VAT - Urzędy Skarbowe na "TAK"

Twój urząd skarbowy uzna za poprawną stawkę:

Czas głosowania minął czw sie 19, 2004 11:05 am

7%
4
67%
22%
2
33%

Liczba głosów: 6

Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

VAT - Urzędy Skarbowe na "TAK"

Post autor: Robert Klos »

W dalszym ciągu zbieramy odpowiedzi Urzędów Skarbowych z całej Polski. Ze wstępnej analizy wynika, że wiekszość przychyla się do opinii, ze stawka VAT na usługi montazowe wynosi 7%. Jednak ok. 30% urzędów nadal uparcie twierdzi, że producenci, a niekiedy też handlowcy nie maja prawa wykonywać usług budowlanych, czyli, ze mają naliczać VAT 22%.
Jako Związek Producentów zamierzamy stworzyć mapę urzędów skarbowych przychylnych branży budowlanej i budownictwu w Polsce. Zaznaczymy na niej te urzędy, które uważają, że 7% Vat na usługi powinien dotyczyć także producentów i dystrybutorów, którzy takie usługi wykonują.
Przysyłajcie na fax związkowy (022-678 65 73) lub e-mail [email protected] uzyskane przez was opinie. W ostateczności wpiszcie na tym Forum najważniejszy fragment otrzymanej odpowiedzi.. Takie zestawienie znacznie ułatwi nam dalsze potyczki o niższy VAT na montaż okien.
Pozdrowienia i zaproszenia do wspólnych działań - Robert

oknoAD

alwindo
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: alwindo »

Ustawa o VAT jest sprzeczna z konstytucją.
Narusza art. 32 rozd. II Konstytucji.
Opodatkowaniu powinna podlegać czynność lub towar. Niedopuszczalne jest aby o konkurencyjności firmy decydowała stawka podatku. Takie "prawo" dyskryminuje firmy handlowe i w jeszcze większym stopniu producentów. W tej chwili wygrywają firmy garażowe. Bez ryzyka stosują stawkę w wys. 7%. Nie boją się kontroli skarbowych. Komornik nie zabierze im przecież spodni ani koszul - więcej wszak nie posiadają.
Naszemu Sejmowi należy się honorowy order Monthy Paytona.
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Co do sprzeczności z konstytucją, to sprawa jest już u Rzecznika Praw Obywatelskich - ktoś w waszym imieniu już tego pilnuje.

Ale w kontekście tego postu naszła mnie refleksja na temat zachowań w branży okieno-drzwiowej. Od tygodnia "wisi" prośba, żebyście przesyłali opinie swoich urzędów, a przynajmniej zaznaczyli odpowiednią pozycję w ankiecie. Spójrzcie: na 240 wejść, tylko 3 osoby zechciały zabrać głos w ankiecie. Co to oznacza: albo nie znacie opinii swoich urzędów skarbowych (co nie najlepiej świadczyłoby o was jako przedsiębiorcach czy choćby handlowcach), albo chętnie poczytacie o innych, ale nie zamierzacie ujawniać swoich opinii.
Jeżeli nie jesteście w stanie wpływać na interpretację przepisów, to zróbcie choćby minimum wysiłku i pomóżcie tym, którzy w waszym imieniu starają się doprowadzić do korzystnych dla was rozwiązań. Do rozwiązań korzystnych dla rozwoju tej branży. Rozumiem konkurowanie w codziennej pracy handowej, ale jeżeli nie będziemy potrafili mówić na zewnątrz jednym głosem, jeżeli nie pokażemy siły tej branży, nie będziemy upominać się o swoje prawa, to niebawem nie będzie już komu konkurować. I nie jest w tym miejscu uprawnione myślenie, że "mnie to nie dotyczy", bo dotyczy wszystkich ponieważ wpływa na warunki konkurencyjne na rynku stolarki i na jego możliwości rozwoju..

Ciekaw jestem waszych opinii o przejawach solidarności w tej branży - czy one w ogóle się jeszcze zdarzają?
Pozdrowienia - Robert
tomi
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: tomi »

panie Robercie solidarność to będzie gdy wszyscy będą traktowani tak samo...
dlaczego tak piszę, dla dużych firm prawie nic się nie zmieniło - sieć sprzedaży mają opartą na sieci dealerów, dla firm garażowych także nic się nie zmieniło - już wcześniej sprzedawali po rynkach bez faktury, różnice nastąpiły dla firm produkujących okna i sprzedających je klientowi końcowemu bezpośrednio,
22% VAT
dealerzy mogą 7% jeżeli to się nazywa usługa budowlana
czy to będzie trwało do 2007 roku? (czy dobrze słyszałem?)
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

