NIEUCZCIWI PRODUCENCI !!!

Dr.MO
Czytelnik
Czytelnik

NIEUCZCIWI PRODUCENCI !!!

Post autor: Dr.MO »

Witam

Temat ma być kontrowersyjny ale może dzięki temu choć w drobnym stopniu przyczyni się do uzdrowienia chorej branży.

Wpisujcie tutaj producentów nieuczciwych i to pod różnym względem, jeżeli oszukują klienta, nie wywiązują się z gwarancji, drastycznie przeciągają terminyy itp. ale również jeżeli nie płacą pracownikom, nie płacą za dostarczany towar itp.

Może to, że zobaczą ich setki ludzi coś pomoże!

Może dzięki temu znikną szybciej firmy "krzaki" i naciągną mniejszą ilość klientów.

Przykład: firma sprzedaje O 34 za 360 zł !!! czy to możliwe ?
TAK !
dlaczego?
bo i tak nie zapłaci za towar, nie opłaci ZUSu pracownikom i pewnie zniknie za 3-4 miesiące (o gwarancji można zapomnieć)

Powinno ich się znaleść tu sporo :twisted:
zobaczymy

pozdrawiam wszystkich SOLIDNYCH

oknoAD

Fachowiec
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Fachowiec »

Właśnie o tym pisałem opisując firmę Dobroplast i chciałem zwrucic uwage na takie firmy. A tak w ogóle to powinno sie stwożyc specjalny ranking takich firm, żeby każdy mógł zobaczyc jakich firm powinien unikać a może i jakis producent patrząc na taką listę "garażowców" zmieni swój stosunek do klienta. Pozdrawiam[/b]
Nie znasz sie - nie odzywaj sie !!!
Dr.MO
Czytelnik
Czytelnik

Więc mamy pierwszego :

1. DOBROPLAST - niesolidny dostawca, olewa klientów (ciekawe jak z dostawcami ?)

Kto będzie następny?

Sam znam paru niezbyt uczciwych, ale wstrzymam się z podawaniem namiarów bo zaraz zostanę posądzony o pracę dla konkurencji.

pozdrawiam
Ricardo
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Ricardo »

Te wasze wywody nie są warte "funta kłaków".

Panie "fachowiec" jak chcesz występować publicznie, to proszę zajrzyj do słownika ortograficznego, bo mi się niedobrze robi, jak widzę Twoją pisownię.

Pan Dr. Mo nie podaje namiarów na inne firmy, poza oczywiście "Dobroplastem" . Czy zna pan takie słowo jak "Hipokryzja" ?

Nie wygłupiajcie się ludzie, "Aluplast" za takie bzdury i tak wam premii nie wypłaci. 30 procentowa nadprodukcja trochę boli, prawda ? Ale nie musicie z tego powodu robić z siebie idiotów.

Pozdrawiam - Ricardo
Dr.MO
Czytelnik
Czytelnik

Ricardo - widocznie moje intencje zostały przez Ciebie źle odebrane

Nie interesuje mnie kto na jakim profilu pracuje, padały na tym forum głosy, że najważniejszy jest PRODUCENT jako firma a nie profil na jakim pracuje i zgadzam się z tym całkowicie.

Nie wiem więc po co jakieś absurdy o premiach od Aluplastu??

Poruszając ten temat chciałem aby pokazano NIEUDCZCIWE firmy.

Przykład : czy uczciwą jest firma produkująca w 4 różnych systemach ale używająca w reklamach tylko jednego (ogólnie uznanego za dobry)?

Proszę wieć wszystkich aby nie robili z tego tematu kolejnej wojny profilowców.

Pozdrawiam

PS
Do Twojej wiadomosci Ricardo jezeli ktoś popełnia błędy ortograficzne nawet takie jak "fachowiec" na forum żaden internauta nie powinien ich wytykać, a wyzywanie ocych Ci osób od idiotów jest już kompletnym brakiem kultury.
Ricardo
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Ricardo »

Witam Ponownie !

