TOWAR + USŁUGA = VAT 7%
TOWAR + USŁUGA = VAT 7%
Pytanie, które dzisiaj jest nr 1 w branży.
Proszę o informacje i wypowiedzi jak sprzedaje się w branży?
Pozdrawiam,
STOLWENT
STOLWENT
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Re: TOWAR + USŁUGA = VAT 7%
W Związku POLSKIE OKNA I DRZWI jest już oficjalna odpowiedź Ministerstwa Finansów. Zapraszamy do Związku...stolwent pisze:Pytanie, które dzisiaj jest nr 1 w branży.
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Dzięki za opinię, ale nie mamy ambicji prowadzenia super-portalu..jovi pisze:Bardzo kiepski ten Wasz portal
Pozdrawiam
Do tematu: zdaniem Związku przy wystawianiu faktury na usługi montażowe wystarczy powołać się na ustawę i napisać na fakturze odpowiedni kod PKOB (dla budownictwa mieszkaniowego), żeby móc objąć całą usługę wraz z materiałem 7% stawką VAT. Opinia taka już została przesłana do członków Związku. Pozostałych producentów i handlowców zapraszamy do Związku lub na III Ogólnopolskie Forum Stolarki Budowlanej.
Pozdrowienia - Robert Klos
TOWAR + USŁUGA = VAT 7%
Panie Robercie,pisze Pan o zdaniu związku,a jakie jest stanowisko MF ?
Bo obawiam biorąc pod uwagę różne interpretacje lokalnych Urzędów Skarbowych ( najczęściej niekorzystne dla Nas ) że zdaniem Związku to oni nie będą się kierować przy zwrotach różnicy Vat-u .
Pozdrawiam !
Bo obawiam biorąc pod uwagę różne interpretacje lokalnych Urzędów Skarbowych ( najczęściej niekorzystne dla Nas ) że zdaniem Związku to oni nie będą się kierować przy zwrotach różnicy Vat-u .
Pozdrawiam !
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Re: TOWAR + USŁUGA = VAT 7%
Proszę o telefon lub e-mail ([email protected]) do biura Związku - prześlemy Panu stanowisko MF. Jednak miarodajne tutaj są zapisy ustawy VAT zawarte w zał. 3 poz. 161. Stanowisko MF nie jest tutaj, naszym zdaniem, niezbędne.dans pisze:Panie Robercie,pisze Pan o zdaniu związku,a jakie jest stanowisko MF ?
Pozdrawiam !
Tej tematyce m.in. poświęcone będzie III Ogólnopolskie Forum Stolarki Budowlanej w Strykowie (22-23 czerwca 2004). Zapraszam - Robert Klos
W dniu 22.05.2004 Gazeta Wyborcza podała informację o bardzo niekorzystnej interpretacji Ministerstwa Finansów w zakresie dostawy i montażu okien - zdaniem MF nie jest to usługa tylko dostawa , czyli zawsze bedzie opodatkowana 22% !!!!
Stanowisko nielogiczne , ale zostało wydane i obecnie obowiązuje!!!
cdnx
Stanowisko nielogiczne , ale zostało wydane i obecnie obowiązuje!!!
cdnx
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
No, taki wniosek to nie wynika z żadnej z wypowiedzi..maxio pisze:Czyli faktyczna usługa tj. montaż okien też jest opodatkowana 22% VAT'em ...
W odpowiedzi przesłanej w piątek przez MF do Związku POLSKIE OKNA I DRZWI jest napisane m.in., że PRODUCENCI sprzedając okna, a przy okazji wykonując usługę montażu, powinni kierować się odpowiednim kodem PKWiU dla każdej z tych czynności. Czyli 22% na okna, 7% na montaż.
Ale rzecz wygląda zgoła odmiennie, kiedy przedmiotem umowy z klientem są roboty remontowo-budowlane. Te z samych zapisów ustawy obłożone są stawką obniżoną 7%.
O wykład na ten temat i wskazówki, jak fakturować montaże i wymiany okien (ale też drzwi, bram i fasad) poprosiliśmy byłą wiceminister finansów p.Irenę Ożóg. Zapraszamy do Strykowa 23 czerwca.
Ja nie wiem skąd wy macie swoją wiedze ,ja czerpie ją od GW (gazety wyborczej) http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 86290.html - tam jest wyraźnie napisane :
Jest też przytoczona wypowiedz p. Jerzego Szczygielskiego, dyrektora spółki Tani Dom handlującej stolarką okienną :Wynika z niej, że firmy montujące okna będą musiały wystawiać fakturę z 22-proc. VAT. W tym wypadku ministerstwo uznało, że sprzedaż i montaż okien to dostawa towaru, a nie usługa.
Ja na tej podstawie stwierdziłem że montaż okien będzie objęty 22% VATemOszukano nas. Gdy powstawała ustawa o VAT minister Andrzej Raczko obiecywał, że montaż okien będzie objęty 7-proc. VAT.
Maxio
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Z całym szacunkiem dla dyr.Szczygielskiego, on tylko przedstawił swoją opinię o tym, co przekazała mu dziennikarka "Gazety". Ona z kolei napisała tyle ile zrozumiała..maxio pisze:Ja nie wiem skąd wy macie swoją wiedze ,ja czerpie ją od GW (gazety wyborczej) http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/ ... 86290.html - tam jest wyraźnie napisane :Jest też przytoczona wypowiedz p. Jerzego Szczygielskiego, dyrektora spółki Tani Dom handlującej stolarką okienną :Wynika z niej, że firmy montujące okna będą musiały wystawiać fakturę z 22-proc. VAT. W tym wypadku ministerstwo uznało, że sprzedaż i montaż okien to dostawa towaru, a nie usługa.Ja na tej podstawie stwierdziłem że montaż okien będzie objęty 22% VATemOszukano nas. Gdy powstawała ustawa o VAT minister Andrzej Raczko obiecywał, że montaż okien będzie objęty 7-proc. VAT.
Proponuję sięgnąć do źródeł: w poniedziałek w biurze Związku dostępny będzie już pełny tekst odpowiedzi Ministerstwa i zapewne wstępne opinie naszych ekspertów od podatków. Zapraszam do kontaktu - e-mail: [email protected]
Artykuł z "Gazety Kujawskiej"; z dnia 26.05.2004:
FISKUS. Podatniku, radź sobie sam z VAT-em na usługi budowlane.
Murowany kabaret
Resort finansów miga się od wydania jednolitej interpretacji dotyczącej VAT-u na usługi budowlane świadczone wraz z materiałem. O tym, czy zastosować 7 czy 22-procentową stawkę ma zdecydować sam przedsiębiorca. I to on poniesie ewentualne konsekwencje swojej decyzji.
W ubiegłym tygodniu informowaliśmy o zamęcie jaki zapanował wśród wykonawców budowlanych. Do 1 maja wszystko było bowiem jasne: zarówno na materiały, jak i usługi budowlane obowiązywała 7-procentowa stawka podatku VAT, Potem podatek na materiały podskoczył do 22 procent, podczas gdy na usługi pozostał bez zmian.
Jak zatem rozliczać VAT w przypadku wykonania usługi wraz z materiałem? - to już takie proste nie jest. Część budowlańców z regionu utrzymuje, że na wszystko trzeba wystawiać fakturę z 7-procentową stawką, inni, że z 22-procentową. Są i tacy, którzy mówią o dwóch fakturach: jednej na usługę z 7-procentowym Vat i drugiej z 22-procentową stawką na materiały. Kto ma rację? Nie wiadomo. Resort finansów nie czuje się bowiem w obowiązku odpowiedzieć na to pytanie wprost. I to zarówno dociekliwym dziennikarzom, jak i zwracającym się o interpretację organizacjom budowlanym.
