który profil

lonio
Czytelnik
Czytelnik

który profil

Post autor: lonio »

zmieniam okna w domu, zebrałem oferty i mam do wyboru profile
5 komoroey THYSSEN Elite
3 komorowy GEALAN
3 komorowy Aluplast
5 komorowy Aluplast
który wybrać?

oknoAD

melvin
Małomówny
Małomówny

Post autor: melvin »

ja bym wybrał thyssen 5k, ale tak jak w randce w ciemno, ostateczna decyzja należy do Ciebie. tak czy inaczej podstawową sprawą będzie montaż, więc zwróć na to maximum uwagi. najwięksi giganci potrafią spieprzyć nawet najlepsze okna na świecie.
pozdrawiam
fordon
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: fordon »

Zgadzam się z przedmówcą, ale ważna jest też fabryka produkująca okna. Sam profil ma nieduży wpływ na końcową jakość całego okna. Napisz z jakich fabryk masz oferty a na pewno forumowicze Ci doradzą.
Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.
Pozdrawiam
WODZU300
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: WODZU300 »

A JA BYM WZIĄŁ POD UWAGĘ PROFIL SALAMANDER 3D :shock:
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Post autor: MANIEK »

A ja producenta!
lonio
Czytelnik
Czytelnik

okna są produkowane w małych lokalnych Świebodzickich (Aluplast i Gealan) oraz w Nysie zakład Majewski (Thyssen)

na co jeszcze zwrócić uwagę przy wyborze?

MANIEK
Ekspert
Ekspert

Wybierz profil który będzie Ci się podobał. Jak ma Cię ktoś oszukać to i tak to zrobi. Kiedyś pisałem o kliencie który kupił okna ze wzmocnieniem zamkniętym, przy montażu bezpośrednim okazało się, że w ramie jest ceownik. Do domu poleciłbym okucia antywłamaniowe, sprawdż ryglowanie i upewnij się, od jakiego wymiaru są rygle na poziomych profilach (zapewni to szczelność), jeżeli profil posiada rowek okuciowy to zapytaj czy będzie on wypelniony uszczelką (trudno go wyczyścić). Podaj jakie są okucia. Profil zlicowany w dodatkowy sposób zabezpieczy okno przed przedostawaniem się wody deszczowej do mieszkania (przy dużym naporze wiatru). Nie polecam okapników, są brzydkie (wlasna opinia)
lukasz o
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Post autor: lukasz o »

dobre okno to jedno , wybierz producenta wiarygodnego, z polecenia.
po drugie zwroc uwage jakiej firmie zlecisz montaz tych okien to bardzo wazna sprawa!
moim zdaniem profile ktore wymieniles sa porownywalne, bardziej bym sie skupil na wyposazeniu dodatkowym (np ciepla ramka itp).

zycze udanego wyboru i pozdawiam.
melvin
Małomówny
Małomówny

Post autor: melvin »

o majewskim słyszałem. kiedyś produkował na roplasto i okienka były w sumie niezłe. nie wiem jak jest teraz na thyssenie. z tego co wiem, to po klęknięciu normy, majewski dostarcza stolarkę części dawnej sieci sprzedaży normy.
pozdrawiam
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Tomsi pisze:
MANIEK pisze:Wybierz profil który będzie Ci się podobał. Jak ma Cię ktoś oszukać to i tak to zrobi. Kiedyś pisałem o kliencie który kupił okna ze wzmocnieniem zamkniętym, przy montażu bezpośrednim okazało się, że w ramie jest ceownik. Do domu poleciłbym okucia antywłamaniowe, sprawdż ryglowanie i upewnij się, od jakiego wymiaru są rygle na poziomych profilach (zapewni to szczelność), jeżeli profil posiada rowek okuciowy to zapytaj czy będzie on wypelniony uszczelką (trudno go wyczyścić). Podaj jakie są okucia. Profil zlicowany w dodatkowy sposób zabezpieczy okno przed przedostawaniem się wody deszczowej do mieszkania (przy dużym naporze wiatru). Nie polecam okapników, są brzydkie (wlasna opinia)
MANIEK! i INNI PODOBNI.
O jakiej szczelnosci Ty piszesz i kto ci pozwolił pisać takie farmazony.
Aprobata Techniczna to nie to samo co jej pierwsza strona chyba, że napiszesz klientowi że bierzesz pełną odpowiedzialność za jego stan zdrowia. A okucie antywł. to bez szyby P-4 g... Ci da tylko jest skuteczna na kilkanascie minut a dla wytrawnego złodzieja jeszcze mniej. Otworzenie okna bez takiej szyby trwa ok 10 SEKUND.
MANIEK DO SZKOŁY! HEJ. Nawiew kontrolowany jest czym innym niż przewiewy na poziomych profilach na których brak rygli! Okucia antywłamaniowe- jest rzeczą jasną, że bez szyby i klamki z kluczem są mało warte. A tak nawiasem, widziałem kilkadziesiąt okien po włamaniu i tylko raz włamywacz rozbił szybę (niepotrzebnie bo okucia były standard!)
lonio
Czytelnik
Czytelnik

mieszkanie jest na 2 pietrze takzę raczej sprzęt antywłamaniowy odpada :)

jeżeli chodzi o okucia:
w oknach na profilu Gealan są Maco lub Siegenia (nie wiem czy dobrze napisałem)
w oknach na profilu Thyssen są Wink Haus autoPilot

dodatkowo w tych drugich ramaka cieplna (SGG Swisspacer) jest w standardzie, w pierwszych za dopłata 19 zł netto za m2
MANIEK
Ekspert
Ekspert

Każdy chwali swoje 8) . Ja bym wybrał opcję drugą.
jojas
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: jojas »

tak naprawde to wszystkie te profile sa do siebie podobne.. róznice są niewielkie dlatego polecam rozeznać się nad jakością wykonania (to ma znaczenie) samych okien a potem nad jakością montażu...wybór samego profila czy to 3 , 4, czy 5 komorowego nie jest taki istotny. osobiście wybrałbym mniej komór za niższą cene.
powodzenia..
ODPOWIEDZ