..dla informacji podaję, że w j. polskim określenie ..."robić z kogoś (z siebie) idiotę", a .."być i......" cechuje zasadnicza różnica, szkoda, że jej nie zauważyłeś. W pełni podtrzymuję, to co napisałem o "fachowcu", i fakt komunikowania się za pomocą internetu nie zwalnia od stosowania podstaw poprawnej pisowni, tym bardziej, że w innym poście, również dotyczącym "Dobroplastu" kolega "fachowiec" napisał cyt.. "A kadra w dobroplaście zachowuje się jakby nie skończyła nawet 6 klas podstawówki.."

Oskarżasz konkretną firmę, nie podając żadnych faktów, czy według Ciebie to jest rzetelne zachowanie? Jeżeli coś piszesz, napisz, dla czego, kiedy, w jakich okolicznościach, tak aby ten kogo obwiniasz, miał możliwość obrony. Z doświadczenia wiem, że ci którzy najwięcej „krzyczą”, sami nie mają czystego sumienia, a jeżeli w "Dobroplaście" byłoby tak źle jak piszesz, to biorąc pod uwagę ilość klientów których ta firma obsługuje mielibyśmy, również i. na tym forum - morze skarg i pretensji, a tym czasem niewiele tego jest. Odnośnie "aluplastu", ogólnie wiadomym jest, że od czasu "rozwodu" obu firm, każda obarcza winą adwersarza, stosując czasami niezbyt "czyste" metody, a moim zdaniem Twój post jest czymś takim - oskarżasz, nie podając żadnych konkretów..

Pozdrawiam - Ricardo

Marko
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Marko »

Ricardo nie przesadzaj z ta ortografią. Każdy i tak wie oco chodzi, a niejednokrotnie szybko pisząc na necie nawet się niezwraca uwagi na niektóre rzeczy.
Wracając do tematu to, po co rankingi jak i tak dilerzy zamiast patrzyć na jakość i dobra obsługę patrz tylko na cenę. Uważają ze okna sprzedawać można tylko cena. Już niechce im się ruszyć językiem i poopowiadać troszkę o oknach klientowi. Poza tym może tak byśmy zrobili ranking nieuczciwych dilerów? Bo teraz jak przestało troszkę iść po maju to aż strach komukolwiek sprzedawać.
Pozdrawiam: Marko
Dr.MO
Czytelnik
Czytelnik

Ricardo - nie jest to miejsce na [popisywanie się swoją wiedzą z j. polskiego więc wyluzuj, proponuję wykładać w szkole Panie mgr

Po drugie Ricardo to co napisałem o Dobroplaście jest zdaniem wygłoszonym przez "fachowca" więc proszę nie wkładać cudzych słów w moje usta.

Marko - słuszna uwaga nieopatrznie zawęziłem FIRMY tylko do producentów, przepraszam

Chodi mi o FIRMY z uwzględnieniem sprzedawców i producentów, montarzystów itp.
Wszak nikt nie powiedział, że niesolidni muszą być tylko producenci.

Sam uważam, że Dobroplast w dużej mierze krytykują ich sprzedawcy a nie końcowi odbiorcy więc być może ich produkt nie jest zły, nie wiem

pozdrawiam
bunio
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: bunio »

Chciałbym do listy nieuczciwych firm dołączyć jedną pozycję, która jak sądzę utrzyma się na prowadzeniu dłuższy czas ponieważ nie spotkałem firmy, która w podobnie olewczy sposób załatwia na przykład reklamacje, która swoich klientów ma głęboko w d... Mowa tu o firmie FERNO. Ale ich niesolidność (czytaj: olewanie) nie kończy się tylko na klientach. W tym miejscu dużo do powiedzenia mieliby dostawcy, którym Ferno nie płaci albo płaci z takimi opóźnieniami, że odbija się to na terminach dostaw do klientów!!!
Czy ktoś zna gorszą firmę?
Jestem gotów dostarczyć więcej argumentów by obronić pierwszą pozycję FERNO na liście nieuczciwych.
hrabia
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: hrabia »

