Podwyżki profili i co za tym idzie, okien-już niebawem

obiektywny
Czytelnik
Czytelnik

Podwyżki profili i co za tym idzie, okien-już niebawem

Post autor: obiektywny »

Szykujcie podwyżki na okna, profilowcy bedą podnosić ceny. Branża jest chora i gonitwa za cenami doprowadzi producentów okien i profili do upadku. W latach 1998-2000 ceny okien były dużo wyższe, społeczeństwo dużo mniej zamożne, a mimo to okna sprzedawały się świetnie i wszyscy czuli pieniądze w kieszeni......myslę, że czas wrócić do normalności. Jak długo mozna wytrzymać ewenement (może dlatego, że to właśnie Polska) wzrostu cen surowców i materiałów, przy jednoczesnym dołowaniu cen gotowych wyrobów?

oknoAD

Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Nauka matematyki zaczyna się od poznania liczb, języka polskiego od poznania liter, ekonomia zaczyna się od wykładów o wartości dodanej, a zaraz po tym wykładzie jest wykład o prawie popytu i podaży.
Gadanie o polanowanych podwyżkach traktuję na równi z gospodarką planową, planem pięcioletnim, czynem społecznym.

Daleki jestem od krytyki jakichkolwiek rozwiązań, stary jesteś wolnym człowiekiem i możesz myśleć i robić o sobie chcesz, ale pamiętam o tych które sie nie sprawdziły.
Rynek zweryfikuje czy będą podwyżki, czy obniżki- planowanie wg. mnie nic nie da.
Pozdrawiam.
mar.ceus
Czytelnik
Czytelnik

a szybki podobno tanieją ?!?

Post autor: mar.ceus »

Słyszałem od kilku znajomych producentów okien że szklarze ostro walczą cenami, więc myślę nie ma co straszyć podwyżkami bo to już chyba na ludzi nie działa. Podwyżkę zrobić jest bardzo łatwo, znacznie trudniej jest później utrzymać poziom sprzedaży na tak konkurencyjnym rynku. Może się mylę, ale wydaje mi się że „normalność’ przeminęła bezpowrotnie i trzeba się po prostu dostosować do nowej normalności.

pozdrawiam i życzę stada klientów
obiektywny
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: obiektywny »

Jasne, rynek zweryfikuje, następnej zimy nie przeżyje jakieś 15% producentów, bo nikt ich nie bedzie finansował więcej. bo niby z czego?
mar.ceus
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: mar.ceus »

Nawet jeżeli będzie tak jak twierdzisz, to mam nadzieję że te 15% wypełnią jedynie nieuczciwi i kiepscy (chodzi mi o jakość) producenci (wydaje mi się że takich jest więcej niż 15%).

szczerze życzę powodzenia i załapania się do grona pozostałych 85%
Jeżo
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Jeżo »

Szanowni Panowie , już Kopernik stwierdził że zły pieniądz wypiera dobry. Tak też najprawdopodobniej będzie i w przypadku okien ale chciałbym się mylić.Śmieszne są informacje w stylu okno 0-34 za XXX,xx a gdzie informacje o okuciach,szybach,profilu czy warunkach i terminach dostawy, takie okno oprócz ceny nie posiada absolutnie nic, ale jest tanie i klient łyka przynętę bo przecierz i tak nie wie jak prawidłowe okno powinno wyglądać i co powinno w nim być.
Jeżo

Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Nie zgadzam się z poprzednikiem. Spotykam wielu zorientowanych klientów, ale przede wszystkim uważam że technologia produkcji okien z PCV jest dobrze opanowana przez wiele firm w naszym kraju. Twierdzę że nie ma jednej dominującej technologiczie marki okien, podobnie jak nie ma jednego dominującego okucia szyby. Każdy z Nas sprzedaje wyroby technicznie do siebie zbliżone, różniące się między sobą mniej istotnymi detalami. Jeśli porównać okna nawet z wyśmiewanej tu firmy z inną to i tak techniczny opis oddałby niewiele różnic. Tak naprawdę liczy się oprócz tego z czego jest okno zrobione (okucie, szkło, profil), na jakich maszynach ( w jakim pośpiechu), jak transportowane itd itp

Liczy się, liczy się czy my deaerzy z dobrego wyrobu nie zrobimy bubla, rączkami tanich, sezonowych, szybkich monterów. o przepraszam Panów montażystów. Wg mnie montaż w połowie decyduje o tym że ten wyt ór najniwszej techniki , w połaczeniu z architekturą molekularną układów Intela pracuje długo i stabilnie. Nie zawiesza się...:)
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
annaz
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: annaz »

Słyszałam że OKNOPLUS i DRUTEX podniósł ceny. Na szczęście ja mam okna z OKNOPLASTU i na razie jest OK! Dobry produkt, cena w miarę. Wiadomo OKNA z KRAKOWA.

Sama mieszkam w Krakowie już 15 lat :P
Anna
ODPOWIEDZ