BOIMY SIĘ WEJŚCIA DO UNI, CZY OCZEKUJEMY Z NADZIEJA?????????
BOIMY SIĘ WEJŚCIA DO UNI, CZY OCZEKUJEMY Z NADZIEJA?????????
Zapraszam do dyskusji na temat zagarożeń i możliwośći, jakie otworzą się przed nami okniarzami po 1- maja.
Sam nie wiem co mnie czeka.
Patrzę z optymizmem!!!!!!!!:)
Licze żę Unijne procedury trochę uproszczą polskie przetargii, lub choćby wynajem lokali od gmin, czy spółdzielni (oby jak najżadziej).
Jak każdy charcerz wierzę w trzy zasady wielkiej rewolucji F:
liberte, egalite, fraternite.
Pozdrawiam DW
Sam nie wiem co mnie czeka.
Patrzę z optymizmem!!!!!!!!:)
Licze żę Unijne procedury trochę uproszczą polskie przetargii, lub choćby wynajem lokali od gmin, czy spółdzielni (oby jak najżadziej).
Jak każdy charcerz wierzę w trzy zasady wielkiej rewolucji F:
liberte, egalite, fraternite.
Pozdrawiam DW
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
charcerze
Pan jako "charcerz" powinien się najbardziej obawiać tego , że w UE będą przestrzegane zasady polskiej ortografii (oby nie jak "najżadziej")
www.proPVC.pl
www.proPVC.pl
Ktos tu zgubil temat, a znalazl sobie inny 
Co do UE to IMHO moglyby sie zrobic tak troche "zachodnio" u nas. Tzn mniej firm krzakow, liczy sie praca i ta praca przynosi profity.
U nas niestety najczesciej "dzicy kapitalisci" zbijaja majatki (ew. je kradna) a osoby (firmy) ciezko pracujace ledwo wiaza koniec z koncem.
Wlasnie to mam nadzieje ze sie zmieni. Nie za rok, nie za dwa.
Ale niech to idzie w tym kierunku.
Takie swiatelko w tunelu. Byle zeby to, cholera, rezerwa nie byla
(nie wiem czy ktos pamieta jeszcze ten brodaty dowcip)
Na najblizszy czas jednak optymizmu dosc malo. Bedzie bolec.
Co do UE to IMHO moglyby sie zrobic tak troche "zachodnio" u nas. Tzn mniej firm krzakow, liczy sie praca i ta praca przynosi profity.
U nas niestety najczesciej "dzicy kapitalisci" zbijaja majatki (ew. je kradna) a osoby (firmy) ciezko pracujace ledwo wiaza koniec z koncem.
Wlasnie to mam nadzieje ze sie zmieni. Nie za rok, nie za dwa.
Ale niech to idzie w tym kierunku.
Takie swiatelko w tunelu. Byle zeby to, cholera, rezerwa nie byla
(nie wiem czy ktos pamieta jeszcze ten brodaty dowcip)
Na najblizszy czas jednak optymizmu dosc malo. Bedzie bolec.
"najwiekszy dealer okien: Bill Gates..."
-
Pan Starszy
- Czytelnik

Wszystko wskazuje na to, iż nawet te media, które najgoręcej zachęcały do "Tak" referendalnego teraz same zauważają klęskę w każdym praktycznie sektorze negocjacyjnym. Stal drożeje "jak głupia" co dwa tygodnie, Vat wydaje sie być nieuchronny, a do przetargów od maja startują wszyscy z calusieńkiej Europy. No i ostatnio okazuje się, że dotychczasowa ciągła trywializacja roszczeń niemieckich to było tylko granie na uśpienie czujności - dziś z pełnym spokojem Niemcy oświadczają, że nie zrezygnują. Kto zna zasady podatkowe w Niemczech wie, że oni tam sobie z powodzeniem odpisują kupę forsy na cele reprezentacyjne (np. lapówki za pokwitowaniem jedynie). Oczywiscie nie w obrocie wewnętrznym. Obawiam sie, ze branżę czekają trudne czasy - bez potężnego lobbingu na rzecz ochrony interesów krajowych wytłuka nas jak muchy. Jeżeli nasze przepisy ( np. wydruki z kas fiskalnych bądź co nie bądź najdokladniejszy dowód płatniczy - uznawane zamiast faktur do kosztów na całym świecie) nie ulegna chociazby uproszczeniom - poza dysproporcja co do srodkow produkcyjnych, nakładow kapitałowych i.td. startujemy z naszymi braćmi " Z 1-szej klasy" do wyścigu z powiązanymi nogami. Jedynym (bardzo względnym zresztą) pocieszeniem są głosy poważnych analityków amerykanskich mówiących o rozszerzeniu Unii jako sposobie na odlożenie w czasie krachu ekonomiczno-społecznego Europy ( przepowiadanego juz w latach 80-tych na połowę pierwszej dekady nowego stulecia o podłożu demograficznym i etycznym. Stąd wydaje sie, ze skoro nie mamy juz przemysłu a wkrótce może i rolnictwa warto oprzeć się wszechobecnym naciskom na obniżenie standardów moralnych pomimo wszystko, bo to się może okazać jedyną pewną inwestycją w przyszłość. I to by bylo na tyle.