A ja powiem CAŁEJ POLSCE krótko, choć rzeczowo:
DOBROPLAST jest najbardziej hu.....wą firmą i wszystkie błędy ortograficzne, interpunkcyjne, itp. i tak nie zmienią tego faktu.
Jeżeli ktoś może ,,spieprzyć" okna z profili ALUPLAST, to tylko w Dobroplaście (trzeba mieć albo mistrza albo skończone 6 klas).
Jeżeli oni nie potrafią zrobić porządnego okna, to jak myślicie - jaka będzie jakość produkowanych przez nich profili okiennych?!!! :evil:
Może w Albani znajdą naiwnych. :lol:
I.T.I
Czytelnik
Czytelnik

:)))no tak

Post autor: I.T.I »

A może poprostu zazdrościsz Dobroplastowi cen...??? Pokaz mi naprawdę solidnego producenta okien ( nie mam na myśli maszyn, ani ich ustawień )....może w całym kraju jest ich z 10, nie wiecej. Czemu Wy tak na tego Dobropasza się uwzieliście, pewnie zazdrościcie cen i obrotów, no bo jak może producent chce sprzedać dealorowi "tradycyjną" O34 za 530 zł, skoro dealer sprzedaje ją za 530 netto. Szanowni producenci, przemyślcie Wy równiez swoje ceny,bo monopolu juz nie macie. A jak ktos jest cienki to wypada z branży. A czasy gdzie O34 kosztowało 900 zł, odeszły dawno do lamusa i nie wrócą. 99% klientów ostatecznych rząda ceny, zapamietajcie to sobie..... :D :evil:
I.T.I
Czytelnik
Czytelnik

:)))no tak

A może poprostu zazdrościsz Dobroplastowi cen...??? Pokaz mi naprawdę solidnego producenta okien ( nie mam na myśli maszyn, ani ich ustawień )....może w całym kraju jest ich z 10, nie wiecej. Czemu Wy tak na tego Dobropasza się uwzieliście, pewnie zazdrościcie cen i obrotów, no bo jak może producent chce sprzedać dealorowi "tradycyjną" O34 za 530 zł, skoro dealer sprzedaje ją za 530 netto. Szanowni producenci, przemyślcie Wy równiez swoje ceny,bo monopolu juz nie macie. A jak ktos jest cienki to wypada z branży. A czasy gdzie O34 kosztowało 900 zł, odeszły dawno do lamusa i nie wrócą. 99% klientów ostatecznych rząda ceny, zapamietajcie to sobie..... :D :evil:
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Post autor: MANIEK »

99% klientów ostatecznych rząda ceny, zapamietajcie to sobie.... Tak, tak a póżniej mają wymagania względem producenta lub sprzedawcy, takie jakby kupili to okno za 900 zł. Dlaczego nie ma uszczelki wypełniającej na całym obwodzie? :shock: , dlaczego nie ma stopniowania uchyłu? :? , dlaczego, dlaczego... A w ogóle dlaczego ściana jest nie pomalowana i gładzie nie zrobione ? Przecież zapłaciłem całe 430 zł. za okno z montażem i gratisowym parapetem :wink: :wink: :wink:
bronzino
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: bronzino »

Chciałbym tylko zauważyć, że może lepiej zrobić ranking najlepszych dostawców - coś pozytywnego, a nie mieszać z błotem biedny Dobroplast czy jakieśinne firmy. Niech ludzie wiedzą gdzie jest najlepsza obsługa i usługa i uderzają tam, bo trudno znaleźć dobrą firmę, gdy mówimy tylko o złych.
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Słusznie lepiej podać nazwy i adresy tych solidnych. Myślę, że dobrze też byłoby podawać również przedstawicieli, bo czasami dobry produkt można zniszczyć przez montaż i wykończenie. Przykładowo, ktoś pyta o dobre okna z aluplastu w okolicy N.Targu, a życzliwy podaję nazwę firmy i adres. Życzliwy nie musi być z konkurencji :wink: :wink: :wink:
hrabia
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: hrabia »