GUS ma wątpliwości
Jak twierdzą w MF, podatnik sam musi określić jaką stawkę ma zastosować. "Zarówno przed 1 maja 200, jak i obecnie, o tym czy materiał może wchodzić do uslugi, czy też mamy do czynienia z wykonywaniem usług i dostawą towaru, decyduje rodzaj czynności i etap na jakim jest ta czynność wykonywana, z czym związana jest określona klasyfikacja" - czytamy w piśmie MF. Mówiąc prościej, zagubionych podatników resort odsyła po odpowiedni numer klasyfikacyjny do GUS.
Rąbka tajemnicy resort uchyla tylko w stosunku do producentów okien. "Przykładowo, z posiadanych przez Ministerstwo Finansów informacji z GUS wynika, że montaż okien przez ich producenta w już istniejącym budynku, jest klasyfikowany jako okna (...). W związku z powyższym należy stosować stawkę podatku od towarów i usług właściwą dla tego towaru (okien)" - wyjaśnia zawile. Zatem, na chłopski rozum, powinni oni zastosować na wszystko 22-procentową stawkę. Ale czy na pewno? Tego nie wiedzieli nawet pytani przez nas lokalni urzędnicy fiskusa.
Śmiało 7 procent
-Każdy przedsiębiorca, który ma w swoim zakresie działalności roboty budowlane i podpisał z klientem umowę na wykonanie tych robót może śmiało zastosować 7-procentową stawkę na całość, a więc na materiał i robociznę" twierdzi tymczasem Robert Klos, wiceprezes Związku Producentów, Dostawców i Dystrybutorów "Polskie okna i drzwi", skupiający blisko setkę czołowych firm z branży. - Interpretacja Ministerstwa Finansów, o którą wystapiliśmy, nie przeczy stanowisku naszych ekspertów podatkowych. Ważne, aby na fakturze wystawionej klientowi wpisać odpowiedni kod Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych.
Związek przekonuje o swoich racjach, powołując się również na wcześniejsze publiczne wypowiedzi szefa resortu finansów, Andrzeja Raczki i korzystny dla wykonawców wyrok NSA w podobnej sprawie. Tylko czy te argumenty trafią do urzędników skarbowych, którzy bedą w przyszłości sprawdzać słuszność podjętych przez przedsiębiorców decyzji?
FISKUS. Podatniku, radź sobie sam z VAT-em na usługi budowlane.
Murowany kabaret
Resort finansów miga się od wydania jednolitej interpretacji dotyczącej VAT-u na usługi budowlane świadczone wraz z materiałem. O tym, czy zastosować 7 czy 22-procentową stawkę ma zdecydować sam przedsiębiorca. I to on poniesie ewentualne konsekwencje swojej decyzji.
W ubiegłym tygodniu informowaliśmy o zamęcie jaki zapanował wśród wykonawców budowlanych. Do 1 maja wszystko było bowiem jasne: zarówno na materiały, jak i usługi budowlane obowiązywała 7-procentowa stawka podatku VAT, Potem podatek na materiały podskoczył do 22 procent, podczas gdy na usługi pozostał bez zmian.
Jak zatem rozliczać VAT w przypadku wykonania usługi wraz z materiałem? - to już takie proste nie jest. Część budowlańców z regionu utrzymuje, że na wszystko trzeba wystawiać fakturę z 7-procentową stawką, inni, że z 22-procentową. Są i tacy, którzy mówią o dwóch fakturach: jednej na usługę z 7-procentowym Vat i drugiej z 22-procentową stawką na materiały. Kto ma rację? Nie wiadomo. Resort finansów nie czuje się bowiem w obowiązku odpowiedzieć na to pytanie wprost. I to zarówno dociekliwym dziennikarzom, jak i zwracającym się o interpretację organizacjom budowlanym.
GUS ma wątpliwości
Jak twierdzą w MF, podatnik sam musi określić jaką stawkę ma zastosować. "Zarówno przed 1 maja 200, jak i obecnie, o tym czy materiał może wchodzić do uslugi, czy też mamy do czynienia z wykonywaniem usług i dostawą towaru, decyduje rodzaj czynności i etap na jakim jest ta czynność wykonywana, z czym związana jest określona klasyfikacja" - czytamy w piśmie MF. Mówiąc prościej, zagubionych podatników resort odsyła po odpowiedni numer klasyfikacyjny do GUS.
Rąbka tajemnicy resort uchyla tylko w stosunku do producentów okien. "Przykładowo, z posiadanych przez Ministerstwo Finansów informacji z GUS wynika, że montaż okien przez ich producenta w już istniejącym budynku, jest klasyfikowany jako okna (...). W związku z powyższym należy stosować stawkę podatku od towarów i usług właściwą dla tego towaru (okien)" - wyjaśnia zawile. Zatem, na chłopski rozum, powinni oni zastosować na wszystko 22-procentową stawkę. Ale czy na pewno? Tego nie wiedzieli nawet pytani przez nas lokalni urzędnicy fiskusa.
Śmiało 7 procent
-Każdy przedsiębiorca, który ma w swoim zakresie działalności roboty budowlane i podpisał z klientem umowę na wykonanie tych robót może śmiało zastosować 7-procentową stawkę na całość, a więc na materiał i robociznę" twierdzi tymczasem Robert Klos, wiceprezes Związku Producentów, Dostawców i Dystrybutorów "Polskie okna i drzwi", skupiający blisko setkę czołowych firm z branży. - Interpretacja Ministerstwa Finansów, o którą wystapiliśmy, nie przeczy stanowisku naszych ekspertów podatkowych. Ważne, aby na fakturze wystawionej klientowi wpisać odpowiedni kod Polskiej Klasyfikacji Obiektów Budowlanych.
Związek przekonuje o swoich racjach, powołując się również na wcześniejsze publiczne wypowiedzi szefa resortu finansów, Andrzeja Raczki i korzystny dla wykonawców wyrok NSA w podobnej sprawie. Tylko czy te argumenty trafią do urzędników skarbowych, którzy bedą w przyszłości sprawdzać słuszność podjętych przez przedsiębiorców decyzji?
"najwiekszy dealer okien: Bill Gates..."
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Wszystkie dokumenty źródłowe, łącznie ze stanowiskiem Związku POLSKIE OKNA I DRZWI znajdziecie Panowie na stronie www.okna.org.pl
Są już pierwsze odpowiedzi z Urzędów Skarbowych - jeżeli ktokolwiek jest także w posiadaniu takiej odpowiedzi, proszę o podzielenie się nią ze Związkiem. Myślę, że razem damy sobie radę...
Są już pierwsze odpowiedzi z Urzędów Skarbowych - jeżeli ktokolwiek jest także w posiadaniu takiej odpowiedzi, proszę o podzielenie się nią ze Związkiem. Myślę, że razem damy sobie radę...
...więc jak z VATem?...Robert Klos pisze:Wszystkie dokumenty źródłowe, łącznie ze stanowiskiem Związku POLSKIE OKNA I DRZWI znajdziecie Panowie na stronie www.okna.org.pl
Jak rozumiem cała dyskusja toczy się tylko w kwestii montażu dla budownictwa społecznego. Dla osób prywatnych i firm kwota podatku nie ulega wątpliwości.
Problemem jest także klasyfikacja "budownictwa społecznego" - TBS napewno, Wspólnota napewno nie, ale czy szkoła ? Podobno US w Warszawie uznaje budynki szkolne za społeczne a US w Łodzi nie. Czy macie na ten temat jakieś informacje ?
Problemem jest także klasyfikacja "budownictwa społecznego" - TBS napewno, Wspólnota napewno nie, ale czy szkoła ? Podobno US w Warszawie uznaje budynki szkolne za społeczne a US w Łodzi nie. Czy macie na ten temat jakieś informacje ?
