Francuski OKNOPLAST

Walter
Czytelnik
Czytelnik

Francuski OKNOPLAST

Post autor: Walter »

Chodzą plotki, że francuzi chcą kupić krakowski OKNOLPAST. Czy ktoś zna szczegóły?

oknoAD

perfect
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: perfect »

Jeżeli to prawda to nie wróżę im "świetlanej przyszłości" (patrz OKFENS).
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Nie znam historii okfensu, w Łodzi działa Okfens II, proszę bądź uprzejmy rozwinąć temat, kilka słów z góry dziękuję.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
perfect
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: perfect »

Nie wiem, czy pamiętasz Okfens to kiedyś nr 1 na rynku, ok.250 tyś okien rocznie w czasach świetności. Po zakupie udziałów przez Saint Gobain coroczny spadek sprzedaży i powolny upadek firmy poprzez niedostosowanie oferty do potrzeb rynku. Nie wiem ile teraz produkują, ale myślę, że nie więcej jak 10 tyś rocznie. Przyjedź do Czeladzi i zobacz jaki posiadali potencjał produkcyjny. Na początku lat 90-tych trzeba było dawać łapówki, żeby kupić u nich okna!!! Okfens 2 to ich drugi zakład produkcyjny. Pozdrawiam.
aprel
Małomówny
Małomówny

Post autor: aprel »

Okfens 2 był ich drugim zakładem - od paru miechów wisi kłódka.
Klientów przerzucono do Czeladzi -oczywiście tych ,którzy pozostali :lol:
maxio
Ekspert
Ekspert

Post autor: maxio »

OKEFNS to do niedawna była grupa kapitałowa składająca się z 4 spółek
OKFENS , OKFENS2 , ERG-PROFIL i OKFENS GLAS . Dwie pierwsze produkowały okna i profile PCV , ERG-PROFIL - profile okienne i elewacyjne z PVC a OKFENS GLAS to był/jest producent szyb . Całość zostala zakupiona przez potężną grupę SAINT GOBAIN z Francji (ten od GLASPOLu) .
Cała grupa produkowała kiedyś profil PANORAMA bardzo popularny w Polsce w latach 90 . Wiem że też produkują profile AURA .
Kiedyś OKFENS to był potężny producent z tradycjami sięgającymi lat 70 , a obecnie jakoś tacy nieobecni
Ale ta grupa jakby przygasła nie wiem czy wszystkie istnieją spółki , narazie coś cicho o nich ....
Maxio

ODPOWIEDZ