VAT na usługi i okna.

stolwent
Czytelnik
Czytelnik

VAT na usługi i okna.

Post autor: stolwent »

Witam.
Co do VAT na usługi to przecież do tej pory wystawia się faktury np. na remont biura a w tej usłudze są różne produkty z VAT 7% i 22%. A więc jeśli nie zostanie wydane rozporządzenie w tej sprawie , które nie zezwoli wystawiania takich faktur to będzie problem z VAT 22%. A co do wypowiedzi że w treści faktury jest "wymiana stolartki PVC" i jest to zapis zbyt mało szczegółowy to można przecież wystawić treść "wymiana okna typ.034 1465x1435,VEKA,K=1,1,białe" i jest już OK.

Proszę o opinie i uwagi co na ten temat "pisczy" w branży.
Pozdrawiam,
STOLWENT

oknoAD

Umberto
Rozgadany
Rozgadany

Jestem za.

Post autor: Umberto »

Mam zamiar udać się w tej sprawie do radcy prawnego. Była by to furtka dla VAT 7%. Ja sprzedaję okno 034 za 630zł brutto , po pierwszym maja bedzie ono kosztowało 718zł a w wypadku wymiany okna, po doliczeniu montażu kosztowałłoby 723zł. Ciekaweczy ktoś kupiłby wtedy okna bez montażu.
tatko
Małomówny
Małomówny

Post autor: tatko »

Tak naprawdę po 1 maja każdy sprzedający produkt wraz z usługą będzie wystawiał fakturę z 7% vatem. W załączniku nr 5 nowej ustawy jest mowa o 7% vat w przypadku dostawy i prac budowlanych w budownictwie społecznym. Różnica będzie polegała na tym iż każdy sprzedający - z wyłączeniem producenta - wszystkie niezbędne materiały konieczne do wymiany okien kupi z 22% vatem. Należy przypuszczać że większość zysków będzie pochodzić ze zwrotów vatu z urzędu skarbowego.
Umberto
Rozgadany
Rozgadany

?

Post autor: Umberto »

A co to jest budownictwo społeczne? Gdzie znaleźć definicję? :shock:
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

Sprzedawać się będzie usługę "Wymiana stolarki". A jak klient zechce kupić samo okno i sam je zamontować to się mu da gratyfikację, upust, chociażby z tego powodu, że sam to okno sobie zawiezie. Okno będzie tańsze. Kiedyś jak nie było glazury w sklepach to kupiłem ją jako usługę od firmy i sam położyłem. Wtedy tylko oni mieli glazurę. Wyszło taniej niż kupowana w sklepie spod lady. Moja spółdzeilnia będzie w ten sposób kupować płot stalowy. Żeby nie płacić 22 % VAT to jest uzgodnione, że kupujemy od producenta płotów usługę "Ogrodzenie osiedla". Potem będzie wystawiona faktura korygująca, chociażby z powodu przekroczenia terminu realizacji inwestycji. Można też "ustawić" tak cenę by wszyscy byli zadowoleni i aby tylko nie płacić 22% WAT. Trzeba się przed tym bronić. Płot sami zamontujemy. Jest jeszcze opcja produkcji i dystrybucji w szarej strefie - jak nie można odliczyć z podatku to lepiej kupić na szaro. Można też "przenieść" produkcję do np. Słowacji a Polsce mieć tylko przedstawicielstwo.[/list]
Pan Starszy
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Pan Starszy »

Trochę żałość duszę ściska jak się to czyta. Można jeszcze przenieść produkcję na Wyspy Dziewicze i VAT odliczać na Karaibach... albo na zeznaniach do U.S. pisać, że wpływy pochodzą z nierządu - to też jest wolne od podatku. I to by było na tyle.

JarekK
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: JarekK »

pchelek pisze:Sprzedawać się będzie usługę "Wymiana stolarki". A jak klient zechce kupić samo okno i sam je zamontować to się mu da gratyfikację, upust, chociażby z tego powodu, że sam to okno sobie zawiezie. Okno będzie tańsze. Kiedyś jak nie było glazury w sklepach to kupiłem ją jako usługę od firmy i sam położyłem. Wtedy tylko oni mieli glazurę. Wyszło taniej niż kupowana w sklepie spod lady. Moja spółdzeilnia będzie w ten sposób kupować płot stalowy. Żeby nie płacić 22 % VAT to jest uzgodnione, że kupujemy od producenta płotów usługę "Ogrodzenie osiedla". Potem będzie wystawiona faktura korygująca, chociażby z powodu przekroczenia terminu realizacji inwestycji. Można też "ustawić" tak cenę by wszyscy byli zadowoleni i aby tylko nie płacić 22% WAT. Trzeba się przed tym bronić. Płot sami zamontujemy. Jest jeszcze opcja produkcji i dystrybucji w szarej strefie - jak nie można odliczyć z podatku to lepiej kupić na szaro. Można też "przenieść" produkcję do np. Słowacji a Polsce mieć tylko przedstawicielstwo.[/list]

Zgodnie z ustawą VAT-owską i VI dyrektywą UE przeniesienie produkcji do obojętnie jakiego kraju Unii Europejskiej nic ci nie da. Jeśli będziesz sprzedawał okna z powiedzmy Słowacji do klienta w Polsce to będzie to traktowane jako sprzedaż wysyłkowa. Jeśli ta sprzedaż przekroczy równowartość kwoty 35.000,00 Euro w roku obrotowym, zostajesz zmuszony do otwarcia ODDZIAŁU na terenie Polski i od nowa będziesz sprzedawał klientom okna z VATem 22 %.
ODPOWIEDZ