Dyskusja jest na temat budownictwa PKOB 111 (Polska Klasyfikacja Obiektów Budowlanych)alumilex pisze:Jak rozumiem cała dyskusja toczy się tylko w kwestii montażu dla budownictwa społecznego. Dla osób prywatnych i firm kwota podatku nie ulega wątpliwości.
Pozdrawiam,
STOLWENT
STOLWENT
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Załącznik nr 3 poz 161. Szczegóły znajdują się na stronie Związku POLSKIE OKNA I DRZWI: www.okna.org.plalumilex pisze:Tylko ciągle nie wiem na jakiej podstawie, czy ktoś może podać mi podstawę prawną obniżenia montażu dla PKOB111 na stawkę 7% ?
Szanowni Państwo!
To, że w "mieszkaniówce" wykonywanie tzw. usługi remontowo-budowlanej jest objęte 7 % Vat-em, to już wiadomo od dawna (Jeżeli firma remontowa kupi 10 worków cementu, tarakotę, rurki itp. z 22% Vat-em w sklepie i wykona dla klienta usługę budowlaną w której będą użyte te materiały to fakturuje 7% VAT nie wyszczególniając na fakturze niczego, tylko opisując, że została wykonana usługa budowlana). Trudniejszy temat jest przy sprzedaży stolarki (z 7%) głównie w przypadku firm tylko sprzedających stolarkę(nie świadczących usług montażowych, budowlanych itd.),ale np: duża firma TYLKO produkująca stolarkę sprzedaje okno dla delera z 22% vat-em, następnie dealer który ma swoją działalność wykonuje dla klienta usługę budowlaną w której skład wchodzą okna i montaż(zaznaczam że przez montaż rozumie się w Polsce różne rzeczy) i fakturuje to jako wykonanie usługi z 7% Vat-em. Finalnie klient płaci 7% Vat a tu tylko o to chodzi, aby w jak najmniejszym stopniu obciązyć klienta (żeby coś się dalej kręciło). Pozdrawiam
To, że w "mieszkaniówce" wykonywanie tzw. usługi remontowo-budowlanej jest objęte 7 % Vat-em, to już wiadomo od dawna (Jeżeli firma remontowa kupi 10 worków cementu, tarakotę, rurki itp. z 22% Vat-em w sklepie i wykona dla klienta usługę budowlaną w której będą użyte te materiały to fakturuje 7% VAT nie wyszczególniając na fakturze niczego, tylko opisując, że została wykonana usługa budowlana). Trudniejszy temat jest przy sprzedaży stolarki (z 7%) głównie w przypadku firm tylko sprzedających stolarkę(nie świadczących usług montażowych, budowlanych itd.),ale np: duża firma TYLKO produkująca stolarkę sprzedaje okno dla delera z 22% vat-em, następnie dealer który ma swoją działalność wykonuje dla klienta usługę budowlaną w której skład wchodzą okna i montaż(zaznaczam że przez montaż rozumie się w Polsce różne rzeczy) i fakturuje to jako wykonanie usługi z 7% Vat-em. Finalnie klient płaci 7% Vat a tu tylko o to chodzi, aby w jak najmniejszym stopniu obciązyć klienta (żeby coś się dalej kręciło). Pozdrawiam
najlepsze
Najlepsze jest to , że 31.05 czy 01.06 w Rzeczpospolitej ukazał się artykuł, w którym autor twierdzi, że obowiązek podatkowy na usługę powstaje 30 dni po wystawieniu faktury. Jako, że wystawiłem fakturę 30 kwietnia na montaż okien w szkole a stawka VAT wzrosła na 22% w maju na usługi dla szkół (m.in.) mój księgowy twierdzi, że urząd skarbowy może się doczepić że p[o 30 dniach powinienem zapłacić 22% za montaż nawet gdy faktura jest z datą kwietniową ale na razie wszystko wisi w powietrzu bo i tak jest za późno żeby to zmienić więc jak US za 5 lat się dopatrzy to będę płacił zaległy VAT + odsetki za pięć lat...
zwariowany kraj!
zwariowany kraj!
Załącznik do ustawy nr 3 poz. 161:
"Dostawa, budowa, remont lub przebudowa budynków mieszkalnych (PKOB 11) i ich części, z wyjątkiem lokali użytkowych, realizowanych w ramach budownictwa społecznego"
czytając dokładnie przepis:
1. "Dostawa(...)budynków mieszkalnych lub ich części..." - a więc także sama dostawa okien powinna być opodotkowana 7% VATem
2. "(...), realizowanych w ramach budownictwa społecznego." - po konsultacji z US dostałem odpowiedź: - określenie to następuje po przecinku a więc dotyczy całej pozycji. Ważne więc (wg US) jest aby budynek był budowany, remontowany w ramach budownictwa społecznego. Budownictwo społeczne to (wg US): TBS, Spółdzielnie, budynki komunalne (oczywiście z wyłączeniem lokali użytkowych nawet jeśli są budowane w ramach tego budownictwa). Natomiast w żadnym razie przepisu tego nie należy odnosić do prywatnych mieszkań, własnościowych, domków itp. TAKĄ DOSTAŁEM ODPOWIEDŹ Z US
Jeszcze raz ponawiam pytanie czy ktoś na ten temat ma jakąś wykładnię MF lub innego US ? Bo na wskazanej stronie (http://www.okna.org.pl/) - nie ma nic o kwestii budownictwa społecznego.
"Dostawa, budowa, remont lub przebudowa budynków mieszkalnych (PKOB 11) i ich części, z wyjątkiem lokali użytkowych, realizowanych w ramach budownictwa społecznego"
czytając dokładnie przepis:
1. "Dostawa(...)budynków mieszkalnych lub ich części..." - a więc także sama dostawa okien powinna być opodotkowana 7% VATem
2. "(...), realizowanych w ramach budownictwa społecznego." - po konsultacji z US dostałem odpowiedź: - określenie to następuje po przecinku a więc dotyczy całej pozycji. Ważne więc (wg US) jest aby budynek był budowany, remontowany w ramach budownictwa społecznego. Budownictwo społeczne to (wg US): TBS, Spółdzielnie, budynki komunalne (oczywiście z wyłączeniem lokali użytkowych nawet jeśli są budowane w ramach tego budownictwa). Natomiast w żadnym razie przepisu tego nie należy odnosić do prywatnych mieszkań, własnościowych, domków itp. TAKĄ DOSTAŁEM ODPOWIEDŹ Z US
Jeszcze raz ponawiam pytanie czy ktoś na ten temat ma jakąś wykładnię MF lub innego US ? Bo na wskazanej stronie (http://www.okna.org.pl/) - nie ma nic o kwestii budownictwa społecznego.
Informuję wszystkich, iż przepis dotyczący budownictwa społecznego wchodziw życie z dniem 1 stycznia 2008r !!!!!!!!!!!!!!!!!! Wiec debatowanie na temat co ten przepis oznacza, jest bez sensu teraz.
Teraz obowiązuje art. 146 ust 1 i 2 ustawy o VAT i o tym powinniśmy dyskutować.
Art. 41 ust. 12. Stawkę podatku, o której mowa w ust. 2 (stawka 7 %)stosuje się do czynności wymienionych w poz. 161 załącznika nr 3 (czyli dostawa itp. materiałów bud. do budownictwa społecznego) do ustawy, przy spełnieniu warunków określonych dla budownictwa społecznego na podstawie odrębnych przepisów.
Art. 176. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że:
4) art. 41 ust. 12 stosuje się od dnia 1 stycznia 2008
Teraz obowiązuje art. 146 ust 1 i 2 ustawy o VAT i o tym powinniśmy dyskutować.
Art. 41 ust. 12. Stawkę podatku, o której mowa w ust. 2 (stawka 7 %)stosuje się do czynności wymienionych w poz. 161 załącznika nr 3 (czyli dostawa itp. materiałów bud. do budownictwa społecznego) do ustawy, przy spełnieniu warunków określonych dla budownictwa społecznego na podstawie odrębnych przepisów.
