Megalomania Drutexu?

qwert
Czytelnik
Czytelnik

Megalomania Drutexu?

Post autor: qwert »

Drutex S.A. wszędzie się chwali że w 2003 roku zrobił 125 mln obrotu. Co to są za dane? W Monitorze B z dnia 3 listopada 2004 roku nr 1198 w rachunku wyników są dane zatwierdzone przez Zarząd tejże firmy z których jasno wynika że przychody netto ze sprzedaży wyniosły 90 mln złotych i nie tylko za rok 2003 ale włączając w to listopad i grudzień 2002 roku.
Wygląda na to, że mammy nowego Peteckiego w branży. :twisted:

oknoAD

greg
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: greg »

Wydawało mi się, że to w miarę poważna firma, ale rzeczywiście ta choroba jest powszechną w branży. Dotychczas firma z regionu łódzkiego, o której napisane jest powyżej, była liderem, ale nie wiem komu przypadnie w tym przypadku tytuł "Megalomana Roku" w oknach PCV :lol:
maxio
Ekspert
Ekspert

Post autor: maxio »

To nie pierwszy i nie ostatni taki przypadek ja bym zaryzykował i powiedział że większść tych firm co istnieje w 100 pozawyżało swoje rzeczywiste dochody
Maxio
tomi
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: tomi »

może poprostu walneli się i podali całkowite dochody, w odróżnieniu od udokumentowanych :lol:
maxio
Ekspert
Ekspert

Wy ślepi jesteście ? Frima Drutex z Bytowa , to dwa człony , jeden Drutex - 90 mln przychodu , drugi Bytów 50 mln przychodu ... głupie ludzie ...;)
Maxio
Gość!
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Gość! »

Bo jedna sprzedaje drugiej :lol: Niech może założą jeszcze z pięć innych spółek, które będą handlować między sobą to będą mieć 400 mln. :lol:
A tak poważnie to wszędzie podają dane Drutex S.A. więc nie jest to grupa kapitałowa żeby dodawać przychody. Poza tym przy podawaniu przychodów GK wyłącza się obroty wewnętrzne.

maxio
Ekspert
Ekspert

Nie zczaiłeś :) Drutex Bytów , to firma Drutex S.A. i miasto Bytów z budżetem 50 mln zł :D
Maxio
Al Capone
Małomówny
Małomówny

Post autor: Al Capone »

A ja czytam listopadowy numer Forum Branżowego i widzę że Drutex ma sprzedaż ponad 125 mln złotych. Wydawało mi się to wiarygodne bo zostało to przecież napisane przez fachowe pismo z naszej branży. Ale widzę że nawet Forum nie można wierzyć. A wydawało mi się że to jest rzetelne pismo :cry:
astef
Małomówny
Małomówny

Post autor: astef »

Podejmę wątek Ala Capone. Zastanawia na jakiej podstawie Forum opublikowało wyniki Drutexu (www.okna-forum.pl/pliki/ranking-50.pdf). Czy redakcja opiera się na rozmowie telefonicznej :? ? Czy Forum opiera się na danych przesłanych faxem, czy w takim razie informuje, że nie bierze odpowiedzialności za publikowane dane :?: . Może wzorem Rzeczpospolitej warto byłoby wskazać, że publikowane dane Drutexu są "pro forma" i dalej może kapituła "Lidera Rynku" powinna przyznać Drutexowi tytuł "Lidera Rynku Pro Forma".
Do Pana Roberta Klosa; jak to jest z tym obrotem Drutexu?????
Al Capone
Małomówny
Małomówny

To jak Pan Klos nawet takie rzeczy publikuje to kiepsko z tą naszą branżą :cry:
maxio
Ekspert
Ekspert

A tak szczerze mówiąc na czym opiera się Wprost podając jako Peteckiego jednego z najbogatszych polaków z obrotem raz wynoszącym 300 mln po roku znów 300 mln z 30% wzrostem z poprzedniego roku :) . Kiedyś napisałem do Marka Króla z pytaniem kto kontroluje podawanie prawdziwych informacji i kto weryfikuje bo taksamo ja mógłbym podać że firma mi wyplaca 20 mln zł rocznie wynagrodzenia a majątek schowany pod poduszką sięga już 500 mln zł . Pytanie jest inne jaki sens ma taki ranking ?

