Zakup okien PVC

SACZI
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Zakup okien PVC

Post autor: SACZI »

Witam szanownych Forumowiczów!
Jestem w trakcie Wymiany okien w domku jednorodzinnym - drewnianym. Zdecydowałem sie na okna "PCV", na 90% w firmie http://www.okno-res.com.pl/main.htm.
Nie znam sie całkowicie na "budowlance" dlatego proszę o szczegółowe odpowiedzi i informacje.
Od jakiegoś czasu przeglądam fora, odwiedzam firmy oferujące okna i zbieram informacje. Niestety sa one bardzo rozbieżne, a ja jako kompletny laik nie potrafię ich zweryfikować.
Zatem:

1) profil pięcio- czy trój- komorowy - dowiedziałem się, że 5 komorowy profil jest sztywniejszy, ponieważ ramy (te metalowe kształtowniki) są podwójne oraz współczynnik przewodzenia ciepła wynosi od 0.9 do 1.1 (zależnie od firmy) w porównaniu do 1.7 trójkomorowych

2) Jakie okucia i uszczelnienia - niestety nic konkretnego nie wiem

3) szyby jaka grubość i jak sprawdzić, że faktycznie dostałem to, co zamawiałem

4) Jaki jest realny termin gwarancji i jak to odnieść do trwałości okien

5) O co jeszcze pytać sprzedawców, czego nie wymieniłem

Proszę o wyrozumiałość, ale nie chce się dać naciągnąć jakiemuś "kombinatorowi" stąd te pytania.

oknoAD

maxio
Ekspert
Ekspert

Re: Zakup okien PVC

Post autor: maxio »

SACZI pisze:Witam szanownych Forumowiczów!
Jestem w trakcie Wymiany okien w domku jednorodzinnym - drewnianym. Zdecydowałem sie na okna "PCV", na 90% w firmie http://www.okno-res.com.pl/main.htm.
Nie znam sie całkowicie na "budowlance" dlatego proszę o szczegółowe odpowiedzi i informacje.
Od jakiegoś czasu przeglądam fora, odwiedzam firmy oferujące okna i zbieram informacje. Niestety sa one bardzo rozbieżne, a ja jako kompletny laik nie potrafię ich zweryfikować.
Zatem:

1) profil pięcio- czy trój- komorowy - dowiedziałem się, że 5 komorowy profil jest sztywniejszy, ponieważ ramy (te metalowe kształtowniki) są podwójne oraz współczynnik przewodzenia ciepła wynosi od 0.9 do 1.1 (zależnie od firmy) w porównaniu do 1.7 trójkomorowych
To jest prawda , jak bym ja kupował okna do siebie do domu to bym kupił sobie okna 3-komorowe , zaraz pewnie się pojawia "specjaliści" którzy będą przekonywali że okna 4,5,6 komorowe są lepsze bo przenikanie ciepła określane współczynnikiem k będzie mniejsze w tych "lepszych" profili , ale prawda jest taka że wystarczy spojrzeć na okno , ciepło ucieka głównie przez szybę (powyżej 70% powierzchni okna O34) . Pozatym różnice czy to będzie 1,0 czy 1,4 (w profilach) to niezauważalna różnica , nie przełoży się w żaden sposób na rachunki domowe . Jak były szyby 3,0 i 1,1 to rzeczywiscie była róznica bo była prawie 3 krotna i dotyczyła elementu który zajmuje min. 70% powierzchni okna .
A czy okna będą sztywniejsze ?? Może i tak ale dobrze wykonene okno z dobrego nie odchudzonego profilu 3 komorowego jest równie sztywna jak niektóre 5 komorówki (porównajcie sobie 3 komorwego THYSSENA AD do 5 komorowej VEKI). Ja osobiscie polecam THYSSENA 3 komorowego,
2) Jakie okucia i uszczelnienia - niestety nic konkretnego nie wiem
Okucia polecam trzy WINKHAUS AUTOPILOT , ROTO NT, SIEGENIA S-LINE.
3) szyby jaka grubość i jak sprawdzić, że faktycznie dostałem to, co zamawiałem
Standard - 4/16/4 U=1,1 czyli dwie szyby o grubości 4 mm i ramka dystansowa 16 mm . Sprawdzać nie masz co , mogą ci tylko wstawić pakiet o grubości 24 mm , powinnienes miec nadruk na ramce dystansowej gdzie powinno pisać jaka jest szyba (U=1,1) i czasami podają 4/16/4 . Ale o to drugie to się nie martw bo innej możliwości nie ma , to jest standard który przewiduje system , nawet jakby ci chcieli dać np. 2/10/2 to by mieli baaaardzo utrudnioną sprawę i by dołozyli conajwyżej do tego interesu .
4) Jaki jest realny termin gwarancji i jak to odnieść do trwałości okien
Gwarancja od 5 do 10 lat , nie ma żadnego odniesienia firmy które istnieja czasami 3 lata daja 10 letnią gwarancję , a za rok moze nie być po nich śladu .Co do jakości to niech ci pokażą gotowe okna dla klienta , zobacz jak sa wykończone zgrzewy , czy jest pełne okucie obwiedniowe . Zobacz czy okna są na listwie transportowej , czy są dobrze wykończone okna , czy listwy przyszybowe są dobrze docięte , czy są jakoś zabezpieczone okna (folia, narożniki) . To często szczegóły ale warto zobaczyć jak producent dba o jakość .
5) O co jeszcze pytać sprzedawców, czego nie wymieniłem

