezadowolenia, to w takim przypaku potrzebuje Pan porady specjalisty, tyle że nie okiennego.
Klient

Post autor: Klient »

DAREK 13 pisze:Nastepny klient co sprytnie szuka dziury w calym.
Nie wieżę że jest Pan dziennikarzem, czyta się to po sposobie w jaki sie Panwypowiada. Wg mnie jest Pan dokuczliwym osobnikiem, który dociekliwie szuka powodów do niezadowolenia. Jeśli w Pana oknach jest słupek dwukomorowy i uważa Pan to za powód do niezadowolenia, to w takim przypaku potrzebuje Pan porady specjalisty, tyle że nie okiennego.
A tak z ciekawości, czy zasłonięcie parapetem otworów odwadniających w oknie też uważa Pan za szukanie dziury w całym?
Gość

To są dwie różne sprawy. A jednak Darek13 rozszyfrował bezbłędnie intencje Dociekliwca - szukanie dziury w całym by nie zapłacić? za okna.
Jak się nie da z powodu słupka to może zasłonięte otwory.[/list]
DAREK 13

Każde zgłoszenie firmy okniarskie traktują indywidualnie, z mojej praktyki wiem, że dla zachowania wizerunku uwzględniają znacznie więcej niż faktycznie sie należy klientom.

Co do zasłoniętych otworów, to jest bez wątpienia źle, jeśli są zasłoniete. Niemniej jednak najlepiej odejrzeć takie zasłoniete otwory, a dopiero potem się o nich wypowiadać. Dlatego w sprawie zasłonietych otworów nie mam zdania do czasu aż sam zobaczę i sam porozmawiam z oboma stronami.
DOCIEKLIWIEC

Post autor: DOCIEKLIWIEC »

Panowie!!!
Widać, że zajmujecie się nawijaniem makaronu na uszy. Brednie o upierdliwym kliencie zostawcie swoim ... . Artykuł się ukazał i jest do przeczytania. Przegląd powiatowy 19.02.2004. Pozdrawiam Makaroniarzy.
dociekliwiec

Anonymous pisze:Bo słupki muszą często być dwukomorowe.
Przenoszą obciążenia od parcia i ssania wiatru i muszą mieć szerokie usztywnienia o dużym momencie Jx
Więc się nie ciskaj, że takowe stosują.
Statyki okna nie oszukasz.
Widać żeś laik kompletny - i do pisania się nie zabieraj bo więcej szkody z tego będzie niż pożytku.
I to tłumaczy czemu w systenie jest słupek dwu i trzy komorowy???
Nie zgodzę się. Najpierw był 2k a potem w ramach rozwoju techniki powstał 3k. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
dociekliwiec

DAREK 13 pisze:
dociekliwiec pisze:Boją się swoich współczynników k=1,4* i małym druczkiem dopisane, że tam gdzie idzie zbrojenie do współczynnika k trzeba dodać 0,3 ????
Nastepny klient co sprytnie szuka dziury w calym.
Jeżeli Pan płaci za mercedesa a dostaje fiata i nie ma Pan do nikogo pretensji to rzeczywiście potrzebny mi jest specjalista. :lol: :lol: :lol:
DAREK 13

Kupuje Pan auto i nie pyta czy wszystkie bótniki mają jednakową grubość blachy, mają taką jaką producent przewidział. Jeśli w ramach systemu są słupki dwukomorowe, to nikt ich nie zmieni na trzykomorowe dla Pana kaprysu.
Jeśli Pan łaskaw to poproszę o jakieś uzasadnienie twierdzenia: Wieksza ilośc komór = lepsze okna.
W niektórych przypadkach ta zależność jest odwrotna np. KBE porównanie 3k- i 4-k w zakresie wspólczynnika K i klasy szczelności na wodę opadową.
www.kbe-polska.com.pl
Pozdrawiam.:)
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

W jaki przeglądzie można poczytać te rewelacje. Szczególnie o tym słupku 2 i 3 komorowym.
:D Powstał 3-komorowy i pozostał 1-komorowy :D :D :D :D :D
A są nawet jednokomorowe.
Zęby bolą od czytania tych twoich rewelacji.
ODPOWIEDZ