Odpowiedź dla I.T.I
Nie zgadzam się z Tobą nic a nic.
Twierdzenie, że na rynku (jakiejkolwiek branży) liczy się tylko cena jest całkowicie bezzasadne. Jeżeli ktoś jest naprawdę dobrym handlowcem, to sprzeda taki produkt i w takiej cenie jakiej życzy sobie właśnie handlowiec a nie kupujący - oczywiście wszystko w ramach zdrowego rozsądku. Przykładów na naszym rynku jest wiele. Jeżeli twierdzisz, że można tylko sprzedać produkt tani (czytaj bubel), to co w takim razie robi w Polsce Mercedes, Audi, BMW, Gino Rossi (buty), Kler (meble), itp. Takich przykładów jest mnóstwo. Pewnie znasz kilka firm motoryzacyjnych tanich aut - dlaczego te firmy padły jeżeli produkowały i sprzedawały najtaniej na rynku???
Jeśli chodzi o rynek okienny, to myślę że nastał czas weryfikacji, który trochę potrwa. Czas pokaże, czy zostanie firma która sprzedaje najtaniej (bo inaczej nie potrafi), czy też firma, która posiada wyszkoloną kadrę odpowiednich ludzi sprzedających wysokiej jakości produkty za przyzwoitą (oczywiście dla firmy) cenę.
Pozdrawiam wszystkich i życzę wysokich przychodów. :wink: :wink: :wink:
Dr.MO
Czytelnik
Czytelnik

No jednak temat się rozwija więc jest OK

W sumie macie racje może należałoby docenić tych DOBRYCH?
Wolność słowa moi Panowie !!

Ma jednak obawę żeby nagle nie pojawili się "podstawieni" zadowoleni klienci ;) takich wypowiedzi na forum jest sporo!

Cena - tak rzecz ważna, jak ktoś powiedział mi ze 3 lata temu że kolejny rok będzie pod znakiem CCC
Cena
Czyni
Cuda
i trudno się z tym nie zgodzić, tak niestety jest
Jednak powoli nadchodzą czasy weryfikacji to raz a dwa jak zauważyłem większość handlowców niestety stosuje taki schemat pracy cena ponad wszystko oczywiście podpierają się jeszcze oczernianiem konkurencji ale to juz inna bajka.

pozdrawiam
Dr. MO
Marko
Czytelnik
Czytelnik

Re: :)))no tak

Post autor: Marko »

I.T.I - a może chcesz super tanie okno 034 za jedyne 300zł. Zbudowane z najnowocześniejszego 2 komorowego profila, z pięknymi okuciami meblowymi, z znakomita pojedynczą szybą, i z całoroczna gwarancja?????
:lol: Klijęci będą łykać jak świeże bułeczki.
Pozdrawiam: Marko
veru
Małomówny
Małomówny

Post autor: veru »

Oczywistym jest, że klient żąda najwyższej jakości za najniższą cenę …prawo klienta. Jednak ludzie wiedzą ,że jakość produktu jaki kupują jest uzależniona od ceny . Tak jest z każdym towarem jaki się kupuje nie tylko z oknami nie można kupić dobrego markowego telewizora za śmiesznie niską cenę bo po prostu musi być z nim coś nie tak , albo jest uszkodzony ,albo wybrakowany ,może nie posiadać tych funkcji co taki sam obok za wyższą cenę , albo po prostu jest kradziony !!! i tak jest też z oknami te śmiesznie zaniżane ceny prowadzą do upadku mnóstwa firm które , starają się być uczciwe i nie maksymalnie oszczędzać na materiale a co za tym idzie na jakości swoich produktów.
BARON
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: BARON »

dlaczego Dobroplast nie produkuje już okien z aluplasta tylko z royala.Słyszałem że aluplast podniósł im ceny wiecie coœ na trn temat? Pozdrawiam
BARON
tomi
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: tomi »

