..... Spectusa

mart
Czytelnik
Czytelnik

..... Spectusa

Post autor: mart »

Parę lat temu (niedługo) pojawił się polskim rynku profil Spectus, który to ma uszczelki bąbelkowe- wielki ........ A ile problemów po pewnym czasie z uszczelkami :evil: Zgroza, koszmar, mam dwoje klientów, którzy kupili u mnie jakiś czas temu okna na Spectusie co ja się teraz mam!!!! A tu już przyjechali do mnie z nową ofertą na 5 komorówkę na Spectusie, co za ..... :!: Mam kolegę, który sprzedawał okna na Spectusie ale brał gdzieś z Łomży podobno ekstra wykonane i nie ma żadnych problemów ale podobno ta firma już nie produkuje ze względu na "garażowców". Także mi się takie okna nie trafiły, ja każdemu powiem, że jest to ....., miałem też niedawno w ofercie Vekę też bardzo miękki profil. Jeżeli ktoś zna dobry profil to proszę o poradę nie chcę już na własnej skórze dochodzić do czegoś.
mart

oknoAD

Judd
Czytelnik
Czytelnik

Re: ..... Spectusa

Post autor: Judd »

mart pisze: miałem też niedawno w ofercie Vekę też bardzo miękki profil.
Każdy profil ze śladowym wzmocnieniem jest miękki :lol:
Co za garażowiec sprzedawał Ci okna bez wzmocnień ?
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

Post autor: pchelek »

mart sie zapluł jak mucha plujka.
Skąd u Spectusa te uszczelki bąbelkowe???????
Oni takich nie mają. I nigdy nie mieli.
A jak i VEKA jest miękka to chyba mart nie wie co bredzi
Awatar użytkownika
Mayday
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Mayday »

Nie bardzo rozmiem wypowiedzi tego człowieka. Uszczelka bąbelkowa to zaleta w tym systemie. Po prostu jest kontrola nad wypływką, w odróżnieniu do innych systemów, gdzie uszczelka płatkowa wypływa jak chce (albo jak jest ustwiona zgrzewarka). Facet jest sfrustrowany bo pewnie jest reklamacja na montaż a próbuje zwalić na system. Systemowo jest wzmocnienie 1,5mm. Gdzie w Spectusie skrzydło bez wzmocnień??? ZMIEŃ PRODUCENTA!!!
mart
Czytelnik
Czytelnik

http://forum.oknonet.pl/forum/viewtopic.php?t=4137&start

Jeżeli nie rozumiesz to po co tu jesteś? Zrozum że ludziom trzeba otworzyć oczy na pewne systemy, które się nie nadają do montażu w Polsce. Uszczelki bąbelkowe w Spectusie są chyba że jakiś baran nie zna systemu niech się nie wypowiada. A jeżeli chodzi o miękkość profilu PCV to niekoniecznie on musi być od razu ze wzmocnieniem ja mówię o samym profilu gdzie istnieje duża grupa profili które same w sobie są sztywne. :oops: A jeśli chodzi o Spectusa to fachowcu wytłumacz wszystkim forumowiczom czy wina montażu może być powodem rozrywania się uszczelek w Spectusie przy otwieraniu okna??? Albo niemożliwość otwarcia skrzydła a jak już na siłę ktoś próbuje wreszcie otworzyć to rozrywają się uszczelki albo wyrywają się klamki. Czy to są problemy z montażem? Chyba jestem ślepy i głupi żeby tak jak co niektórzy twierdzą :!:
mart
mart
Czytelnik
Czytelnik

http://www.forum.oknonet.pl/forum/viewtopic.php?t=4137&s

To chyba jednak system jest zły skoro w każdym Spectusie uszczelka jest koestrudowana. A żadne uszczelki listkowe z EPDM nie są zgrzewane, tylko takie które są już w profilu. Nie wiecie sami ile trzeba poświęcić czasu na wymianę kawałeczka uszczelki? W przypadku uszczelki listkowej wciskanej 1.5 mb wciśniemy przez 1min. natomiast w Spectusie to min. 2godziny. Także powodzenia. :cry:
mart

Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Bira »

mart ma rację - uszczelki w tym systemie to nieporozumienie. Ja żeby zlikwidować efekt bąbla kontrolowanie nacinalem uszczelkę przy zgrzewie.
Byli też producenci, którzy nie wycinali profilu pod uszczelką na zgrzewie i wypływka była nie do usunięcia.
Awatar użytkownika
Mayday
Czytelnik
Czytelnik

Uszczelka Spectus

Post autor: Mayday »

Nie bardzo rozumiem. Uszczelka w Spectusie jest bąbelkowa podobno po to, żeby była kontrola nad wypływką (równy zgrzew - łatwa obróbka). W przypadku zgrzewu uszczelek płatkowych wypływka zachowuje się jak chce. Ja miałem trochę do czynienia ze Spectusem i nie miałem większych problemów, chyba, że producent coś sknocił. A swoją drogą trochę kultury by się przydało...
polbest
Małomówny
Małomówny
Kontakt:

Post autor: polbest »

Mart dobry profil.Trocal Confort 4-ro komorowy bo stawiają na jakość i żadna 3-komorówka ich nie interesuje!!!Pozdro.
Qfajka
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: Qfajka »

Kazda dyskusja konczy sie albo opluwaniem albo reklamowaniem :D zadna jeszce nie zakonczyla sie tzw. konsensusem i wyciagnieciem wnioskow :oops:
to co w koncu panowie spectus jest ok czy nie :?: :?: :?:
live is brutal plugaw and full of zasadzkas and sometimes kopas dupas
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

jest ok. Tylko maszyny trzeba dobrze ustawić. uszczelki koekstrudowane ma wiele systemów. THYSSEN, KBE, WYMAR.
DarCo
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: DarCo »

To dziwne co tu czytam: koekstrudowane uszczelki miał jedynie WYMAR, ale od jakichś dwóch lat ma uszczelki wciągnięte jak pozostałe wymienione systemy. Z tego co wiem to jedyne sprzedawane profile główne z koekstrudowana uszczelką oferuje w Polsce jedynie SPECTUS - więc Pchełek ten Thyssen, KBE - to raczej ściema.
A tak poza tym to dlaczego SPECTUS jest taki OK - przynajmniej dla kogoś wyczulonego na grubość ścianek - w SPECTUS-ie poczyniono spore oszczędności w tym zakresie.

Pozdrawiam
Bira
Zaangażowany
Zaangażowany

Post autor: Bira »

pchelek chyba nie wiesz oczym mówisz . Jaka maszyna ściska wypływkę pod uszczeką w narożniku podczas zgrzewania.
WNIKLIWY
Czytelnik
Czytelnik

Post autor: WNIKLIWY »

DarCo - uszczelki koestrudowane występują nie tylko w SPECTUSIE, faktycznie ma je np. KBE. Uszczelki te są jednak inaczej ukształtowane i moim zdaniem w KBE znakomicie spełniają swoją rolę. Co do SPECTUSA to uszczelnienie właśnie w narożach pozostawia wiele do życzenia.
pchelek
Profesjonalista
Profesjonalista

nie musi ściskać - topi wszystko razem.
Gorzej jak uszczelka w narożu jest zagięta i zgrubiona - w tym miejscu najczęściej przecieka woda w badaniach wodoszczelności.
Uszczelki współwytłaczane to postęp w produkcji profili. Nie każdy to potrafi.
A SPECTUS TK 70 jest jak każdy inny system - narzekać na niego mogą tylko partacze okienni.
Wyczulony jestem na grubośćścianek ale wtedy jak pojawiają się profile odchudzone podwójnie.
Systemów klasy B jest bardzo dużo i mają je uznane firmy [SCHUCO, KBE, THYSSEN, VEKA, ALUPLAST, LB Profile, GEALAN - wymieniać mogę dalej i dalej.
Nieszczęściem cały czas jest tragiczny montaż.
Produkcja okien jest już opanowana i bardzo rzadko zdarzają się wpadki. jak już są to wiadome - np. brak usztywnień, brak wkrętów.
ODPOWIEDZ