Kontola VAT

Umberto
Rozgadany
Rozgadany

Kontola VAT

Post autor: Umberto »

W zwiazku ze zwrotem VAT'u przyjszły do mnie panie urzędniczki i mnie kontrolujom ;) no i chcom mi wmówić że stawka VAT powinna być 22% bo:

- kupując usługę montażu od mojego wykonawcy, powinienem sprzedać osobno okna z VATem 22% a usługę montażu REFAKTUROWAĆ w osobnej pozycji z VATem 7%, bo z VATem 7% na wszystko to mogę sprzedawać tylko wtedy gdy sam (moja firma) wykona te prace remontowo budowlane.

A ja prowadzę firme HANDLOWO - USŁUGOWĄ i we fpisie do ewidencji mam 45.42.Z oraz inne ciekawe numerki numerki. Z każdym klientem spisuje umowę na prace remontowo-budowlane. Zatrudniam montażystę na umowę o pracę.

Pomóżta!
Czy te panie mają rację?
Gdzie można znaleźć jakieś rozporządzenia dotyczące takiej sytuacji?
Czym się bronić przed takimi zarzutami?

Pozdrawiam www.szystkich.forumowiczów.pa

oknoAD

Hans K
Czytelnik
Czytelnik

re kontrola

Post autor: Hans K »

A toś Pan biedny. Już dawno to czułem że ta usługa budowlana to lipa.
Ale podobno za niewłaściwa interpretację ustawy w 2004 nie ponosimy kary, pod warunkiem że mamy podkładke z wyjaśnieniami Urzędu Skarbowego.
Niemniej spodziewam sie wielu takich kontroli, więc producenci drżyjcie, już nasz rodzimy fiskusik jak nie zabierze to dobrowolnie na pewno nie odda do jego.
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Re: Kontola VAT

Post autor: Robert Klos »

[quote="Umberto"]W zwiazku ze zwrotem VAT'u przyjszły do mnie panie urzędniczki i mnie kontrolujom ;) no i chcom mi wmówić że stawka VAT powinna być 22% bo:

- kupując usługę montażu od mojego wykonawcy, powinienem sprzedać osobno okna z VATem 22% a usługę montażu REFAKTUROWAĆ w osobnej pozycji z VATem 7%, bo z VATem 7% na wszystko to mogę sprzedawać tylko wtedy gdy sam (moja firma) wykona te prace remontowo budowlane.

Jeżeli podpisał Pan z klientem umowę na wykonanie prac remontowo-budowlanych, to panie urzędniczki mówią bzdury (jeżeli mówią to, co powyżej). Podstawą zastosowania stawki 7% jest art.146 ustawy o VAT - i wystarczy się na to powołać - niech panie urzędniczki spróbują podważyć zapisy ustawowe... Co do rozdzielenia usługi i towarów użytych do jej realizacji to w świetle orzeczenia NSA z marca 2003 - byłoby to działanie nieuprawnione - treść orzeczenia znajdzie Pan na www.okna.org.pl
Będę wdzięczny za informację w którym urzędzie skarbowym pracują owe panie..
Pozdrawiam i życzę wytrwałości - Robert
Marko
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Marko »

My napisaliśmy do naszego US zapytanie w którym dokładnie opisaliśmy tą formę w której zlecamy wykonanie montażu podwykonawcy i otrzymaliśmy odpowiedz, iż jest to prawidłowe i że można zastosować 7 % stawkę Vat.
Pozdrawiam: Marko
Husky
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Husky »

A co jest z vatem gdy montaż wykonuje podwykonawca a my wystawiamy fakturę na wymianę okien?
Umberto
Rozgadany
Rozgadany

Witam

Post autor: Umberto »

Nie mam jeszcze protokołu pokontrolnego. Napisałem już pismo do Naczelnika US i czekam na odpowiedź. Dziękuję za odpowiedzi.

lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

Temat umiera... A przecież "słynny VAT" to chyba bardzo ważna sprawa dla każdego okniarza... Może Umberto napisze wreszcie co z tą kontrolą???
KLARA
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: KLARA »

Nie rozumiem tego całego zamieszania z tym Vatem.Usługa to usługa-objeta jest 7 % vat.Wcześniej sprzedawaliśmy okna i montaż na 7% i nie wyszczególnialismy innych kosztów składajacych się na montaż:kołki, pianki,transport,usł.księgow. itp.Teraz rozpętała się wojna,bo okna zmieniły stawkę.Skoro niektóre urzędy życzą sobie rozpisanie okien i montażu osobno,należy rozpisać również koszty pozostałe.
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Husky pisze:A co jest z vatem gdy montaż wykonuje podwykonawca a my wystawiamy fakturę na wymianę okien?
Decydująca jest treść umowy z klientem: jeżeli dotyczy realizacji usługi remontowo-budowlanej polegającej na wymianie okien i prawo własności do okna przechodzi na klienta po wykonaniu usługi, to wpisuje się do faktury tytuł "usługa remontowo-budowlana", kod PKOB 111 i nalicza 7% stawkęVAT do ceny netto. Nie ma znaczenia na podstawie jakiej umowy angażuje Pan ludzi realizujących fizycznie te prace.
Takiejest stanowisko większości urzędów skarbowych, ale warto to sprawdzić we własnym urzędzie, bo ten akurat może należeć do tych "wyjątkowych".
Pozdrowienia - Robert
patriota
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: patriota »

