A jednak VAT 7% (u producenta)!
A jednak VAT 7% (u producenta)!
Jestem świeżo po kontroli VAT -u (jestem producentem). Obroniłem się dzięki ekspertyzie z warszawskiej firmy doradztwa podatkowego-napisali mi nawet treść umowy z klientem, jaka musi być, by 7% przeszło.
I okazuje się, że w tym kraju wszystko jest możliwe, a o mało co nie założyłem firmy monterskiej "na sztukę", po to by wystawiała faktury...
Zainteresowanym podam namiary na ekspertyzę.
Mój tel. 509 053 546
I okazuje się, że w tym kraju wszystko jest możliwe, a o mało co nie założyłem firmy monterskiej "na sztukę", po to by wystawiała faktury...
Zainteresowanym podam namiary na ekspertyzę.
Mój tel. 509 053 546
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Racje producentów uznał też Rzecznik Praw Obywatelskich. Po rozpatrzeniu skargi związku POLSKIE OKNA I DRZWI zwrócił się do ministra finansów o dokonanie poprawnej interpretacji ustawy o VAT. Ostateczne postanowienia jeszcze przed nami, ale ważne jest, że nadrzędny wobec rządu i ministerstwa Urząd Rzecznika Praw Obywatelskich podziela nasze stanowisko. Szczegóły w dzisiejszej Rzeczpospolitej, a wkrótce na www.okna.org.pl
pozdrowienia dla wszystkich producentów - Robert
pozdrowienia dla wszystkich producentów - Robert
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
[quote="tatko"]Cieszy mnie że Rzecznik Praw Obywatelskich popiera nasze stanowisko. Szkoda że "nadrzędny nad ministerstwem" to on na pewno nie jest.
RPO reaguje na nieprawidłowości w systemie prawnym ...
Nie chcę się wdawać w niepotrzebne spory, ale jeżeli RPO nadzoruje prawidłowość tworzonego prawa, które ma następnie poprawnie stosować władza wykonawcza, to tym, moim zdaniem, wyraża się jego nadrzędność wobec władzy wykonawczej. To tak, jak Konstytucja jest nadrzędna wobec ustawy, a ta wobec rozporządzenia ministra...
Istotne jest coś całkiem innego: zyskaliśmy sprzymierzeńca w nierównej walce z częścią aparatu skarbowego. Nie odpuszczamy, aż nie uzyskamy oficjalnej interpretacji, że WSZYSCY wykonujący roboty remontowo-budowlane mogą stosować 7% stawkę VAT.
Pozdrowienia - Robert
RPO reaguje na nieprawidłowości w systemie prawnym ...
Nie chcę się wdawać w niepotrzebne spory, ale jeżeli RPO nadzoruje prawidłowość tworzonego prawa, które ma następnie poprawnie stosować władza wykonawcza, to tym, moim zdaniem, wyraża się jego nadrzędność wobec władzy wykonawczej. To tak, jak Konstytucja jest nadrzędna wobec ustawy, a ta wobec rozporządzenia ministra...
Istotne jest coś całkiem innego: zyskaliśmy sprzymierzeńca w nierównej walce z częścią aparatu skarbowego. Nie odpuszczamy, aż nie uzyskamy oficjalnej interpretacji, że WSZYSCY wykonujący roboty remontowo-budowlane mogą stosować 7% stawkę VAT.
Pozdrowienia - Robert
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Dotychczas, zasłaniając się metodologią statystyczną, odmawiano producentom okien prawa do wykonywania dodatkowej działalności, jaką są roboty remontowo-budowlane. A są one sklasyfikowane w grupie 45 PKWiU. Niczego więc nie trzeba zmieniać, a uznać jedynie że każdy przedsiębiorca ma prawo do wykonywania każdej działalności, która nie jest koncesjonowana i do klasyfikowania jej zgodnie ze stanem faktycznym.lamer pisze:Tyle, że zgodny z prawem podatkowym montaż stolarki przez producenta ze stawką 7% wymagałby zmiany klasyfikacji PKWiU jeżeli się nie mylę...
Dotychczasowe interpretacje opierały się na fakcie, że jest ona inna dla producenta niż dla firmy usługowej.
pozdrowienia -Robert