Art. 176. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z tym że:
4) art. 41 ust. 12 stosuje się od dnia 1 stycznia 2008
Ostatnio zmieniony pn cze 07, 2004 1:25 am przez oknaplast, łącznie zmieniany 1 raz.
Najwyższa jakość konkurencyjne ceny. Certyfikat ISO 9001. Jezeli mieszkasz w Warszawie lub okolicach i masz zamiar wymienić okna - skontaktuj sie z nami. NIE BĘDZIESZ ŻAŁOWAŁ WYBORU
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Twierdzenie przez Pana Kłosa, czy jak mu tam, że nas obowiązuje poz. 161 zał. nr 3. to totalna bzdura.
Drogi Panie oknaplaście,
pan Kłos (czy jak mu tam) nigdy nie twierdził, że obowiązuje nas poz.161 zał. nr 3. Pan Kłos (czy jak mu tam) twierdzi natomiast, że w tym załączniku jest bezpośrednie odniesienie do PKOB i ta klasyfikacja jest dla nas obecnie najważniejsza. Otóż Ministerstwo Finansów przypomina, że obowiązek właściwej klasyfikacji zdarzenia gospodarczego spoczywa na każdym podatniku z osobna. Do poprawnego zakwalifikowania można zastosować Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU) i wówczas na montaż okien należy naliczyć VAT 22%, bądź też można przywołać Polską Klasyfikację Obiektów Budowlanych, a wtedy obowiązująca stawka VAT wyniesie 7%.
Wyrażam nadzieję, że w handlu oknami jest Pan jednak bardziej biegły niż w interpretacji przepisów podatkowych...
Mimo wszystko pozdrowienia - Robert Klos (czy jak mu tam)...
Drogi Panie oknaplaście,
pan Kłos (czy jak mu tam) nigdy nie twierdził, że obowiązuje nas poz.161 zał. nr 3. Pan Kłos (czy jak mu tam) twierdzi natomiast, że w tym załączniku jest bezpośrednie odniesienie do PKOB i ta klasyfikacja jest dla nas obecnie najważniejsza. Otóż Ministerstwo Finansów przypomina, że obowiązek właściwej klasyfikacji zdarzenia gospodarczego spoczywa na każdym podatniku z osobna. Do poprawnego zakwalifikowania można zastosować Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU) i wówczas na montaż okien należy naliczyć VAT 22%, bądź też można przywołać Polską Klasyfikację Obiektów Budowlanych, a wtedy obowiązująca stawka VAT wyniesie 7%.
Wyrażam nadzieję, że w handlu oknami jest Pan jednak bardziej biegły niż w interpretacji przepisów podatkowych...
7%
Uzywajšc 7 % stawki Vat należy powoływać sie na art. 146 ust. 1 i 2 ustawy. Na fakturze piszemy "roboty remontowo budowlane zwiazane z wymiana 3 szt stolarki okiennej w lokalu mieszkalnym i cena 1070 brutto, a nie podział na montaż i okna odzielnie, z oddzilenš stawkš VAT.
Po to piszemy 3 szt. - żeby zgadzał się stan magazynowy, ale nie jest to konieczne. Umowa powinna być sformuowana jako umowa o dzieło ( wymiana stolarki okiennej), a kosztorys powinien stanowić załšcznik do tej umowy. Tam wyszczególniamy cenę okien.
Takie jest moje zdanie.
Jedyneym problemem jest to, że najczęciej koszt okien znacznie przewyższa cene robocizny - to jest problem.
Bo chyba nikt nie liczy np. pianek, farb, kleju itp odzielnie na fakturze, tylko zawsze jako koszt uboczny wykonania usługi, całoć fakturujšć na 7 %. Z czasem sprawa się rozwišże.
Po to piszemy 3 szt. - żeby zgadzał się stan magazynowy, ale nie jest to konieczne. Umowa powinna być sformuowana jako umowa o dzieło ( wymiana stolarki okiennej), a kosztorys powinien stanowić załšcznik do tej umowy. Tam wyszczególniamy cenę okien.
Takie jest moje zdanie.
Jedyneym problemem jest to, że najczęciej koszt okien znacznie przewyższa cene robocizny - to jest problem.
Bo chyba nikt nie liczy np. pianek, farb, kleju itp odzielnie na fakturze, tylko zawsze jako koszt uboczny wykonania usługi, całoć fakturujšć na 7 %. Z czasem sprawa się rozwišże.
Najwyższa jakość konkurencyjne ceny. Certyfikat ISO 9001. Jezeli mieszkasz w Warszawie lub okolicach i masz zamiar wymienić okna - skontaktuj sie z nami. NIE BĘDZIESZ ŻAŁOWAŁ WYBORU
Twierdzenie przez Pana Kłosa, czy jak mu tam, że nas obowiązuje poz. 161 zał. nr 3. to totalna bzdura.
Drogi Panie oknaplaście,
Więc Szanowny Panie skoroś Pan taki mądry to proszę odpowiedzieć wszystkim, który sposób klasyfikacji Sz. Pan wybrałby? Co nie wie Pan? I właśnie o to wszyscy pytają. Żeby w końcu ktoś zechciał nadstawić w końcu d.... i podjąć jakieś decyzje. Mądry to może i Pan jest, ale mądrość się skończy jak przyjdzie do Pana też niby "mądra" skarbówka i rozpieprzy Panu firmę. Z wyrazami szacunku. Pozdrawiam
ja ja
Więc Szanowny Panie Klos(czy jakoś tam) skoroś Pan taki mądry to proszę odpowiedzieć wszystkim, który sposób klasyfikacji Sz. Pan wybrałby? Co nie wie Pan? I właśnie o to wszyscy pytają. Żeby w końcu ktoś zechciał nadstawić w końcu d.... i podjąć jakieś decyzje. Mądry to może i Pan jest, ale mądrość się skończy jak przyjdzie do Pana też niby "mądra" skarbówka i rozpieprzy Panu firmę. Z wyrazami szacunku. PozdrawiamTwierdzenie przez Pana Kłosa, czy jak mu tam, że nas obowiązuje poz. 161 zał. nr 3. to totalna bzdura.
Drogi Panie oknaplaście,
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Re: ja ja
Więc Szanowny Panie Klos(czy jakoś tam) skoroś Pan taki mądry to proszę odpowiedzieć wszystkim, który sposób klasyfikacji Sz. Pan wybrałby? Co nie wie Pan? I właśnie o to wszyscy pytają. Żeby w końcu ktoś zechciał nadstawić w końcu d.... i podjąć jakieś decyzje. Mądry to może i Pan jest, ale mądrość się skończy jak przyjdzie do Pana też niby "mądra" skarbówka i rozpieprzy Panu firmę. Z wyrazami szacunku. Pozdrawiam[/quote]
Szanowny Panie "ja ja",
proponuję podarować już sobie drobne złośliwości i skupić się nad meritum. Jak Pan zapewne dobrze wie, każdy podatnik indywidualnie ponosi odpowiedzialność za zastosowaną klasyfikację i poprawność naliczonego (oraz odprowadzonego) podatku VAT. Od tego żeby potwierdzić poprawność tego w przypadku każdego podatnika jest jego właściwy urząd skarbowy. I tu nikt niczego za Pana nie nadstawi..
Wszystko co mogliśmy zrobić dotychczas to zwrócić się z odpowiednim zapytaniem do MInisterstwa oraz nagłośnić ten problem w mass-mediach. Kilkudziesięciu członków Związku zwróciło się do swoich urzędów skarbowych każdy z jednakowo brzmiącym pytaniem. Jedną z odpowiedzi, z Podlaskiego Urzędu Skarbowego, już opublikowała Gazeta Wyborcza. Na inne wciąż czekamy... ale to wszystko nie gwarantuje, że Pański urząd będzie miał identyczne zdanie jak pozostałe urzędy. Dlatego warto się zwrócić do swojego urzędu z odpowiednim zapytaniem - nikt za Pana tego nie dokona..