Cztery miesiące temu dostaliśmy pismo z Urzędu Skarbowego , stwierdzające , że jako :twisted: producent stolarki PCV możemy odbiorcy indywidualnemu sprzedawać okna wraz z usługą montażową stosując stawkę VAT-u w wysokości 7%. Na początku października otrzymaliśmy pismo z US w którym :
"PAN NACZELNIK URZĘDU SKARBOWEGO PRECYZUJE stanowisko w kwestii opodatkowania podatkiem od towarów i usług robót budowlano montażowych oraz remontów i robót konserwacyjnych związanych z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzysząca.
Jeżeli podatnik dokonuje montażu towarów pochodzących z własnej produkcji , to mamy do czynienia z dostawą towarów podlegającą opodatkowaniu 22% stawką podatku od towarów i usług."
Fajny kraj.
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

patriota pisze:Cztery miesiące temu dostaliśmy pismo z Urzędu Skarbowego , stwierdzające , że jako :twisted: producent stolarki PCV możemy odbiorcy indywidualnemu sprzedawać okna wraz z usługą montażową stosując stawkę VAT-u w wysokości 7%. Na początku października otrzymaliśmy pismo z US w którym :
"PAN NACZELNIK URZĘDU SKARBOWEGO PRECYZUJE stanowisko w kwestii opodatkowania podatkiem od towarów i usług robót budowlano montażowych oraz remontów i robót konserwacyjnych związanych z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzysząca.
Jeżeli podatnik dokonuje montażu towarów pochodzących z własnej produkcji , to mamy do czynienia z dostawą towarów podlegającą opodatkowaniu 22% stawką podatku od towarów i usług."
Fajny kraj.
Proszę zwrócić uwagę na zwrot: "jeżeli podatnik dokonuje montażu towarów" - przecież Pan nie dokonuje montażu towarów, ale wykonuje Pan usługę budowlaną. W myśl art.146 ustawy o VAT usługi takie dla "mieszkaniówki" objęte są preferencyjną stawką. Czy znajdzie się w tym kraju urzędnik, który zaprzeczy zapisom ustawowym?
Gdyby natomiast dokonywał Pan montażu towarów to można by domniewywać, że sprzedał Pan towar (własne okna), a dodatkowo podjął się Pan ich montażu (w ramach usługi serwisowej?) - sprzedaż towarów niewątpliwe objęta jest stawką podstawową (22%).
Dlatego też polecam dalszą korespondencję z własnym urzędem skarbowym.. ad absurdum
pozdrowienia - Robert Klos
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Ja już dwukrotnie otrzymałem pismo z U.S. informujące mnie, o odroczeniu terminu udzielenia odpowiedzi o kolejne 30 dni. Źle mi to wygląda na przyszłość dlatego o zwrot na razie nie występuję.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
Real
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Real »

Z przykrością stwierdzam , że stosowanie stawki 22% uchroniło by od tych problemów. Nauczka dla pozostałych - to nie walka z wiatrakami tylko z US. Zwycięzca jest znany. Lepiej skupić się na sprzedaży , a nie "robieniu dobrze" klientom.

A nawiasem: życzę powodzenia
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Pozdrwiam Swarzędz, ale nie jestem pewien czy nie spotkała by mnie kara za naliczanie stawki 22%.

W taki sposób urzędnik mógłby się dopatrzyć zaniżania podatku dochodowego.

Po za tym wg. mnie nie jest to kwestia stawki, ale samowoli rozpasanych, często starej daty, bez wiedzy, bez przygotownia, ale za to z koneksjami urzędników.
Przepraszam tych urzedników którzy są ok, a sporo ich spotykam i widzę jak w warunkach "okrągłego stołu" ciężko im się przebić.

okrągły stół = szwindel wszechczasów
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Pozdrwiam Swarzędz, ale nie jestem pewien czy nie spotkała by mnie kara za naliczanie stawki 22%.

W taki sposób urzędnik mógłby się dopatrzyć zaniżania podatku dochodowego.