BARON pisze:dlaczego Dobroplast nie produkuje już okien z aluplasta tylko z royala.Słyszałem że aluplast podniósł im ceny wiecie co� na trn temat? Pozdrawiam
przypomnij sobie ubiegłoroczne problemy aluplasta z dostawą na czas profili, parę firm odeszło, inne dodały do swojej oferty okna w innych systemach...
Fachowiec
Czytelnik
Czytelnik

Chciałem tylko zaznaczyć temat i koniec.

Post autor: Fachowiec »

Okażę, trochę kultury i nie odpowiem Ricardo na jego mrzonki, bo skoro mu się robi nie dobrze to może wypił za dużo. A co do błędów to nie każdy ma czas siedzieć w internecie i zwracać uwagę na jakieś bzdety, które wynikają z nieuwagi spowodowanej brakiem czasu a co za tym idzie pośpiesznym pisaniem. Panie Ricardo to, że pan zwraca uwagę na jakieś bzdety, nie zmniejsza faktu, że Dobroplast postępuje jak postępuje i szczerze mówiąc wątpię, że za tego typu docinki dostanie pan większy rabat w Dobroplaście.
Fakt, że 99% odbiorców patrzy na cenę, nie powinien wpływać na jakość obsługi firm produkujących takie okna. Sądząc po wypowiedziach Ricarda miał on styczność z Dobroplastem , więc nie wierzę w to, że nie zwrócił uwagi na to ile razy trzeba dzwonić w sprawie jakiejś reklamacji, co nieraz i tak nie daje efektu. A jeśli już da to przedmiot reklamacyjny niejednokrotnie nie odzwierciedla zapotrzebowania. Ale tam to jest normalka. Mógłbym tu wymieniać i wymieniać wpadki Dobroplasu, ale nie mam w Tym interesu ponieważ jak zauważył chociaż raz słusznie aluplast nie da mi za to premi J.

Nikt nie zabrania panu, panie bronzino stworzyć takiego rankingu z firmami godnymi polecenia ich.

Na tym kończy się moja wypowiedz na temat Dobroplastu, bo chciałem zaznaczyć temat a niektórzy mają z tego pole do popisu.
Pozdrawiam
Nie znasz sie - nie odzywaj sie !!!
ZNAWCA
Zaangażowany
Zaangażowany

Re: :)))no tak

Post autor: ZNAWCA »

I.T.I pisze:A może poprostu zazdrościsz Dobroplastowi cen...??? Pokaz mi naprawdę solidnego producenta okien ( nie mam na myśli maszyn, ani ich ustawień )....może w całym kraju jest ich z 10, nie wiecej. Czemu Wy tak na tego Dobropasza się uwzieliście, pewnie zazdrościcie cen i obrotów, no bo jak może producent chce sprzedać dealorowi "tradycyjną" O34 za 530 zł, skoro dealer sprzedaje ją za 530 netto. Szanowni producenci, przemyślcie Wy równiez swoje ceny,bo monopolu juz nie macie. A jak ktos jest cienki to wypada z branży. A czasy gdzie O34 kosztowało 900 zł, odeszły dawno do lamusa i nie wrócą. 99% klientów ostatecznych rząda ceny, zapamietajcie to sobie..... :D :evil:
ITI Kupowałem o34 za 460 netto, a sprzedawałe to samo okno za 610 netto. Sądze że należysz do tych co sprzedają za 530 do klienta detaliczne.
Mam nadzieje, że ten typ handlarzy oknami PVC niedługo wyginie.
Wyprodukowanie okna 034 z prawdziwego profilu 3k ze ścianką 3mm, okuciemi prawdziwymi, nie uproszczonymi typu flex i roto odchudzone, oraz prawdziwą szybą u=1,1 od producenta który uwzglednia reklamacje wynosi ok. 430pln. dolicz do tego amortyzajce maszyn, prace ludzi, transport, pracę PH i ewentualne reklamaje to ci wyjdzie wiecej niż to twoje wspomniane 530 pln. Z jednym masz racje czasy gdzie za okno o34 klient płacił 900pln już się skończyły i nigdy nie wrócą. Swoje pirwsze okna za tyle sprzedawałem, jak dealer. i miałem na tym 10% prowizji.