Proszę o wyrozumiałość, ale nie chce się dać naciągnąć jakiemuś "kombinatorowi" stąd te pytania.
Zobaczysz
Maxio
bim
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: bim »

Witam
Trafiłeś na forum " niby branżowe" proponuje Ci odwiedzić pare punktów handlowych sam wyciągniesz wnioski z tej wizyty myśle że szukasz najlepszego produktu za cenę no powiedzmy która by nie nadszarpnęła twojego budżetu, a wymiana okien to to już spory wydatek .Zwrtacałeś się kiedys z pytaniem do sprzedawcy samochodów ile pali ile może przejechać ile itp. myśle że trudno Bedzie o porade kogo wybrać polegaj na znajomych którzy już zakupili okna i wybierz kompleksową obsługę.
Jedna tylko rada Pamiętaj że nawet najlepsze okno można "spieprzyć przy monażu" jeżeli nie jesteś zadowolony z odpowiedzi wpadnij na forum muratora tam napewno doszkolisz sie w dylematach ludzi którzy mają ten sam problem co Ty
Zycze powodzenia w zakupie stolarki okiennej z PVC nie patrz na cene patrz na kondycje i obsłuę firmy ktora Ci zagwarantuje to co obiecała najlepszymi referencjami przy zakupie okien będą już znajomi którzy dylemat wyboru mają poza sobą, polegaj na nich nie na opiniach z internetu
Pozdrawiam i życze żebyś trafił w dychę :lol:
SACZI
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Maxio, ja się chyba jednak skłaniam ku oknom 5 - komorowym. Z tego co widziałem, są one znacznie masywniejsze, mają grubsze odlewy "plastikowe", metalowe kształtowniki (te zalewane wewnątrz) są z podwójnej blachy, okno jest grubsze, a przez to "ładniejsze".
Współczynnika przewodności cieplnej nie jestem w stanie ocenić !!
Wydaje mi się, że obecnie jest moda na 5 komorówki i po prostu sa lepiej robione.
Jeżeli chodzi o szyby, doczytałem sie stwierdzeń: P2 i P4. Wiem, że są to jakieś złożone "pakiety" szyb, które się montuje w rame. Pytanie: P2 czy P4. Warto dołożyc do P4 ??
I jeszcze jedno, słyszałem, że niektórzy sprzedawcy oferują "jakieś" folie termiczne na szyby. Słyszeliście o yakich wynalazach ??

Gwarancja.
Decyduję się na OknoRes, ponieważ jest to juz firma z 9 letnią tradycja i siedzibą w moim rejonie zamieszkania. Fakt, że maja najdroższą ofertę, ale renoma (w podkarpaciu) za nimi stoi.
Bim, niestety na znajomych nie mogę polegać, bo większość kupowała okna w firmach "krzakach". Sąsiad zakupił okna w OknoResie i póki co, to dzięki niemu się zdecydowałem na tą firmę, no i oczywiście przez kontakt osobisty ze sprzedawcami.