Po za tym wg. mnie nie jest to kwestia stawki, ale samowoli rozpasanych, często starej daty, bez wiedzy, bez przygotownia, ale za to z koneksjami urzędników.
Przepraszam tych urzedników którzy są ok, a sporo ich spotykam i widzę jak w warunkach "okrągłego stołu" ciężko im się przebić.

okrągły stół = szwindel wszechczasów
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

Real! Ty sobie zmień lepiej nicka na unreal :lol:
Spróbuj sprzedawać ten sam produkt o 15% drożej niż inni... Zobaczymy jak długo pociągniesz :cry:
Real
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Real »

lamer pisze:Real! Ty sobie zmień lepiej nicka na unreal :lol:
Spróbuj sprzedawać ten sam produkt o 15% drożej niż inni... Zobaczymy jak długo pociągniesz :cry:
Oczywiście masz rację, i wcale nie jestem cyniczny. Chciałem tylko zwrócić uwagę na problem i brak jakiegokolwiek sensu w sprzedaży stolarki z 7% VATem. Wiesz dobrze , że przy różnych interpretacjach urzędów istnieje ryzyko "wtopienia" kasy w VAT którego Ci nie zwrócą. Prowadząc działalność każdy z nas ponosi ryzyko związane z płatnościami nieuczciwych odbiorców , niepewną koniunkturą itp..... - po co dokładać jeszcze ryzyko "walki" z urzędami?!
Oczywiście zawsze znajdą się tacy , co będą sprzedawać z 7% lub bez rachunku , ale niech to będzie margines a nie reguła.
Wyrwijmy się z tego zaklętego kręgu robienia "dobrze" klientom a nie sobie , bo faktycznie długo nie pociągniemy.
murti
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: murti »

Pobożne życzenia !! Przy tak powszechnej epidemii, jaką stał sie handel stolarką, jakie są szanse na wspólne robienie-czegokolwiek ? Bliskie poziomu zero. I właśnie przez te grzyby bez deszczu, które pierwsze zaczęły wypalać z 7% do klientów, kasy nie ma, a ich też niedługo nie będzie. Pytanie czy pozostać na placu boju, czy czekać na następnych oszołomów...
Jak rozumiem - Swarzędz sprzedaje po pełnej stawce ? Jaki notujesz poziom sprzedaży do zeszłego roku - bo dopuszczalny spadek u oszołomów którzy dotrwali od 2003 sięga ok.20%. U Ciebie musi być na poziomie 30-40%. Mam rację ? Przy moich kosztach już byś poległ - teoretycznie Cię popieram :wink:
perfect
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: perfect »

Ja uważam, że jako jedna z największych branży powinniśmy dążyć do ujednolicenia interpretacji o VAT na terenie całego kraju. I niech to będzie wiadome czy można stosować 7%, czy też trzeba 22%. Załóżmy może jakieś stowarzeszenie sprzedawców okien? Powinniśmy również zrobić listę firm sprzedających bez rachunku i przesłać ją do US.
Alumin
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Alumin »

Hm ... problem jest chyba głębszy. Mi jedynym rozwiązaniem wydaje się zmiana i to drastyczna calej klasy politycznej. Dzis żyjemy w systemie w którym kosmetyczne zmiany nic nie dadzą. Przypomina to trochę dziwaczny socjalizm o którym "Kisiel" mawiał, "że jest to system bohatersko walczący z trudnościami których inne systemy w ogóle nie znają" rzecz w tym, że banda głupoli wprowadza pietrzące sie zasady działania, coraz bardziej placzące sie przepisy, które w 90% są ... niepotrzebne. My niestety dalismy sie uwikłać w spory, czy 7% czy 22% i może jakis jeden supeł wśród tysięcy rozwikłamy ale co z reszta? A ustawa o VAT z benzyny ? tzw wzór lisaka! to jest absurd dopiero... i tak w koło...
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

perfect pisze:Ja uważam, że jako jedna z największych branży powinniśmy dążyć do ujednolicenia interpretacji o VAT na terenie całego kraju. I niech to będzie wiadome czy można stosować 7%, czy też trzeba 22%. Załóżmy może jakieś stowarzeszenie sprzedawców okien? Powinniśmy również zrobić listę firm sprzedających bez rachunku i przesłać ją do US.
Sprzedawcy okien już fukcjonują w Związku POLSKIE OKNA I DRZWI - oni nie mają wątpliwości z jaką stawką VAT sprzedawać okna.. Jedyne rozterki w tej chwili mają producenci, ale i ta kwestia będzie wkrótce rozstrzygnięta.
Rzeczywiście dużym problemem obecnie są wszyscy ci, którzy sprzedają z "zerową" stawką VAT, czyli po prostu bez rachunku. Też jestem za stworzeniem listy takich "sprzedawców".
matka
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: matka »

Ja sprzedaję stolarkę ze stawką 22%, przerzucając marżę z okien na montaż (np. zakupuję 2 okna w kwocie 1000 zł netto-przy czym klientowi policzyłem 1500zł z montażem-dodaję do kwoty zakupu okien netto tylko 2% marży, a resztę kwoty przerzucam na montaż czyli na fakturze mam 1020zł za okna i 480zł za montaż) Nie wiem czy to jest dobrze? Na dzień dzisiejszy mam do zwrotu podatku Vat ok. 9000zł, oczywiście boję sie napisać o zwrot (wiadomo kontrola z miejsca ).Niewiem czy US nie posądzi mnie o zaniżanie podatku?! Mój księgowy twierdzi, że można tak robić-chociaż mam pewne wątpliwości co do jego kompetencji. Czy może ktoś z was tak robi-czy to jest dobrze czy źle?
ODPOWIEDZ