Max
Maxio
qwert
Czytelnik
Czytelnik

Forum branżowe nie jest wiarygodnym pismem, taką opinię można zaryzykować po przeczytaniu tych wszystkich postów. :(
greg
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: greg »

Ja myślę, że chyba zarówno Forum, jak i Oknonet powinny poprosić firme Drutex o wyjaśnienia w tej sprawie. Przede wszystkim ze względu na swoją wiarygodność...
O Druteksie się nie wypowiadam, dla mnie to żenujące podejście do biznesu... Pojęcie etyki biznesowej w tym krju jeszcze długo będzie pustym sloganem.
@astef: "Lider Rynku Pro Forma" :lol: zabiłeś mnie tym hasłem :twisted:
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Post autor: Robert Klos »

qwert pisze:Forum branżowe nie jest wiarygodnym pismem, taką opinię można zaryzykować po przeczytaniu tych wszystkich postów. :(
Podzielam pogląd, że dla autorów powyższych postów miesięcznik "Forum Branżowe" nie jest źródłem wiarygodnym.... :cry:
Al Capone
Małomówny
Małomówny

Panie Robercie, nie odpowiedział Pan na podstawowe pytanie. Co z tym Drutexem? Jak Pan może publikować dane niesprawdzone?
CDNY
Czytelnik
Czytelnik

DRUTEX

Post autor: CDNY »

NIE WIEM CZY WAŻNA JEST KWOTA ICH SPRZEDAŻY - NAKWAŻNIEJSZE , ŻE SĄ FIRMĄ RZECZYWIŚCIE WIDOCZNĄ NA RYNKU I JEDNYM Z LIDERÓW WŚRÓD PRODUCENTÓW PCV .
TA CAŁA DYSKUSJA WYWOŁANA JEST PRZEZ ZAWISTNĄ KONKURENCJĘ - PANOWIE CHCECIE DOGONIĆ DRUTEX TO DO ROBOTY A NIE BIADOLIĆ NA FORUM !!!
Awatar użytkownika
DAREK 13
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: DAREK 13 »

Dziękuję, ale z zaprosznia nie skorzystam. Jestem małym dealerem, ale wilkim jesli chodzi o solidność i terminowość. Rzucam wyzwanie potentatą typu firm ...........
wyprzedźcie mnie w solidności płatnika, terminowości dostawcy, rzetelności sprzedawcy. Zapraszam do konkursu w materii uczciwość niech oceną będą ankiety klientów.

Tutaj sporo można o paru firmach poczytać.

Pytanie do przedmówcy:
- po co bronić coś na czym i samej firmie nie zależy. Firmie zależy tylko na kasie, proste i prawdziwe.
"Polska leży w Europie Centralnej, a nie na peryferiach cywilizacji, jak np. Ameryka"
astef
Małomówny
Małomówny

Re: DRUTEX

CDNY pisze:NIE WIEM CZY WAŻNA JEST KWOTA ICH SPRZEDAŻY - NAKWAŻNIEJSZE , ŻE SĄ FIRMĄ RZECZYWIŚCIE WIDOCZNĄ NA RYNKU I JEDNYM Z LIDERÓW WŚRÓD PRODUCENTÓW PCV .
Panie Cudny. Odpowiadając na Pana wątpliwości (cyt.: "nie wiam czy ważna jest ich sprzeadaż") odpowiem, że sama sprzedaż nie jest ważna, jednak ważny jest styl prezentowania tej sprzedaży. Albo interes prowadzi się solidnie, rzetelnie, dobrze (znam kilka firm znacznie mniejszych od Drutexu które to robią nieźle), a w to też wpisuje się również uczciwość a w szczególnym przypadku uczciwość podawania swoich danych finansowych jeżeli już zdecydowało się je podać. Jeżeli dodatkowo dane te mają wskazywać, żę dana firma jest liderem w branży i potem firma ta obnosi się ze swoim wynikiem, który jak się okazuje być może jest mocno zafałszowany to staje się mniej ważne, że cyt.: "są firmą rzeczywiście widoczną na rynku".