Może teraz kilka konkretów.
Chcę zakupić 6 okien o wymiarach 145x145, dwukwaterowe. Jedna kwatera ma być uchylno-rozwierna, druga tylko uchylna.
Decyduję się na pełna usługę w firmie (demontaż, transport do domu i montaż nowych). Napiszcie, jak Wy wyceniacie ta moją "inwestycje".
maxio
Ekspert
Ekspert

O34 (1,5x1,5) 5 komorowe ? Ja znam firmę gdzie kupisz VEKE po 550 zł brutto takie okno ... ale chyba standard będzie coś koło 650 zł / brutto . W wykończeniu nie ma znaczenia jakiego profilu użyje firma , robią to ci sami ludzie , na tych samych maszynach , to już kwestia estetyki (5 komorowe profile są zwykle pół licowane i zaokrąglone co dodaje im efekt masywności) . Jeżeli chcesz naprawde masywne okna to poszukaj profilu 6 komorowego ALUPLASTA (szer. 80 mm chyba najszerszy dostępny profil)
Co do szyb ,O2, P2, P4 to klasyfikacja szyb . Różnią się ilością szyb na zewnątrz i folii w pakiecie , P4 to chyba dwie szyby 4 mm (w sumie 3) i 3 warstwy folii ale nie jestem pewien , w każdym razie P4 jest najbardziej bezpieczną szybą , co prawda złodziejowi to urudni życie ale jak się uprze to wejdzie razem z tym pakietem do środka , do takich szyb koniecznie musi być zastosowane mocniejsze okucie bo zwiększa się ciężar skrzydła i będzie opadać i ocierać ...
To jest dosyć duzy wydatek (szyba coś około od 200 zł/m2) +okucie , i nie wiem czy ma sens , lepiej już zamówić rolety zewnętrzne może troche dopłacić ale mieć rzeczywista ochrone ...

A co do montazu,demontazu i obróbki to standard się wacha od 26-35 zł /mb obwodu okna (w zależności gdzie kupujesz 35 to Warszawa) ...
Maxio
SACZI
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

standard będzie coś koło 650 zł / brutto
Mi wychodzi około 950 PLN za sztukę z montażem i transportem. Podobną ofertę cenową jaką Ty mi podałeś znalazłbym, ale tylko masochista decyduje się na zakup w tych firmach.

Jeszcze wracając do szyb, producenci obecnie wypełniaja przestrzenie między nimi jakims gazem "termoszczelnym"?

maxio
Ekspert
Ekspert

Ja ci napisałem 650 zł / brutto bez montazu do tego montaż (6 mb x 30 = 180 zł) czyli razem 840 zł brutto . Za tyle powinienes kupic a że tobie ktoś sprzedaje sto złotych drożej ... wszystko zalezy od firmy . Możesz kupić dobre okno O34 3 komorowe które nie będzie stwarzało większych problemów za powiedzmy 550 zł brutto i okno 5 komorowe za nawet 1000 zł / szt spieprzone że będzie ci ocierać nie domykać się i będziesz wściekły bo nie będziesz mógł doprosić się reklamacji . Wszystko zalezy od firmy a nie od ceny , dlatego mówiłem ci żebyś zobaczył sobie gotowe okna dla klienta ...
Co do gazu to rzeczywiscie jest w każdej szybie u=1,1 i to jest argon , on w powiązaniu z poduszką powietrzną daje współczynnik 1,1 .
Maxio
SACZI
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

maxiu, rozumiem Cie doskonale i dziękuję za rady.
Właśnie wróciłem z miasta i mam oferte z firmy Szewpol. Czy ktoś słyszał o tej firmie ??
Mają ponoć przedstwicielstwa w całej Polsce.
Tatas
Małomówny
Małomówny

