Włoszczowa czy Gerda??

osa
Czytelnik
Czytelnik

Włoszczowa czy Gerda??

Post autor: osa »

Witam wszystkich. Mam ogromną prośbę do wszystkich którzy mają coś wspólnego z drzwiami w/w firm. Jestem już umówiony na obmiar drzwi, ale nie mogę za bardzo się zdecydować. Chodzi o drzwi w cenie ok. 1400-1500zł na gotowo z montażem. W grę wchodzi wersja tłoczona (chyba elegant) z Włoszczowa z centralnym zamkiem, albo zwykła Gerda WD. I co tu wybrać?? Przyznam się szczerze że wzrokowo bardziej podobają mi się te z Włoszczowej ze względu na dostępność kolorów (gerda ma tylko 4 kolory) okleiny, wytłoczonego delikatnego wzoru i struktury imitującej drewno. Czy może mi ktoś doradzić? Bardzo dziękuję za wszystkie rady i sugestie.Najchętniej prosiłbym o odpowiedzi na maila.
Pozdrawiam
[email protected]

oknoAD

Idealny
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Re: Dobór drzwi

Post autor: Idealny »

Witam serdecznie
Pracuje w firmie która zajmuje się sprzedażš, instalacjš oraz serwisem głównie drzwi wzmocnionych, technicznych i antywłamaniowych wtym akurat Gerdy o której wspomniałaœ. Nie wiem o którym modelu drzwi z Włoszczowej pisałaœ, ale dałbym sobie spokój z kupnem drzwi drewnianych w tej cenie, będš same problemy. Na rynku jest paru naprawdę dobrych producentów drzwi drewnianych, ale w tym naprawdę trzeba się specjalizować, drzwi za kwotę 1500 zł nigdy nie będš wolne od wad. Wiem coœ o tym. Co do Gerdy WD sš to dobre drzwi, ale trzeba pamiętać o dobrym montażu. Kupujšc je jesteœ skazana na autoryzowany montaż i wtedy masz gwarancję dwa lata, ( wydatek od 300-400 zł) lub montaż samodzielny -rok gwarancji, ale dostajesz zestaw jak lego do samodzielnego złożenia. A muszę stwierdzić, że nie jest to takie proste. Drzwi nie sš złe, ale dobrze mieć kontakt z firmš instalujšcš od czasu do czasu skrzypiš, innym razem zamki ciężko się zamykajš, szyldy trzeba dokręcić. I to by było na tyle... Jest tyle dobrych drzwi stalowych ładnie wyglšdajšcych, że może zadaj sobie trochę trudu i poszukaj np. na stronie www.hardy.xt.pl - bogato wyposażone drzwi wejœciowe klasy B w cenie od 1200 zł do 2400 zł. Jeżeli jesteœ z dolnegoœlšska to zapraszam do kontaktu z naszš firmš, jeœli nie to pomożemy Ci coœ znależć w Polsce. Zapraszamy. e-mail: [email protected]. Pozdrowienia
osa
Czytelnik
Czytelnik

Dzięki za odpowiedź i radę. Tak właściwie to jestem już chyba zdecydowany na Gerdę. Był już gościu z firmy która jest autoryzowanym serwisem Gerdy na obmiar drzwi i też od razu odradził mi jakiekolwiek drewniane drzwi w tej cenie. Podobno te z wyższej pólki powiedzmy od 3000 zł już są OK, ale nie te tańsze. Co do Gerdy to jedna rzecz mnie wkurza, mają tylko właściwie do wyboru 3 kolory, tylko jedne okucia i tylko gładka, prosta powierzchnia. Dopiero w tych za 3tys z hakiem jest większy wybór. Inne firmy właśnie tym kuszą klienta, a Gerda liczy tylko na swoją markę i popularność. Mam nadzieję że moje drzwi będą działać długo i bezawaryjnie!
Pozdrawiam
Ps. Miałbym jeszcze prośbę. Czy możesz mi doradzić czym pomalować najlepiej ten dębowy próg? Będę brał raczej drzwi w kolerze mahoń i chciałbym miec próg w podobnym kolorze.
Idealny
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