Pamientam taki przypadek. Jakaś firma była mocno widoczna na rynku ponieważ w intensywnej reklamie obiecywała klientom 50% rabatu. Dawali 10% na szyby, 10% na okucia, 10% na demontaż, 10% na montaż, 10% na parapety - razem 50% rabatu. Oczywiście tej firmie wystawała słoma z butów. Nie widzę istotnej różnicy; czy reklamuje się oszukany rabat, czy stosuje oszukane zbrojenie, czy oszukany obrót.
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: lamer »

Nie wiem czym się podniecacie... W tej branży większość firm zawyża obroty w zestawieniach :lol: Wiarygodne są tylko dane firm publikowane z "monitorze"...
Jak czyjeś przychody nie są tam publikowane to ich przechwałki można wsadzić... gdzieś 8)
Al Capone
Małomówny
Małomówny

Podzielam pogląd, że dla autorów powyższych postów miesięcznik "Forum Branżowe" nie jest źródłem wiarygodnym.... :cry:[/quote]

Panie Robercie i co z Pana wyjaśnieniami? Proszę przyznać się do błędu a nie zgrywać tupeciarza.
Urbaniak
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

DRUTEX SA

Post autor: Urbaniak »

Szanowni Państwo,

Brak dostępu do kompletnych danych, bądź ich niezrozumienie spowodowały, że Firma DRUTEX została posądzona o publikowanie nieprawdziwych danych odnośnie wielkości obrotu za rok 2003. W celu wyjaśnienia powstałych zarzutów, pozwolę sobie na krótkie sprostowanie.
Spółka Akcyjna DRUTEX została zarejestrowana dnia 4 listopada 2002 roku, jednak do dnia 30 czerwca 2003 roku nie prowadziła żadnej produkcji. Rozpoczęła ją z dniem 1 lipca 2003 roku, z chwilą wniesienia aportu w postaci przedsiębiorstwa DRUTEX PPUH, prowadzonego przez osobę fizyczną.
Za okres od 1 stycznia 2003 roku do 30 czerwca 2003 roku sporządzono sprawozdanie finansowe zamykające przychody w wysokości 35.651.078,88 złotych. Sporządzone sprawozdanie finansowe było przedmiotem aportu i zostało zbadane przez biegłego sądowego. W Monitorze B z dnia 3 listopada 2004 roku ogłoszono jedynie sprawozdanie finansowe spółki DRUTEX SA, w którym przychody wynoszą 90.043.395,17 zł.
W związku z powyższym łączne przychody firmy DRUTEX za rok 2003 wynoszą 125.694.474,05 zł.

Izabela Urbaniak
Kierownik ds. Promocji i Eksportu
Robert Klos
Rozgadany
Rozgadany
Kontakt:

Post autor: Robert Klos »

Panie Robercie i co z Pana wyjaśnieniami? Proszę przyznać się do błędu a nie zgrywać tupeciarza.[/quote]

Czy w świetle powyższego postu widzi Pan jeszcze jakiekolwiek powody do dyskusji? Pańskie epitety mnie nie dotknęły, ale inwektywy pod adresem Drutex-u były naprawdę żenujące... Jeżeli Pan nie rozumie, że konieczny jest jakikolwiek, choćby minimalny szacunek dla rzetelnego konkurenta, to od kogo można wymagać tego zrozumienia? :oops:
Pozwoli Pan, że wycofam się z tego typu "dyskusji".
Mimo wszystko - pozdrowienia dla Pana i Pańskiej Firmy.
qwert
Czytelnik
Czytelnik