Post autor: Tatas »

pakiet P4 to dwie szyby (zamiast jednej zewn.) klejone folia. wg normy taka szyba ma obrazowo wyrzymac 45-60 udzerzen siekiera zeby wyciac otwor metr*metr. oczywiscie kwiestia obsadzenia szyby tez jest istotna. w byle czym wystarczy rzucic workiem ziemniakow w szybe zeby calosc wyleciala.
wiekszosc tanich firm w ten sposob to robi.
co do rolet.
wielkie G prawda.
rolety to zwykle aluminium docieplone pianka. jakby sie ktos pytal to golymi rekoma mozna wylamac lamele. nie mowiac o tym ze jak sie ma narzedzia to w kilka sekund sie forsuje.
dodatkowo efekt psychologiczny: zlodziej Z DALEKA widzi ze masz cos do zabezpieczenia i od razu ma pewnosc ze ino myk wejdzie
rolety antywlamaniowe to ma u mnie na ulicy jeden gosc: kute ze stali i laczenia z lancuchow, wyglada to to jak zamek z 14 wieku brakuje tylko fosy z mostem opuszczanym ;).
inne to parodia westernu.
jedynie p4 + okucia din/ahs to jakas ochrona
roleta w takim ukladzie to ino od slonca oslania
taniej zalozyc p4+okucia+ roletki materialowe (np anwis) niz zwykle okna + "antywlamaniowe" rolety
"najwiekszy dealer okien: Bill Gates..."
jowa3
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: jowa3 »

Gubię się w tych oknach-niestety... Ale od czego są "spece" :wink:

Mam trzy wyceny, wszystkie podobne, więc doradźcie którą wybrać, albo może polecicie coś lepszego...
Jestem z Trójmiasta.

1) WORD ART INTERNATIONAL Rumia
profil Veka, okucia Roto

2) M&S Sopot
profilS2000AD, rama HP102 68mm, skrzydło HP160 80mm tytanowe,
okucia Siegenia, szyba 9,3/10Ar04Tanty.,u=1,3 (trochę droższe)

3) POLNORD , M&M Gdańsk
system:Thyssen-silverline, szkło:4-16-4 PN U=1,1, okucia- Siegenia
Titan silber
Tatas
Małomówny
Małomówny

Po pierwsze M&S jest ze Slupska nie z Sopotu (druga sprawa ze w ich oknach zdecydowanie za duzo "tytanu" ;) ale to kwestia marketingowa...

Jezeli to maja byc te 3 oferty pomiedzy ktorymi chcesz wybierac, wybierz M&S.

(zeby nikt nie marudzil ze jestem stronniczy, to ja sprzedaje zupelnie cos innego, ale my nie mamy biur na wybrzezu, ale jakby co to OKNA z Krakowa polecam :)

M&S znam, sa dobrym producentem i krzywdy ci nie zrobia.
pvc
Małomówny
Małomówny

Post autor: pvc »

[quote="Tatas"]pakiet P4 to dwie szyby (zamiast jednej zewn.) klejone folia. wg normy taka szyba ma obrazowo wyrzymac 45-60 udzerzen siekiera zeby wyciac otwor metr*metr. oczywiscie kwiestia obsadzenia szyby tez jest istotna. w byle czym wystarczy rzucic workiem ziemniakow w szybe zeby calosc wyleciala.
wiekszosc tanich firm w ten sposob to robi.

@ Tatas

OK zrozumiałem , iż większość tanich firm robi w ten sposób , że rzuca workiem ziemniaków w szybę aby całość wyleciała .
Ale co mają zrobić firmy drogie , którym image nie pozwala na rzucanie w szybę workiem ziemniaków ?
Co w takim razie zamiast ziemniaków mają włożyć do worka firmy drogie ?
Czy powinne one po prostu skorzystać z tej opcji z siekierą ? :D

www.fasady.pl
Tatas
Małomówny
Małomówny

AAA ziemniaki sprzedam w workach :P

Inna mozliwosc to glebsze osadzenie pakietu szybowego. I "drogosc", siekiera ani ziemniaki nic do tego nie maja ;)
Jeszcze inaczej radzil sobie np M&S kiedys, zalecal dokrecanie listw przyszybowych wkretami (i sie zastrzegal ze na wyrazne zyczenie klienta) - oczywiscie dystans byl na poziomie uszczelki.

