UWAGA! Kontrole Nadzoru Budowlanego
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
UWAGA! Kontrole Nadzoru Budowlanego
Nasilają się kontrole inspekcji budowlanej wśród producentów okien i drzwi. Nasza branża ujęta została w planie kontroli GUNB jako jedna z pierwszych do skontrolowania. Otrzymujemy liczne sygnały, że inspektorzy domagają się bardzo różnych, nieraz zupełnie niepotrzebnych dokumentcji. Jeden z producentów poinformował ostatnio, że dostał ultimatum: albo do końca marca wykaże się aktualnymi badaniami wyrobów, albo też jego zakład zostanie ZAMKNIĘTY !!
Może też szanowni "Forumowicze", u których taka kontrola miała miejsce, podzielą się swoimi wrazeniami i opiszą jak taka kontrola przebiega i czego domagają się inspektorzy. Czy inspekcja nakłada już jakieś kary?
Pozdrawiam - Robert
Może też szanowni "Forumowicze", u których taka kontrola miała miejsce, podzielą się swoimi wrazeniami i opiszą jak taka kontrola przebiega i czego domagają się inspektorzy. Czy inspekcja nakłada już jakieś kary?
Pozdrawiam - Robert
kontrole
w południe się zjawili jacyś dwaj cywili nic nikomu nie mówili tylko ...
A tak na poważnie u nas już byli podobnie jak u kolegi zagrozili zamknięciem w marcu (nie wiem czemu ten marzec bo u nas byli w grudniu) ale " jeżeli się przedstawi wystarczająco udokumentowane argumenty" to można przedłużać odroczenie.
A tak na poważnie u nas już byli podobnie jak u kolegi zagrozili zamknięciem w marcu (nie wiem czemu ten marzec bo u nas byli w grudniu) ale " jeżeli się przedstawi wystarczająco udokumentowane argumenty" to można przedłużać odroczenie.
Re: UWAGA! Kontrole Nadzoru Budowlanego
Dlaczego niepotrzebnych dokumentacji???Robert Klos pisze: Otrzymujemy liczne sygnały, że inspektorzy domagają się bardzo różnych, nieraz zupełnie niepotrzebnych dokumentcji. Jeden z producentów poinformował ostatnio, że dostał ultimatum: albo do końca marca wykaże się aktualnymi badaniami wyrobów, albo też jego zakład zostanie ZAMKNIĘTY !!
widocznie producent nie miał na swój wyrób ani Certyfikatu Zgodności ani wykonanych żadnych badań pozwalających wystawić Deklaracje Zgodności.ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 31 lipca 1998 r.
w sprawie systemów oceny zgodności, wzoru deklaracji zgodności oraz sposobu znakowania wyrobów budowlanych dopuszczanych do obrotu i powszechnego stosowania w budownictwie.
§ 3.
Oceny zgodności wyrobu budowlanego, zwanego dalej "wyrobem", wprowadzanego do obrotu i powszechnego stosowania w budownictwie, z właściwym dokumentem odniesienia dokonuje się stosując systemy oceny zgodności polegające na:
1) certyfikacji zgodności z dokumentem odniesienia, dokonywanej w trybie przepisów o badaniach i certyfikacji oraz normalizacji,
2) deklarowaniu przez producenta zgodności z dokumentem odniesienia.
§ 5. 1.
Deklarowanie zgodności, o którym mowa w § 3 pkt 2, polega na wydaniu przez producenta deklaracji zgodności, przy zastosowaniu procedury obejmującej:
1) wstępne badanie pełne wyrobu (badanie typu), wykonane przez producenta lub na jego zlecenie, w zakresie i metodami określonymi we właściwym dla wyrobu dokumencie odniesienia,
2) prowadzenie systematycznych działań kontrolnych procesów produkcyjnych wyrobu w ramach zakładowej kontroli produkcji,
3) badanie gotowych wyrobów, wykonywane przez producenta lub na jego zlecenie, zgodnie z ustalonym programem badań.
WITAM
Ins przywołuje "ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 1998 r. w sprawie systemów oceny zgodności, wzoru deklaracji zgodności oraz sposobu znakowania wyrobów budowlanych dopuszczanych do obrotu i powszechnego stosowania w budownictwie."
