Co z VAT-em? Ile za co?

Jarosław Skiendziel
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Co z VAT-em? Ile za co?

Post autor: Jarosław Skiendziel »

Jak wygląda sprawa VAT-u od 1 maja 2004r.?
Czy fakturując osobno okna , osobno montaż , na jedno i drugie VAT 22%?
A jeśli 2 w 1 czyli w jednym zapisie( np. wymiana okna ...x... , to 7% ?
Czy istnieją już oficjalne uchwały , publikacje i wytyczne rządowe w tej kwestii?
Jak fiskalizować na kasę te różności ?

Czy ktoś już zna na te wszystkie pytania odpowiedzi?????
Jesli tak to proszę o zdrową polemikę!!!

Pozdrawiam
JS
VEKA - Fabryka Okien PCV
ul. Sobieskiego 19
84-230 Rumia
058/671-58-74
kom. 502-325-262
504-160-295

oknoAD

Umberto
Rozgadany
Rozgadany

nie wiadomo

Post autor: Umberto »

Słyszałem, że przy sprzedażytowaru razem z usługą wartość towaru nie może przekroczyć ileś tam procent wartości usługi. Nie wiem nic konkretnego. Osobiście nie wiem co robić. W moim mieście są dwa US i obydwa udzielaja sprzecznych odpowiedzi na te same pytania.
caterplan
Czytelnik
Czytelnik

Re: nie wiadomo

Post autor: caterplan »

Umberto pisze:Słyszałem, że przy sprzedażytowaru razem z usługą wartość towaru nie może przekroczyć ileś tam procent wartości usługi. Nie wiem nic konkretnego. Osobiście nie wiem co robić. W moim mieście są dwa US i obydwa udzielaja sprzecznych odpowiedzi na te same pytania.
ja mam inf. że :
1)skladasz pismo do US cz możesz ( podobno w sa rozne interpretacje)
2) jesli w twoim US pozwola Ci to piszesz calosc jako usluga budowlana montaz okien
Maciej Nowacki
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Maciej Nowacki »

Sprawa jest prosta. Usługa budowlana to usługa nie ważne czy z materiałem czy też bez, na własne uszy to słyszałem jak mówił min. Raczko w radiu. Jest tylko kwestia PKOB-11 z 7% Vat ,pozostałe 22%Vat. Nie ma też znaczenia wartość użytych materiałów , przykład jeszcze ze starej ustawy: zakład kamienia budowlanego sprzedawał parapety z 22%Vat a te same parapety wymieniał z 7%Vat ,inny przykład to parapety z konglomeratu : zakup materiałów(żywica,mączka,żelkot) 22%Vat a sprzedaż wyrobu (parapet) 7%Vat
ODPOWIEDZ