Szukam Polaskiej normy dotyczacej montazu okien

bulldog
Czytelnik
Czytelnik

Szukam Polaskiej normy dotyczacej montazu okien

Post autor: bulldog »

Szukam Polaskiej normy dotyczacej montazu okien. trafil mi sie francowaty inspektor ktory chodzi po budowie z suwmiarka. Generalnie jest ok. ale szuka doslownie milimetrow w odleglosciach okien od krawedzi wegarka. Nie rozumie ( nie chce zrozumiec ) ze okno musi byc w pionie, a wegarek jesli nie jest to mnie to nie powinno obchodzic.
Jesli mial ktos podobny problem, to prosze o info,

Pozdrawiam,

Bulldog

oknoAD

lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

Szukam Polaskiej normy
Hm.. Poleska to może na polesiu... Ale polaska? Po lasce czy jak 8)
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Re: Szukam Polaskiej normy dotyczacej montazu okien

Post autor: Robert Klos »

[quote="bulldog"]Szukam Polaskiej normy dotyczacej montazu okien.

Nie istnieje norma dotycząca montażu okien. Do końca roku ma się natomiast ukazać "Instrukcja wbudowywania okien". W tej chwili funkcjonuje "Poradnik montażysty okien" z zasadami wbudowywania i opisem najczęściej popełnianych błędów montażowych. Do otrzymania na kursach montażowych w Związku POLSKIE OKNA I DRZWI.
Pozdrawiam - Robert
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

To bardzo częste zachowanie inspektorów, inwestorów, inwestorów zastęczych etc.

Znacznie szybciej w polskich sądach przebiega proces bankructwa wykonawcy, niż ten zdoła udowodnić przed wymiarem sprawiedliwości choćby poprawne wykonanie zlecenia.

Dlatego gdy do mnie zgłasza się coś takiego jak inwestor, to z góry traktuję go jak oszusta. Wystarczy klient który buduje dom, a ja pytam jak się Pan o nas dowiedział, jeśli nie jest z polecenia to mówię mu spier......
Lepszy wróbel w garści (babcia emerytka, jedno okno w kuchni i dużo marudzenia), niż gołąb na dachu (odleci z moją forsą).
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
bulldog
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: bulldog »

Dzieki za posty. Jakos mi sie udalo wybrnac z tej calej sytuacji. Prawda jest ze lepiej zamontowac 2, 3 okna u prywatnego klienta niz 200 u "inwestora", ale zasady obowiazuje wszedzie takie same. Jeszcze 2-3 lata temu wydawalo mi sie ze okno ma sie otwierac, zamykac, ze ma byc zamontowane w pionie, w lini, itp.. Od jakiegos czasu widac, ze trzeba czesto udowadniac ze "mleko jest biale". Po takiej inwestycji czlowiekowi przechodza wszelkie checi do pracy.

Pozdrawiam,

Bulldog

P.S.
LAMER DUPKU, to taki dla ciebie problem jak ktos sie przejezyczy, albo kliknie nie ta litere.
ODPOWIEDZ