A ten worek ziemniakow to wzielem z wlamania do sklepu osiedlowego (tak to zlodzieje "wykonali" robote").
jowa3
Czytelnik
Czytelnik

okna

Post autor: jowa3 »

Dzięki za dobrą radę.
A tak dla ścisłości M&S ma swój salon firmowy w Sopocie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Nie znam żadnego systemu rolet, który posiada jakiś dokument świadczący o tym, iż posiadaja właściwości antywłamaniowe. Wg. mnie mówienie że, rolety są rzeczywistą ochroną to wielka lipa.
Szyby P4 z pewnościa są utrudnieniem, dla amatorów cudzej własności.
dokładniejsze ich wlaściwości są dostępne pod adresem http://www.press-glas.com.pl/polish/produkty.htm.
Po przeczytaniu tabelki na stronie widać, że coś się komuś z tą siekierą pomyliło.
Z mojej praktyki wiem, że większość systemów PCV posiada jednostopowe listwy przyszybowe. Takie listwy pod naporem zewnętrznej siły można wyłamać. Widziałem takie włamanie, gdzie drogi dobry pakiet został przez intruzów wepchniety do środka w całości bez rozbijania. W jednym z opisów systemu PCV znalazłem podane rozwiązanie tego problemu. Proponuje się w nim dodatkowe kątowniki pod listwą przyszbową, dla utrzymania pakietu na miejscu. Nie znam na rynku firmy która takie rozwiązanie stosuje, wniosek .......................
Nawet jeśli kupimy okna z P4, to zadbajmy o okucie i wlaściwy montaż. Jeśli będzie to komletne rozwiązanie to trochę pociągnie po kieszeni.

Na końcu i tak okaże się, że te wszystkie zabiegi nie są wstanie powstrzymać wlamywaczy, co najwyżej włamywaczy amatorów. Dlatego zawsze uświadamiam o powyższm swoich klientów, proponując by kasę za P4 przeznaczyli na alarm i dobre ubezpieczenie. Nigdy nie naciągam na "prawdziwe" zabezpieczenie w postaci rolet. Niektórzy i tak kupują P4, ale robią to w świadomości, że jest to tylko utrudnienie, a nie kompletna ochrona.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
Tatas
Małomówny
Małomówny

@DAREK 13

hmmm faktycznie tabelka mowi tutaj cos innego. wyglada to tak jabky ktos wiedzial ze dzwonia tylko nie wiadomo w ktorym kosciele ;)

Takie liczby zapamietalem z jednego artykulu wyczytanego kiedys w "Oknie". Moze byc tak ze pamiec mnie zawiodla.
(ale dla pewnosci postaram sie odszukac ten artykul).
emts
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: emts »

Jestem przeciwna roletom, bo to jasny znak, ze nikogo nie ma, nie zawsze na noc się pamięta o zasłonięciu i to w całym domu, a prawdziwe antywłamaniowe to ogromny koszt (mówię o takich prawdziwych antywałamach, a nie o jakichś tam z zaczepami tylko).

Już lepiej jest zastanowić się nad termowizorem:
https://www.defence.pl/profesjonalne-te ... ak-wybrac/

Który da możliwosć monitoringu nocą.
farad
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: farad »

ja się skłaniam do zakupu okien futuro wiśniowski, są szczelne, dużą zaletą jest wielowariantowość bo mogę sobie wybrać kształt i kolor bez problemu a także wybrać spośród wielu rodzajów szyb, zależnie od miejsca ich montażu, nasłonecznienia czy funkcji.
fafik
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: fafik »

Tatar sorry f atar ( tak mi się po świętach z jedzeniem wszystko kojarzy) myślałem że wszystkie okna są białe na prostej listwie a tu taka niespodzianka. Ciekawe rzeczy prawisz.....
Grzegorz881
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Grzegorz881 »

Hejka. jak jesteśmy przy oknach PCV. Mam zamiar sam montować. Co mi dokładnie będzie potrzebne ? Czy będą mi potrzebne kątowniki https://e-armet.pl/pl/c/Katowniki/105 ? Mam na myśli kątowniki nastawne z regulacją. Chodzi o dylatację.
GrzegorzS
Małomówny
Małomówny

Post autor: GrzegorzS »

Okien lepiej nie montować samodzielnie, lecz raczej zlecić to zadanie profesjonalistom z doświadczeniem. Dotyczy to zwłaszcza okien energooszczędnych, które muszą być wstawiane metodą ciepłego montażu. O tej technice można poczytać na stronie renomowanego producenta okien Schuco: https://markbud.pl/cieply-montaz-91 Nieznajomość lub zlekceważenie tych zasad może spowodować, że nowe okno będzie generować więcej strat energii i problemów, niż oszczędności.
ODPOWIEDZ