Pozdrawiam prwdziwych sprzedawców okien. Ja to nazywam doradztwem
kos.z
Czytelnik
Czytelnik

Nieuczćiwe firmy

Post autor: kos.z »

Witam Panów

Jestem handlowcem i bardzo podoba mi się pomysł NAPIĘTOWANIA nieuczciwych odbiorców jak i dostawców.
Jak niestety zauważam dyskusja zmierza jednak w zupełnie innym kierunku i przeradza się w spór dotyczący czego innego.
Pragnę jednak zauważyć że na forum internetowym nigdy nie bedzie mozna obiektywnie spojrzeć na to co się piszę i ranking taki zamieni się poprostu w obrzucanie się błotem.

Pozdrawiam Serdecznie
kos.z
nowy7
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: nowy7 »

Zdecydowanie Poieram Mańka !!! Słusznie zwróciłes uwage na korelację zachodzącą miedzy ceną a jakością...Walka z konkurencją samą ceną dużo nie pomoże na dłuższą metę,Dobroplast w ten sposób sam tnie gałąż na której siedzi... a Ricardo polecam ksiązki od ekonomii ,a nie podręcznik dla akwizytorów.(naprawde uważasz że cena to 99% sukcesu???)Strasznie się wsciekasz,to szkodzi na urodę,czyżby Tobie spadły obroty o 30% ?
I.T.I
Czytelnik
Czytelnik

Szanowny ZNAWCO...

Szanowny ZNAWCO, jeśli sobie życzysz, pokażę Ci sporo punktów sprzedaży, gdzie dobra O34 jest właśnie sprzedawana w cenie 530 netto, i w rzeczy samej zarówno producent jak i dealer mają się dobrze i prawdopodobnie będą. Nie będę wnikał w sprawy logistyki, bo eseju nie zamierzam pisać. Natomiast pamiętam wykłady na studiach z ekonomii :
maxymalizacja sprzedaży, minimalizacja zysku. ( Chyba, że profesor był pijany :wink: ) Każda branża ma swoe problemy i sprawy, ale róznież większość branż ma powiedzmy określone przedziały marż handlowych.
Nawet jeśli przyjmiemy jakąś tolernacje, co jest oczywiste. Dam sobie głowę uciąć , jeśli Ty np. bedziesz sprzedawał produkt X powiedzmy w cenie 1000 zł ( przy marży np 200 zł ) a sąsiad obok sprzeda TEN sam identyczny produkt w ilości 3 szt w cenie powiedzmy 950 zł, przy marży 150 ( x 3) to co...??? Chyba, że masz monopol. Obojętnie jak będziesz dobry w sprzedaży i jakości, mając "wysokie" ceny, gdzie w promieniu 1000 m masz 20 punktów sprzedaży,bez urazy, nie dasz rady... . A i w rzeczy samej zobacz ile jeżdzi mercedesów po ulicach, podlicz statystyke, chyba, że działasz w Eldorado :wink:
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Ekonomią nie błysnołeś, nie zgadzam się z tobą. Kocham gdy dookoła jest dużo konkurencji, maże wręcz o tym. Takie skupisko przeciąga klientelę, właśnie wtedy dobry sprzedawca ma możliwość wykazania się. Wyobraź sobie np. giełdę samochodową, dwa bardzo podobne auta stoją obok siebie, jeśli twierdzisz że klient za każdym razem kupi tańsze to się ztobą nie zgodzę. Znawca wie dlaczego a tobie nie będę wyjaśniał, poczytaj coś o sprzedaży.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
nowy7
Czytelnik
Czytelnik

Darku-Wiesz jak to jest... Punkt widzenia zależy od...Gdybys miał firmę kochałbyś monopol,ewntualnie oligopol... co nie zmienia faktu że masz rację iż konkurencja jest niezbędnym elementem rynku...