Re: DRUTEX SA

Urbaniak pisze:Szanowni Państwo,

Brak dostępu do kompletnych danych, bądź ich niezrozumienie spowodowały, że Firma DRUTEX została posądzona o publikowanie nieprawdziwych danych odnośnie wielkości obrotu za rok 2003. W celu wyjaśnienia powstałych zarzutów, pozwolę sobie na krótkie sprostowanie.
Spółka Akcyjna DRUTEX została zarejestrowana dnia 4 listopada 2002 roku, jednak do dnia 30 czerwca 2003 roku nie prowadziła żadnej produkcji. Rozpoczęła ją z dniem 1 lipca 2003 roku, z chwilą wniesienia aportu w postaci przedsiębiorstwa DRUTEX PPUH, prowadzonego przez osobę fizyczną.
Za okres od 1 stycznia 2003 roku do 30 czerwca 2003 roku sporządzono sprawozdanie finansowe zamykające przychody w wysokości 35.651.078,88 złotych. Sporządzone sprawozdanie finansowe było przedmiotem aportu i zostało zbadane przez biegłego sądowego. W Monitorze B z dnia 3 listopada 2004 roku ogłoszono jedynie sprawozdanie finansowe spółki DRUTEX SA, w którym przychody wynoszą 90.043.395,17 zł.
W związku z powyższym łączne przychody firmy DRUTEX za rok 2003 wynoszą 125.694.474,05 zł.

Izabela Urbaniak
Kierownik ds. Promocji i Eksportu
Dziękuję za rzetelne informacje.

A czy można Panią spytać o wielkość (i asortyment) sprzedaży Drutex S.A. od listopada 2002 do czerwca 2003?

Jeżeli była zerowa, oznacza to, że firma Drutex SA w ciągu drugiego półrocza 2003 sprzedała trzy razy więcej okien niż w pierwszym PPUH. Strach się bać!
Jeżeli zaś, Drutex SA pośredniczyła w tym czasie w sprzedaży, to obroty wewnętrzne Grupy nie powinny być ujęte w przychodach.

Proszę o odpowiedź, oczywiście jeżeli to nie jest tajemnicą handlową....
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Padło konkretne pytanie/zarzut i jakoś nie widać odpowiedzi...
maxio
Ekspert
Ekspert

W dzisiejszym PB "Drutex" zosał sklasyfikowany na miejscu 141 że jego sprzedaż od roku 2001 wzrosła o 236% , więc raczej można przypuszczać że dane które podaje DRUTEX są prawidziwe warunki aby być na liście PB:

* Rozpoczęły działalność przed 2001 rokiem i prowadzą ją nieprzerwanie do dziś;
* W roku 2001 wykazały sprzedaż na poziomie nie niższym niż 3 mln zł i nie wyższym niż 300 mln zł;
* W okresie 2001-2003 wykazywały dodatni wynik finansowy;
* W okresie 2001-2003 z roku na rok wykazywały wzrost sprzedaży;
* Publikowały swoje sprawozdania finansowe w Monitorze Polskim B, składały je do akt rejestrowych firmy, albo udostępniły redakcji „Pulsu Biznes” lub Coface Intercredit Poland;

To albo udostepnili dane , albo publikowali je w MONITORZE B . Taki mały szczegół zgodnie z tym co ktoś napisał wyżej DRUTEX S.A. został zarejestrowany w 2002 r a rozpoczał działalność defakto w połowie 2003 r. Czyli nie spełnia teoretycznie warunków że rozpoczeła działalność przed rokiem 2001 (bo wcześniej to była spółka PPHU DRUTEX która obecnie już nie istnieje) , ale może się myle ...
Maxio
astef
Małomówny
Małomówny

Re: DRUTEX SA

qwert pisze: Jeżeli zaś, Drutex SA pośredniczyła w tym czasie w sprzedaży, to obroty wewnętrzne Grupy nie powinny być ujęte w przychodach.