tomi pisze:panie Robercie solidarność to będzie gdy wszyscy będą traktowani tak samo...
dlaczego tak piszę, dla dużych firm prawie nic się nie zmieniło - sieć sprzedaży mają opartą na sieci dealerów, dla firm garażowych także nic się nie zmieniło - już wcześniej sprzedawali po rynkach bez faktury, różnice nastąpiły dla firm produkujących okna i sprzedających je klientowi końcowemu bezpośrednio,
22% VAT
dealerzy mogą 7% jeżeli to się nazywa usługa budowlana
czy to będzie trwało do 2007 roku? (czy dobrze słyszałem?)
Nie całkiem tak; duże firmy samodzielnie obsługują duże inwestycje i jeżeli nie mogą naliczyć VAT-u 7%, to nie są konkurencyjni. Mało kto chce rozmawiać tutaj z małą firmą pośredniczącą (dealerem). Jeżeli wejdzie rozporządzenie o zwrocie podatku VAT dla budujących systemem gospodarczym, to "garażowcy" też będą zmuszani do wystawiania faktur.
Wszystko więc przed nami. I ma Pan rację: chodzi o tworzenie jednakowych warunków funkcjonowania na rynku dla wszystkich podmiotów tej branży, niezależnie od ich wielkości. I bez konieczności uciekania się do "sztuczek" typu firma-córka. Jeżeli niczego nie zwojujemy w tej kwestii, to do 2007 tak będzie to trwać w odniesieniu do całej "mieszkaniówki", a potem wszystko objęte będzie 22% VAT-em z wyłączeniem jedynie budownictwa socjalnego.
Nie mozna być solidarnym ze wszystkimi, ale można być w gronie firm solidnych, rzetelnych, uczciwie konkurujących na rynku. Ja, z przejawami takiej solidarności już się spotkałem. Ciekaw jestem, czy jestem w tym odosobniony... Pozdrowienia - Robert
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Z opiniii Izby Skarbowej w Rzeszowie z 11.08.2004r.:
"(...) w odniesieniu do transakcji, której przedmiotem jest obiekt budownictwa mieszkaniowego lub jego część (...) obowiązywać będzie obniżona stawka podatku w wysokości 7%. O zastosowaniu powyższej stawki decyduje klasyfikacja budowlana budynku na którym wykonywane są roboty.
Jeżeli przedmiotem umowy cywilno-prawnej jest usługa remontowo-budowlana, to brak jest podstaw do wyłączenia z niej poszczególnych kosztów do odrębnej sprzedaży. Wystawiając faktury Podatnik ma prawo opodatkować całość usługi wg stawki 7% na podstawie art.146 ust.1 pkt 2 lit.a ustawy o podatku od towarów i usług. Faktura VAT dokumentująca przedmiotową transakcję powinna zawierać jedną pozycję obejmującą całość wykonywanych robót wraz z wykorzystanymi materiałami, z przywołaniem odpowiedniego kodu PKOB, wskazującego na związek z budownictwem mieszkaniowym."

artgon
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: artgon »

Witam.

Nie wiem co robć!!! Jestem producentem okien w Krakowie i teraz dowiaduję się że mam stosować 22% Vatu!!!!. Taką odpowiedź dostałem US i to tylko dlatego że jestem producentem. Na wszystko!!! A czekałem na odpowiedź aż do dziś. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Jak z tego wybrnąć, do kogo się zgłosić? Czy w Polsce wszystko musi być tak pokręcone?
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

artgon pisze:Witam.

Nie wiem co robć!!! Jestem producentem okien w Krakowie i teraz dowiaduję się że mam stosować 22% Vatu!!!!. Taką odpowiedź dostałem US i to tylko dlatego że jestem producentem. Na wszystko!!! A czekałem na odpowiedź aż do dziś. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Jak z tego wybrnąć, do kogo się zgłosić? Czy w Polsce wszystko musi być tak pokręcone?
Niestety, Kraków jest tragiczny pod tym względem - wszystkim producentom okien dają taką odpowiedź. Przede wszystkim proszę interweniować w krakowskiej Izbie Skarbowej. Jest taki przypadek w Rzeszowie, ze Izba podważyła opinie Urzędu i przyznała, że obowiązuje 7% stawka podatku..
Pozdrowienia dla Krakowa - Robert
stylwaldek
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: stylwaldek »

NO cuż my już dostaliśmy nauczkę od urzędu skarbowego , najpierw poprośiliśmy o interpretację, co oczywiście urząd skarbowy zrobił na piśmie i ku naszemu zaskoczeniu interpretacja była jasna sprzedajemy okna z usługą na stawce 7%.PO dwóch mieśącach poprośiliśmy o zwrot nadpłaconego podatku vat i co się okazało ten sam urząd skarbowy odmuwił zwrotu pieniędzy ,twierdząc, że izba skarbowa zmieniła swoją wykładnię.Okazuje się, że pracowaliśmy cztery miesiące w imię podereperowania budrzetu naszego kochanego państwa.

POZDRAWIAM
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

[quote="stylwaldek"]NO cuż my już dostaliśmy nauczkę od urzędu skarbowego , najpierw poprośiliśmy o interpretację, co oczywiście urząd skarbowy zrobił na piśmie i ku naszemu zaskoczeniu interpretacja była jasna sprzedajemy okna z usługą na stawce 7%.PO dwóch mieśącach poprośiliśmy o zwrot nadpłaconego podatku vat i co się okazało ten sam urząd skarbowy odmuwił zwrotu pieniędzy ,twierdząc, że izba skarbowa zmieniła swoją wykładnię.

Jeżeli nie obawiacie się wejścia w spór ze swoim Urzędem Skarbowym, to proponuję skierowanie sprawy do sądu. Jedna kwestia to spowodowanie straty Firmy przez decyzję urzędnika państwowego, a druga to złamanie ustawy o podatku VAT. Myślę, że jest szansa, aby do Waszej sprawy przyłączyła się przynajmniej połowa tej branży. Związek POLSKIE OKNA I DRZWI może wam służyć najlepszymi kancelariami prawniczymi.
Pozdrowienia - Robert
stylwaldek
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: stylwaldek »

Rozwarzamy możliwość postępowania sądowego. Czekamy na oficjalne pismo urzędu skarbowego.

Dziękuje za ofiarowaną pomoc.Napewno skorzystamy.

Z POZDROWIENIAMI
ODPOWIEDZ