Czy lepsze zawiaski w środku okna czy dociskowe?

renek
Czytelnik
Czytelnik

Czy lepsze zawiaski w środku okna czy dociskowe?

Post autor: renek »

Cześć!
Mam takie pytanie: czy lepsze jest okno, które ma zawiaski pomiędzy tymi dwoma głównymi zawiasami na dole i górze tak jak np. w okuciach Maco, czy takie elementy dociskowe w tej samej wysokości co wyżej jak np. w okuciach Roto.
Nasunęło mi się takie pytanie, gdyż znajomy chcąc wymienić okna spytał mnie jako doświadczonego, gdyż już wymieniłem dwa :D :oops: , zaś wcześniej został zmącony przez Gościa w punkcie handlowym, powiedział mu że te z zawiaskami są stare i teraz się montuje te dociskowe, które właśnie oni posiadają. Nie wiem czy to jest prawdfa i o co w ogóle chodzi (chyba o naciądanie klientów)
pozdro!!!

oknoAD

MANIEK
Ekspert
Ekspert

Post autor: MANIEK »

Musisz konkretnie napisać, czy chodzi ci o zawiaski-czyli dociski dowrębowe których nie widać, czy zawiaski-zewnętrzne które nie są ze sobą połączone, a tylko działają na zasadzie ślizgu, czy chodzi ci o zawiaski-zewnętrzne które są połączone ze sobą trzpieniem (tzw. zawiasy budowlane) ????
renek
Czytelnik
Czytelnik

MANIEK pisze:Musisz konkretnie napisać, czy chodzi ci o zawiaski-czyli dociski dowrębowe których nie widać, czy zawiaski-zewnętrzne które nie są ze sobą połączone, a tylko działają na zasadzie ślizgu, czy chodzi ci o zawiaski-zewnętrzne które są połączone ze sobą trzpieniem (tzw. zawiasy budowlane) ????

Nie wiem jak to nazwać!! Chodzi mi o takie zawiaski pod tym górnym zawiasem, który trzyma okiennicę, oraz nad dolnym zawiasem który trzyma okiennicę. Jeżeli otworzy się okno to widać jak okiennica jest z nimi powiązana, natomiast jeżeli otworzy się okno w tych dociskowych to wówczas okiennica trzyma się tylko na górnym i dolnym zawiasie.
amit
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: amit »

Renek , piszesz że w branży jesteś od iluś lat.Przez ten czas powinieneś się nauczyć podstawowego nazewnictwa.Jeśli dobrze zrozumiałem skrzydło nazywasz okiennicą a przecież okiennica to element stolarki budowlanej która z oknem ma tyle wspólnego co roleta okienna.
Dobra rada :poczytaj trochę tekstów z branży.
Pozdrawiam. amit
renek
Czytelnik
Czytelnik

amit pisze:Renek , piszesz że w branży jesteś od iluś lat.Przez ten czas powinieneś się nauczyć podstawowego nazewnictwa.Jeśli dobrze zrozumiałem skrzydło nazywasz okiennicą a przecież okiennica to element stolarki budowlanej która z oknem ma tyle wspólnego co roleta okienna.
Dobra rada :poczytaj trochę tekstów z branży.

Źle mnie zrozumiałeś!!!!!!!!!!!!!!!! Ja specjalnie postawiłem emotikonki że jestem "doświadczony" że już wymieniłem sobie okna, ale nie sam tylko ekipa, a doswiadczony to nie w sensie zawodu tylko tak przenośnie bo posiadam okna. O to mi chodziło!!! A znajomy ma stare okna i z racji tego że ja miałem wymieniane jakiś czas temu to mnie spytał, a ja nie mam pojęcia więc zadałem sprawę na Forum, ot tyle! Dlatego moje nazewnictwo jest tak potoczne i małe!
:oops:
amit
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: amit »

Przepraszam.Faktycznie żle zrozumiałem.Pytasz o docisk pośredni.Jest to element okucia który stosuje się w skrzydłach rozwiernych.To czy on jest zamontowany zewnętrznie (widoczny z zewnątrz) czy w wrębie ma znaczenie estetyczne.Jeden i drugi spełnia tę samą funkjcę i jak nazwa wskazuje dociska skrzydło okienne do ościeżnicy(ramy) okiennej.Natomiast cały ciężar okna spoczywa na dolnym zawiasie.Przy dużych oknach , zazwyczaj drzwiach balkonowych o ponadstandardowych rozmiarach można zastosować trzeci zawias pośredni , ale tylko gdy skrzydło jest rozwierne . Nie ma takiej możliwości ,dotyczy to trzeciego zawiasu jak i docisku pośredniego,jeżeli skrzydło ma mieć funkcję uchylno-rozwierną.Aby duże skrzydło nie obciążało tylko zawiasu, niektóre firmy stosują tzw. podnośnik skrzydła,wówczas część ciężaru skrzydła spoczywa na podnośniku , ale tylko w czasie gdy okno jest zamknięte.
Pozdrawiam. amit

MANIEK
Ekspert
Ekspert

Jeżeli zamawiasz balkon jednoskrzydłowy, to zamów z okuciem RU, jeżeli mają być dociski to dowrębowe (ślizgowe).
WERYFIKATOR formy wartośc
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: WERYFIKATOR formy wartośc »

MANIEK pisze:Jeżeli zamawiasz balkon jednoskrzydłowy, to zamów z okuciem RU, jeżeli mają być dociski to dowrębowe (ślizgowe).
Jesteś w błędzie docisk kryty czyli dowrębowy nie powinien być stosowany w balkonach gdyż sztywność tak smukłej konstrukcji jest wątpliwa i docisk zamiast przyciągać odpycha. Ponadto docisk kryty zawsze wymaga "super" dokładnego montażu w przeciwieństwie do docisku zewnętrznego.
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Oczywiście, masz rację docisk dowrębowy odpycha skrzydło, mało tego potrafi go trwale odkształcić, ale tylko wtedy gdy okno jest żle zamontowane.Niewłaściwy montaż jest przyczyną wielu problemów i nie można mówić, że coś jest złe bo przy niewłaściwym montażu nie zdaje egzaminu.
artur1
Małomówny
Małomówny

Post autor: artur1 »

Uważam, że lepszy jest docisk zewnętrzny- lepiej dociska jedyny minus to wtedy gdy klientowi uwidzi się zmiana okucia z rozwiernego na rozwierno-uchylne
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Minusem też jest estetyka!
ODPOWIEDZ