Pyta Pan jak fakturować? Powiem Panu jak zafakturował jeden z członków Związku: wystawił fakturę na usługę remontową z kodem PKOB 111. Do kopii dołączył umowę z klientem oraz kosztorys tej usługi. Taki komplet złożył w swoim urzędzie skarbowym, z zapytaniem czy urząd ma jakieś zastrzeżenia do zastosowanej klasyfikacji oraz do wysokości naliczonego podatku VAT? O odpowiedzi urzędu ma nadzieję poinformować nas na Forum w Strykowie 22 czerwca. Tam zresztą dyskutować będziemy nad różnymi odpowiedziami różnych urzędów skarbowych. Gościem naszym będzie doradca podatkowy, była wiceminister finansów, pani dr Irena Ożóg. Ale nawet mimo tych informacji, porad i opinii i tak ostateczne zdanie w każdym przypadku należeć będzie do właściwego urzędu skarbowego. Szczęśliwcy w Białymstoku już znają zdanie swojego urzędu skarbowego i jest ono korzystne dla nich. Inni przedsiębiorcy muszą poznać opinię swojego urzędu, ponieważ nawet interpretacja Ministerstwa nie jest dla tego urzędu zobowiązująca. Dlatego właśnie zachęcaliśmy i zachęcamy do składania zapytań w urzędach.
Związek POLSKIE OKNA I DRZWI ma liczne opinie doradców podatkowych, posłów, sędziów NSA, ma własne stanowisko w tej kwestii i podpowiada swoim członkom jak fakturować, inicjuje akcję medialną w tej kwestii. Ale i tak ostatecznie to jest rozmowa między danym przedsiębiorcą a jego urzędem. Nikt i nic tego nie zmieni..
Dlatego właśnie proponuję tam właśnie złożyć swoje zapytanie. Wzór takiego zapytania można otrzymać w Związku: [email protected]
Szanowny Panie "ja ja",
proponuję podarować już sobie drobne złośliwości i skupić się nad meritum. Jak Pan zapewne dobrze wie, każdy podatnik indywidualnie ponosi odpowiedzialność za zastosowaną klasyfikację i poprawność naliczonego (oraz odprowadzonego) podatku VAT. Od tego żeby potwierdzić poprawność tego w przypadku każdego podatnika jest jego właściwy urząd skarbowy. I tu nikt niczego za Pana nie nadstawi..
Wszystko co mogliśmy zrobić dotychczas to zwrócić się z odpowiednim zapytaniem do MInisterstwa oraz nagłośnić ten problem w mass-mediach. Kilkudziesięciu członków Związku zwróciło się do swoich urzędów skarbowych każdy z jednakowo brzmiącym pytaniem. Jedną z odpowiedzi, z Podlaskiego Urzędu Skarbowego, już opublikowała Gazeta Wyborcza. Na inne wciąż czekamy... ale to wszystko nie gwarantuje, że Pański urząd będzie miał identyczne zdanie jak pozostałe urzędy. Dlatego warto się zwrócić do swojego urzędu z odpowiednim zapytaniem - nikt za Pana tego nie dokona..
Pyta Pan jak fakturować? Powiem Panu jak zafakturował jeden z członków Związku: wystawił fakturę na usługę remontową z kodem PKOB 111. Do kopii dołączył umowę z klientem oraz kosztorys tej usługi. Taki komplet złożył w swoim urzędzie skarbowym, z zapytaniem czy urząd ma jakieś zastrzeżenia do zastosowanej klasyfikacji oraz do wysokości naliczonego podatku VAT? O odpowiedzi urzędu ma nadzieję poinformować nas na Forum w Strykowie 22 czerwca. Tam zresztą dyskutować będziemy nad różnymi odpowiedziami różnych urzędów skarbowych. Gościem naszym będzie doradca podatkowy, była wiceminister finansów, pani dr Irena Ożóg. Ale nawet mimo tych informacji, porad i opinii i tak ostateczne zdanie w każdym przypadku należeć będzie do właściwego urzędu skarbowego. Szczęśliwcy w Białymstoku już znają zdanie swojego urzędu skarbowego i jest ono korzystne dla nich. Inni przedsiębiorcy muszą poznać opinię swojego urzędu, ponieważ nawet interpretacja Ministerstwa nie jest dla tego urzędu zobowiązująca. Dlatego właśnie zachęcaliśmy i zachęcamy do składania zapytań w urzędach.
Związek POLSKIE OKNA I DRZWI ma liczne opinie doradców podatkowych, posłów, sędziów NSA, ma własne stanowisko w tej kwestii i podpowiada swoim członkom jak fakturować, inicjuje akcję medialną w tej kwestii. Ale i tak ostatecznie to jest rozmowa między danym przedsiębiorcą a jego urzędem. Nikt i nic tego nie zmieni..
Dlatego właśnie proponuję tam właśnie złożyć swoje zapytanie. Wzór takiego zapytania można otrzymać w Związku: [email protected]
Narodzie Kochany ! Może być Vat 7 % na ...okna ?
Jeśli producent okien ma w zakresie działalności ( jak nie ma to niech sobie zrobi stosowne rozszerzenie ) zapisanym we wpisie do rejestru ew. usługi budowlano wykonczeniowe ( 4.5.4) i jeśli posłuży się dokumentem umowy na wykonanie robót budowlano remontowych ( + kosztorys materiałowy i kosztorys robót ) to zgodnie z ustawą ma prawo klasyfikować tą sprzedaż jako usługę i sprzedawać z vatem 7 % - tak wynika z ustawy i jest ona święta a nie jakaś tam interpretacja urzędnika US-u. Ważne aby sprzedawca usługi ( może nim być także producent okien) zawierał z klientem umowę na wykonanie prac budowlanych o treści zgodnej z przepisami KCyw.
Pozdrowiska dla Narodu.
P.S. Jeśli ktoś decyduje się na wysłanie zapytania do US-u ( a tak by było najrozsądniej ) należy zaznaczyć iż firma ma w zakresie działalności usługi b.rem i czy świadcząc usługę b.rem z wykorzystaniem materiałów własnych może postępować zgodnie z prawem i sprzedawać tę usługę z Vatem 7 %.
Pozdrowiska dla Narodu.
P.S. Jeśli ktoś decyduje się na wysłanie zapytania do US-u ( a tak by było najrozsądniej ) należy zaznaczyć iż firma ma w zakresie działalności usługi b.rem i czy świadcząc usługę b.rem z wykorzystaniem materiałów własnych może postępować zgodnie z prawem i sprzedawać tę usługę z Vatem 7 %.
Piotr Gawroński
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Konkretnie odpowiadaja poszczególne urzędy skarbowe. Niestety różnie.. O tym jakie odpowiedzi uzyskujemy i co z tym robić dalej rozmawiać będziemy na III Ogólnopolskim Forum Stolarki Budowlanej w Strykowie juz za tydzień. Szczegóły na www.okna.org.plBARON pisze:Panie i Panowie mineło 1,5 miesišca i nadal niewiadomon jak liczyć vat.
Ja licze 22% na okna i 7% na montaż i wydaje się mi że na dzień dzisiejszy jest to prawidłowe.Czy kto wie konkretnie jak jest?