JA WIEM IŻ JEST NOWE BARDZIEJ AKTUALNE ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 11 sierpnia 2004 w "SPrawie deklarowania zgodności wyrobów budowlanych oraz sposobu znakowania ich zankiem budowlanym". W tym rozporządzeniuu mówi się również o znaku CE.
POLECAM LEKTURE
Ins przywołuje "ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI z dnia 31 lipca 1998 r. w sprawie systemów oceny zgodności, wzoru deklaracji zgodności oraz sposobu znakowania wyrobów budowlanych dopuszczanych do obrotu i powszechnego stosowania w budownictwie."
JA WIEM IŻ JEST NOWE BARDZIEJ AKTUALNE ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 11 sierpnia 2004 w "SPrawie deklarowania zgodności wyrobów budowlanych oraz sposobu znakowania ich zankiem budowlanym". W tym rozporządzeniuu mówi się również o znaku CE.
POLECAM LEKTURE
GRadziK
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
Panowie - do rzeczy. Interesuje mnie ( a pewnie nie tylko) konkretna kwestia: jak przebiegają kontrole w firmach, czego domagają się inspektorzy (jakich dokumentów) i czy nakładają jakiekolwiek kary..
spróbujmy trzymać się tego tematu..
Co do podstaw: chcąć legalnie wprowadzić partię okien do obrotu handlowego jego producent MUSI złożyć deklarację zgodności z odpowiednią Aprobatą Techniczną. Ta deklaracja MUSI być poparta wynikami badań okien tego konkretnego producenta, a częstotliwość i zakres tych badań zapisane są w Aprobacie. Do tego producent MUSI wykazać, że w jego zakładzie funkcjonuje określony system kontroli produkcji. Bez funkcjonowania takiego systemu nie może złożyć deklaracji zgodności, a więc nie może sprzedać okna.
Ale ciekaw jestem jak to jest egzekwowane przez kontrole nadzoru budowlanego.. niech piszą ci, którzy już mieli takie doświadczenie. pozdrowienia - Robert
spróbujmy trzymać się tego tematu..
Co do podstaw: chcąć legalnie wprowadzić partię okien do obrotu handlowego jego producent MUSI złożyć deklarację zgodności z odpowiednią Aprobatą Techniczną. Ta deklaracja MUSI być poparta wynikami badań okien tego konkretnego producenta, a częstotliwość i zakres tych badań zapisane są w Aprobacie. Do tego producent MUSI wykazać, że w jego zakładzie funkcjonuje określony system kontroli produkcji. Bez funkcjonowania takiego systemu nie może złożyć deklaracji zgodności, a więc nie może sprzedać okna.
Ale ciekaw jestem jak to jest egzekwowane przez kontrole nadzoru budowlanego.. niech piszą ci, którzy już mieli takie doświadczenie. pozdrowienia - Robert
No i wygląda na to, że żaden z uczestników forum takiej kontroli jeszcze nie miał. Mnie w sumie najbardziej interesuje to, w jaki sposób i czy bardzo wnikliwie panowie inspektorzy sprawdzają prowadzenie zakładowej kontroli produkcji. Bo koniecznośc posiadanie badań do deklaracji zgodności z aprobat jest oczywista. Jeśli wyniki tych badań są OK , a muszą być, to inspektora w sumie powinna interesować tylko owa kontrola produkcji. A z tą tak naprawdę to można zrobić cuda.
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt:
[quote="ronald"]Witam, czy ktoś wie jakie sankcje mogą spotkać dealera, jeżeli okaże sie że producent od którego nabywa okna nie posiada odpowiedniej dokumentacji itd...
Jeżeli okna mają oznaczenie znakiem budowlanym "B", czyli ich producent składa deklarację zgodności z Aprobatą, to sprzedawcy nic innego nie musi interesować. Tym, który wprowadza wyrób do obrotu handlowego jest jego producent i wyłącznie on odpowiada za swoje deklaracje...
Jeżeli okna mają oznaczenie znakiem budowlanym "B", czyli ich producent składa deklarację zgodności z Aprobatą, to sprzedawcy nic innego nie musi interesować. Tym, który wprowadza wyrób do obrotu handlowego jest jego producent i wyłącznie on odpowiada za swoje deklaracje...
-
Robert Klos
- Rozgadany

- Kontakt: