jedo skrzydło czy dwa
jedo skrzydło czy dwa
mam okna o wymiarach 1460 szerokość na 1430 wysokość, czy można montować 1 skrzydło?
Re: jedo skrzydło czy dwa
dokumentacja systemowa może dopuszczać wiele rzeczy. wystarczy, że producent zastosuje wzmocnienie otwarte i będzie DUŻY problem. niestety przy obecnie spieprzonym rynku (cena, cena i jeszcza raz cena) to często stosowana praktyka. wystarczy poczytać forum: " o34 za.......". tylko tak dalej, a niedługo profile będziemy mogli giąć wzrokiemTomsi pisze:Jeżeli dokumentacja systemowa profila dopuszcza taki wymiar i zastosuje się okucie o nośności ponad 100kg to dlaczego nie. Każdy profil ma inne wartości choć zbliżone.lonio pisze:mam okna o wymiarach 1460 szerokość na 1430 wysokość, czy można montować 1 skrzydło?
pozdrawiam
Przyznam szczerze ,że nie bardzo rozumiem konieczność stosowaniaTomsi pisze:.....
Jeżeli dokumentacja systemowa profila dopuszcza taki wymiar i zastosuje się okucie o nośności ponad 100kg to dlaczego nie. Każdy profil ma inne wartości choć zbliżone.
mocniejszych okuć
Wszelkie wykresy przedstawiają dopuszczalne wymiary skrzydeł . a tu niestety wzmocnienia są mniej lub bardziej "pozaginane" ale są otwarte - zamknięte byłyby o połowę mniejsze i w sumie bardziej wiotkie od otwartych .Z kolei kształt wmocnienia ramy nie ma takiego wpływu na statykę - ona i tak jest przykręcona do muru . Jedynie montażyści maja utrudnieniemelvin pisze:dokumentacja systemowa może dopuszczać wiele rzeczy. wystarczy, że producent zastosuje wzmocnienie otwarte i będzie DUŻY problem.
A z tym sie zgadzam całkowicie .....melvin pisze:....niestety przy obecnie spieprzonym rynku (cena, cena i jeszcza raz cena) to często stosowana praktyka. wystarczy poczytać forum: " o34 za.......". tylko tak dalej, a niedługo profile będziemy mogli giąć wzrokiem .
pozdrawiam
jak pilnować nie znam kompletnie nie moja dziedzina, na co zwracać uwagę?W takich oknach bardzo ważny jest montaż. W 8 przypadkach na 10 jest wadliwe: podparcie okna, przekoszenie okna, ściśnięcie pianką. Pilnuj montażystów
okna przważnie sie uchyla, otwiera sie do mycia, myśle że z tym nie bedzie problemuZastanowiłeś się, czy w twoim wymarzonym domu masz miejce na otworzenie tak dużego skrzydła.
Czy ono będzie funkcjonalne, pomijając możliwości techniczne
Podparcie okna-klocki nośne:dolna część ramy (z lewej i prawej strony), z boku przy dolnym zawiasie i po przekątnej (też z boku) TE KLOCKI ZOSTAJĄ. Kotwy powinny być przykręcone do ramy, a następnie dwoma dyblami do muru (jak będzie trzeba to dopłać). Przy tak dużych skrzydłach polecam montaż bezpośredni-dyblami przez ramę. Po ustawieniu okna, sprawdż piony i poziomy, kliny montażowe mają być wyciągnięte w tym samym dniu lub na drugi dzień. Dolna część ramy też musi być przytwierdzona na stałe (to najczęściej wybrzuszone miejsce po montażu-żle zamontowane)
Udało Ci się melvin - te gięcie wzrokiem profili. Gratuluję.melvin pisze: dokumentacja systemowa może dopuszczać wiele rzeczy. wystarczy, że producent zastosuje wzmocnienie otwarte i będzie DUŻY problem. niestety przy obecnie spieprzonym rynku (cena, cena i jeszcza raz cena) to często stosowana praktyka. wystarczy poczytać forum: " o34 za.......". tylko tak dalej, a niedługo profile będziemy mogli giąć wzrokiem.
pozdrawiam
racja duzo osob kieruje sie cena...potem pojawia sie problem z otwieraniem takiego duzego skrzydla. czesto sie tez spotykam z klientami ktorzy zamontowali sobie wielkie skrzydla, firmy w ktorej zamowili usluge juz nie ma a pojawia sie problem z regulacja.ZNAWCA pisze:Drogi Kliencie.
Zastanowiłeś się, czy w twoim wymarzonym domu masz miejce na otworzenie tak dużego skrzydła.
Czy ono będzie funkcjonalne, pomijając możliwości techniczne.
ja jestem za np O34 r+ru.
pozdrawiam