JEDNO PYTANKO
Czy jakikolwiek US będzie przejmował się tym co powie i doradzi
BYŁA PANI WICEMINISTER ,skoro nikogo nie interesuje co powiedział
OBECNY MINISTER z trybuny sejmowej na nurtujący nas wszystkich temat naliczania podatku vat ?
pozdrowienia dla forumowiczów wytrwale dążących do wyjaśnienia
spornych interpretacji
Czy jakikolwiek US będzie przejmował się tym co powie i doradzi
BYŁA PANI WICEMINISTER ,skoro nikogo nie interesuje co powiedział
OBECNY MINISTER z trybuny sejmowej na nurtujący nas wszystkich temat naliczania podatku vat ?
pozdrowienia dla forumowiczów wytrwale dążących do wyjaśnienia
spornych interpretacji
Szanowny Panie Robercie Klosie(właściwy) moja wypowiedź nie odnosiła się do Pana żadnych poprzednich wypowiedzi, tylko do zacytowanego fragmentu pod którymś ktoś(bo chyba nie Pan podpisał: " Mimo wszystko pozdrowienia - Robert Klos (czy jak mu tam)..." i to była moja odpowiedź dla tego kogoś. To raz.
A dwa-jednak słówko do Pana(pomimo, że stara się Pan jak może pomóc wszystkim na tym forum w rozszyfrowaniu zagadki VAT): Nie zgadzam się z Panem, że trzeba pytać US o zdanie. Każdy US będzie interpretował ustawę inaczej. Nie może tak być. Jest jedna Polska, jedna ustawa,jeden właściwy sposób i jedna właściwa stawka VAT. Czy Polska to jeden kraj, na terenie którego obowiązują takie same przepisy, czy może się mylę? Bo może dojdzie do tego, że w Zakopanem będą obowiązywały inne przepisy i ustawy a w Białymstoku inne
. Toż to parodia totalna. Jeden sposób, jeden właściwy i prawidłowy, ale przypuszczam, że prędko się nie dowiemy jaki jest prawidłowy... aż się posypią pierwsze starcia z US przy kontrolach. Chory kraj-ktoś powinien za to siedzieć, ale i tak rozejdzie się po kościach.
Pozdrawiam Pana Roberta Klosa(właściwego)
A dwa-jednak słówko do Pana(pomimo, że stara się Pan jak może pomóc wszystkim na tym forum w rozszyfrowaniu zagadki VAT): Nie zgadzam się z Panem, że trzeba pytać US o zdanie. Każdy US będzie interpretował ustawę inaczej. Nie może tak być. Jest jedna Polska, jedna ustawa,jeden właściwy sposób i jedna właściwa stawka VAT. Czy Polska to jeden kraj, na terenie którego obowiązują takie same przepisy, czy może się mylę? Bo może dojdzie do tego, że w Zakopanem będą obowiązywały inne przepisy i ustawy a w Białymstoku inne
Pozdrawiam Pana Roberta Klosa(właściwego)
słyszałem
Dziś w wiadomościach POLSATU podano, że Ministerstwo się wypowiedziało - i można stolarkę razem z montażem liczyć na 7%-ym VATcie. Tylko co powiem urzędnikowi z kontroli, że w polsacie słyszałem ? ? ?

Może ktoś coś będzie wiedział szerzej.
Pozdrawiam
Może ktoś coś będzie wiedział szerzej.
Pozdrawiam
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Nie zgadzam się z Panem, że trzeba pytać US o zdanie. Każdy US będzie interpretował ustawę inaczej. Nie może tak być. Jest jedna Polska, jedna ustawa,jeden właściwy sposób i jedna właściwa stawka VAT. Czy Polska to jeden kraj, na terenie którego obowiązują takie same przepisy, czy może się mylę? Bo może dojdzie do tego, że w Zakopanem będą obowiązywały inne przepisy i ustawy a w Białymstoku inne
. Toż to parodia totalna. Jeden sposób, jeden właściwy i prawidłowy, ale przypuszczam, że prędko się nie dowiemy jaki jest prawidłowy... aż się posypią pierwsze starcia z US przy kontrolach. Chory kraj-ktoś powinien za to siedzieć, ale i tak rozejdzie się po kościach.
Cały problem polega na tym, że jak się zadaje różne pytania, to otrzymuje się różne odpowiedzi. Z tego właśnie względu kilkudziesięciu członków Zwiżku POLSKIE OKNA I DRZWI zwróciło się do swoich urzędów z JEDNAKOWO BRZMIĄCYM zapytaniem. Jeżeli uzyskają na to pytanie różnie brzmiące odpowiedzi, wówczas dopiero będzie powód do protestowania. Innej drogi dzisiaj po prostu nie widzimy... Jeżeli ktoś ma lepszy pomysł - proszę o podzielenie się nim.
Ta kwestia będzie jedną z zasadniczych na III Ogólnopolskim Forum Stolarki Budowlanej w Strykowie, które rozpoczyna się już we wtorek. Zapraszam wszystkich producentów. Szczegóły na stronie www.okna.org.pl
Cały problem polega na tym, że jak się zadaje różne pytania, to otrzymuje się różne odpowiedzi. Z tego właśnie względu kilkudziesięciu członków Zwiżku POLSKIE OKNA I DRZWI zwróciło się do swoich urzędów z JEDNAKOWO BRZMIĄCYM zapytaniem. Jeżeli uzyskają na to pytanie różnie brzmiące odpowiedzi, wówczas dopiero będzie powód do protestowania. Innej drogi dzisiaj po prostu nie widzimy... Jeżeli ktoś ma lepszy pomysł - proszę o podzielenie się nim.
Ta kwestia będzie jedną z zasadniczych na III Ogólnopolskim Forum Stolarki Budowlanej w Strykowie, które rozpoczyna się już we wtorek. Zapraszam wszystkich producentów. Szczegóły na stronie www.okna.org.pl
Na temat stawki 7% mam taka interpretacje.
Zastosowaniestawki VAT w wysokosci 7% moze nastapic wylacznie w przypadku,gdy bedziecie Panstwo swiadczyc usluge budowlana zwiazana z budownictwem mieszkaniowym,polegajaca na dostarczeniu do klienta i montazu materialow zamowionych w Waszej firmie,tj. w przypadku gdy material (np.okna) zostanie wlaczony w usluge budowlano-montazowa.wowczas zakupujecie Panstwo okna,parapety i inne materialy ze stawka VAT w wysokosci 22 % ,a sprzedajecie w ramach uslugi ze stawka VAT w wysokosci 75.Nalezy wowczas zastosowac odpowiednie oznaczenie PKWiU 45.42.11-00.00.
Preferencyjna stawka ma obowiazywac do konca 2007 roku.
Wazna sprawa jest aby na fakturze wystawionej Klientowi koncowemu sprzedac usluge w postaci jednej kwoty obejmujacej lacznie koszty materialow uzytych do montazu(okna,kotwy,dyble,piana itp.)wraz z robocizna,transportem itp.
Pozdrawiam BARON
Zastosowaniestawki VAT w wysokosci 7% moze nastapic wylacznie w przypadku,gdy bedziecie Panstwo swiadczyc usluge budowlana zwiazana z budownictwem mieszkaniowym,polegajaca na dostarczeniu do klienta i montazu materialow zamowionych w Waszej firmie,tj. w przypadku gdy material (np.okna) zostanie wlaczony w usluge budowlano-montazowa.wowczas zakupujecie Panstwo okna,parapety i inne materialy ze stawka VAT w wysokosci 22 % ,a sprzedajecie w ramach uslugi ze stawka VAT w wysokosci 75.Nalezy wowczas zastosowac odpowiednie oznaczenie PKWiU 45.42.11-00.00.
Preferencyjna stawka ma obowiazywac do konca 2007 roku.
Wazna sprawa jest aby na fakturze wystawionej Klientowi koncowemu sprzedac usluge w postaci jednej kwoty obejmujacej lacznie koszty materialow uzytych do montazu(okna,kotwy,dyble,piana itp.)wraz z robocizna,transportem itp.