I.T.I -nie twierdze że cena jest bez znaczenia,po to jest konkurencja by nam wszyskim było lepiej nawet kupując bułki...Rozumiem maksymalizację sprzedaży oczywiście przy tych samych kosztach stałych ale minimalizacja zysku...??? nie błysnąłeś ekonomia, znasz kogoś kto otworzył firmę po to by minimalizować zyski??? ja jeszcze takiego nie spotkałem...Zakładam że myśl miałeś dobrą tylko żle ja przelałes na monitor...

jak myślicie? ja uważam że nie warto być ani najtanszym ani najdroższym w obecnej sytuacji na rynku, o srednich cenach nie wspomnę .Zobserwowałem pewną prawidłowość w wielu branżach. sukces jest w byciu prawie najtańszym i prawie najdroższym...
ZNAWCA
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: ZNAWCA »

nowy7, chyba masz racje. My sprzedajemy okna tym osobą, którym się wydaje że są prawie najtańsze. I takim, którzy uważają nasz produk za markowy, ale nie najdroższy.

Prawda jest taka. Jestem pewien, że nasze okna, przepraszam nasza usługa związana z wymianą okien ( doradztwo, produkt, montaż, serwis) jest powyżej "średniej krajowej" Polecam je znajomym, sprzedałem je teściom. Mam znajomych , mam teściów. I to mnie dopinguje do pracy i to jest moim atutem.
I jeszcze jedno. Nie pamietam kiedy nasza oferta była najtańsza, przepraszam zamówienie podpisane przez klienta.
Nasza praca nie jest na dzis i teraz. gdyby wszyscy tak mysleli. Byłoby naprawdę fajnie.
I gdyby nie było klientów dla których okna wszytkie są plastikowe i zawsze białe. A później ....., nie ma gdzie zgłosić sewisu, nie znamy producenta okien itd.... I co żyjemy, przcież my Polacy do własnego błedu się nigdy nie przyznamy.

Pozdrawia wszystkich prawdziwych okniarzy
stasiek
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

2600 okien na dobę - chcę być garażowcem!

Post autor: stasiek »

Fachowiec pisze:Właśnie o tym pisałem opisując firmę Dobroplast i chciałem zwrucic uwage na takie firmy. A tak w ogóle to powinno sie stwożyc specjalny ranking takich firm, żeby każdy mógł zobaczyc jakich firm powinien unikać a może i jakis producent patrząc na taką listę "garażowców" zmieni swój stosunek do klienta. Pozdrawiam[/b]
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Rozmawiałem z klientem, który kupił okna i sam zamontował, pech chciał okna się wykrzywiły (ramy zostały ściśnięte ), co tam sam montował to myśli sam poprawię. Kupił dyble metalowe i chciał zamontować bezpośrednio przez ramę, i jakie było jego zdziwienie gdy po nawierceniu otworu, okazało się że zamiast wzmocnienia zamkniętego jest ceownik :shock: Firma przyznała się do błędu, twierdząc, że to wypadek przy pracy :shock: Klient niestety nie chciał podać nazwy firmy w której wyprodukowano (zamontowano) takie wzmocnienie, może wy wiecie które " firmy" robią takie wałki.
szefuu
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: szefuu »

to ciekawe, ale akurat wiem, ze podobny przypadek, a nawet gorszy zdarza sie dosyc czesto(jak nie zawsze) pewnemu producentowi z boleslawca slaskiego. oszczedzajac na stali wzmocnienia pakuje tylko w narozniki, a co potem sie dzieje z takim oknem(balkonem) to mozna sobie wyobrazic i szczerze wspolczuc klientom...
w.a75
Małomówny
Małomówny