Proszę o odpowiedź, oczywiście jeżeli to nie jest tajemnicą handlową....
Również dziękuję Pani Urbaniak. Wątpliwości jednak zostają i są zgodne z pytaniem forumowicza "qwert".

Być może nie wszyscy rozumieją sensowności wyżej cytowanego pytania więc posłużę się oderwanym przykładem:
Dajmy na to, Zosia produkuje np. patyczki i sprzedaje je Kasi, która z tych patyczków robi np. koszyki i sprzedaje je dalej Basi. Zosia sprzedała patyczków Kasi za 35 zł. a Kasia sprzedała koszyków Basi za 90 zł. W pewnym momencie Zosia i Kasia postanawiają założyć jedną firmę (być może rodzina?) to ich wspólny obrót w stosunku do Basi nie jest 125 zł tylko niestety nadal 90 zł.

Dlatego popieram pytanie/prośbę "qwert" (o ile odpowiedź nie jest tajemnicą handlową) ....
Rocky
Czytelnik
Czytelnik

jak to sie stało

Post autor: Rocky »

Dyskusje na temat obrotu najwyraxniej przestały interesować omawiana firme. Mnie interesuje jak oni to zrobili bo przecież wcale ich 3-4 lata tem nie było widać. Słyszałem z dobrego źródla, ze maja rewelacyjnych handlowców. Jeśli tak może trzeba im podebrać. W końcu kazdy ma swoją cenę.
Al Capone
Małomówny
Małomówny

maxio pisze:W dzisiejszym PB "Drutex" zosał sklasyfikowany na miejscu 141 że jego sprzedaż od roku 2001 wzrosła o 236% , więc raczej można przypuszczać że dane które podaje DRUTEX są prawidziwe warunki aby być na liście PB:

* Rozpoczęły działalność przed 2001 rokiem i prowadzą ją nieprzerwanie do dziś;
* W roku 2001 wykazały sprzedaż na poziomie nie niższym niż 3 mln zł i nie wyższym niż 300 mln zł;
* W okresie 2001-2003 wykazywały dodatni wynik finansowy;
* W okresie 2001-2003 z roku na rok wykazywały wzrost sprzedaży;
* Publikowały swoje sprawozdania finansowe w Monitorze Polskim B, składały je do akt rejestrowych firmy, albo udostępniły redakcji „Pulsu Biznes” lub Coface Intercredit Poland;

To albo udostepnili dane , albo publikowali je w MONITORZE B . Taki mały szczegół zgodnie z tym co ktoś napisał wyżej DRUTEX S.A. został zarejestrowany w 2002 r a rozpoczał działalność defakto w połowie 2003 r. Czyli nie spełnia teoretycznie warunków że rozpoczeła działalność przed rokiem 2001 (bo wcześniej to była spółka PPHU DRUTEX która obecnie już nie istnieje) , ale może się myle ...
Dane w Pulsie Biznesu są publikowane na podstawie ankiet wysyłanych do redakcji :( .Natomiast dane w do Monitora B są dostarczane w postaci sprawozdania finansowego zatwierdzonego przez zarządy firm. I stąd się biorą rozbieżności między danymi w Pulsie Biznesu i Monitorze B.
maxio
Ekspert
Ekspert

Ale w przeciwieństwie do innych tego typu rankingów tam dane są weryfikowane ....
Maxio
lamer
Zaangażowany
Zaangażowany