Pozdrawiam BARON
BARON
No dobrze a co z producentami okien którzy świadczą również usługi budowlane. Przecież firma x nie kupuje od siebie okien z 22% vat'em a później odsprzedaje "wszystko" w formie usługi budowlanej klientowi z 7% vat'em, tylko produkuje okna i później jedzie je zamontować u klienta. Co innego jeżeli jestem dealerem, mam swoją działalność, kupuję okna, listwy, pianki, wkręty, dyble w różnych miejscach z 22%, a później sprzedaję wszystko w formie usługi budowlanej i fakturuję klientowi 7 % ( To już było pewnw od dawna). Tu chodzi głównie o dużych producentów okien -czy zakładać inne firmy i odsprzedawać sobie okna?. Pozdrawiam
A mi Pani w urzędzie skarbowym powiedziała poufnie, że gdy zostawię zapytanie o stawkę VAT na usługę montażu wraz z materiałami to oni dadzą mi odpowiedź z której nic nie będzie wynikało, czyli przepiszą mi stanowisko MF. Ale z drugiej strony mają odgórne zarządzenia aby karać producentów którzy wystawiają faktury na 7%. Stwierdziła ponadto, że wszystko będzie wiadome dopiero gdy ktoś wygra sprawę z urzędem skarbowym w sądzie. Moi drodzy przyszło nam żyć w dzikim kraju.
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Według p.Ożóg, eksperta Związku zaproszonego na III Forum, jest to na dzisiaj rozwiązanie najmniej ryzykowne dla producentów i w pełni legalne. Podejmujemy jednak interwencję u Rzecznika Praw Obywatelskich, w Urzędzie Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz w Głównym Urzędzie Statystycznym, gdyż stawka 7% na usługi dla mieszkaniówki wprost wynika z zapisów Ustawy i nie ma tam nigdzie ograniczeń, co do kręgu podmiotów wykonujących te usługi. Relacja w najbliższym wydaniu miesięcznika, którego tytułu tutaj nie przywołam...ja ja pisze:No dobrze a co z producentami okien którzy świadczą również usługi budowlane. Przecież firma x nie kupuje od siebie okien z 22% vat'em a później odsprzedaje "wszystko" w formie usługi budowlanej klientowi z 7% vat'em, tylko produkuje okna i później jedzie je zamontować u klienta. Co innego jeżeli jestem dealerem, mam swoją działalność, kupuję okna, listwy, pianki, wkręty, dyble w różnych miejscach z 22%, a później sprzedaję wszystko w formie usługi budowlanej i fakturuję klientowi 7 % ( To już było pewnw od dawna). Tu chodzi głównie o dużych producentów okien -czy zakładać inne firmy i odsprzedawać sobie okna?. Pozdrawiam
dowiedziałem się ostatnio, że jeżeli firma ma w swoim "profilu" działalności zgłoszenie, że może wykonywać usługi budowlane itp. , to może również fakturować okna wraz z montażem z 7% stawką Vat. Więc w przypadku producentów, którzy chcą sprzedawać stolarkę z montażem należy zgłosić w odpowiednich urzędach uzupełnienie REGON o odpowiedni wpis i do dzieła. pozdrawiam
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Różne odpowiedzi różnych urzędów skarbowych zamieszczone są na www.okna.org.pl
Wcześniej twierdził Pan, że wysyłaliście jednakowo sformułowane zapytania do poszczególnych US na terenie całego kraju, jednak z odpowiedzi US to nie wynika. Na jedno pytanie istnieje tylko jedna prawidłowa odpowiedź w świetle "prostego" przepisu. Z tego wynika, że poszczególne firmy będą inaczej traktowane w Toruniu inaczej w Białymstoku a inaczej w Wałbrzychu. To jakieś wielkie nieporozumienie. Z tego wynika, że w US pracują sami kretyni i nie potrafią odpowiedzieć na Pana pytanie. Wydaje się jednak, że US mają nad sobą jednostki nadrzędne, a te jescze wyższej instancji itd. Tak więc dojdziemy do wierzchołka i niech tam (1 , 10 czy 100 dupków) podejmie w końcu jakąś decyzję jak należy interpretować ustawę i po zawodach. pzdr.
jedno okno- dwie ceny
Jeżeli jest jedna ustawa, na podstawie której każdy robi co chce i interpretuje ją jak chce, to świadczy to o twórcach tej ustawy. Nie chciałem pisać tu o polityce, ale wybory powinny sie odbyć już dawno aby odsiać te chwasty, które uchwalają takie ustawy (czytaj: wprowadzają totalny chaos bez poniesienia żadnych konsekwecji-wręcz przeciwnie: śmiem twierdzić, że ktoś mógł na tym mieć korzyść). Na przykładzie Krakowa wygląda to teraz tak: mniej więcej połowa firm sprzedaje okna w dwóch cenach brutto: 1.cena z montażem na 7 % brutto, 2. cena samego okna na 22 % brutto. Ta druga cena jest niewiele niższa od pierwszej, a w przypadku montażu w stanie surowym jest porównywalna lub wyższa. Z punktu widzenia klienta, który nie musi wiedzieć jak wygląda rozliczenie fiskusem wygląda to idiotycznie, bo wychodzi na to, że montaż okien w stanie surowym jest za darmo, bo okna kosztują tyle samo, a podczas wymiany cena montażu obejmuje tylko koszty materiałów i transportu, a ludzie pracują społecznie. Gorzej jest z naszego (sprzedawców) punktu widzenia, ponieważ jeśli kupimy okna (lub w przypadku producenta surowce) z 22 % vatem, a sprzedamy z 7 % vatem, wówczas musimy wystąpić o zwrot vatu w przypadku nadwyżki. Jak wiadomo Urząd Skarbowy ma 180 dni na zwrot podatku, przy czym w przypadku pierwszego wniosku o zwrot następuje obligatoryjna kontrola rejestrów podatku vat. Pytanie jak przetrwać pół roku wpłacając do US ok. 13 % obrotu brutto miesięcznie, podczas gdy średnia marża na sprzedaży okien oscyluje między 8-15 % pozostawiam bez odpowiedzi. Tej odpowiedzi napewno nie spodziewam się od Ministerstwa Finansów, ani od tych, którzy mimo wszystko taką sprzedaż prowadzą (oni muszą mieć jakiś interes - może nawet jak ktoś wcześniej napisał "kara bardziej się opłaci"). Dotychczasowe 2 odpowiedzi umieszczone na stronie Min. Finansów mówią wszystko o tym ministerstwie, czyli nic.
Dzisiaj w Urzędzie Skarbowym Kraków-Podgórze dowiedziałem się, że jeśli producent ma w zakresie działalności usługi remontowo-budowlane, to może sprzedawać okna wraz z usługą opodatkowane na 7 %, natomiast firma sprzedająca jego okna na podstawie umowy o współpracy musi te same okna sprzedawać z vatem 22 %. CO WY NA TO ? Uważam, że jedynym lekiem na cały bałagan w budownictwie, a także w całej gospodarce jest wprowadzenie jednej obniżonej stawki vat w całym budownictwie bez kombinacji z przepisami, ustawami, zapytaniami i odpowiedziami godnymi Wernyhory i królowej Saby. Uważam, że ludzi związanych z produkcją i sprzedażą okien jest tak wielu (ponieważ branża rozwija się nadal bardzo dynamicznie), że powinni stworzyć potężne lobby na rzecz ujednolicenia stawki vat. Jeśli nie da sie tego zrobić w całej gospodarce, to niech chociaż rozwija się nasza branża, trudno. Dobrze wiadomo, że w przypadku uproszczenia przepisów, kilkadziesiąt tysięcy urzędników musiałoby zmienić fach, ale mi ich nie żal. Na ulicach jest jeszcze dużo psich kup do posprzątania.[/b]
Dzisiaj w Urzędzie Skarbowym Kraków-Podgórze dowiedziałem się, że jeśli producent ma w zakresie działalności usługi remontowo-budowlane, to może sprzedawać okna wraz z usługą opodatkowane na 7 %, natomiast firma sprzedająca jego okna na podstawie umowy o współpracy musi te same okna sprzedawać z vatem 22 %. CO WY NA TO ? Uważam, że jedynym lekiem na cały bałagan w budownictwie, a także w całej gospodarce jest wprowadzenie jednej obniżonej stawki vat w całym budownictwie bez kombinacji z przepisami, ustawami, zapytaniami i odpowiedziami godnymi Wernyhory i królowej Saby. Uważam, że ludzi związanych z produkcją i sprzedażą okien jest tak wielu (ponieważ branża rozwija się nadal bardzo dynamicznie), że powinni stworzyć potężne lobby na rzecz ujednolicenia stawki vat. Jeśli nie da sie tego zrobić w całej gospodarce, to niech chociaż rozwija się nasza branża, trudno. Dobrze wiadomo, że w przypadku uproszczenia przepisów, kilkadziesiąt tysięcy urzędników musiałoby zmienić fach, ale mi ich nie żal. Na ulicach jest jeszcze dużo psich kup do posprzątania.[/b]
lobby
Lobby sami możemy stworzyć poprzez np: codzienne wysyłanie maili i listów do MF oraz redakcji lokalnych gazet, rozgłośni i telewizji. Zachęcam niech każdy z nas napisze maila i wysyła go codziennie do MF i innych wybranych kandydatów. Może to niewiele, ale więcej niż nic.