Post autor: w.a75 »

Kiedyś mialem podobny przypadek z fimą z woj.świętokrzyskiego. Przy rozmowie z handlowcem pytalem o zbrojenie zapewnial,że zamknięte a przy montażu u klienta okazalo się,że to ceownik. Późnij tlumaczyl się,że norma tego profila pozwala na stosowanie do okien o dlugości profila do 2m stosowanie ceownika. ale wyszla awantura!!!!!
mirka
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: mirka »

Pisząc o ceownikach w wypełnieniu ramy nie odkrywacie Ameryki.W ten sposób produkują swoje okna uznani producenci.Robi tak np.Druex , mało tego, okna te nie mają nawet listwy ślizgowej o innych wynalazkach typu podnośnik skrzydła , wypełnienie rowka okuciowego nie wspomnę.Zazwyczaj jest tak że cena jest pochodną kosztów.Taka chińszczyzna jeszcze się sprzedaje.Ale myślący klient, jak tu ktoś wczesniej napisał,zdaje sobie sprawę że markowy dobrej jakości towar musi kosztować , jeśli jest tani to albo kradziony albo "chińskiej"jakości.
To o czym piszę nie jest domeną jednej firmy.Zastanawiam się jednak jak można wykreować markę , produkując produkt markowy tylko na targi i konkursy ?
mirka
MANIEK
Ekspert
Ekspert

.Zastanawiam się jednak jak można wykreować markę , produkując produkt markowy tylko na targi i konkursy ?[/quote] Widziałem okna w ITB też ładnie dopieszczone i okute jak z katalogu. :?:
ronald
Małomówny
Małomówny

Post autor: ronald »

Mam dookoła pełno konkurencji (detal) która non stop obniża ceny, ja sprzedaję w normalnych cenach i mam się dobrze, a oni sami się wykańczają, myślę że jeszcze kilka miesięcy a pozostaną na rynku tylko firmy które potrafią sprzedawać w a nie tylko obniżać ceny.

Pozdrawiam ( w szczególności tych którzy jeszcze tylko przez jakiś czas będą psuć rynek :lol: )
nowy7
Czytelnik
Czytelnik

Ronald- Nie tylko przeżyjesz, ale kiedy się wykończą zaczniesz jeszcze lepiej zarabiać... pewna sytuacja już zaistniała,dealer chciał mieć najniższe ceny i znalazł dostawce z ceną jaką szukał... Okazało sie po miesiącu niskich cen że jest spostrzegany przez klientów jako ,,Biedronka"... Na szczęście szybko się opamiętał i nadal istnieje lecz odzyskać klientów nie było łatwo...
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Dzwoni kobieta i mówi mam 10 lat gwarancji na okna i jeszcze 3 lata na spłatę rat za okna, a firmy która je wyprodukowała już nie ma ! Rozmowa odbyła się 5 dni temu.
nowy7
Czytelnik
Czytelnik

... i wszystko jasne... mogli dać 15 lat gwarancji,dlaczego nie...??? 8)
sthulp
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: sthulp »

JAKOS MUSZA PRZEŻYC
czesiek77
Czytelnik
Czytelnik

producenci okien

Post autor: czesiek77 »

A co sądzicie o firmie IR-PLAST
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: producenci okien

Post autor: DAREK 13 »

czesiek77 pisze:A co sądzicie o firmie IR-PLAST
Sądzę że mają kiepskich hanlowców, bo ograniczją sie do rozsłyłania faksem cenników. Jeśli by wykazali minimum dobrej woli i choćby skontaktowali telefonicznie (najlepiej osobiście) z potencjalnymi dealerami to pewnie efekty ich działania byłyby lepsze. A ponieważ handlowiec to wizytówka firmy, więc jego marna praca wpływa na moją mizerną ocenę firmy.
ODPOWIEDZ