Wypowiedz ministra na temat VAT

matka
Czytelnik
Czytelnik

Wypowiedz ministra na temat VAT

Post autor: matka »

Czy słyszał ktoś może wypowiedz ministra finansów w zeszłym tygodniu?
Według mojego księgowego wypowiedział się że na dniach wyda zarządzenie , które będzie szczegółowo określać jaką stawkę vat ma się stosować, i to zarządzenie będzie dotyczyć tylko stolarki budowlanej.
Nie wiem czy to znowu plotki?

oknoAD

Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Re: Wypowiedz ministra na temat VAT

Post autor: Robert Klos »

matka pisze:Czy słyszał ktoś może wypowiedz ministra finansów w zeszłym tygodniu?
Według mojego księgowego wypowiedział się że na dniach wyda zarządzenie , które będzie szczegółowo określać jaką stawkę vat ma się stosować, i to zarządzenie będzie dotyczyć tylko stolarki budowlanej.
Wczoraj dostaliśmy maila od ministra Nenemana, w którym stoi: "prace nad rozwiązaniem kwestii zróżnicowania stawek na okna/drzwi zostały wstrzymane z powodu prac nad koncepcją ujednolicenia stawki VAT. W najbliższych dniach światło dzienne ujrzy projekt radykalnych zmian w stawkach i tym samym problematyczna kwestia nie będzie już problematyczna. Jeśli tak się nie stanie, to powrócimy do sprawy wydając w trybie pilnym stosowne rozporządzenie."
To oznacza, że jest w ministerstwie wola ujednolicenia tych stawek - problempolega na tym, że nie jest pewne jeszcze do jakiego poziomu...
pozdrowienia - Robert
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Re: Wypowiedz ministra na temat VAT

Post autor: DAREK 13 »

Robert Klos pisze:
matka pisze:Czy słyszał ktoś może wypowiedz ministra finansów w zeszłym tygodniu?
Wczoraj dostaliśmy maila od ministra Nenemana, w którym stoi: "prace nad rozwiązaniem kwestii zróżnicowania stawek na okna/drzwi zostały wstrzymane z powodu prac nad koncepcją ujednolicenia stawki VAT. W najbliższych dniach światło dzienne ujrzy projekt radykalnych zmian w stawkach i tym samym problematyczna kwestia nie będzie już problematyczna. Jeśli tak się nie stanie, to powrócimy do sprawy wydając w trybie pilnym stosowne rozporządzenie."
To oznacza, że jest w ministerstwie wola ujednolicenia tych stawek - problempolega na tym, że nie jest pewne jeszcze do jakiego poziomu...
pozdrowienia - Robert

Niech zgadnę, ministerstwo myśli o 25-30% na wszystko. Takie rozwiązanie zapewni zwiększone wpływy do budżetu. A może wzorem upadłej zmiany stawki ZUS dla przedsiębiorców, czekamy na Vat 44%. Jeśli coś ministerstwo chce zmienić, to raczej nie na lepsze.
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Post autor: Robert Klos »

Podobno projektowana jest stawka podstawowa w wysokości 19%. Ale żeby obniżyć stawkę podstawową to zapewne wzrosnąć powinny niektóre stawki preferencyjne.. a co jest politycznie ważniejsze: jedzenie czy usługi budowlane? Z dużymi obawami czekamy więc na projekt Ministerstwa... a poza wszystkim innym to już powinniśmy przymierzać się do składania zapytań do Urzędów Skarbowych, żeby w styczniu uzyskać wiążące odpowiedzi nt. podatku VAT na usługi.. niestety...
ODPOWIEDZ