Re: jedno okno- dwie ceny
... a teraz dzięki naszym urzędnikom się zwija, gratulacje dla naszego ustawodawcy, twórzcie sami nowe miejsca pracy, przyłączam się do pana darka 13OKnet pisze:Jeżeli jest jedna ustawa, ..... Uważam, że ludzi związanych z produkcją i sprzedażą okien jest tak wielu (ponieważ branża rozwija się nadal bardzo dynamicznie), że powinni stworzyć potężne lobby na rzecz ujednolicenia stawki vat. Jeśli nie da sie tego zrobić w całej gospodarce, to niech chociaż rozwija się nasza branża, trudno. Dobrze wiadomo, że w przypadku uproszczenia przepisów, kilkadziesiąt tysięcy urzędników musiałoby zmienić fach, ale mi ich nie żal. Na ulicach jest jeszcze dużo psich kup do posprzątania.[/b]
lobby
Jeśli macie znajomych z branży, którzy nie oskarżą Was o spam, pogadajcie z nimi na ten temat, a oni ze swoimi znajomymi i coś wspólnie wymyślimy. Trzeba stworzyć 2 wzory maila: 1 dla durniów, którzy nas wpuścili w te maliny, a drugi dla tych, którzy coś mogą w tym kraju zdziałać, a następnie zasypać durniów tą korespondencją. Tych mądrzejszych trzeba przekonać, że na taką minę nie wpuszcza się obywateli własnego kraju, ponieważ jest to ewidentny sabotaż. Jeśli jest ktoś w naszej branży, kto uważa, że to co się wydarzyło jest OK, niech pisze maile z poparciem dla Marka Belki i SLD. Jestem ogromnie ciekawy ilu takich ludzi jest.
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Re: lobby
Niewiele to, niestety, nam pomoże. Najbardziej skuteczne będzie zebranie sprzecznych opinii Urzędów Skarbowych i wystąpienie z tym do arbitrażu - pytajcie więc we własnych urzędach i nadsyłajcie uzyskane przez siebie odpowiedzi do jedynej obecnie organizacji lobbingowej naszej branży (www.okna.org.pl).DAREK 13 pisze:Lobby sami możemy stworzyć poprzez np: codzienne wysyłanie maili i listów do MF oraz redakcji lokalnych gazet, rozgłośni i telewizji. Zachęcam niech każdy z nas napisze maila i wysyła go codziennie do MF i innych wybranych kandydatów. Może to niewiele, ale więcej niż nic.
Pomimo wakacji nadal działamy w tej sprawie. Z ostatniej naszej sondy wynika, że większość producentów i dystrybutorów sprzedaje okna w ramach usługi budowlanej z 7% VAT-em.
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Fakty: w dniu wczorajszym Związek POLSKIE OKNA I DRZWI wystąpił w imieniu całej branży okienno-drzwiowej ze skargą do Rzecznika Praw Obywatelskich. Podstawą skargi jest dyskryminowanie producentów okien w ich działalności remontowo-budowlanej przez urzędników aparatu skarbowego. Pozdrowienia - Robert
Szanowny Robercie, jeśli ktoś uważa że producenci są dyskryminowani, to napewno nie w Krakowie. Urząd Skarbowy Podgórze wydaje odpowiedzi dwojakiego rodzaju: producent, który może prowadzić usługi remontowo-budowlane może wraz z usługą sprzedać okna opodatkowane na 7 %, natomiast sprzedawca tego samego okna który również wykonuje takie usługi wg US może to samo okno sprzedać z 22 % Vatem. Co robią punkty handlowe, to już inna sprawa. W Krakowie jest mniej więcej pół na pół takich i takich, czyli równych i równiejszych. Ciekawe którzy dostaną order od Ministra Finansów. Jeśli masz jakieś wpływy poprzez ten Związek, o którym tyle piszesz, to spróbuj zrobić tak, żeby nasi mądrzy wpływowi ludzie od ustaw uniemożliwili stosowanie dwóch stawek na ten sam produkt. W ogóle jako społeczeństwo powinniśmy walczyć o jedną niższą stawkę VAT na wszystko - wówczas prawo podatkowe zostałoby niewiarygodnie uproszczone, zaoszczędzilibyśmy tysiące ton papieru i miliardy na zamkniętych urzędach i zwolnionych urzędnikach. Gdyby ktoś nie wiedział co oni będą robić, chętnie odpowiem.Robert Klos pisze:Fakty: w dniu wczorajszym Związek POLSKIE OKNA I DRZWI wystąpił w imieniu całej branży okienno-drzwiowej ze skargą do Rzecznika Praw Obywatelskich. Podstawą skargi jest dyskryminowanie producentów okien w ich działalności remontowo-budowlanej przez urzędników aparatu skarbowego. Pozdrowienia - Robert
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Podobne niestety stanowisko zajął w ostatnich dniach urząd w Lublinie. Zwracam uwagę na podstawową kwestię: jeżeli sprzedawca (ale też producent) nie ma w zakresie swojej działalności usług budowlanych, to NIE MOŻE fakturować tych usług, dlatego ma obowiązek stosować stawkę 22%, a prace montażowe kwalifikowane będą jako instalacja sprzedanego towaru. Mając natomiast te usługi w zakresie swojej działalności może je sprzedawać ze stawką 7%, ale ważne jest aby podpisał z klientem umowę o prace remontowo-budowlane, a fakturę wystawił na te właśnie prace (a nie na sprzedaż okien). Na fakturze można zaznaczyć, że jest to naliczane w/g art. 146 ustawy o VAT i dotyczy PKOB 111 (112 lub 113).
Związek wystąpił już w imieniu branży do Rzecznika Praw Obywatelskich, a dwa dni temu otrzymał zapewnienie nowego ministra infrastruktury, że ten podejmie interwencję w Ministerstwie Finansów. Tak więc, mimo wakacji, wciąż działamy w tej sprawie... ale też Wy przysyłajcie uzyskane przez Was opinie urzędów do biura Związku (fax 0-22 678 65 73). Robert
Związek wystąpił już w imieniu branży do Rzecznika Praw Obywatelskich, a dwa dni temu otrzymał zapewnienie nowego ministra infrastruktury, że ten podejmie interwencję w Ministerstwie Finansów. Tak więc, mimo wakacji, wciąż działamy w tej sprawie... ale też Wy przysyłajcie uzyskane przez Was opinie urzędów do biura Związku (fax 0-22 678 65 73). Robert