Ale w przeciwieństwie do innych tego typu rankingów tam dane są weryfikowane ....
Tylko, że RAZ firma nie spełnia kryteriów podanych wcześniej, DWA jeżeli sugestia qwert o sposobie liczenia obrotu jest słuszna to obrót w księgach się zgadza z podanymi danymi ale ma się nijak do wielkości produkcji no i TRZY dziwne jest, że przedstawiciele firmy nabrali wody w usta...
Bo nie uwierzę, że nie śledzą wątku :!:
Urbaniak
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Drutex

Post autor: Urbaniak »

Ponownie wyjaśniamy, że w dniu 04 listopada 2002 roku powstała Spółka Akcyjna DRUTEX, która z dniem 1 lipca 2003 roku wchłonęła (aport) przedsiębiorstwo PPUH DRUTEX prowadzone przez osobę fizyczną, które działalność rozpoczęło w 1991 roku, a więc przed 2001 r. W tym miejscu muszę koniecznie przypomnieć, że DRUTEX PPUH jest kontynuacją działalności gospodarczej Pana Leszka Gierszewskiego, założonej w 1985 roku. Natomiast DRUTEX SA kontynuuje działalność DRUTEX–u PPUH, nastąpiła jedynie zmiana formy prawnej przedsiębiorstwa. Sprawozdanie finansowe firmy DRUTEX SA sporządzono za okres od jej powstania do końca roku 2003 ( zgodnie zresztą z przepisami o rachunkowości i przepisami podatkowymi), lecz przychody ze sprzedaży ujęte w powyższym sprawozdaniu są za okres od momentu wniesienia aportu tj. od 01 lipca 2003 do grudnia 2003. W okresie od listopada 2002 do końca czerwca 2003 spółka jedynie prowadziła inwestycje. Obrót drugiego półrocza 2003 jest wysoki, jednakże należy podkreślić, że w tej branży zawsze obroty drugiego półrocza są o wiele wyższe, a że są tak wysokie – to rzeczywiście aż strach się bać… Ponadto podkreślamy, że DRUTEX SA nie pośredniczyła w sprzedaży wyrobów PPUH DRUTEX.

Z okazji zbliżających się Świąt życzymy Państwu świętego spokoju, niebanalnych wyzwań, intuicji w interesach i błyskotliwych ripost. :D

Izabela Urbaniak
DRUTEX SA
Rocky
Czytelnik
Czytelnik

imponujacy wynik

Więc wynik prawdziwy i imponujacy. Jak Drutex go osiagnął, bo z tego co wiem to przetargów unika i nie bierze w nich udziału, a więc zostaje detal. Jeżeli detal to przez dealerów. A siec ktos buduje, pytanie kto tak szybko buduje siec i tak skutecznie, że są takie wyniki? Musza mieć bardzo dobrych handlowców. Czy mozna ich przejąć? A może któryś z handlowców czyta forum? Jak myslicie ?
maxio
Ekspert
Ekspert

Moim zdaniem nawet najlepszy handlowiec nic nie poradzi jak fabryka daje d... . Siłą DRUTEXu jest krótki termin realizacji no i że podobno nie nawalają z terminami ... no i podobno ich okna w porównaniu do okien firmy z Dobro...
No i mają bardzo dobrze rozwiązaną logistykę , ileś (kilkadziesiąt) tam tych samochodów od dostawczych po TIRY dzięki temu są wszędzie o każdej porze (kiedyś mi wpadł w ręce ich folder i poczytałem sobie) ... ale jak przy tym wypracowali 10 mln zł zysku ? Tego ci nie powiem :D .
Maxio
tomi
Rozgadany
Rozgadany