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
[quote="aprel"]Niektórzy szykują kontrofensywę w odpowiedzi na Vat 22 %
od maja br.
kna gratis lub za złotówkę + montaz np. 100 zł/mb.
Co Wy na to ? Czy jest to zgodne z ustawą o Vat ?
Niezbyt mądre, ponieważ wystarczy, że to okno będzie sprzedawane w ramach usługi wymiany okna. Cena nie ma znaczenia, a jej zaniżenie to tylko uciecha dla Urzędu Skarbowego.
Inne zagadnienie: jak wielu z nas zdaje sobie sprawę, że po 1 maja będziemy musieli wykazać się wynikami badań laboratoryjnych okien oraz funkcjonującym w firmie systemem kontroli jakości?
O tym m.in. będziemy rozmawiać pojutrze na regionalnym Forum we Wrocławiu. Szczegóły na www.okna.org.pl
od maja br.
Co Wy na to ? Czy jest to zgodne z ustawą o Vat ?
Niezbyt mądre, ponieważ wystarczy, że to okno będzie sprzedawane w ramach usługi wymiany okna. Cena nie ma znaczenia, a jej zaniżenie to tylko uciecha dla Urzędu Skarbowego.
Inne zagadnienie: jak wielu z nas zdaje sobie sprawę, że po 1 maja będziemy musieli wykazać się wynikami badań laboratoryjnych okien oraz funkcjonującym w firmie systemem kontroli jakości?
O tym m.in. będziemy rozmawiać pojutrze na regionalnym Forum we Wrocławiu. Szczegóły na www.okna.org.pl
Dziękuję za odpowiedż panie Robercie , ale wydaje mi się ,że może nie być tak słodko . Otóż wszystko wyglądało cacy ,gdy Vat na okna
i montaż był po 7 % - teraz to mogą ukrócić niestety .
Czytałem miesiąc temu o jakimś pozytywnym wyroku sądu dla
kogoś ,kto napisał na f-rze " Wymiana stolarki okiennej"
zamiast wyszczególnic ile okno a ile jego montaż .
Czy jest to już gdzieś jednoznacznie określone ?
4 dni temu do laski marszałkowskiej poszedł projekt (nierealny),
aby 7 % Vat-u zatrzymać dla nowego budownicctwa i remontów !!!!
i montaż był po 7 % - teraz to mogą ukrócić niestety .
aby 7 % Vat-u zatrzymać dla nowego budownicctwa i remontów !!!!
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
aby 7 % Vat-u zatrzymać dla nowego budownicctwa i remontów !!!![/quote]
Mówił o tym jednoznacznie minister finansów w lutym z trybuny sejmowej. Obecnie zwróciliśmy się do Ministerstwa o oficjalne potwierdzenie takiej interpretacji "usługi budowlano-remontowej". Szeroko piszemy o problemach z VAT-em i usługami montażowymi na łamach miesięcznika, którego tytułu właściciel tego portalu nie chce upowszechniać (kryptoreklama). Zapraszam więc do związku POLSKIE OKNA I DRZWI.
aby 7 % Vat-u zatrzymać dla nowego budownicctwa i remontów !!!![/quote]
Mówił o tym jednoznacznie minister finansów w lutym z trybuny sejmowej. Obecnie zwróciliśmy się do Ministerstwa o oficjalne potwierdzenie takiej interpretacji "usługi budowlano-remontowej". Szeroko piszemy o problemach z VAT-em i usługami montażowymi na łamach miesięcznika, którego tytułu właściciel tego portalu nie chce upowszechniać (kryptoreklama). Zapraszam więc do związku POLSKIE OKNA I DRZWI.