Szyby zespolone
Szyby zespolone
Jestem biednym klientem i mam pytanie do fachowców.
A mianowicie czy szyby zespolone zawsze posiadają gaz? Jaka wygląda oryginalna szyba zespolona posiadajaca gwarancje producenta szyb zespolonych. Słyszałem ze producenci okien sami czasem produkują zespolenia do okien. Czy wówczas tez maja jakis tam gaz? Jakie są róznice w walorach uzytkowych oryginalnych i podrobionych wkładów?
A mianowicie czy szyby zespolone zawsze posiadają gaz? Jaka wygląda oryginalna szyba zespolona posiadajaca gwarancje producenta szyb zespolonych. Słyszałem ze producenci okien sami czasem produkują zespolenia do okien. Czy wówczas tez maja jakis tam gaz? Jakie są róznice w walorach uzytkowych oryginalnych i podrobionych wkładów?
Gaz nie zawsze jest! Sprawdzić tego nie możesz sam chyba, że ktoś ma jakiś pomysł? A im mniejsza firma, to twoje podejrzenia powinny być większe. Kiedyś byłem świadkiem jak gaz był wpuszczany przez otwory do szyby, gdy brakło gazu w butli, pozostawały tylko dziury ! ile szyb tak poszło do klientów nie wiem. Ten przypadek zauważyłem w dużej firmie, przez przypadek, znajomy tam pracował.
gaz jest mało wazny. daje dodatkowe zmnieszenie współczynnika U tylko o 0,2. nawet gdy był wszuszczony przy produkcji szyby zespolonej to po 5 -ciu latach i tak tam go nie bedzie. Najważniesze jest to aby jedna z szyb w zespoleniu bała szyba niskoemisyjną ( thermofloat ). W przypadku zespolenia szyb dwa raz flot współczynnik U =3,0 jak jedna z szyb jest niskoemisyjna z tzw. miekka powłoką to współczynnik U=1,1. Jak jest między nimi gaz Argon to współczynnik pakietu szybowego wynosi U=1,1. Takze roznica nie jest za duza.
pozdrawiam wszystkich prawdziwych okniarzy. I zycze im przetrwania. Bo bez nas bedzie lipa.
pozdrawiam wszystkich prawdziwych okniarzy. I zycze im przetrwania. Bo bez nas bedzie lipa.
Prawdę powiedziawszy pomiedzy U=1,1 i U=1,1 ja żadnej różnicy nie widzę.ZNAWCA pisze:gaz jest mało wazny. daje dodatkowe zmnieszenie współczynnika U tylko o 0,2. nawet gdy był wszuszczony przy produkcji szyby zespolonej to po 5 -ciu latach i tak tam go nie bedzie. Najważniesze jest to aby jedna z szyb w zespoleniu bała szyba niskoemisyjną ( thermofloat ). W przypadku zespolenia szyb dwa raz flot współczynnik U =3,0 jak jedna z szyb jest niskoemisyjna z tzw. miekka powłoką to współczynnik U=1,1. Jak jest między nimi gaz Argon to współczynnik pakietu szybowego wynosi U=1,1. Tak ze roznica nie jest za duza.
pozdrawiam wszystkich prawdziwych okniarzy. I zycze im przetrwania. Bo bez
nas bedzie lipa.
Chetnie natomiast dowiedziałbym się co się dzieje z szybą zespolona po 5-ciu i wiecej latach jak z niej "ucieknie" argon. Rozumiem, że nie powstanie próżnia w tym miejscu
chyba coś mu się pokiełbasiło,
faktycznie wpływ argonu na zwiększenie współczynnika przenikania ciepła, jest niewielki, i wynosi najczęściej dla pakietu:
4/16/4 -> K= 3.0 W/m2
4/16A/4 -> K= 2.7 W/m2
4/16/4 TPS -> K= 1.5-1.3 W/m2 (1.5 przy starym termoflocie)
4/16A/4 TPS -> K= 1.1-1.3 W/m2 (1.3 przy starym termoflocie)
gdzie :
4 - grubość szyby[mm]
/16/ - szerokość ramki (aluminiowej,stalowej lub ciepłej)
A - gaz argon
TPS - thermofloat
o ile wiem norma polska mówi że wypełninie gazem argonem w już 60% przestrzeni w/w pakietu (tj 24mm) pozwala na osiągnięcie k=1.1W/m2, niktóre firmy które zespalają pakiety w atmosferze Argonu, osiągają poziom wypełnienia w 97%, zjawisko adhezji czyli przenikania cząsteczek wchodzących w skłąd powietrza(N2,O) czy cząsteczek agonu przez szybę, nie zchodzi ż tak szybko, a w końcu chyba każdy z producentów szyb zespolonych daje 5-letnią gwarancję, i rozumiem tu że jeżeli po pięciu latach gdy dam szybę do ekspertyzy, to pakiet szybowy powinien mieć K=1.1 W/m2
moim zdaniem większy wpływ na ucieczkę argonu z pakietu, po pewnym czasie(kilka lat), ma struchlały butyl(on też traci swoje właściwości),
chyba niema tu czegoś takiego jak orginalne i podrobione wkłady a jedynie uczciwość producenta okien(nie każdy daje to co klient zamawia) czy zespoleń, w tej chwili różnica ceny między szybą k=1.1 a k=3.0 jest niewielka lub żadna więc oszukiwanie tu chyba nie najmniejszego sensu
ps. w/w zestawienie nie obejmuje wszystkich możliwych zespoleń
chyba najciekawsze to w tej chwili Climaplus 4S (k=1.1 w obie strony, w lato większy chłodek) z glaspolu
pozdrowienia
faktycznie wpływ argonu na zwiększenie współczynnika przenikania ciepła, jest niewielki, i wynosi najczęściej dla pakietu:
4/16/4 -> K= 3.0 W/m2
4/16A/4 -> K= 2.7 W/m2
4/16/4 TPS -> K= 1.5-1.3 W/m2 (1.5 przy starym termoflocie)
4/16A/4 TPS -> K= 1.1-1.3 W/m2 (1.3 przy starym termoflocie)
gdzie :
4 - grubość szyby[mm]
/16/ - szerokość ramki (aluminiowej,stalowej lub ciepłej)
A - gaz argon
TPS - thermofloat
o ile wiem norma polska mówi że wypełninie gazem argonem w już 60% przestrzeni w/w pakietu (tj 24mm) pozwala na osiągnięcie k=1.1W/m2, niktóre firmy które zespalają pakiety w atmosferze Argonu, osiągają poziom wypełnienia w 97%, zjawisko adhezji czyli przenikania cząsteczek wchodzących w skłąd powietrza(N2,O) czy cząsteczek agonu przez szybę, nie zchodzi ż tak szybko, a w końcu chyba każdy z producentów szyb zespolonych daje 5-letnią gwarancję, i rozumiem tu że jeżeli po pięciu latach gdy dam szybę do ekspertyzy, to pakiet szybowy powinien mieć K=1.1 W/m2
moim zdaniem większy wpływ na ucieczkę argonu z pakietu, po pewnym czasie(kilka lat), ma struchlały butyl(on też traci swoje właściwości),
chyba niema tu czegoś takiego jak orginalne i podrobione wkłady a jedynie uczciwość producenta okien(nie każdy daje to co klient zamawia) czy zespoleń, w tej chwili różnica ceny między szybą k=1.1 a k=3.0 jest niewielka lub żadna więc oszukiwanie tu chyba nie najmniejszego sensu
ps. w/w zestawienie nie obejmuje wszystkich możliwych zespoleń
chyba najciekawsze to w tej chwili Climaplus 4S (k=1.1 w obie strony, w lato większy chłodek) z glaspolu
pozdrowienia
A co z gwarancją 10 lat na okna?
No właśnie , przeciez producent daje 10 lat gwarancji na wyprodukowane i zamontowane przez siebie okna. Czy uwzgledni reklamacje klienta, gdy szyby beda mu zamarzały?
Skoro to takie popularne u obecnych małych i srednich producentów okien PCV, to co klienci przed podpisywaniem umów kupna okien muszę rzadac oswiadczenia producenta dotyczace poszczegolnych detali w oknie( profile, stal,listwy, okucia,uszczelki, szyby, klamki)? Przecież wiadomo, ze przecietny klient nie zna sie na tych sprawach. Czyli to jest furtka dla producentów oszustów?????
Skoro to takie popularne u obecnych małych i srednich producentów okien PCV, to co klienci przed podpisywaniem umów kupna okien muszę rzadac oswiadczenia producenta dotyczace poszczegolnych detali w oknie( profile, stal,listwy, okucia,uszczelki, szyby, klamki)? Przecież wiadomo, ze przecietny klient nie zna sie na tych sprawach. Czyli to jest furtka dla producentów oszustów?????
Re: A co z gwarancją 10 lat na okna?
żaden z producentów szkłą zespolonego, nie dał mi dłuższej gwarancji niż 5 lat, może słabo się targuję ...