Drzwi Gerda

Witam serdecznie
Prog dębowy z Gerdy jest już zawsze wstępnie polakierowany, przynajmniej my takie dostajemy. Lakier jest bezbarwny, ale warstwa chyba tylko jedna. Kolor progu to jasny dšb, jak chcesz to przemaluj go lakierobejcš lub politurš w kolorze mahoniu, tyle że trzeba zrobić to przynajmniej dwukrotnie. A co do drzwi w Gerdzie sš drzwi zrobione na bazie drzwi WD, tylko z dwustronnymi panelami ozdobnymi gładkimi i frezowanymi. Nazywajš się WX 10 i sš naprawdę ładne, najnowszy model jest nawet ze sztywnym łańcuchem. Koszt takich drzwi to 1495 zł brutto z panelem gładkim, lub 1590 zł brutto za drzwi z panelem frezowanym . Drzwim sš w dwuch kolorach: dšb i calwados, oraz w dwóch wzorach frezowania. Zainteresuj się tym jak chcesz.
Pozdrowienia
osa
Czytelnik
Czytelnik

Zamówiłem dzisiaj Gerde WD, ale w nowym kolorze - złoty dąb. Trzeba wprawdzie czekać jakieś 3 tyg. ale przynajmniej jest to ciut ładniejszy kolor. Gerdy WX 10 nie brałem bo poprostu nigdzie jej niema, w żadnym salonie tak żeby można było zobaczyć, dotknąć, a decydowanie się na podstawie obrazka z netu czy katalogu było dla mnie zbyt ryzykowne. Teraz muszę trochę poczekać i przeżyć jakoś ten montaż. Podobno zajmuje to im prawie cały dzień i pewnie będzie super tym bardziej że muszą z każdej strony podkuć a od góry nawet 6 cm. Jestem ciekaw jak oni betonują tą futrynę? Tak przynajmniej powinno być zamontowana zgodnie z opisem który dostałem.
Dzięki za radę i pozdrawiam
Idealny
Czytelnik
Czytelnik
Kontakt:

O montażu

Witam ponownie,
Drzwi Gerda WD i WX10 oraz WX20 jako jedyne w ofercie Gerdy można montować używajšc pianki poliuretanowej. Jest to zalecana metoda i według mnie lepsza. Drzwi te sš lekkie, a wišzanie zaprawy betonowej z istniejšcš œcianš również pozostawia wiele do życzenia. Ktoœ dobrze trzepnie drzwiami i wszystko co zostało "dolane" odspoi się. Będzie więc to tylko atrapa wypełnienia. Przy wypełnieniu oœcieżnicy piankš poliuretanowš nie ma możliwoœci aby to się przydażyło, wielokrotnie zostało to sprawdzone w praktyce. Oczywiœcie chyba że ktoœ nie zwilży œciny i nie usunie w ten sposób kurzu. Tak więc polecam w tym przypadku piankę. Co do tego, że montaż trwa długo to jest to prawda. Wszystko zależy jakš masz grubš œcianę, i jak ułożone sš pręty. Jak cienka np 12-15 cm to idzie szybko, a jak gróba to niestety trochę to zajmie czasu. Samo złożenie wszystkiego do "kupy" to około godziny pracy, kucie około dwóch godzin, póżniej pasowanie oœcieżnicy i mocowanie na dyble następna godzina, założenie skrzydła, pianowanie, następnie obróbka i sprzštanie. Niezły zakres robót. Najważniejsze to uprzedzić sšsiadów o przewidywanym montażu i kuciu. Nie zapomnij o tym. To jest najważniejsze, jak chcesz mieć spokój i żeby montażyœci mogli spokojnie pracować. To by było na tyle. Co do Gerdy WX10 to ja jš widziałem w rzeczywistoœci i wyglšda naprawdę ładnie i estetycznie. Trochę się rozpisałem. Pozdrawiam.

osa
Czytelnik
Czytelnik

Dzięki za wszystkie rady, będę pamiętał. A ciebie Tomsi jak to nie obchodzi to nie czytaj! To chyba najlepsza rada dla ciebie. Spadaj na inny temat i tam szukaj chętnych do dyskusji.
sadam1
Małomówny
Małomówny

Post autor: sadam1 »

Moim zdaniem Gerda WD jest bardzo średniej jakości. Ciekawsze są drzwi KMT. Jeżeli zależy CI na tym by futryna była oklejona a nie malowana proszkowo to musiałbyś jeszcze trochę poczekać gdyż dopiero mają wprowadzić taką opcję. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