Trastychy?

Czy warto kupić akcje Trastych?

Tak
0
Brak głosów
Nie
6
100%

Liczba głosów: 6

jami
Czytelnik
Czytelnik

Trastychy?

Post autor: jami »

Witam i mam pytanie dotyczące tej spółki.Co o niej myslicie jako jej (potencjalni) klienci, czy jest przyjazna dla odbiorców, jakie ma ceny, jakość produktów itp.Przeglądałem ich wyniki finansowe i sie przeraziłem - przede wszystkim 50% spadek przychodów.I tu nasuwa się pytanie:jaka jest obecnie sytuacja na rynku okien, czy wszystkie firmy mają takie problemy z przychodami i zyskiem, czy to tylko domena Trastych?Jak według was może wyglądać rynek okien w ciągu następnych pół roku.Trzeba tu zaznaczyć, że cena akcji TST drastycznie spadła w ciągu ostatnich 6 miesięcy do 4.5 zł co stanowi historyczne min.Piszcie wszystko co wam sie nasuwa dot. Trastych, ponieważ zastanawiam się czy warto w nią zainwestować, czy jest ona na równi pochyłej w dół.Z góry dziękuje za odpowiedzi.pzdr

oknoAD

maxio
Ekspert
Ekspert

Post autor: maxio »

Odpowiedź jest jedna , ja bym nie zaryzykował , TRAS ma juz od kilku lat problemy spadek obrotów jaki TRAS zanotowal jest widoczny w całej branży i wg. mnie ten stan będzie się pogarszał (szczyt sezonu przypada na miesiące wrzesień i październik) a potem jest spadek do końca roku a w styczeń , luty do połowy czasami do końca marca to martwy sezon dopiero zaczyna się coś dziać w kwietniu (w maju czasami jest pogorszenie ale nie zawsze) a od czerwca znów rośnie aż do września i października i tak w kółko .
Ten rok był wyjątkowy z powodu tego nieszczęsnego VAT'u.
Ogólnie TRAS jest moim zdaniem bardzo rozwojową spółką , głównie ze względu na własną produkcje profili , ale jakoś nieudolnie zarządzaną .
Wystarczy zobaczyć na jego bezpośrednich konkurentów jak OKNOPLAST KRAKÓW czy DRUTEX (jak czytałem jego analize SWOT to się uśmiałem bo ten co podał że TRAS osiągnie w tym roku 139 mln zł ten sam człowiek stwierdził że największymi konkurentami TRASU są :OKFENS, THERMOPLAST,SOKÓŁKA,STOLBUD WŁOSZCZOWA I STOLBUD WARSZAWA i DAKO(?). I Jeszcze napisali że przewidują spadek do 10,50 zł za akcję a potem "marsz w góre" :) do końca roku . Jeżeli tak wyglądają analizy reszty spółek na giełdzie to ....
Tras główne przychody ma z PCV a tu króluje firma DRUTEX , OKNOPLAST KRAKÓW , DOBROPLAST, BAJCAR,BROKAT .
Aż się dziwie że inwestorzy na giełdzie czekali aż TRAS opublikuje winiki za III kwartał , jak wiadome było że cała branża przeżywa kryzys i że TRAS będzie miał kiepskie wyniki , w IV kwartele mogą lekko podkoskoczyć ale później znów susza w I kwartale i II przyszłego roku .
Także w prognozie półrocznej wróże spadek , na koniec roku prawie napewno będzie strata i wszystko zależy jaki będzie przyszły rok .
Z tego co mi wiadomo żaden producent nie wykorzystuje 100% swoich mocy produkcyjnych , także jest słabo w zeszłym roku o tą porę producenci nie wyrabiali się z produkcją .
Moim zdaniem gdyby TRAS zmienił nie co politykę i nastawił się jak np. DRUTEX na szybką realizację zleceń , i masówkę , to by mógł rzeczywiście zwiększyć swój udział w Polskim rynku , nic tak nie reklamuje jak dobra opinia o oknach sąsiada dlatego jakieś akcje reklamowe a już szczególnie ogólnopolskie uważam za bezcelowe , liczy się profesjonalne podejście do klientów tak aby mieli swój produkt tanio szybko i aby był bez defektów .
Maxio
ODPOWIEDZ