Post autor: tomi »

solidność dostaw i czas realizacji to atrybuty Drutexu, dzięki temu mogą sprzedawać drożej, a naszą cechą narodową jest przecież trzymanie wszystkiego na ostatnią chwilę (gdzie tu mogą podskoczyć firmy z terminami miesięcznymi :wink: ), co do przetargów to walka cenowa doprowadziła do tego że nie kalkuluje się obecnie kredytowanie dewloperów i przedsiębiorców budowlanych (żądają długich terminów płatności lub przytrzymują przez pewien okres czasu pewną wartość(budżetówka->np.szkoły nieżadko do 2 lat), a ktoś kto zbiera potem kasę przez rok, szybko kupuje niszczarkę do papieru na następne takie okazje)

pozdrowienia i Wesołych Świąt
Rocky
Czytelnik
Czytelnik

Jasne. Wszystko co piszecie to prawda. Na pewno termin daje przewagę. Ale jest kilka innych firm, które maja długie terminy a gonia Drutex w sprzedaży, tyle, że sa od niego tańsze. Ja obserwuję rozwoj tej firmy od kilku lat i jeszcze 3-3,5 roku temu nic nie zapowiadało takiej hossy. Moj znajomy konkurent mowi, ze wlasnie ponoć wtedy Drutex zatrudnił kilku bardzo doswiadczonych handlowców. W trzy lata są w pierwszej trójce w kraju, a przeciez do najtańszych nie należą. Czy sadzicie, ze dobrzy handlowcy tak rozwijają sieć. Czy warto podkupić taka osobę. Teraz nadejda ciężkie czasy i trzeba mieć dobrych fachowców bo na to wygląda, że są w stanie zrobic bardzo duzo. Co myslicie na ten temat?
maxio
Ekspert
Ekspert

Aby przetrwać przedewszystkim trzeba umiejętnie operować kosztami tak aby obecna zima nie była ostatnią , a co do handlowców ... nie sądze aby na taki rozwój miał wpływ jeden czy nawet kilku dobrych handlowców . Drutex przebija się właśnie logistyką i prędkoścą dostaw , wyszedł ze słusznego założenia że niektórzy mogą troche drożej zapłacić ale żeby wcześniej dostać ... Nawet w zimie rzadko który producent jest w stanie zaoferować tak krótkie terminy , a to z powodu że nie ma transportu a to że 3 dni to na szyby czeka ... A DRUTEX poszedł na masówkę ... mają porządną flotę samochodów która jest wszedzie i o każdej porze dzięki temu przychodzi zamówienie z zaliczką a dział logistyki już wpakowuje go do najbliższego transportu w tamtym kierunku ... A handlowiec ? Nawet najlepszy nie pomoże jak fabryka nawala ...

Dobre logiczne zasady ...

Maxx
Maxio
Rocky
Czytelnik
Czytelnik

Tak. Dostwy terminowe to na pewno prawda. Zgadzam się z tym. Ale zadam pytanie ineczej. Gdyby odeszli wszscy handlowcy na raz, powiedzmy z takiej firmy jak Drutex. Co wtedy by sie stało? To mnie interesuje? Albo jeszcze inaczej, gdyby odeszli do konkurencji i znajac warunki na jakich sa firmy poprostu zaproponowaliby o wiele lepsze? Co wtedy?
maxio
Ekspert
Ekspert

Szczerze mówiąc DRUTEXowi by to róznicy nie zrobiło ... w biznesie nie ma sentymentów i partnerzy nie handlują z DRUTEXem że mają dobrych handlowców tylko że wywiązują się ze swoich zobowiązań ...

----
Maxxx
Maxio
Rocky
Czytelnik
Czytelnik

Tak. Mozna wyjśc z takich założeń. Tyle, że w praktyce padło juz kilka firm które pozwoliły odejść handlowcom. A ty Maxu produkujesz czy handlujesz? Miałeś kiedyś handlowców? Pytam, bo piszesz jakbys miał olbrzymie doswiadczenie w tym temacie. Moje są natomiast zupełnie inne.
maxio
Ekspert
Ekspert

Niech to pozostanie moją słodką tajemnicą :)
Maxio
Rocky
Czytelnik
Czytelnik

Ok. Szanuje to. Każdy ma własne zdanie. A przyszłośc pokaże kto sie mylił. :wink:
ODPOWIEDZ